Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cum îți convingi copilul să fie activ și să facă mai multă mișcare

În era digitală, copiii au la dispoziție mult mai multe opțiuni ca să se distreze, să se joace și să-și umple timpul liber. Totuși, timpul petrecut în fața televizorului ori computerului poate avea efecte nocive asupra sănătății copiilor.

Obezitatea și dezvoltarea fizică întârziată sunt, adesea, primele efecte ale sedentarismului asupra celor mici. În aceste condiții, este limpede de ce părinții ar trebui să ia măsuri și să facă tot posibilul pentru a-i încuraja pe copiii lor să fie activi și să facă mai multă mișcare.

Știați că:

● Doar unu din trei copii face zilnic mișcare.
● Mai puțin de 50% din timpul petrecut de copii afară include suficientă mișcare pentru a fi considerat drept activitate fizică.
● Copiii și adolescenții petrec, în medie, peste șapte ore zilnic uitându-se la televizor sau jucându-se pe telefon, tabletă ori computer.
● În România, unu din doi copii suferă de obezitate.
● Adolescenții supraponderali au un risc de 70% de a deveni adulți supraponderali?

copii miscare

Părinții joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor, dar și în formarea obiceiurilor sănătoase pe care cei mici să le păstreze inclusiv în adolescență, dar și când vor deveni adulți. Iată ce strategii pot aplica părinții care își doresc ca cei mici să facă mai multă mișcare:

Limitează timpul petrecut în fața televizorului sau computerului

Părinții sunt responsabili de a impune unele limite când vine vorba de timpul pe care cel mic îl petrece în fața televizorului sau computerului. Academia Americană de Pediatrie recomandă nu mai mult de una-două ore pe zi petrecute astfel. Restul timpului liber ar trebui fructificat prin jocuri sau activități care să îi solicite fizic pe copii, să le întărească mușchii și articulațiile și să îi ajute să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic.

Stârnește-i entuziasmul

Secretul pentru a-ți convinge copilul să facă mișcare stă mai degrabă în cum reușești să îi stârnești curiozitatea și entuziasmul față de o anumită activitate fizică. Așa cum cei mici ajung să ceară singuri părinților să le cumpere o bicicletă doar pentru că au văzut la alți copii în parc, așa și tu îi poți arăta că se poate distra și altfel decât uitându-se la televizor.

O pereche de încălțăminte pentru copii pe care să aibă voie să o poarte doar atunci când iese la joacă, niște role cu care să învețe să se dea în parc, o trotinetă sau o placă de skateboard pot juca un rol major în stârnirea entuziasmului de care cei mici au nevoie. Le găsești pe toate aici

Educă prin exemplul personal

Copiii ai căror părinți au un stil de viață sedentar sunt mai predispuși riscului de obezitate și inactivitate. Mai ales la vârste fragede, cei mici au tendința de a-i imita pe cei din familie, iar lecțiile pe care le învață acum le definesc obiceiurile la maturitate. Dacă părinții sunt activi și promovează mișcarea, atunci cei mici își vor crea obiceiuri similare. Plimbările în familie, jocurile de grup ori întrecerile în parc pot fi extrem de benefice pentru copii, dar și pentru părinți.

Acordă-i timp și răbdare

Copiii trebuie să asocieze timpul petrecut în aer liber cu distracția, mai ales atunci când învață ceva nou. Când copilul tău va învăța să meargă pe bicicletă, de exemplu, modul în care îți arăți susținerea și îl încurajezi poate fi definitoriu pentru entuziasmul pe care el îl va avea pe viitor.

Copiii se frustrează repede atunci când nu reușesc din prima să facă un lucru. Iar dacă observă că părintele său nu are suficientă răbdare, îl ceartă sau nu îl încurajează, cel mic va deveni reticent față de orice activitate unde simte că ar putea eșua. De aceea, încearcă să nu îl forțezi sau să îl obosești prea tare, fii răbdătoare cu el și împărtășește-i propriile tale experiențe, în care te-ai chinuit să înveți să faci ceva nou.

Eliberează-i programul

Mai ales în cazul școlarilor, copiilor le este tot mai dificil să găsească timp liber pentru a face mișcare, atunci când sunt copleșiți de teme, cursuri sau meditații. Chiar dacă îți dorești ca micuțul tău să învețe și să se dezvolte cât mai bine, este important să te asiguri că programul său nu este atât de încărcat încât să nu mai aibă timp sau energie pentru a face mișcare.

Echipează-l corespunzător

Locul în care vă jucați sau faceți mișcare trebuie să fie unul sigur. Parcurile sau grădina din spatele casei sunt locuri perfecte pentru a evita traficul sau accidentările pe suprafețe dure. De asemenea, echipamentul copilului trebuie să fie adecvat activității pe care o desfășoară. De exemplu, dacă învață să meargă pe role sau pe bicicletă, casca de protecție, genunchierele și cotierele îl pot feri de multe pericole și, în plus, îi pot da un sentiment mai puternic de securitate, care să îl facă să se simtă mai confortabil și în largul lui.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Sergey Novikov

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum să-ți convingi copilul să accepte să se tundă
  Cum să-ți convingi copilul să accepte să se tundă

  Pe măsură ce cresc, rutinele din viața copiilor noștri se diversifică și devin tot mai numeroase. Printre acestea se numără și tunsul. Așa cum veți afla și din articolul de mai...

  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată
  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată

  Ciocolata este un aliment adorat de toate vârstele. Însă din dorința de a-i ajuta să aibă o stare bună de sănătate, mulți părinți ajung să limiteze sau chiar să...

  Rowenta Brush Activ’ Volume & Shine, noul Cupidon de Valentine’s Day
  Rowenta Brush Activ’ Volume & Shine, noul Cupidon de Valentine’s Day

  O săgeată aruncată în vânt și sentimentele de iubire învăluie totul în jur. Dar, stop!

   9 replici prin care să convingi copilul să nu te mintă
  9 replici prin care să convingi copilul să nu te mintă

  Toți copiii mint câteodată și puțină nesinceritate nu înseamnă, de obicei, un semnal de alarmă. Dar minciuna poate deveni un obicei prost, atunci când reprezintă o...

  Crezi ca te iubesti? Verifica aici! S-ar putea sa te convingi ca nu
  Crezi ca te iubesti? Verifica aici! S-ar putea sa te convingi ca nu

  Viata este prea scurta ca sa-ti faci griji despre ce cred altii despre tine. Urmareste mai bine ce crezi tu despre tine. Crezi ca te iubesti? Verifica aici. S-ar putea sa te convingi ca, de...

   “Scopul scuză economisirea” sau cum să-ți înveți copilul să facă economii cu un obiectiv precis
  “Scopul scuză economisirea” sau cum să-ți înveți copilul să facă economii cu un obiectiv precis

  Încă din perioada copilăriei copilul trebuie să învețe că banii sunt un rezultat al muncii prestate, așa că, pentru satisfacerea oricărei dorințe este foarte important...

  Acești părinți si-au pus copilul să facă un selfie cu ursul. Ce a pățit minorul
  Acești părinți si-au pus copilul să facă un selfie cu ursul. Ce a pățit minorul

  O multitudine de turiști a fost filmată în încercarea de a face fotografii cu doi pui de urs, găsiți pe Transfăgărășan. Deși un bărbat a încercat să le explice...

  © 2019 Qbebe