Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți

Bianca Geica - Redactor Senior

Infecțiile respiratorii la copii sunt mai frecvente decât crezi. Știai că, în medie, un copil dezvoltă în jur de 6-8 infecții ale tractului respirator în fiecare an? Printre cele mai frecvente sunt virozele respiratorii, care includ răceala și gripa, la care cei mici sunt expuși în special în sezonul rece, când imunitatea lor este mai scăzută. Faptul că sunt expuși zilnic colectivităților - grădiniță, școală - îi fac pe prichindei să fie ținte directe ale unor astfel de infecții.

Află tot ce trebuie să știi despre infecțiile respiratorii la copii: care sunt acestea, cum se transmit, ce simptome au, dar și cum pot fi prevenite!

Ce sunt infecțiile respiratorii și cum se transmit

Infecțiile respiratorii sunt frecvente în rândul copiilor, fiind adesea inofensive. Sunt cauzate atât de virusuri, cât și de bacterii și sunt cel mai des întâlnite în sezonul rece, când sistemul imunitar al celor mici este mai slăbit.

Există două categorii de infecții respiratorii:

 1. infecții de tract respirator superior, care afectează nasul, sinusurile și gâtul;
 2. infecții de tract respirator inferior, care afectează căile respiratorii și plămânii.

Cei mici sunt mai predispuși la infecțiile respiratorii de tract superior, care sunt cunoscute sub diverse denumiri cum ar fi răceala comună, rinită acută, rinofaringită, bronşită, laringo-traheită, cea mai gravă ca formă de manifestare fiind gripa.

Simptomele predominante, în cazul infecțiilor respiratorii de tract superior, sunt:

 • nas înfundat;
 • secreţii nazale;
 • tuse;
 • strănut;
 • dureri la înghiţire, gât iritat;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • febră ridicată însoţită de dureri de cap (în cazuri complicate);
 • dureri musculare.

Dintre toate aceste simptome, febra este cea care îi îngrijorează cel mai tare pe părinți, care nu mai știu ce să facă pentru a ameliora disconfortul pe care cei mici îl resimt când apare acest simptom; agitația, somnolența, lipsa poftei de mâncare, durerile de burtică sau cefaleea sunt câteva dintre manifestările care pot altera dispoziția copiilor. În caz de febră, se recomandă hidratarea atentă a copilului, umidifierea atmosferei și folosirea antitermicelor prescrise de medicul pediatru sau de familie. Da, ai citit bine. Este recomandat să apelezi la sfatul unui specialist dacă febra micuțului persistă și starea lui generală se agravează vizibil. 

Tusea este un alt simptom îngrijorător pentru părinți, fiindcă tulbură somnul copilului și scade performanțele sale diurne. Ce trebuie să știm este că tusea este un răspuns fiziologic la iritația și inflamatia căilor respiratorii și are rolul de a elimina secrețiile din tractul respirator. Când nu este însoțită de dificultăți în respirație, de stare generală alterată sau alte simptome, nu trebuie să te îngrijorezi. Doar atunci când apar complicații, tusea devine mai severă sau persistă mai mult de 2 săptămâni, fără ameliorări, ar trebui să iei de urgență legătură cu un medic.

Cum se transmit infecțiile respiratorii la copii?

Este important de știut și de reținut faptul că infecțiile respiratorii sunt răspândite atunci când mâinile copilului vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată. Aceste secreții sunt contaminate, ceea ce face ca microbii să se transmită rapid atunci când copiii își ating gura, nasul și ochii. Din nefericire, posibilitatea de transmitere este sporită atunci când sunt mulți copii împreună, cum ar fi grădinițele și școlile, tocmai de aceea este recomandat ca micuții ce prezintă mucus să nu fie aduși în colectivitate. Desigur, secrețiile nazale nu sunt de fiecare dată un semn clar de boală, dar știm cu toții că întotdeauna este mai bine să prevenim, decât să tratăm; și părinții știu asta! 

Nu în ultimul rând, sistemul imunitar fragil, care nu este complet format, se dovedește la rândul său răspunzător pentru faptul că prichindeii dezvoltă infecții respiratorii mai des decât adulții.

Cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii la copii

Infecțiile respiratorii nu pot fi prevenite complet, însă există câteva metode prin care poți întări sistemul imunitar al copilului tău, în așa fel încât riscul unei evoluții grave ale unor astfel de infecții să fie redus la minimum:

Alimentație sănătoasă

Copiii au nevoie de o alimentație bogată în vitamine și minerale, astfel încât sistemul imunitar să devină mai puternic și să facă față diferitelor tipuri de virusuri sau bacterii cu care aceștia intră în contact zi de zi, în colectivitate.

Din alimentația copilului nu trebuie să lipsească legumele și fructele proaspete, în special cele bogate în vitamina C. Citricele și kiwi conțin cel mai mare aport de vitamina C, despre care se știe că fortifică sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor respiratorii.

Mișcare

Oricât de frig ar fi afară, mișcarea în aer liber este indicată. Asta pentru că sedentarismul duce la slăbirea sistemului imunitar și, în timp, la obezitate, așa că asigură-te că micuțul tău face sport sau mișcare în fiecare zi, fie că e vorba doar de o plimbare în parc sau de alergat și jucat prin curte. Orice formă de mișcare este benefică pentru stimularea sistemului imunitar!

Respectarea regulilor de igienă

Învață-l pe cel mic regulile de igienă. Trebuie să înțeleagă că atunci când merge la grădiniță sau școală nu va fi și mami după el, să-i spună tot timpul "Spală-te atent pe mâini", "Nu băga mâna în gură/nas fără să te speli înainte", etc. Trebuie să știe să se spele pe mâini înainte de masă și după ce folosește toaleta, dar și ori de câte ori intră în contact cu lucruri ce nu-i aparțin. De ce? Pentru că un mediu nou, frecventat de alte mici mânuțe curioase reprezintă un pericol pentru el, dar și pentru întreaga familie. Pune-i un dezinfectant în ghiozdan și explică-i de acasă cum, când și. foarte important, de ce trebuie folosit, precum și un pachet de șervețele umede dezinfectante, cu ajutorul cărora să șteargă anumită suprafețe sau obiecte cu care intră frecvent în contact: bancă, masă etc. Desigur, nu este un proces simplu sau pe placul copiilor, dar este absolut necesar în absolut orice perioadă. Sfatul nostru este să exersați împreună acasă, când cel mic este în deplină siguranță și poate înțelege mai bine importanța acestei metode de prevenire a infecțiilor virale. 

O variantă sigură și la îndemână în ceea ce privește dezinfectanții pot fi produsele cu uleiuri esențiale și extracte de citrice și lemongrass. Sunt simplu de folosit și atât de către cei mici, cât și de restul membrilor familiei.

Discută cu cel mic despre ce infecțiile bacteriene

Ei bine, da, o altă metodă bună de prevenire, mai ales în această perioadă, este discuția cu cei mici. Explică-i, pe înțelesul lui, ce sunt infecțiile bacteriene, cum îi afectează viața și ce impact are faptul că el este bolnav asupra întregii familii. Comunicarea deschisă cu cei mici face minuni în foarte multe situații, iar aceasta nu va face excepție. Este esențial ca cel mic să știe că pentru tine este foarte important ca el să fie în siguranță atunci când nu ești lângă el și asta îl va ajuta să se responsabilizeze și să acorde mai multă importanță regulilor de igienă învățate de acasă. 

Un somn odihnitor

Este important că cel mic să bifeze orele de odihnă, astfel încât organismul să se recupereze și sistemul imunitar să devină mai puternic. Învață-l să meargă la culcare la aceeași oră, în fiecare noapte și obișnuiește-l să practice o activitate relaxantă înainte de culcare. Desigur, stabilirea unei rutine de somn necesită mult timp, multă răbdare și mult exercițiu. Da, ai ghicit, accentul de pune pe "mult", dar și rezultatele vor fi pe măsură.  

De regulă, un preșcolar (3-5 ani) ar trebui să doarmă între 11-13 ore în fiecare noapte, în timp ce școlarii (6-13 ani) au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte.

Suplimente alimentare, la nevoie

Nu uita nicio secundă că poți lua în calcul administrarea unui supliment alimentar pentru consolidarea imunității. 

FRUTDEP® IMMUNO este un supliment alimentar pe bază de betaglucan, lactoferină, resveratrol, vitamina C, betacaroten, vitamine din grupa B și îndulcitori naturali, care contribuie la consolidarea sistemului imunitar în cazul infecțiilor de tract respirator și al recurențelor și tonifierea organismului în perioada de convalescență după diferite boli.

Este eficient, totodată, în reducerea duratei și severității infecțiilor de tract respirator, precum și a episoadelor recurente prin acțiunea antivirală și antibacteriană și consolidarea sistemului imunitar.

De ce să îi dai FRUTDEP® IMMUNO copilului tău?

 • Reduce recurențele infecțiilor de tract respirator;
 • Reduce durata și severitatea infecțiilor respiratorii;
 • Contribuie la întărirea sistemului imunitar;
 • Tonifică organismul în perioadele de convalescență;
 • Reduce oboseala și extenuarea;
 • Contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ;
 • Contribuie la consolidarea sistemului imunitar înainte de intrarea în colectivități și în boli contagioase.

Dr. Phyto protejează natural copilăria și vine în ajutorul părinților cu produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate și nutraceutice, create și dezvoltate prin tehnologii de ultimă generație. Grjia pentru familie este misiunea lui Dr. Phyto și are nevoie de ajutorul nostru, al păriților responsabili, să ne informăm și să acționăm corect, pentru a preveni problemele de sănătate nedorite. Descoperă universul Dr. Phyto pe www.drphyto.ro!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți
  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți

  Bebelușul tău are colici? În primele luni de viață, bebelușul, al cărui sistem digestiv este în formare, se poate confrunta cu diferite probleme digestive, printre care și...

  Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?
  Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?

  Care sunt diferențele între infecțiile virale și cele bacteriene? Este o întrebare la care este extrem de important să cunoaștem răspunsurile corecte, în așa fel...

  Morfologie fetală: ghid complet pentru părinți
  Morfologie fetală: ghid complet pentru părinți

  În timpul unei sarcini sunt recomandate mai multe ecografii care să urmărească dezvoltarea fătului, să observe anumite anomalii de creștere și să monitorizeze starea de...

  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Tabelul cu temperatura la bebeluși trebuie să fie un reper pentru toți părinții. În special când discutăm despre bebeluși, ei sunt mult mai sensibili la anumite...

  Ședința foto cu bebe: ghid complet pentru părinți
  Ședința foto cu bebe: ghid complet pentru părinți

  Ți-ai adus puiul acasă și nu încetezi să te minunezi de mânuțele lui mici, de piciorușele jucăușe, de obrăjorii bucălați? Sunt momente duioase, pe care îți...

  Greutatea fătului pe săptămâni: ghid complet pentru părinți
  Greutatea fătului pe săptămâni: ghid complet pentru părinți

  Încă din prima clipă în care ți s-a confirmat faptul că ești însărcinată, pe lângă entuziasmul enorm, vei deveni tot mai preocupată de evoluția sarcinii...

  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

  Când administrăm vitamina D la copil- ghid complet pentru părinți
  Când administrăm vitamina D la copil- ghid complet pentru părinți

  Vitamina D este unul dintre cei mai valoroși nutrienți, fiind indispensabilă în menținerea sănătății fizice și psihice la orice vârstă. În ceea ce privește...

  © 2022 Qbebe