Fitoterapia și afecțiunile copilăriei

Fitoterapia și afecțiunile copilăriei

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fitoterapia este un domeniu la care extrem de mulți părinți apelează, în special când medicina alopată pare să nu mai fie de ajutor. Iată câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le cunoști despre fitoterapie, precum și sfaturi din partea specialistului pentru a ține sub control cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei.

Informații de bază despre fitoterapie

Fitoterapia este definită drept utilizarea medicamentelor derivate din plante pentru tratamentul și prevenirea bolilor. Este o practică medicală bazată pe știință și prin urmare se distinge de alte abordări mai tradiționale precum herbalismul medical (care se bazează pe o apreciere empirică a plantelor medicinale și a plantelor medicinale). Conceptul de fitoterapie aparție medicului francez Henri Leclerc, folosind termenul în 1913 și publicând diverse cărți pe această temă. 

Abordarea unui herbailst nu a fost evaluată în trialuri controlate clinic sau în studii biomedicale riguroase, în vreme ce numeroase trialuri și studii farmacologice ale anumitor preparate fitoterapeutice există. Interpretarea și acceptarea unor astfel de dovezi pentru practici fitoterapeutice variază. Ar trebui să fie considerată o disciplină alopată deoarece efectele sunt îndreptate împotriva cauzelor și simptomelor bolii. În unele țări se consideră suficientă licențierea produselor fitoterapeutice ca medicamente, în vreme ce în alte țări este privită ca formă de medicină tradițională. De exemplu, în Germania fitoterapia este clasificată ca disciplină a medicinei naturale ortodoxe orientate către știință, iar ingredientele fitoterapeutice trebuie să se conformeze unor cerințe științifice similare celor ale substanțelor definite chimic în termeni de calitate, siguranță și eficacitate.

Doamna Oana Puican, psiholog și psihoterapeut, fitoterapeut completează:

"Fitoterapia este știința care folosește plantele medicinale în scop curativ. Fitoterapia modernă, cea a zilelor noastre, are la bază fitoterapia tradițională, care are o vechime de mii de ani. Fitoterapia modernă a evoluat și s-a dezvoltat odată cu noile descoperiri științifice ajungându-se la existența unor produse terapeutice de mare valoare, cu o putere de acțiune foarte bună. Procesul de standardizare a substanțelor active din plante oferă o mai bună siguranță și un mai bun control al efectului terapeutic al plantelor.

Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), 85% din populația lumii folosește plantele în scop curativ, iar 45% din medicamentele alopate au la bază extracte vegetale. Fitoterapia poate fi o alternativă naturală la medicamentele de sinteză sau poate fi folosită împreună cu acestea pentru a diminua consecințele negative ale medicamentelor chimice și pentru a crește eficiența lor terapeutică."

fitoterapie

Fitoterapia și afecțiunile copilăriei

Fiecare mamă știe când copilul său suferă de vreo problemă de sănătate. În această privință copiii sunt diferiți - unii au ca simptome cum ar fi piele roșie și fierbinte, ochi sticloși și comportament irascibil, în vreme ce unii devin letargici. Este important să fii capabil să îți descifrezi copilul deoarece cu cât mai repede ești conștient de o problemă, cu atât mai repede vei putea interveni. Majoritatea părinților iau în considerare remediile din plante pentru a menține sănătatea copiilor și a le trata bolile. Cu privire la siguranța și eficacitatea acestor produse apelează la medici.

Astfel, pentru febra la copii, poate fi folosit balsamul de lămâie, de sine stătător sau amestecat cu mușețel sau mentă. Dacă obișnuiești să îi prepari copilului tău ceaiuri, știi deja ce plante preferă. Balsamul de lămâie este important pentru febră deoarece are un efect calmant și va determina copilul să transpire (eliminând febra din organism). Este similar acțiunii de administrare a paracetamolului. De subliniat că febra este un mecanism important pentru corp de a distruge agenții patogeni și de a mobiliza sistemul imunitar, prin urmare are un efect benefic când se situează sub un anumit prag. Unii copii devin extrem de însetați când sunt bolnavi, în vreme ce alții nu vor să bea nimic. Dacă copilul tău face parte din categoria din urmă trebuie să te asiguri că va consuma suficiente lichide. Un copil bolnav nu are de obicei poftă de mâncare, dar nu este o problemă. Nu îl forța să mănânce deoarece poate vomita.

Dacă copilul tău se confruntă cu o răceală, respectiv tuse și nas care curge, nu poți face nimic ca să mai previi, însă poți reduce gravitatea simptomelor. O supă fierbinte poate reprezenta o variantă mai bună decât un ceai din plante. Prepară o supă din legume cu ceapă, salvie, usturoi, țelină și pătrunjel. Ceapa și usturoiul vor subția mucusul, iar pătrunjelul și țelina vor ajuta rinichii și ficatul să funcționeze mai bine și să curețe corpul. Supa poate fi strecurată și consumată sub formă de ceai. Gustul său special este preferat de majoritatea copiilor.

fitoterapia

Ca să prepari un ceai bun pentru răceală, optează pentru mentă, cu salvie și mușețel, care vor avea un efect calmant dacă copilul este irascibil și vor acționa și ca decongestionant dacă nasul este blocat. Salvia are un efect antiseptic și este excelentă pentru tuse și răceli, stimulând sistemul imunitar. Dacă răceala se agravează ceaiul de cimbru cu miere adăugată este excelent. Nu în ultimul rând, o rețetă veche de sirop de tuse constă în lăsat la macerat ceapă și usturoi în miere timp de 2 săptămâni; se administrează câte o linguriță.

"În ceea ce privește afecțiunile copilăriei, fitoterapia poate fi de un real ajutor acționând pe mai multe planuri simultan: detoxifiere de substanțe chimice dăunătoare, vitaminizare și mineralizare, energizare, întărirea sistemului imunitar,
reducerea inflamațiilor, distrugerea virusurilor și bacteriilor, acțiune directă asupra organelor și sistemelor corpului în funcție de afecțiune.

Afecțiunile des întâlnite la copii sunt răcelile, virozele, alergiile, afecțiunile respiratorii, pulmonare, afecțiunile tractului digestiv, anemiile, stările de agitație și oboseală, infecții ORL etc. În multe dintre aceste cazuri, este de preferat să fie folosite produse fitoterapice pentru efectele lor blânde și eficiente. Chiar dacă fitoterapia își face efectul într-un timp ceva mai îndelungat,
faptul că nu există contraindicații majore sau efecte nocive asupra organismului, face ca acest tip de tratament să fie prima alegere în cazul copiilor.

În cazul răcelilor, gripei și a virozelor, de un real ajutor pot să fie echinacea, lemnul dulce, cătina cu miere, spirulina (pentru efectul lor puternic de întărire a imunității), propolisul, lăptișorul de matcă, usturoiul proaspăt sau tinctura, ghimbir, uleiurile esențiale sau extractele de cimbru, brad, mentă, pin în combinație cu argintul coloidal ionic (pentru efectul lor puternic antiviral și antibiotic).

În cazul alergiilor, sunt recomandate tincturile sau extractele de coacăz negru, lemn dulce, trei frați pătați, urzica pentru efectele lor drenoare, detoxifiante și cu acțiune similară cortizonului cu puternice efecte antiinflamatoare.

Pentru afecțiunile respiratorii (faringita, laringita, bronsita etc.) și afecțiunile pulmonare, se pot folosi mușețel și salvie pentru gargară, propolis, pătlagina, lumânărică, nalbă, salvie, cimbrișor, mentă, brad.

Afecțiunile tractului digestiv ale copiilor răspund foarte bine la nalbă, mușețel, in, psyllium, coajă de nuc negru, aloe, rubarbă, senna, ceai verde, suc de afine, menta, anghinare, rostopască, sofran, pastură, lucernă. Specialistul în fitoterapie este cel care stabilește dozajul recomandat și combinația cea mai potrivită în funcție de afecțiune.

Anemiile copiilor pot fi remediate prin folosirea tincturilor sau pulberilor verzi din orz, grau, lucerna, urzică, spirulină, polen, lăptișor de matcă.

În afecțiunile ORL (rinite, sinuzite, amigdalite, inflamații oculare) sunt indicate extractele, tincturile, siropurile sau inhalațiile din cuișoare, scorțișoară, coada șoricelului, salvie, turița mare, flori de fân, ulei esențial din brad, pin, eucalipt.

Planul de tratament fitoterapic este compus de către specialist. Acesta este cel care face recomandările potrivite în funcție de afecțiune, vârstă, sex, alte afecțiuni asociate etc.

Recomand părinților să aleagă fitoterapia ca primă variantă de tratament în afecțiunile copiilor lor pentru nenumăratele beneficii ale acesteia și pentru efectul ei blând, non-toxic și fără efecte adverse. În formele mai grave ale afecțiunilor se recomandă consultul medical și, eventual, combinarea fitoterapiei cu medicația alopată. Evitati să administrați copiilor produse sau combinații din plante fără avizul și consultul specialistului în fitoterapie!"

Nu uita că răcelile sunt ceva normal pentru copii, făcând parte din dezvoltarea sistemului imunitar. Modul în care tratezi astfel de infecții respiratorii poate influența viitoarea sa sănătate. Dacă îți dorești să ai un copil care va avea la maturitate un sistem imunitar puternic, este important să pui bazele încă din copilărie.

Reține că sfaturile din acest articol sunt cu titlu informativ și nu se substituie unui consult medical. Pentru orice problemă de sănătate a copilului este important să te adresezi medicului.

Surse: https://natmedworld.com; www.sciencedirect.com; www.britannica.com

Articolul urmator
Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?
Cu copilul la biserică: îl lăsăm să sărute icoanele?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Traumele copilăriei ne pot distruge viața, dar trebuie să avem credința că le putem depăși. Puterea de vindecare este doar la noi
    Traumele copilăriei ne pot distruge viața, dar trebuie să avem credința că le putem depăși. Puterea de vindecare este doar la noi

    Am avut o copilărie zbuciumată, unde am vazut și trăit multe traume...Părinții mei nu au fost cei mai buni și nu au știu să mă protejeze. La noi în familie existau doar...

    Ce mai fac eroii copilăriei noastre, copiii din „Abracadabra"?
    Ce mai fac eroii copilăriei noastre, copiii din „Abracadabra"?

    Emisiunea pentru copii „Abracadabra” a debutat la TVR, în martie 1991. După cinci ani, în 1996, emisiunea s-a mutat la PRO TV, iar „Magicianul”, actorul...

    De ce Magicianul copilăriei noastre, Marian Râlea, nu are copii. Ce a declarat actorul
    De ce Magicianul copilăriei noastre, Marian Râlea, nu are copii. Ce a declarat actorul

    „Eu pot, eu sunt Magician” este, cu siguranță, imnul copilăriei noastre, al celor care, în anii '90, abia așteptau diminețile de duminică pentru a afla prin ce...

    Ce BAC! Ce licență! Ce dizertație! Cel mai dificil examen din viață este cel de părinte
    Ce BAC! Ce licență! Ce dizertație! Cel mai dificil examen din viață este cel de părinte

    Cine spune că e greu să dai BAC-ul sau examenele din facultate, nu știe de spune! Poftim? Licența e mai grea? Examenul oral de la admitere la Master sau disertația? Să fie oare...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    O fetiță din Alba a fost salvată de un jandarm după ce casa i-a fost luată de ape din cauza inundațiilor
    O fetiță din Alba a fost salvată de un jandarm după ce casa i-a fost luată de ape din cauza inundațiilor

    Inundațiile fac ravagii în România. O fetiță de 10 ani din Alba a fost salvată după ce casa i-a fost luată de ape. Peste 70 de copii au fost evacuați din cauza...

    Naștere miraculoasă în București: mama de 24 de ani avea numai 27 de kg. Acum are nevoie de ajutorul nostru pentru fetița ei
    Naștere miraculoasă în București: mama de 24 de ani avea numai 27 de kg. Acum are nevoie de ajutorul nostru pentru fetița ei

    Caz rar în România! O tânără cu nanism și o boală genetică rară a născut, iar acum se teme pentru viața copilului ei, o fetiţă de 1,890 kilograme care are nevoie...

    Cât de tare poți să asculți muzică în căști?
    Cât de tare poți să asculți muzică în căști?

    Căștile, atât cele supraauriculare, cât și cele intraauriculare, pot avea un impact puternic negativ asupra auzului la copii și la tinerii adulți, pe măsură ce...

    © 2024 Qbebe