ECONOMIDA

Dureri ale copilului pe care să nu le ignori

Copiii se confruntă extrem de des cu o serie de dureri, dintre cele mai diverse. Există însă câteva pe care nu trebuie să le ignori deoarece pot indica afecțiuni grave și chiar fatale. Iată care sunt acestea alături de sfaturi din partea specialistului.

Durere de cap

Durerile ușoare de cap nu presupun îngrijorare, însă dacă al tău copil acuză frecvent această problemă și se manifestă destul de grav, ar trebui consultat de un medic (mai ales dacă apar și modificări în apetitul copilului). Un debut brusc al durerii de cap poate fi un semn de anevrism (un procent de până la 6% din populație poate trăi cu un anevrism cerebral nerupt) sau chiar de un vas de sânge spart. Dacă durerea apare dimineața devreme sau trezește copilul în toiul nopții și este însoțită de vomă poate fi un semn de migrenă (o afecțiune ereditară, inofensivă la copii). Mai există și posibilitatea ca această durere să ascundă meningită sau zona zoster. Părinții ipohondri pot lua în considerare și existența unei tumori cerebrale; medicul Gretchen Titjen din Centrul Medical al Universității din Toledo îi asigură că o mare parte din creier nu are terminații nervoase, prin urmare cauza este alta. Urmărește și alte simptome care însoțesc durerea de cap precum gât înțepenit, febră, confuzie, stare de slăbiciune, amorțeală, vărsături, pierderea conștienței. Alte indicii care demonstrează că durerea nu este una normală: se agravează când copilul se ridică, se agravează în timp/medicamentele nu ajută, cunoști un istoric familial de anumite afecțiuni.

Citește și: Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai 

dureri ale copilului

Durere abdominală

Durerile abdominale sunt des întâlnite la copii atunci când încearcă noi alimente sau consumă alimente mai puțin potrivite; de cele mai multe ori însă durerea abdominală tinde să fie ignorată de către părinți. Există însă situații în care reprezintă un indicator al unei probleme grave de sănătate și trebuie investigată cât mai curând (durerea este localizată în partea inferioară dreaptă a abdomenului, stomacul este sensibil la atingere poate indica apendicită, mai ales dacă apare o agravare în timp). O durere gravă poate indica un anevrism de aortă abdominală (dacă anevrismul se rupe durerea este subită și gravă și localizată în zona buricului) sau alte probleme circulatorii; asocierea cu greață și vărsături pot reprezenta calculi biliari. Dacă apar și simptome precum: febră, diaree, vărsături sau scăderea apetitului, copilul trebuie consultat de urgență.

Citește și: Durerile de burta la copii 

Durere de ceafă

Dacă cel mic/ cea mică se trezește dimineața și nu-și poate răsuci capul fără a resimți durere, poate fi vorba despre o poziție greșită de somn. Dacă durerea de ceafă este însoțită și de febră, poate fi vorba despe o afecțiune gravă. Chiar dacă cunoști existența unei leziuni în zona respectivă, tot se impune un consult medical. În situația în care durerea de ceafă apare alături de febră, durere de cap sau iritație pe piele ca niște pete roșii poate fi vorba despre meningită, o afecțiune potențial fatală.

Durerea în piept

Durerea din piept reprezintă o problemă gravă și necesită atenție medicală imediată. Când apare alături de o senzație de constricție toracică și se agravează la efort sau este însoțită de scurtarea respirației poate indica un atac de cord, dar și o boală cardiacă sau un cheag de sânge (înseamnă că inima nu primește suficient oxigen din sânge); se întâmplă însă extrem de rar în cazul copiilor. Durerea de acest tip se extinde adesea la alte părți din corp precum umeri, brațe, gât, mandibulă, spate. Medicul Shilpi Agarwal recomandă ca orice durere de piept, mai ales însoțită de transpirație, senzație de presiune, scurtarea respirației, greață, indigestie trebuie evaluată de către un medic imediat (primul ajutor trebuie acordat cât mai rapid.)

Durere pelvină

Durerea în pelvis, fie că este ascuțită, surdă sau subită trebuie evaluată de un medic de urgență. Durerea pelvină poate indica apendicită, o infecție renală, o afecțiune a nervilor sau chiar hernie. În cazul în care a avut loc o traumă, durerea pelvină poate indica o fractură de pelvis. Medicul Julian Scink susține: Chiar dacă durerea este una vagă, nu este normal să existe o durere în acel loc. Potențialele cauze pentru durera pelvină sunt destul de numeroase, prin urmare este indicat să nu o ignori și să te asiguri că acestea sunt eliminate de un specialist.

Durere în porțiunea inferioară a spatelui

De obicei durerea de spate apare în urma uzurii normale a mușchilor de la nivelul spatelui. În cazuri grave poate semnaliza o infecție, o tumoare, un disc vertebral fracturat sau pietre la rinichi. Se întâmplă extrem de rar în rândul copiilor ca acest tip de durere să ascundă o boală cardiacă; numai medicul este în măsură să stabilească care este motivul apariției sale. Specialistul va dori să afle la consultul medical dacă al tău copil suferă de diabet, hipertensiune, nivel ridicat al colesterolului sau obezitate și, mai ales, dacă durerea de spate apare odată cu activitatea sau efortul fizic. Deși multe persoane consideră că aceste simptome sunt specifice adulților, din păcate în prezent afectează și pe cei de vârstă mică. Nu în ultimul rând, durerea de spate poate spărea exact înainte de o disecție aortică; aceasta apare când principalul vas de sânge care irigă partea mediană și inferioară a corpului se rupe și este o problemă gravă. Trebuie să apelați de urgență la medic în cazul în care cunoașteți existența unui istoric familial în acest sens.

dureri ale copilului

Sfatul specialistului

Doamna doctor Ioana Oniga, medic specialist pediatru Medlife Brașov ne-a oferit următoarele informații despre dureri la copii ce nu trebuie ignorate:

Durerea este modul prin care organismul ne transmite că este într-o situație pe care nu o poate gestiona și astfel, în principiu, nicio durere a copilului nu trebuie ignorată, ci trebuie urmărită și, în anumite situații, investigată.
La sugar (copil<1 an) durerea este mai greu de identificat, drept pentru care ne ghidăm după alte simptome: starea generală alterată, agitație, plâns inconsolabil, absența apetitului, absența micțiunilor, urină roșiatică/închisă la culoare, urât mirositoare, scaune frecvente, apoase, cu mucus/sânge sau dimpotrivă absența scaunului pentru mai multe zile, febra mare, vărsăturile (diferite de regurgitare!).

Copilul mic poate localiza durerea, dar nu o poate caracteriza și astfel vom urmări intensitatea durerii (afectează sau nu starea generală, capacitatea de joacă), asocierea altor simptome, modul de debut, modul de remisie. Copilul mare și adolescentul pot descrie durerea (intensitate, caracter, frecvență), o pot localiza, dar pot să o și simuleze(!)
Când este necesar un consult de specialitate? Când apar:

-dureri abdominale care persistă, se intensifică, asociaza greață, vărsături, scaune modificate, febră, urină modificată
-cefalee (durere de cap), otalgie (durere de urechi), dureri oculare, dureri musculare care persistă sau dispar și apoi revin și sunt de intensitate medie/ușoară
- dureri musculare/osoase persistente sau recurente, de intensitate ușoară/medie, nelegate de efort sau traumatism

Când este necesară o consultație de urgență?

-dureri abdominale sau lombare foarte intense, asociate cu vărsături, scaune diareice sau absența tranzitului pentru gaze și scaun, febră, stare generală alterată, plâns inconsolabil (sugar și copil mic); în acest caz trebuie să vă prezentați într-un serviciu de urgență care are linie de gardă de chirurgie (trebuie excluse/confirmate apendicita acută, ocluzia intestinală, invaginația, volvulusul intestinal, hernia încarcerată, litiaza renală, ulcerul gastro-duodenal complicat)
-orice durere intensă care apare după un traumatism (durere abdominală/oculară/musculară, otalgie, cefalee)
-otalgie intensă, asociată cu febră mare
-cefaleea intensă, nelegată de traumatism, care asociază vărsături în jet, febră, somnolență/agitație, intoleranța la lumină (fotofobie), convulsii, la sugar-bombarea fontanelei anterioare și hipotonie (simptome sugestive pentru meningită)

Mulțumim doamnei doctor Ioana Oniga pentru informațiile oferite.

Surse:
https://victoriaer.com; www.littlethings.com; www.healthline.com; www.webmd.com; www.parents.com

7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 comportamente ale copilului pe care este periculos să le ignori
  7 comportamente ale copilului pe care este periculos să le ignori

  În general, este indicat să ignori anumite comportamente negative ale copilului, în special cele nesemnificative. În felul acesta, te asiguri că ele vor diminua în...

  De ce nu ar trebui să îți ignori copilul niciodată
  De ce nu ar trebui să îți ignori copilul niciodată

  Fiecare părinte tinde să își trateze copilul într-un anumit fel - unii cu un stil autoritar, alții cu un stil permisiv, însă dintre toate stilurile, se remarcă unul...

  Tipuri de dureri de cap și care sunt cu adevărat periculoase
  Tipuri de dureri de cap și care sunt cu adevărat periculoase

  Conform Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea oamenilor vor experimenta din când în când o durere de cap. Sunt cunoscute o mulțime de tipuri de dureri de...

  5 semne că ai candidoză și de ce nu trebuie să le ignori
  5 semne că ai candidoză și de ce nu trebuie să le ignori

  Candidoza vaginală este cea mai des întâlnită afecțiune cu care se confruntă majoritatea domnelor și domnișoarelor, cel puțin o dată în viață. Nu reprezintă un...

  Dureri la alăptare? 9 cauze la care nu te-ai aștepta
  Dureri la alăptare? 9 cauze la care nu te-ai aștepta

  Ca să poți să-ți alăptezi pentru cât mai mult timp bebelușul, este necesar să ai parte de cât mai puțin disconfort. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce poate...

  10 tipuri de dureri fizice care sunt strâns legate de starea noastră emoțională
  10 tipuri de dureri fizice care sunt strâns legate de starea noastră emoțională

  Încă din secolele trecute, specialiștii au ajuns la concluzia că trupul și mintea noastră se află într-o strânsă conexiune. De aceea, s-a constatat că durerile nu...

  Bien Plus te scapă de nervi şi dureri menstruale
  Bien Plus te scapă de nervi şi dureri menstruale

  Nu ne place să recunoaştem asta, dar majoritatea dintre noi se simt mai stresate înainte şi în timpul zilelor...cu probleme. Peste 50% dintre femei suferă de dureri...

  © 2019 Qbebe