Mituri despre vaccinare desființate de medici

În pofida faptului că există numeroase dovezi științifice care nu susțin cele mai vehiculate mituri cu privire la vaccinare, și anume că acestea pot conduce la autism sau la alte îmbolnăviri cronice, un număr tot mai mare de părinți refuză să își vaccineze copiii. Iată care sunt cele mai importante mituri despre vaccinare și cum sunt ele demontate de către medicul specialist.

Informații despre vaccinarea copiilor

Vaccinurile reprezintă o modalitate eficientă de a preveni boli potențial fatale prin stimularea răspunsului natural imun al corpului față de boli cauzate de virusuri și bacterii. Programele de vaccinare desfășurate la nivel mondial au condus la o stare de sănătate mai bună pentru întreaga populație, reducând gradul de transmitere al bolilor, dizabilitățile permanente și temporare și mortalitatea infantilă. Deși vaccinurile s-au dovedit sigure și eficiente conform studiilor științitifce, mai multe mituri au fost răspândite cu privire la acestea, ajungând ca vaccinurile să se situeze în momentul de față în centrul unei reale controverse.

În prezent ne confruntăm la nivel mondial cu rate scăzute de vaccinare asociate unui procent în creștere de reactivare a bolilor care pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor. Un exemplu în acest sens, în anul 2010 în California au fost înregistrate 9120 de cazuri de tuse convulsivă, mai mult decât în oricare alt an, vaccinul pentru această boală fiind introdus în anul 1940. În consecință au decedat 10 copii care nu aveau vârsta necesară vaccinării, iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că această situație ar putea ajunge mult mai des întâlnită. 

Persoanele care aleg să nu își vaccineze copiii, cunoscuți sub denumirea de anti-vaxeri discreditează siguranța și eficacitatea vaccinurilor și pun la îndoială motivele celor care susțin vaccinarea. Majoritatea părinților se confruntă cu temeri și credințe cu privire la vaccinuri, însă acestea pot fi explicate în mod simplu printr-o conversație cu un medic specialist.

mituri despre vaccinare

Mituri despre vaccinare

Doamna doctor Emiliana Costiug, Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, promoția 1988, este medic de familie în Cluj-Napoca și cadru didactic asociat al Catedrei de Medicină de Familie în cadrul aceleiași universități. Membru fondator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie și al Grupului Vaccine Advocacy -AREPMF, este interesată de promovarea vaccinării ca cel mai eficient mijloc de prevenire și control al bolilor infecțioase. În calitate de membru fondator al Asociației Române de Educatie Pediatrică, este implicată în proiecte de promovare a educației pentru sănătate și a prevenției, în general: 

"Sunt multe mituri și mesaje negative legate de vaccinare, voi enumera doar câteva dintre ele, cele mai des întâlnite și voi încerca să argumentez falsitatea lor:

1. Vaccinurile se administrează la vârste prea mici.
Fals! Sugarii mici sunt cei mai vulnerabili în fața bolilor infecțioase ale căror complicații pot fi fatale pentru ei. Vârsta minimă la care poate fi administrat un vaccin a fost stabilită după mulți ani de studii și cercetare, calculându-se perioada optimă de protecție și probabilitatea de îmbolnavire. În plus, sistemul imun al sugarului mic este ajutat să își formeze protecția postvaccinală fiind ajutat și de anticorpii moșteniți de la mamă, prezenți în primele 6 luni după naștere.

2. Sunt prea multe vaccinuri pentru sistemul imun al sugarului!
Fals! Nou-născutul vine în contact din prima zi de viață cu mult mai multe antigene virale și bacteriane, formându-și astfel flora intestinală, a mucoaselor, a pielii. Toate vaccinurile administrate în primul an de viață conțin 130 antigene, iar capacitatea de prelucrare a nou-născutului este de 1.000.000 antigene.

3. Vaccinurile conțin substanțe toxice -aluminiu, tiomersal etc...
Laptele matern sau formulele de lapte conțin mai mult aluminiu sau mercur decât vaccinurile.
Tiomersalul era folosit pentru flacoanele de vaccin cu mai multe doze pentru a evita infectarea soluției de vaccinare. Generația părinților de azi a fost vaccinată cu astfel de vaccinuri. Oricum, azi se folosesc vaccinuri uni-doză în seringi preumplute.

4. Vaccinurile nu sunt sigure
Producerea vaccinurilor este un proces riguros care presupune multe etape de control al eficacității și siguranței vaccinului. În plus, există un sistem de monitorizare a reacțiilor adverse postvaccinale. Se monitorizează locul şi modul în care sunt fabricate vaccinurile - centrele de fabicaţie trebuie aprobate şi sunt inspectate periodic. Majoritatea efectelor adverse induse de vaccinare sunt minore şi temporare, cum ar fi dureri la locul vaccinării sau febră uşoară.
mituri despre vaccinare

5. Vaccinurile produc autism
Totul a pornit de la ipoteza unui medic britanic care a publicat un studiu pe un număr de 12 copii cu tulburări de autism. Articolul a fost retras pentru că nu respecta rigorile unei cercetări științifice, iar ulterior au fost demonstrate alte interese ale autorului. Studiile clinice ulterioare si toate cercetările științifice au demonstrat că nu există nici o legătură între vaccinul ROR și autism. Din păcate, sunt și acum părinți care refuză vaccinul ROR, fapt ce a permis izbunirea epidemiei de rujeolă în toamna anului 2016.

6. Vaccinurile nu sunt eficiente
Majoritatea vaccinurilor pediatrice sunt eficiente în prevenţia bolilor în procent de 90-99%.
Ca rezultat al vaccinării, variola a fost eradicată, iar poliomielita este foarte aproape de a fi eradicată.
Numărul deceselor prin tetanos a scăzut de la 790.000 în 1998, la 59.000 în 2010, la nivel mondial
Cazuri de poliomielită - 350.000 în 2008, 1.410 - 2010
Numărul de decese prin rujeolă a scăzut de la 733.000 în 2000, la 164.000 în 2008, prin extinderea vaccinării. Datorită refuzului vaccinării ROR, imunitatea populației a scăzut ceea ce a permis apariția epidemiei de rujeolă.
Cine uită trecutul, e condamnat să-l repete!

7. Bolile copilăriei sunt ușoare, e mai bine să le facă...
Complicațiile acestor boli sunt unele foarte grave, altele, fatale. Poliomielita poate duce la paralizie, rujeola poate avea evoluția spre o encefalită cu sechele, cu orbire sau chiar spre deces. Tetanosul este, de asemenea, o boală fatală. De ce să alegi aceste eventuale riscuri pentru propriul copil?"

Important de reținut

Doamna doctor Emiliana Costiug precizează următoarele cu privire la promotorii acestor mituri: "Nu știu cine sunt aceste persoane și care sunt interesele din spatele lor. Eu, ca medic de familie, doar văd părinți speriați, indeciși, înfricoșati de mesajele antivaccinare.Știu că orice părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul lor. Simt frământarea lor, e greu să alegi sub presiunea unor mesaje cu un puternic impact emoțional" și subliniază "Constat că vaccinurile au devenit victimele propriilor lor succese. În perioada în care bolile copilăriei făceau ravagii, nimeni nu și-a pus problema refuzului vaccinării. Preocuparea generală a părinților de atunci era să își protejeze copilul de bolile grave și invalidante. Bolile infecțioase au fost controlate, până acum, prin programele de vaccinare, iar părinții din zilele noastre nu mai conștientizează riscul îmbolnăvirii, fiind mai preocupați de eventualele reacții adverse ale vaccinării. În acest context, au apărut o mulțime de informații false legate de vaccinare care sunt preluate de părinți." Doamna doctor completează "Vaccinarea este singura metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave. Vaccinarea ajută sistemul imun al copilului, învăţându-l cum să lupte cu microbii fără a trece, însă, printr-o boală gravă, invalidantă şi uneori, fatală. În ultimele decenii, prin vaccinare, s-a redus considerabil incidenţa bolilor infecțioase, salvându-se milioane de copii în întreaga lume de boli ca poliomielita, difteria, tetanos, tuse convulsivă, rujeola sau rubeola. În lipsa vaccinării, bolile infecţioase pot reveni și avem exemplul epidemiei de rujeolă din țara noastră. Reacţiile postvaccinale sunt puţine şi nesemnificative în raport cu complicaţiile produse de bolile infecţioase. Vorbiţi cu medicul de familie şi alegeţi împreună soluţia optima pentru sănătatea copilului dumneavoastră! Alegeţi vaccinarea! Protejaţi-vă copiii!

Sfaturi pentru părinții care aleg să nu își vaccineze copiii

Doamna doctor Emiliana Costiug oferă următoarele recomandări părinților care refuză vaccinarea:

"1. În cazul unei urgențe medicale sau chiar și în cazul unei consultații de rutină, atenționați personalul medical de statusul vaccinal al copilului dvs. Medicii care consultă copilul trebuie să ia în considerare și o boală prevenibilă prin vaccinare. 
2. În situația în care copilul dvs. are o plagă tetanigenă, trebuie să știți că vaccinul antitetanic nu îl ajută dacă nu este vaccinat anterior. 
VACCINAREA ANTITETANICĂ DE URGENȚĂ NU ARE NICIUN EFECT DACĂ NU EXISTĂ ANTICORPI ANTITETANICI FORMAȚI PRINTR-O SCHEMĂ DE VACCINARE ANTERIOARĂ!!!
În acest caz, trebuie să vă adresați de urgență unui spital de boli infecțioase pentru a începe tratamentul profilactic specific cu ser antitetanic sau Imunglobuline specifice.
3. La intrarea în colectivitate (creșe, grădinițe, școli, tabere școlare), anunțați personalul medical și educator despre lipsa antecedentelor vaccinale ale copilului dvs. Acest lucru este important atât pentru sănătatea copilului dvs. pentru a fi izolat cât mai devreme în anumite situații epidemiologice, cât si pentru sănătatea altor copii care nu au putut fi imunizați din cauza unor contraindicații medicale absolute sau temporare.
4. Evitați locurile supraaglomerate, mai ales în primul an de viață, precum și mijloacele de transport în comun.
5. Evitați călătoriile cu avionul pentru a reduce riscul epidemiologic al unor boli grave pentru copii, transmise de la adulți purtători sănătoși.

6. Sfătuiți-vă cu medicul de familie și luați cele mai bune decizii privind sănătatea copiilor dvs.!" 


Surse: www.euro.who.int; www.nhs.uk; www.rush.edu; www.aaaai.org; www.publichealth.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adevarat sau fals: 5 mituri despre constipatie
  Adevarat sau fals: 5 mituri despre constipatie

  Despre constipatie exista o multime de mituri si pentru ca oamenilor le lipsesc informatiile corecte si, in lipsa de fapte, apar zvonurile. Iar unele dintre miturile despre constipatie au...

  4 mituri despre sexul in timpul casniciei
  4 mituri despre sexul in timpul casniciei

  Sexul a fost lasat pe pamant cu mai multe scopuri: placere, intimitate, procreere, sanatate fizica si emotional. S-a demonstrat stiintific! Sexul reduce stresul si oamenii care fac sex mai...

  Măsuri severe luate de Facebook: va interzice postările anti-vaccinare
  Măsuri severe luate de Facebook: va interzice postările anti-vaccinare

  Un renumit politician american îi cere public lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook, să elimine conținutul care promovează antivaccinarea!

  7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
  7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

  Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

  Maraton de vaccinare a copiilor de 1 iunie. Vor intra în plan și copiii sub 16 ani?
  Maraton de vaccinare a copiilor de 1 iunie. Vor intra în plan și copiii sub 16 ani?

  De Ziua Internațională a copiilor, mai precis în perioada 31 mai -1 iunie, se dorește organizarea unui maraton care să aibă ca scop vaccinarea copiilor. Dr. Valeriu Gheorghiță,...

  Exemplu de solidaritate: Guvernul chinez a trimis o echipă de medici specialiști și materiale medicale în Italia
  Exemplu de solidaritate: Guvernul chinez a trimis o echipă de medici specialiști și materiale medicale în Italia

  Gest umanitar făcut de China, pentru Italia: guvernul Chinei a trimis o echipă de doctori în Italia, pentru a spijini cadrele medicale italiene în lupta împotriva...

  S-a publicat lista cu rata de vaccinare din unitățile de învățământ. În ce condiții se vor reîncepe fizic cursurile
  S-a publicat lista cu rata de vaccinare din unitățile de învățământ. În ce condiții se vor reîncepe fizic cursurile

  Părinții se află iar în situația de a aștepta ce se decide cu privire la redeschiderea școlilor în format fizic după o vacanță impusă de rata mare de infectare de la...

  Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
  Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

  Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva...

  © 2021 Qbebe