Copilul meu are 1 an și nu merge

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vârsta de 1 an este considerată definitorie pentru ca un copil să înceapă să meargă. Însă pentru că fiecare copil este diferit și se dezvoltă în ritmul propriu, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Iată care sunt motivele care pot întârzia atingerea acestui prag în dezvoltare, precum și câteva recomandări importante.

În cazul în care copilul tău continuă să meargă de-a bușilea sau să avanseze pe posterior în vreme ce alți copii de vârsta sa merg deja, se poate să te îngrijorezi cu privire la dezvoltarea sa. Atunci când un copil nu merge la 18 luni se poate încadra în categoria neobișnuit dar posibil normal, este de părere Andrew Adesman, șef al departamentului de dezvoltare și comportament pediatric din Spitalul de Copii Schneider, dar poate de asemenea să indice faptul că există o problemă.

Cauze pentru care copilul nu merge

Dacă micuțul tău se dezvoltă normal în toate celelalte privințe, poate fi vorba despre faptul că nu a beneficiat de suficientă încurajare sau oportunități să meargă. Specialistul în terapie fizică Gay Girolami susține că analizează întotdeauna factorii familiali sau de mediu. Poți să descoperi că este vorba despre o familie cu adevărat ocupată, iar copilul petrece un timp îndelungat în premergător, prin urmare a învățat să se balanseze pe vârfuri. Atunci când ajunge la etapa de a sta în picioare se poate confrunta cu dificultăți deoarece mușchii trunchiului și al pelvisiului nu au fost suficient antrenați (motiv pentru care unii experți, inclusiv Academia Americană a Pediatrilor, nu recomandă premergătoarele).

Există și alți factori de mediu care trebuie luați în considerare. Sunt mulți copii care își doresc să meargă cu disperare, dar un copil care este cărat pretutindeni într-un rucsac sau într-un scaun de mașină și căruia i se înmânează tot ce își dorește poate să nu găsească motivația de a depune efort fizic.

Atât un tonus muscular scăzut (hipotonie), cât și un tonus muscular crescut (hipertonie) pot îngreuna procesul de mers. Dacă musculatura este subdezvoltată, copilul va întâmpina greutăți în găsirea echilibrului și controlul asupra gravitației deoarece membrele sale sunt moi. În situația opusă, dacă musculatura este supradezvoltată, iar anumite grupe musculare sunt hiperactive, poate să se confrunte cu membre rigide și să întâmpine dificultăți în susținerea echilibrului. În cazuri rare medicii identifică probleme ale șoldului atunci când un copil nu merge la timp.
Nu în ultimul rând, întârzierea mersului poate fi asociată cu probleme în dezvoltare precum dizabilitate intelectuală.

copilul meu nu merge

Sfatul specialistului

Profesorul de pediatrie din cadrul Universității McMaster, Peter Rosenbaum, cercetător expert în dizabilitatea copilului este de părere că unii copii sunt capabili să meargă la 10 luni, în timp ce alții la 16 luni sau ulterior. Calitatea mersului este uneori mai importantă decât vârsta sau abilitatea de a menține poziția bipedă, de exemplu un copil care mai mult merge de-a bușilea dar este activ va fi bine, în timp ce altul care merge dar este rigid prezintă motiv de îngrijorare.

De asemenea, este important ca așteptările să fie ajustate pentru prematuri. Mulți părinți uită să realizeze o corecție corespunzătoare pentru gradul de prematuritate al copilului. Astfel, un copil de 13 luni care s-a născut cu 8 săptămâni înainte de termen poate atinge pragurile în dezvoltare ale unui copil de 11 luni.

Fizioterapeutul pediatric Lisa Rivard sugerează să observi următoarele aspecte: dacă copilul își folosește în mod egal ambele părți ale corpului, dacă poate intra și ieși singur dintr-o poziție șezândă, dacă se târăște pe mâini și genunchi sau se mișcă folosindu-se de funduleț, dacă începe să se tragă singur pe lângă mobilă, dacă poate să țină greutatea corpului pe ambele picioare, cu picioarele lipite de podea în timp ce îi susții torsul. Toate aceste acțiuni reprezintă premise solide pentru a merge singur. De asemenea, poți încerca să cari mai puțin copilul în brațe și să încurajezi joaca în multe poziții și nivele variate; astfel contribui la dezvoltarea abilității de a schimba centrul de greutate, precum și de a dezvolta forță, echilibru, coordonare și încredere, extrem de importante pentru a învăța să meargă singur.

copilul meu nu merge

Tratament pentru un copil care nu merge

Primul pas pentru un copil care nu merge este reprezentat de o examinare medicală, inclusiv una neurologică și evaluarea reflexelor, posturii și a tonusului muscular. Medicul va lua de asemenea în considerare alte probleme în dezvoltarea copilului, precum limbaj, abilități motrice fine și abilități sociale. De obicei un mers întârziat nu apare din senin. Un copil care merge târziu probabil a stat în șezut târziu și a mers de-a bușilea târziu, așadar nu este primul prag în dezvoltare ratat. Din acest motiv trebuie privită în ansamblu dezvoltarea sa, în contextul celorlalte abilități.

Dacă medicul observă că are membre rigide sau moi, se poate să recomande consultul unui neurolog pediatru. În cazul în care există întârzieri și în alte aspecte, precum limbaj sau motricitate fină, se poate să recomande consultul unui pediatru specializat în dezvoltarea copilului. Dacă este identificată cauza, tratamentul poate varia de la terapie fizică pentru a îmbunătăți forța și flexibilitatea sau intervenție chirurgicală pentru a corecta problema fizică.

Există și situații în care medicul nu poate identifica o cauză clară pentru un copil care nu merge și în acest caz poate recomanda pur și simplu unele jocuri și perioade de joacă care implică încurajare și practică și faptul că trebuie să revii pentru un consult ulterior. Este posibil să ți se recomande și fizioterapie, ceea ce va permite unui profesionist instruit să monitorizeze îndeaproape progresul copilului tău.

În final, trebuie să știi că pentru majoritatea bebelușilor deprinderea mersului presupune aproximativ 1000 ore de practică din momentul în care pot sta singuri în piciaore. Nu uita faptul că dezvoltarea variază de la un copil la altul, în funcție de experiența și motivația sa și nu există doi copii la fel.

Citește și: Primii pasi ai bebelusului 

Surse: www.babycenter.com; www.todaysparent.com; www.parenting.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera filmului Batman
  Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera filmului Batman

  Nașterea unui copil este un moment unic în viață, pe care viitoarea mamă vrea să îl trăiască alături de cele mai dragi persoane din viața ei. Dintre acestea face parte...

  Video! Imagini sfâșietoare cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei: "Mi-am pierdut copilul! De ce eu? Unde este copilul meu?"
  Video! Imagini sfâșietoare cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei: "Mi-am pierdut copilul! De ce eu? Unde este copilul meu?"

  Numai o mamă poate înțelege drama prin care trece o femeie care își pierde copilul. Este cea mai mare durere din lume! Pe asta s-a bazat ONG-ul spaniol Open Arms când a...

  7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit
  7 lucruri pe care le-am învățat după ce copilul meu a murit

  Experiența pierderii unui copil este una dintre cele mai dure prin care poți trece. Durerea atinge cote inimaginabile, îmbinându-se, de cele mai multe ori, cu sentimentul de...

  Când copilul meu a avut cancer, nu Dumnezeu m-a ajutat, ci știința
  Când copilul meu a avut cancer, nu Dumnezeu m-a ajutat, ci știința

  Cancerul este una dintre cele mai răspândite și cumplite boli, iar atunci când ne gândim că ne-am putea confrunta cu el, sau că un membru al familiei noastre l-ar putea...

  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

  La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

  Iubitul meu nu a vrut copilul, eu l-am născut, apoi ne-am împăcat, dar sunt gravidă cu alt bărbat. Ce să fac?
  Iubitul meu nu a vrut copilul, eu l-am născut, apoi ne-am împăcat, dar sunt gravidă cu alt bărbat. Ce să fac?

  Când eram însărcinată în luna a treia am aflat ca iubitul meu nu vrea de fapt copilul că e prea tânăr ca sa fie tată (22). Eu aveam 19 ani când am rămas...

  Când vom putea merge la plajă la mare
  Când vom putea merge la plajă la mare

  Vine vara! Și psihicul nostru asociază involuntar soarele puternic cu plajele cu nisip moale și cu valurile mării. Așa că stăm cu toții cât mai izolați în case, dar ne...

  De ce Angelina Jolie merge la cumpărături însoțită de copiii ei
  De ce Angelina Jolie merge la cumpărături însoțită de copiii ei

  Una dintre cele mai cunoscute mămici de la Hollywood nu ratează nicio ocazie pentru a petrece timpul alături de copiii ei. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi de ce Angelina...

  © 2022 Qbebe