Dr. Mihai Craiu: Antibioticele nu ajută în răceli, dimpotrivă, ne incapacitează copiii în lupta cu viitoarele boli

Dr. Mihai Craiu: Antibioticele nu ajută în răceli, dimpotrivă, ne incapacitează copiii în lupta cu viitoarele boli

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Invitat recent la o emisiune a unui post de televiziune din România, medicul Mihai Craiu a oferit explicații cu privire la multe dintre cele mai actuale și de interes subiecte care țin de sănătatea copiilor noștri. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla despre ce este vorba!

În data de 12 ianuarie, medicul Mihai Craiu a fost invitatul emisiunii „În fața ta”. Pe parcursul acesteia au fost abordate două subiecte de maxim interes: vaccinarea copiilor și utilizarea antibioticelor. Iată principalele puncte atinse în discuție de unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România.

Rata vaccinării a scăzut din cauza inabilității statului român de a asigura vaccinurile

În legătură cu acest subiect, Mihai Craiu a venit cu următoarea precizare: frecvența vaccinării copiilor nu a scăzut numai din cauza antivacciniștilor ci pentru că, în ultimii ani, statul nu a mai asigurat accces liber și uniform la vaccinuri. Din acest punct de vedere, medicul a făcut apel la date oferite de către Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit cărora rata vaccinării a avut o scădere continuă în ultimii 10 ani. Mihai Craiu a venit și cu un exemplu concret, legat de situația de anul trecut: vaccinarea antigripală. A menționat faptul că, din datele avute la dispoziție, a existat o cerere mai mare a părinților pentru vaccinul antigripal, comparativ cu anii trecuți, dar că stocurile acestui vaccin nu au fost suficiente.

"Anul acesta a fost penurie de vaccin antigripal. Au fost părinți care ar fi cumpărat vaccinul, dar nu au avut de unde. Ezitarea în fașa vaccinării, conform OMS este unul dintre cele 10 pericole care amenință sănătatea globală. În România, însă, unul dintre factorii care a contribuit decisiv la scăderea proporției de copii vaccinați nu a fost refuzul vaccinării. Este foarte ușor să dăm vina pe antivacciniști. Dar nu este asta singura explicație. Explicația cea mai puternică pentru scăderea ratei de acoperire vaccinală pe care o raportează Institutul Național de Sănătate Publică pentru diverse vaccinuri, nu numai ROR, a fost și inabilitatea statului român de a asigura stocurile de vaccinare uniform și de liber și uniform acces la aceste vaccinări. Colegii mei, medicii de familie, se duc în mod sistematic cu gentuța frigorifcă la Direcția de Sănătate Publică și în loc să plece cu 30 de doze de vaccin, câți copii au ai înscriși la dispensar, pleacă cu 3 sau cu cinci.", declară Dr. Craiu.

Părintele trebuie să discute cu medicul despre vaccinuri, nu să citească în media

Din acest punct de vedere, Mihai Craiu a explicat faptul că situația din România este similară cu aceea din alte state europene. Astfel, ezitarea în fața vaccinării copiilor a devenit tot mai mare. Medicul pediatru recunoaște că îndoielile contra vaccinării copilului sunt normale, dar că părinții trebuie să aibă permanent în vedere și următorul aspect: indiferent cât de multe lucruri ar face pentru sănătatea copiilor, nu pot ști ce s-ar întâmpla cu aceștia în cazul întâlnirii cu boli contagioase care implică riscul de deces. Din acest motiv este necesar ca părinții să discute cu medicul, în loc să aleagă să se documenteze despre vaccinuri din media, iar ulterior să fie tentați să renunțe la orice idee de vaccinare. Mihai Craiu aduce în sprijinul argumentelor sale și o constatare a experților din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății: chiar și numai 5-10 minute de expunere la social media îi pot determina pe părinți să amâne primele vaccinuri ale copilului.

"Bolile infecțioase nu fac niciun fel de distincție. Putem să fim părinți educați, potenți financiari, să îi oferim copilului tot ce e mai bun pe lume, dar dacă acesta se întâlnește cu o boală infecto-contagoasă potențial mortală nu există nicio garanție că acel copil ar putea să supraviețuiască intact. De aceea cred că unii părinți când mă întreabă despre riscurile vaccinurilor le acceptă ... unele vaccinuri, nu pe toate, nu imediat, după un moment de reflecție. Și asta cred că e varianta bună și sănătoasă. Vaccinurile au și efecte adverse, iar curentul antivaccinist a pedalat mult pe această informație. Iar un om simplu, care are responsabilitatea unui nou-născut, car enu a ajusn încă să fie vaccinat începe să se întrebe. Există un studiu recent publicat de OMS care spune că numai 5 sau 10 minute de urmărit în Social Media de siteuri antivaccinale te face să întârzii primul vaccin al copilului. De aceea cred că este de datoria noastră, a pediatrilor și a medicilor de familie, să investim acele 5-10 minute de contrapondere la o informație eronată.", explică Dr. Craiu pentru Digi24.

Din păcate, nu toți medicii știu să explice părinților de ce trebuie să își vaccineze copiii

Medicul Mihai Craiu consideră că această situație a fost creată de îmbinarea a doi factori:

Până de curând, pe parcursul formării academice a viitorilor medici nu a existat nici măcar o singură oră de comunicare medicală- Rolul acesteia este tocmai acela de a-i învăța pe medici tehnici prin care să reușească să le transmită cât mai bine informații utile pacienților

Lipsa de timp - În această privință, Mihai Craiu a prezentat situația actuală a medicilor de familie, care sunt „sufocați” de birocrație. De aceea, ei nu reușesc să aloce destul timp fiecărui pacient și a-l lămuri cu privire la problemele care îl frământă. O altă problemă este, în prezent, faptul că medicii de familie se rezumă la a-i spune părintelui, cu privire la vaccinare, doar atât: „Bine, semnează aici că nu ești de acord”. Această abordare nu este decât „o pasare a responsabilității”, spune Mihai Craiu, părintele ajungând în final să apeleze la media de nespecialitate pentru a se informa și persistă apoi în convingerea că vaccinurile sunt periculoase și că nu trebuie să-și vaccineze copilul

Mihai Craiu nu s-a ferit însă în a face următoarea dezvăluire: nu poate să le spună părinților că nu au fost cazuri de copii decedați după ce au fost vaccinați. Vine însă și cu următorul detaliu: când apar, în cazuri izolate, reacții adverse puternice după un vaccin, acestea survin din cauza administrării inadecvate a vaccinului (ca moment, ca tehnică, din punct de vedere al combinațiilor de substanțe, ca urmare a prezenței unei afecțiuni anterioare, incompatibile cu vaccinarea etc.) și nu a vaccinului propriu-zis.

"De ce nu știm să comunicăm bine? Pentru că până de foarte de curând în formarea medicilor nu a existat în curiculă nici măcar o oră de instruire pentru comunicare cu pacientul. Cei care știu ceva ori au furat de la maeștrii ori au o anumită vocație pe care au moștenit-o din familie sau dintr-un alt background non-academic. A doua explicație este legată de timp, medicul de famile român este sufocat de birocrație și are timp de alocat discuției cu un părinte foarte puțin, așa că pasează responsabilitatea și spune părintelul să semneze că nu este de acord cu vaccinarea. De anul acesta există în rezidențiatul medicinei de familie ore de comunicare. Propunerea mea este să existe un curs de comunicare în toate specializările. În marile universități din lumea se fac scenarii cu actori care învață medicul să abordeze o problemă din punct de vedere al comunicării. Scopul este să prevenim bolile din primul rând, de la medicul de familie.", subliniază Dr. Mihai Craiu.

Antibioticele nu ajută în răceli, dimpotrivă, ne incapacitează copiii în lupta cu viitoarele boli

În scopul prezentării unor argumente cât mai pertinente, Mihai Craiu pornește de la următoarea constatare: există încă o tendință de administrare prea facilă a antibioticelor. Cu toate acestea, precizează medicul, situația s-a mai îmbunătățit cumva față de acum câțiva ani, când antibioticele se putea procura fără probleme de la farmacie, fără a fi nevoie de o rețetă. Mai mult decât atât, el a vorbit și despre o situație care persistă încă în țara noastră: cam 3/4 dintre părinții care se prezintă la medic cu copilul pentru o boală care implică febra se așteaptă să primească o rețetă cu antibiotic. În realitate însă, lucrurile stau în felul următor, spune Mihai Craiu: majoritatea bolilor acute respiratorii ale copiilor sunt de natură virală, ceea ce înseamnă că antibioticele nu își pot dovedi eficiența în cazul lor. Singurul lucru pe care îl fac acestea este distrugerea microflorei intestinale, ceea ce va duce la scăderea viitoarei capacități a organismului de a face față unei infecții, iar pe viitor se poate ajunge la o predispoziție tot mai mare spre infecțiile grave (cum ar fi cele nozocomiale de pildă).

"Mi se pare îngrijorătoare percepția oamenilor. Am făcut cu rezidenții mei un chestionar anonim și am aflat că aproape 3 sferturi dintre părinții care se prezintă la medic cu un copil cu o boală febrilă se așteaptă să primească de la medic o rețetă de antibiotic, ceea ce este greșit. Pentru că din punct de vedere statistic, 80% dintre bolile respiratorii ale copilului mic sunt boli virale. Deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare, pentru că ele omoară singurii noștri soldați care particpă la instruirea noastră imună. Trebuie spus că antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infecții. De aceea avem rata de infecții nozocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm niște germeni foarte deștepți, foaret instruiți. Dacă de mic acel copil a primit 7-8-10 rînduri de antibiotic, evident că el va găzdui niște microbi mult mai rezistenți. Nu este de vină numai părintele care solicită antibiotic. Este de vină și medicul care folosește faimoasa sintagmă - Dacă mai face copilul 2 zile de febră, uite, asta e rețeta de antibiotic -  Răpunsul corect este să vii înapoi să te mai consult o dată. Sau să facem investigații.", declară Dr. Craiu.

Automedicația este cea mai mare greșeală a părinților români

Practic, mulși medici încurajează automedicația. Medicul Mihai Craiu vorbește despre „o validare ridicată a antibioticelor” în scopul rezolvării bolilor cu febră ale copilului. După ce aduce asemenea argumente, atrage atenția și asupra următorului lucru: dacă nu ne vom schimba treptat percepția cu privire la modul în care sunt percepute antibioticele, riscăm ca în următoarele decenii să ajungem la decese din cauza unor infecții comune, mortale înainte de introducerea pe scară largă a vaccinurilor. Nu în ultimul rând, medicul aduce în prim-plan o altă situație periculoasă din România: în urma mai multor studii derulate la nivel european pentru a se pune la punct o hartă a rezistenței la antibiotice, s-a sesizat că românii și grecii sunt „campioni” la rezistența multiplă la antibiotice.

"Automedicația este cea mai mare eroare. Și, din păcate, în România se păstrează antibioticele. Dacă ne ducem acum acasă la familia medie din țara noastră și deschidem dulăpiorul de la baie, vom găsi acolo flacoanele de antibiotice. Toți pacienții mei au antibiotice de rezervă acasă. Noi, românii, validăm foarte mult emoțional rolul antibioticului în rezolvarea bolilor cu febră. Dacă nu schimbăm ceva în moduld e administrare a antibioticelor, în următoarele decade, nu foarte târziu, în timpul vieților noastre, vom ajunge din nou să murim ca înainte de descoperirea penicilinei, de boli bacteriene obișnuite, de apendicită, de pneumonie. Rezistența multiplă la antibiotice este încă unul dintre cele 10 pericole globale listate de OMS. Iar, noi, din păcate, în urma stastisticilor, suntem campionii la rezistență la antibiotic, noi și vecinii nosștri, grecii.", avertizează Dr. Craiu. 

Surse: digi24.ro

Surse foto: facebook.com, pixabay.com

Articolul urmator
Viața dureroasă a unei fetițe de șase ani cu fibroză chistică. Fiecare zi este o nouă luptă
Viața dureroasă a unei fetițe de șase ani cu fibroză chistică. Fiecare zi este o nouă luptă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
  Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

  Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

  Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"
  Avertizarea medicului Mihai Craiu: "Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani"

  Mihai Craiu, un pediatru cunoscut din România avertizează despre pericolele bolilor virale din acest sezon rece. Medicul a anunțat că începând cu luna noiembrie, vom...

  Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
  Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

  Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva...

  Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România
  Dr. Craiu despre deciziile eronate ale medicilor legate de tratamentul copiilor în România

  Pentru că au început școlile și grădinițele, au început și virozele respiratorii cu tuse, febră și obstrucție nazală. Așa că mulți părinți dau fuga la medic pentru...

  Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
  Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

  Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

  Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> are de fapt ALTĂ boală”
  Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe <bronșiolite> are de fapt ALTĂ boală”

  Un copil care are trei sau mai multe „bronșiolite”, are, de fapt, altă boală, care poartă denumirea de „wheezing recurent”. Acesta este mesajul prin care medicul...

  Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
  Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

  Un băiețel de numai opt ani a câștigat procesul intentat statului român. După șapte ani în care nu a fost diagnosticat corect și nu a primit tratament corespunzător,...

  Fiica cea mare a Elwirei și a lui Mihai Petre a împlinit 10 ani. Ce mesaj emoționant i-au transmis părinții
  Fiica cea mare a Elwirei și a lui Mihai Petre a împlinit 10 ani. Ce mesaj emoționant i-au transmis părinții

  Elwira și Mihai Petre formează unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din showbiz. Cei doi s-au cunoscut acum mai bine de 14 ani, în Republica Moldova, la o probă de dans....

  © 2024 Qbebe