Durerile de crestere la copii: ce trebuie sa stie parintii responsabili

Durerile de crestere la copii: ce trebuie sa stie parintii responsabili

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile de crestere, desi constituie o ingrijorare pentru parinti prin prisma simptomelor, sunt frecvent intalnite la copii, mai ales pentru anumite categorii de varsta. Cum se pot diferentia acestea de alte probleme de sanatate, cum sunt diagnosticate si ce puteti face pentru a ameliora suferinta celor mici veti afla in randurile urmatoare.

Ce sunt durerile de crestere?

Durerile de crestere au fost prima oara descrise in anul 1823 de un medic francez si sunt relativ frecvente la copii; in pofida denumirii actuale din anii 30-40, nu sunt cauzate de cresterea oaselor. In general, sunt localizate mai degraba in muschi si nu in incheieturi, in picioare si mai rar in brate. Sunt resimtite de obicei bilateral (pe ambele parti ale corpului) si apar tarziu ziua (dupa-amiaza, la cina, la ora culcarii) sau chiar in toiul noptii, trezind copilul, cu durere de la usoara la extrem de severa; aceasta este absenta dimineata si poate reaparea noaptea sau lipsi timp de mai multe zile/luni. Trebuie subliniat ca acest tip de dureri nu sunt asociate cu alte boli grave si de obicei se rezolva pana la adolescenta, insa pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Din punct de vedere al incidentei, apar in cazul a 3-40% dintre copii si sunt prevalente in doua perioade: 3-5 ani si ulterior 8-12 ani, in special la fete.
dureri crestere

Simptome

Simptomele care apar odata cu durerile de crestere sunt diferite de la un copil la altul (variaza intensitatea) si se aseamana unor crampe/carcei. Pentru unii durerile sunt puternice, iar pentru altii nu; majoritatea nu le experimenteaza zilnic (vin si dispar; in cativa ani nu mai sunt deloc prezente). Simptomele sunt uneori atat de severe incat pot trezi copilul din somn, insa dispar dimineata. Nu influenteaza de obicei abilitatea de a practica sporturi sau de a fi activ.

Ele sunt resimtite in ambele picioare, in special in partea din fata, in spatele picioarelor (gambe) sau in spatele genunchilor (la nivel muscular); articulatiile insa se prezinta normal (daca nu exista alte afectiuni). Studiile sugereaza ca acei copii care s-au confruntat cu ele pot fi mai sensibili la durere, dar si predispusi la dureri de cap si abdominale.

Domnul doctor Mircea Schmidt, medic specialist in ortopedie, chirurgie a coloanei si traumatologie acreditat de Asociatia Medicala din Frankfurt si de catre Asociatia Medicala din Munchen pe care il puteti gasi medicla Intermedicas ne ofera urmatoarele informatii:

"Copiii pot acuza dureri articulare cu preponderenta in activitatile fizice, dar si in momente de repaus (de exemplu noaptea). Durerile se pot opri dupa aproximativ 2 sau 3 saptamani, dar pot reveni intr-un nou puseu de crestere."

Cauze

Nu s-a demonstrat ca procesul de crestere a oaselor este cea care cauzeaza durere si nici puseele de crestere. Prin urmare, la unii copii simptomele indica de fapt dureri si disconfort in urma saritului, cataratului si alergatului, activitati pe care cei mici le practica zilnic sau apar dupa o zi deosebit de energica. Sunt luate in considerare drept cauze: postura defectuoasa, tulburarea vasculara, oboseala sau cauze de natura psihologica. Par sa fie mai des intalnite la copiii activi si la cei cu articulatii laxe, flexibile (hipermobilitate articulara). De asemenea, tind sa se transmita ereditar.  Unii parinti au asociat episoadele dureroase cu exercitiu fizic sau modificari de dispozitie la copil.

Domnul doctor Mircea Schmidt, medic specialist in ortopedie, chirurgie a coloanei si traumatologie acreditat de Asociatia Medicala din Frankfurt si de catre Asociatia Medicala din Munchen pe care il puteti gasi la Intermedicas completeaza: 

"Majoritatea copiilor au dureri de crestere, indiferent de greutate si de inaltime. Durerile apar la nivelul genunchilor, dar si, mai rar, la nivelul umerilor si a incheieturilor mainilor. Nu exista o predispozitie."

dureri crestere

Diagnostic

Un simptom la care apeleaza medicii in diagnosticarea precisa este modul in care copilul raspunde la atingere cand resimte durere. Copiii care simt durere in urma unei cauze medicale grave nu doresc sa fie miscati deoarece aceasta se agraveaza; insa in cazul durerilor de crestere se simt mai bine cand sunt manevrati, masati si alinati. Practic, este mai degraba vorba de un diagnostic de tip excludere (exclude alte afectiuni), luand in considerare istoricul medical si apeland la o examinare fizica. In unele situatii, se impun teste sanguine si radiografii. In absenta schiopatatului, lipsei de mobilitate sau a semnelor fizice, investigatiile de laborator pentru diagnostic diferential nu sunt justificate. Un diagnostic gresit des intalnit pentru durerile de crestere este sindromul piciorului nelinistit.

Tratament

Parintii si copiii trebuie in primul rand reasigurati de specialist care le explica natura benigna si autolimitata a durerilor de crestere. Desi nu se cunoaste cat de eficiente sunt, pot fi de ajutor si urmatoarele metode: masaj local/intinderi, bai calde, sticle cu apa fierbinte/pernute incalzite si medicamente analgezice (de tipul paracetamolului sau ibuprofenului in functie de recomandarea medicului; nu oferiti unui copil sub 18 ani aspirina deoarece poate cauza sindromul Reye). Este de ajutor si oferirea de pauze in timpul perioadelor de joaca energica, precum si purtarea pantofilor care sustin bine piciorul; asigurati-va ca siruturile sunt bine legate sau ariciul este bine prins.

dureri crestere

Apelati la medic daca: durerea persista si dimineata sau observati o umflare/inrosirea intr-o zona a piciorului/articulatie (care nu dispare la oferirea primului ajutor constand in odihna, gheata sau compresa rece, compresie si ridicarea membrului), durerea aparea in urma unei raniri, febra/frisoane, schiopatat, eruptie neobisnuita pe piele, pierderea apetitului, slabiciune, oboseala, comportament neobisnuit, urina de culoare inchisa dupa efort fizic. Poate fi vorba in aceste situatii de infectie, fractura, tumoare, leucemie, artrita reumatoida juvenila sau alte probleme articulare. De asemenea, la durerile de crestere nu trebuie sa doara atingerea locului, ci sa se simta mai bine in urma masarii locale.

Domnul doctor Mircea Schmidt, medic specialist in ortopedie, chirurgie a coloanei si traumatologie acreditat de medicAsociatia Medicala din Frankfurt si de catre Asociatia Medicala din Munchen pe care il puteti gasi la Intermedicas ne informeaza: 

"Tratamentul durerilor de crestere este antiinflamator, de durata scurta, 7 pana la 10 zile, in timpul durerilor acute in puseele de crestere.
Sfatul meu este de a consulta un medic ortoped sau pediatru pentru a exclude eventuale alte patologii ale sistemului osteoarticular."

Retineti in final ca, desi durerile de crestere nu sunt o boala, pot deranja copiii si parintii, mai ales ca acestia din urma nu le iau intotdeauna in serios.

Multumim domnului doctor Mircea Schmidt pentru informatiile oferite. 

Surse:

http://kidshealth.org; http://en.wikipedia.org; www.babycenter.com; www.healthychildren.org

Articolul urmator
Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați
Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
    S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

    Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

    Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

    Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții
    Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții

    Membrii Societății Americane de Chimie (American Chemical Society – ACS) au făcut o descoperire șocantă: bebelușii au mai multe microplastice în organism decât...

    Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii
    Ruperea turtei la fete: tot ce trebuie să știe părinții și nașii

    Când un copil ajunge la vârsta de 1 an, încă din cele mai vechi timpuri se consideră că a ajuns la un prag al vieții sale, care trebuie celebrat. De aceea, la...

    Terapiile pentru autism ar putea fi decontate de stat de la 1 noiembrie! Ce trebuie să știe părinții
    Terapiile pentru autism ar putea fi decontate de stat de la 1 noiembrie! Ce trebuie să știe părinții

    Vești bune pentru părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu tulburarea din spectrul autist! De la 1 noiembrie, terapia micuților pacienți ar putea fi decontată de stat. Astfel,...

    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții
    Legea prevenirii separării copilului de familie a pus românii pe jar! Ce prevede, de fapt și ce trebuie să știe părinții

    Proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptat de Camera Deputaților cu 222 de voturi pentru, 48 contra și două...

    Părinții mei au adoptat o femelă lup fără să știe. M-a crescut ca pe propriul ei pui
    Părinții mei au adoptat o femelă lup fără să știe. M-a crescut ca pe propriul ei pui

    Auzim tot timpul povești incredibile cu exemplare extraordinare din rasa canină care salvează vieți și dovedesc o inteligență și o empatie ieșită din comun. Povestea de mai jos nu...

    © 2024 Qbebe