Frecția la copii: sfaturi utile

Frecția la copii: sfaturi utile

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu toate că multe persoane nu mai consideră acest remediu unul de actualitate, frecția la copii încă este extrem de populară și poate ajuta la tratarea multor probleme de sănătate. Cum se utilizează, ce beneficii oferă și alte sfaturi utile pentru părinți responsabili vei descoperi în continuare.

Cu toții ne amintim că pe vremuri, când ne confruntam cu o viroză respiratorie, banala răceală, mama ne freca pe piept și pe spate pentru a ne ajuta să respirăm mai bine. Acest remediu, cunoscut sub denumirea de frecție, nu are întotdeauna abilitatea de a decongestiona un nas înfundat, dar te ajută să simți că poți respira mai bine (ca urmare a senzației produse). Iată ce trebuie să știi pentru a întrebuința în siguranță frecția la copii și ce sfaturi este bine să urmezi.

Este sigură frecția la copii?

O întrebare pe care și-o adresează mulți părinți implică condițiile în care se poate folosi frecția la copii în siguranță. Află că începând cu vârsta de 2 ani acest remediu nu mai cauzează niciun fel de problemă. În general asemenea produse sunt special concepute pentru a putea fi aplicate fără grijă pe pielea sensibilă a unui bebeluș și, de obicei, conțin din acest motiv ingrediente naturale, lipsind de obicei mentolul și camforul în cazul grupei cele mai mici de vârstă (trebuie subliniat că produsele pot fi concepute pentru categorii de vârstă, iar cele destinate adulților pot dispune de ingrediente diferite).

Prin aplicarea frecției pe pielea copilului se crează un efect de aromaterapie ce ameliorează simptomele copilului și contribuie la menținerea calmului în timp ce îi protejează pielea fragilă. Reține că pentru orice nelămurire în ceea ce privește utilizarea unui produs pentru copil este întotdeauna de preferat să ceri în prealabil sfatul medicului pediatru sau dermatolog. De asemenea, în cazul oricărui produs cu aplicare cutanată este indicat să îi testezi toleranța pe o porțiune mică de piele; urmărește dacă apare vreo reacție de tip iritație sau alergie la nivelul epidermei. În cazul în care observi vreun efect secundar, întrerupe administrarea și adresează-te medicului sau farmacistului. Nu uita, desigur, să urmărești și apariția unor simptome suplimentare precum respirație îngreunată, colorația în albăstrui a pielii, scurtarea respirației (în acest caz curăță imediat produsul de pe pielea copilului și contactează medicul de urgență). Citește întotdeauna cu mare atenție instrucțiunile/prospectul și folosește-l întocmai cum recomandă producătorul.

Larogrip frectie babyhttp://www.laropharm.ro/produse

-1 flacon x 100 ml - loțiune
-ulei esențial de lămâie, lavandă, mușețel roman, arbore de ceai australian și portocală amară, acid acetic (oțet)
-util în stimularea circulației sangvine și relaxare musculară
-folosit și în scăderea febrei, când nu dau rezultat alte produse, cum ar fi suspensiile de paracetamol, respectiv ibuprofen, sau părinții nu doresc să folosească un rx- metamizol (ex. novocalmin supozitoare) sau fie nu pot obține rețeta
-poate fi folosit încă din primele zile, de la naștere, diluat până la 3 ani, 1 lingură (5ml) într-un litru de apă călduță, apoi ca atare până la vârsta de 12 ani.

Produse la prețuri speciale în farmacii! 

Cum funcționează frecția la copii

Frecția la copii poate fi eficientă în ameliorarea simptomelor de răceală în cazul copilului tău, precum congestia nazală (nas înfundat) și tusea. Când folosești frecția, poți aplica un strat subțire pe zona spatelui, a pieptului și a gâtului. În timp ce vaporii acționează pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine, frecția contribuie suplimentar în sensul calmării acestuia și, nu în ultimul rând, în încălzirea în sine a produsului. Cu cât este mai cald acesta, cu atât se eliberează o aromă mai puternică. Folosește întotdeauna căldura mâinilor pentru încălzirea sa și nu apela niciodată la un cuptor sau la cuptorul cu microunde deoarece poți deteriora ingredientele din compoziție, dar poți și să provoci arsuri copilului. De asemenea, nu folosi produsul în cadrul unui umidificator de cameră; există produse distincte fabricate în acest scop. 

Deși nu există dovezi științifice concludente cu privire la ameliorarea respirației în cazul folosirii frecției la copii, mulți părinți au declarat că au remarcat rezultate surprinzătoare prin folosirea acestei metode. De asemenea, după aplicarea efectivă a frecției pe corpul copilului, este indicat să ridici capul copilului; în acest mod ajuți la o scurgere mai bună a secrețiilor. Apelează în acest sens la o pernă pe care o introduci sub salteaua copilului și nu direct sub capul său (în acest mod poți crește riscul de sindrom al morții subite la sugari - SMSS).

frectia la copii

Avertizări cu privire la frecția la copii

Nu aplica niciodată un produs pe o piele care este lezată, are o iritație sau este sensibilă. Nu aplica niciodată în jurul nasului, al gurii, al feței sau al ochilor. Nu înlocui niciodată versiunea destinată bebelușilor/copiilor cu cea pentru adulți. Formula pentru adulți este mult mai puternică și poate chiar să agraveze problemele de natură respiratorie din cauza vaporilor puternici emanați. Niciun produs de tip frecție nu trebuie administrat pe cale internă (ingerat) și nu trebuie utilizat în zona mucoaselor (în special în jurul gurii).  

Eficacitatea frecției la copii

Remediul pe care mama ta probabil ți l-a administrat când erai răcit se pare că funcționează, conform unui studiu recent. În cadrul unui studiu comparativ a unei frecții, a unei loțiuni pe bază de petroleum sau a niciunui tratament, frecția a funcționat cel mai bine în ameliorarea simptomelor de congestie și tuse în timp ce a ușurat și odihna copiilor și a părinților. Cercetătorul Ian Paul, profesor asociat de pediatrie și știința sănătății publice de la Colegiul de Medicină din Hershey susține că "o frecție ce conține ulei de camfor, mentol și eucalipt oferă copiilor cu vârsta mai mare de 2 ani o ameliorare a tusei și congestiei și îi ajută să doarmă mai bine". Studiul menționat a fost publicat în revista Pediatrie, iar cercetătorii, cu toate că au folosit produsul oferit de un anumit producător, au avut libertatea de a publica rezultatele studiului indiferent de modul în care a decurs cercetarea.

Părinții copiilor de vârstă mică în special rămân cu foarte puține variante de tratament, mai ales când vine vorba de simptome precum tuse; majoritatea medicamentelor pentru tratarea răcelii nu sunt destinate copiilor mai mici de 2 ani din cauza potențialelor efecte adverse. Academia Americană de Pediatrie subliniază în plus că medicamentele pentru tuse și răceală fără rețetă medicală nu funcționează pentru copiii mai mici de 6 ani și chiar pot prezenta un risc pentru sănătate.

De reținut

Caută produse fabricate din ingrediente naturale care eliberează vapori fără a conține parabeni sau petroleum. Frecțiile naturale au în compoziție de obicei ierburi, ulei, ceară de albine, aloe vera și alte uleiuri esențiale. 

Există posibilitatea ca numite produse să irite căile respiratorii și să sporească producția de mucus, mai ales că în cazul copiilor mai mici de 2 ani căile respiratorii sunt extrem de înguste. Vaporii de mentol se evaporează și pot declanșa receptorii din nas care determină corpul să creadă că respiră mai ușor, iar acea senzație poate face pe oricine să se simtă mai calm și mai confortabil. Din acest motiv specialiștii subliniază că nu trebuie aplicată niciodată frecția direct sub nas, cel mai bine fiind să o utilizezi la nivelul pieptului sau spatelui.


Surse:
www.parenting.com; www.newkidscenter.com; www.webmd.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță
    111 afirmații utile pentru orice situație de la Niculina Gheorghiță

    Am folosit zi de zi afirmații în ultimii ani, iar viața mea este schimbată la 180 de grade. Simt că trăiesc, că mă bucur de viață și că sunt cu adevărat creatorul...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna
    Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

    Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt, asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare –...

    Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii
    Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

    Așa cum se întâmplă și în prezent, părinții din secolele trecute nu erau scutiți nici ei de sfaturi de parenting care de care mai neobișnuite. Fie că acestea...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    © 2024 Qbebe