Cum îți dai seama că un copil are o reacție alergică la vaccin

Cum îți dai seama că un copil are o reacție alergică la vaccin

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă știi cât de importante sunt imunizările pentru ca micuțul tău să fie ocrotit de numeroase boli, te întrebi adesea și care ar fi reacțiile adverse ce pot fi generate în urma acestora. Printre ele se regăsesc și reacțiile alergice la vaccin, care nu sunt frecvente, dar care pot surveni fie ca urmare a expunerii organismului la anumite substanțe ce intră în compoziția vaccinurilor, fie chiar la vaccinul respectiv. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce presupun eventualele reacții alergice și cum ar trebui să se procedeze pentru a reduce, pe cât posibil, riscul ca acestea să apară.

Ce este o reacție alergică la vaccin

O reacție alergică la un vaccin se referă la o reacție mediată imunologic, ce poate surveni atât la un anumit compus din vaccin, cât și din cauza vaccinului respectiv. De cele mai multe ori, reacțiile alergice sunt mediate de IgE (imunoglobulinele E). În privința tipurilor de reacții alergice generate de vaccinuri, ele pot fi locale sau sistemice, iar în general intervin în câteva minute sau la câteva ore după efectuarea unui vaccin.

baietel-caruia-i-se-face-un-vaccin

Reacții alergice la compușii din vaccin

Printre cei mai cunoscuți compuși ai vaccinurilor ce pot fi responsabili de apariția unui reacții alergice se regăsesc:

 • Ovalbumina (proteina din albușul de ou)- Constituie un component alergenic semnificativ, fiind prezentă în mai multe vaccinuri, cum ar fi în vaccinurile antigripale sau în cel antiherpetic. Chiar dacă ovalbumina este  în cantități foarte mici, se recomandă ca un copil ce a primit un vaccin ce o conține să mai rămână în cabinetul medical cam 30 de minute pentru a se vedea care este reacția organismului. Întrucât se știe că alergia la ou este una dintre cele mai comune alergii în rândul copiilor, ai în vedere testarea pentru detectarea unei eventuale asemenea alergii și ia în calcul un test cutanat alergologic înainte de efectuarea vaccinurilor cu ovalbumină dacă știi deja că ai un copil alergic la ouă, care va fi vaccinat numai în condiții speciale (dacă nu se confruntă cu alergii severe la ou)
 • Gelatina - Rolul ei este de stabilizator pentru vaccinurile virale vii, fiind foarte purificată și hidrolizată (hidrolizarea presupune desfacerea unei legături chimice printr-o combinare cu apa). Cu toate acestea, dacă știi că ai un copil alergic la gelatina din alimente, gândește-te că ar fi posibil să aibă și reacții alergice la un vaccin în care se regăsește aceasta
 • Antibioticele - Unele vaccinuri pot conține urme de antibiotice (precum clortetracicline, polimixine, neomicină etc.). De pildă, vaccinul numit Infanrix Hexa (destinat vaccinării primare și rapelului pentru sugari și copii mici împotriva tetanosului, difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B, bolilor provocate de Haemophilus influenzae tip B) are urme de neomicină, de aceea nu va fi utilizat în cazul pacienților cunoscuți pentru dezvoltarea unor reacții alergice severe la acest antibiotic
 • Celulele de drojdie - Anumite vaccinuri sunt produse în celule de drojdie, printre ele aflându-se vaccinul contra hepatitei B. Până în prezent însă, specialiștii spun că riscurile de reacții alergice severe sunt foarte puțin probabile

Citește și: Alergia la antibiotice la copil: cauze, simptome și tratament

Reacții alergice la vaccinul propriu-zis

Există posibilitatea ca IgE să fie responsabile și pentru producerea de reacții alergice rare la anumite vaccinuri, precum:

 • Vaccinul contra hepatitei  (A și B)
 • Vaccinul pneumococic
 • Vaccinul antipertussis (se pot semnala situații de reacții alergice locale, ca urmare a stimulării producerii de IgE antipertursis)
 • Vaccinul antitetanos (se pot genera anticorpi IgE la componenta anatoxică din acest vaccin)
 • Vaccinul antidifteric

Ai în vedere faptul că, până acum, reacții alergice severe, sistemice (de tipul șocului anafilactic), au fost raportate deosebit de rar.

recipient-in-care-se-afla-ser-pentru-vaccinul-antihepatita-B

Manifestări specifice unei reacții alergice la vaccin la copii

Urticaria

Poate fi recunoscută ușor după erupțiile cutanate sub forma unor mici umflături ale pielii (papule), care au de obicei un vârf alb, înconjurat de o zonă roșie. Ca reacție alergică la vaccin, este vizibilă chiar la locul injecției.

degetul+unui-adult-indica-o-pata-rosiatica-pe-bratul-unei-fetite

Eritemul multiform

Eritemul multiform reprezintă apariția pe piele a unor leziuni circulare, cu formă ca de țintă. Reprezintă ocazional o reacție alergică la vaccin și poate fi vizibilă în special pe membrele inferioare și pe cele superioare. Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: poate surveni la câteva minute după efectuarea unui vaccin precum este DTP (contra difteriei, contra pertusiss- tuse convulsivă și a tetanosului) sau la unele vaccinuri contra meningitei. Nu este exclus ca această formă de alergie să fie însoțită și de mâncărimi.

Agitația persistentă

După vaccin,  nu este exclus să sesizezi faptul că micuțul tău devine foarte agitat, că este dificil de calmat. În acest context, ține cont de faptul că este posibil să aibă această manifestare din cauza unor reacții alergice de tip cutanat, pentru că îl doare ceva sau pentru că are febră. Ca să știi exact despre ce este vorba, supraveghează-l cu mare atenție, iar dacă în cel mult 24 de ore starea sa nu se ameliorează, ia legătura cât mai rapid cu medicul pediatru.

copil-ce-plange-in-picioare-in-patut

Prezența unor tulburări digestive

O altă dovadă a prezenței unei reacții alergice la un vaccin a copilului tău poate fi și existența unor manifestări de tipul diareei sau vărsăturilor. Cercetările au ajuns la concluzia că alergiile de orice fel pot genera tulburări digestive în condițiile în care inflamația, una dintre cele mai comune expresii ale alergiilor, afectează structurile din mucoasa intestinală ce contribuie la absorbția corectă a hranei digerate. Iată de ce se poate ajunge cu ușurință la crampe abdominale, diaree, vărsături sau constipație.

Reacția Arthus sistemică

Este cunoscută și sub numele de „boala serului”, fiind o reacție alergică serioasă ce poate interveni după efectuarea unui vaccin precum cel antitetanic, antidifteric sau antirabic, în urma reacției imune de tip anticorp-antigen. Apare de obicei la câteva zile de la vaccinare și poate fi recunoscut după:

 • edem
 • eritem
 • inflamarea ganglionilor
 • dureri articulare
 • febră
 • tulburări digestive (greață, vărsături, dureri abdominale)

Dacă sesizezi oricare dintre aceste simptome, adresează-te cât mai repede unui medic. Numai acesta va ști care este cel mai adecvat tratament pentru copilul tău, fiind necesar să se intervină cât mai repede pentru evitarea oricăror complicații (cum ar fi șocul anafilactic) În general, tratamentul constă în administrarea de antihistaminice prin perfuzii sau se va realiza o combinație între antihistaminice și corticosteroizi.

Șocul anafilactic

Deși survine foarte rar, nu este exclus să apară ca o reacție alergică sistemică la un vaccin. În cazul copiilor mici, primele semne ale acestuia se referă la o tuse persistentă, însoțită de febră moderată și de plâns persistent. De aceea, este esențial să fii permanent în preajma sa întrucât în doar câteva minute sau în câteva ore pot interveni efecte deosebit de grave, printre care îngustarea căilor respiratorii.

Printre semnele menite să te ajute să îți dai seama dacă micuțul tău se află în situația de a se confrunta cu un șoc anafilactic se numără:

 • Respirație șuierătoare
 • Respirație scurtată
 • Plâns constant
 • Tuse persistentă
 • Inflamarea feței
 • Paloare
 • Urticarie severă
 • Slăbiciune
 • Amețeli
 • Creșterea ritmului cardiac
 • Vărsături
 • Iritabilitate extremă

Oricare dintre manifestările de mai sus trebuie să te determine să soliciți ajutor medical de urgență! Dacă este provocat de un vaccin, șocul anafilactic apare la câteva minute de la efectuarea acestuia. Prima măsură ce se ia pentru combaterea sa este o injecție cu epinefrină. Ține minte că, dacă un copil a avut o reacție alergică anafilactică după ce i s-a administrat un vaccin, nu va mai putea fi vaccinat iar cu același vaccin, cu excepția situațiilor în care se știe sigur că reacția respectivă nu a fost legată de fapt de acesta. Tocmai pentru a se evita să se ajungă aici, vaccinurile sunt contraindicate pentru copiii care sunt alergici la ingredientele ce intră în compoziția acestora ori la una dintre substanțele lor active.

Cum poate fi diminuat riscul de apariție a reacțiilor alergice la vaccin

În scopul de a se reduce, pe cât posibil, posibilitatea ca micuțul tău să aibă de suferit de pe urma reacțiilor alergice la un vaccin, urmează și sfaturile de mai jos:

 • Anunță medicul dacă au existat reacții alergice severe în trecut- În cazul în care  s-a întâmplat așa, este absolut necesar ca medicul să știe, în condițiile în care niciun specialist nu poate să spună cu precizie dacă un copil va manifesta sau nu vreo reacție alergică la un anumit vaccin. Din fericire, ține minte că reacțiile alergice severe sunt foarte rare
 • Spune-i medicului dacă este vorba despre o alergie la ouă - Așa cum s-a precizat anterior, există vaccinuri care conțin o cantitate mică de proteină din ou. Pentru copiii care au o alergie serioasă, se recomandă ca asemenea vaccinuri să fie efectuate numai într-o clinică sau într-un spital, sub supraveghere medicală permanentă
 • Nu ezita să informezi despre existența unei alergii la antibiotice- În anumite vaccinuri se pot regăsi urme de antibiotice precum neomicină, streptomicină sau polimixine. Dacă ai un copil alergic la penicilină, nu ar trebui să fie probleme, nu înseamnă că va fi alergic și la antibioticele menționate
 • Discută cu medicul despre orice alergie a copilului- Alergiile copilului trebuie să fie neapărat în atenție medicului înainte de efectuarea unui vaccin, astfel încât să se elimine riscul de apariție a unei reacții alergice serioase. De pildă, specialiștii spun că o alergie la alune sau la laptele de vacă nu ar trebui să fie legată de o reacție alergică la un vaccin, dar o alergie la gelatina din alimente sau la drojdie ar putea genera interdicția de a se realiza anumite vaccinuri
 • Adresează-te medicului pentru un screening al alergiilor înainte de orice vaccinare a copilului- Pentru a nu se ajunge la reacțiile alergice grave, mergi cu copilul la medic pentru ca acesta să aibă mereu în vedere „istoricul” în privința alergiilor, de la cele alimentare până la cele la diverse substanțe sau medicamente. În plus, nu trebuie neglijat nici „istoricul” reacțiilor copilului la vaccinurile anterioare. Revaccinările sunt excluse la orice pacient care a suferit anterior reacții alergice sistemice serioase la un vaccin sau la oricare dintre compușii acestuia!

copil-caruia-urmeaza-sa-i-se-faca-un-test-cutanat-pentru-alergii

Citește și: 6 mituri despre vaccinare! Află adevărul din spatele lor

Surse: anatomie.ro, babycenter.com, contemporarypediatrics.com, dermnetnz.org, immunize.org, pediatricweb.com, reginamaria.ro, sfatulmedicului.ro, vaccination- info.eu, viata-medicala.ro

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară
Cum îți dai seama că cel mic nu este doar mofturos, ci are o tulburare alimentară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

  Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

  Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie
  Cum îți dai seama că ți-ai găsit sufletul pereche, în funcție de zodie

  Una dintre cele mai mari dorințe pe care le poți avea este să găsești pe cineva care să te completeze perfect și cu care să-ți dorești din tot sufletul să-ți petreci viața. Să...

  Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?
  Oaia neagră a familiei: ce înseamnă, de fapt, acest termen și cum îți dai seama dacă te încadrezi?

  Expresia “oaia neagră a familiei” se folosește, de regulă, atunci când ne referim la cineva cu un caracter atipic, adesea prost ințeles, și care e de multe ori...

  Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă
  Nervul sciatic: ce este și cum îți dai seama că suferă

  Nervii reprezintă grupări de fibre, care transmit impulsuri electrice între creier și restul corpului. Printre nervi se regăsește și cel sciatic, principalul nerv de la nivelul...

  Cum îți dai seama că a venit momentul să pleci din viața oamenilor nepotriviți, în funcție de zodie
  Cum îți dai seama că a venit momentul să pleci din viața oamenilor nepotriviți, în funcție de zodie

  Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poți trece este să îți dai seama că nu ai lângă tine persoana potrivită. Chiar dacă, o perioadă, nu iei nicio decizie...

  O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
  O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

  Ce poate fi mai crunt pentru o mamă decât să afle că este alergică la propriul copil? I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a descoperit, în timp ce...

  Un bebeluș de 8 luni, cea mai tânără persoană din lume vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer
  Un bebeluș de 8 luni, cea mai tânără persoană din lume vaccinată cu ambele doze de vaccin Pfizer

  Un bebeluș de 8 luni din Baldwinsville, New York, a primit ambele doze de vaccin anti-covid, băiețelul devenind cea mai tânără persoană din lume care a fost vaccinată...

  O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație
  O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație

  O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și la transpirația produsă de corpul ei. Pielea i se decojește, se înroșește, mâncărimile nu îi dau pace....

  © 2024 Qbebe