Copilul tău răcește des? Combate această problemă cu câteva măsuri de prevenție

Bianca Geica - Redactor Senior

Copilul tău răcește des? Nu trebuie să te îngrijorezi. Conform specialiștilor, copiii au cel puțin 6-8 episoade de răceli pe an. Cei care merg la grădiniță răcesc și mai des! Vestea bună este că, după vârstă de 6 ani, cei mici devin mai puțin expuși riscului de a răci, iar asta pentru că în jurul acestei vârste, sistemul imunitar ajunge la o maturitate.

Deși frecvente, răcelile nu sunt deloc plăcute pentru copii. Simptomele, care indică faptul că virusul s-a instalat în organism, pot afecta somnul, starea de spirit, capacitatea de concentrare și nu numai.

La sugari și copiii mici, simptomele răcelii pot include:

 • probleme de somn;
 • agitație;
 • nas înfundat (congestie nazală);
 • uneori vărsături și diaree;
 • febră.

Copiii mai mari pot avea:

 • nas înfundat, nas care curge;
 • gât inflamat;
 • ochi înlăcrimați;
 • strănut;
 • tuse ușoară;
 • congestie nazală;
 • dureri în gât;
 • dureri musculare și osoase;
 • dureri de cap;
 • febră de grad scăzut;
 • frisoane;
 • oboseală extremă.

copil care isi sufla nasul

Tratamentul pentru răceală este, în general, simptomatic, antibioticele nefiind necesare fiindcă nu au efect pe patologia produsă de un virus. De regulă, se recomandă odihnă și aportul suficient de lichide. Cel mai bun „tratament” rămâne, însă, prevenția. Iată cum poți preveni răceala la copii:

Practicarea unei bune igiene

Spălatul pe mâini este esențial în prevenirea majorității infecțiilor virale și bacteriene. Germenii responsabili pentru apariția răcelilor pot rămâne pe suprafețele atinse frecvent: mânerele ușilor, jucăriile și propriile mâini. Ca atare, cea mai eficientă metodă de prevenire este o bună igienă. Spălarea corectă a mâinilor cu săpun creează suficientă fricțiune pentru a scăpa de majoritatea germenilor.

Evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptome de răceală

Picăturile expulzate prin strănut sau tuse (picăturile lui Flügge) pot infecta cu ușurință alte persoane aflate în apropiere, întrucât conțin germeni patogeni. Pe lângă răceala comună, bolile care pot fi de obicei transmise prin picăturile Flügge sunt gripa, COVID-19, varicela, meningita bacteriană, faringita streptococică, tuberculoza, oreionul, rubeola, rujeola, tusea convulsivă.

Curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent

Dezinfectează în mod regulat suprafețele pe care copiii le folosesc frecvent. Acestea includ lucruri precum birourile, tastaturile de calculator și telefoanele mobile. Nu uita de telecomenzi, întrerupătoare electrice și jucării!

Pentru a curăța și dezinfecta un anumit obiect sau suprafața poți folosi, mai intâi, apă și săpun sau detergent, apoi un produs dezinfectant pe bază de alcool (cel puțin 70%) sau clor. Nu sunt recomandate oțetul și alte produse naturale, întrucât nu sunt eficiente. 

O alimentație sănătoasă

Alimentele integrate, cum ar fi fructele și legumele, oferă substanțele nutritive de care cei mici au nevoie pentru a-și consolida sistemul imunitar și pentru a face ca organismul să funcționeze mai eficient.

Pentru un organism rezistent virusurilor și bacterilor, din alimentație nu ar trebui să lipsească carnea, lactatele și ouăle, dar nici proteinele vegetale. Lichidele au, de asemenea, un aport sporit în alungarea răcelii.

Un somn odihnitor ajută la menținerea unui organism sănătos

Somnul este extrem de important pentru sănătatea celor mici. Până la vârsta de 5 ani, copilul are nevoie, în medie, de 12-14 ore de somn cel puțin pentru a preveni apariția bolilor cronice. În lipsa unui program sănătos de somn, cei mici sunt expuși la afecțiuni grave, precum hipertensiune arterială, obezitate, anxietate și tulburări comportamentale (nervozitate excesivă, lipsa puterii de concentrare, letargie). Sistemul imunitar este, de asemenea, afectat de nerespectarea unui program de somn.

Apelează la suplimente alimentare

Anumite suplimente alimentare întăresc sistemul imunitar și, în același timp, previn și reduc durata și severitatea infecțiilor respiratorii. De primă intenție în prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii și al recurențelor este Frutdep Immuno de la Dr. Phyto.

Frutdep Immuno este un supliment alimentar natural, pe bază de betaglucan, lactoferină, resveratrol, vitamina C, betacaroten, vitamine din grupa B și îndulcitori naturali, indicat în:

 • Prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii și al recurențelor;
 • Perioada de convalescență;
 • Tratamentul infecțiilor favorizate de imunodeficiență temporară.
 • Datorită nutraceuticelor și sucurilor concentrate din fructele conținute, Frutdep Immuno:
 • Reduce recurențele infecțiilor de tract respirator;
 • Reduce durata și severitatea infecțiilor respiratorii;
 • Contribuie la întărirea sistemului imunitar;
 • Tonifică organismul în perioadele de convalescență;
 • Reduce oboseala și extenuarea;
 • Contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ;
 • Contribuie la consolidarea sistemului imunitar înainte de intrarea în colectivități și în boli contagioase.

Surse foto: Pexels, Unsplash

Surse articol: https://www.conehealth.com/services/primary-care/12-ways-to-keep-your-child-from-getting-sick-at-school/
https://healthblog.uofmhealth.org/childrens-health/6-ways-to-keep-your-child-from-catching-a-cold

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul tău răcește des? Află cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii
  Copilul tău răcește des? Află cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii

  „Copilul meu răcește des. Ar trebui să mă îngrijorez?” - este întrebarea care zace pe buzele celor mai mulți părinți, în această perioadă. Adevărul...

  Infecție virală sau bacteriană? Cum se deosebesc și ce măsuri de prevenție putem lua
  Infecție virală sau bacteriană? Cum se deosebesc și ce măsuri de prevenție putem lua

  Care este diferența dintre o infecție bacteriană și o infecție virală? În afară de faptul că infecțiile bacteriene sunt cauzate de bacterii, iar cele virale sunt cauzate de...

  Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă
  Crește numărul copiilor internați la urgențe. Ce spune doctorul Mihai Craiu despre această problemă

  Umezeala excesivă și vremea capricioasă, alături de redeschiderea colectivitaților pentru cei mici, au dus la o creștere semnificativă a numărului copiilor internați la urgențe,...

  Încep școlile și grădinițele! Sfaturi de la medic pentru prevenție și igienă
  Încep școlile și grădinițele! Sfaturi de la medic pentru prevenție și igienă

  După o absență îndelungată de la școală, școlile de pregătesc din nou să le fie călcat pragul. Ținând cont de următoarele recomandări, te poți asigura că...

  Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție
  Vergeturi la copii: cauze, tratament și prevenție

  Vergeturile sunt asociate de multe ori cu sarcina, pentru că organismul viitoarelor mămici trece prin transformări bruște. În realitate, însă, vergeturile pot să apară...

  De ce se umflă ochii la copii: cauze, tratament și prevenție
  De ce se umflă ochii la copii: cauze, tratament și prevenție

  Ochii la copii pot să se umfle din cauze diverse, începând de la bacterii și virusuri și terminând cu factori externi precum vânt sau alergeni. De multe ori se...

  Combate eficient viroza respiratorie de la primele simptome
  Combate eficient viroza respiratorie de la primele simptome

  Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii care, deși sunt mai frecvente în sezonul rece, apar, de multe ori, și în toiul verii și la...

  © 2023 Qbebe