O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

Mariana Voinea

Căutarea simptomelor care îi cauzau probleme de sănătate copilului ei a ajutat o mamă să găsească afecțiunea de care acesta suferea cu ajutorul Chat Gpt. 

Tehnologia avansează foarte mult, iar inteligența artificială pare a fi de folos în numeroase circumstanțe, de la scrierea de articole, știri, până la compunerea de melodii și chiar găsirea unui diagnostic medical corect.

Protagonista poveștii noastre de viață susține că inteligența artificială a salvat viața fiului ei. Deși a fost programat la numeroși medici, nici unul din specialiști nu a putut să găsească o cauză exactă a problemelor cu care se confrunta copilul ei.

După ce și-a privit ani de zile copilul cum se confruntă cu dureri și cu simptome inexplicabile, o mamă a hotărât să consulte și un alt fel de specialist. A apelat la ajutorul Chat GPT, care i-a oferit femeii răspunsuri pertinente de la toate întrebările pe care ea le-a pus.

Courtney este numele ales de femeia care a decis să ne împărtășească povestea ei. Aceasta susține că, atunci când fiul ei Alex avea patru ani, în timpul pandemiei Covid 19, el a început să se confrunte cu dureri pe care nu le putea explica.

Durerile se ameliorau numai atunci când i se administra un anumit tip de medicament, denumit Motrin. Pe măsură ce noi simptome apăreau, mama și-a dat seama că trebuie să facă ceva în această privință și să consulte un doctor.

Mama și-a dus fiul să fie examinat de un medic dentist
Bona lui Alex era prima persoană care observase schimbări în comportamentul acestuia și gravitatea durerilor pe care acesta le resimțea. Bona o avertizase pe mamă că zilnic îi dădea băiatului medicamentul pentru a-i alina durerile.

Următorul simptom a fost un comportament destul de ciudat. Alex a început să mestece diferite lucruri. Le băga în guriță și efectiv începea să le molfăie.

"De aceea l-am dus la dentist. După o scurtă examinare medicul stomatolog ne-a spus că Alex își scrâșnea dinții și din această cauză au apărut și durerile. M-a trimis mai departe la un medic specialist ortodont.

Acesta a observat că bolta palatină a copilului meu era prea mică și din cauza aceasta ar fi avut probleme respiratorii care i-ar fi afectat și somnul. Medicul ortodont i-a conceput o extensie palatină și așteptam rezultatele", susține mama.

Starea de sănătate a lui Alex continuat se înrăutățească
Deși dispozitivul medical recomandat de medicul ortodont a avut efecte îmbucurătoare asupra stării lui Alex, mama lui a observat că el nu mai creștea nici în greutate nici în înălțime. Așa că a decis să-l ducă la medicul pediatru. Expertul a asigurat-o că este doar un efect al pandemiei și să stea liniștită.

Medic din Cluj cercetat pentru malpraxis după ce a pus greșit în ghips mâna unui copil

Mama nu a putut să accepte ideea, de aceea a mers împreună cu fiul ei înapoi la medic în anul 2021 la un control de rutină. Atunci, medicul a observat doar schimbări minore în graficul lui de creștere. Abia atunci Alex a început să aibă dureri cumplite de cap și să-și târască un picior.

Femeia a fost vizibil afectată și îngrijorată. "Niciun specialist nu ne putea oferi o cauză exactă a durerilor lui și o explicație pertinentă a simptomelor prin care trecea", mărturisește Courtney.

Mama a decis să ceară părerea și unui altfel de specialist, Chat Gpt

mama vorbeste la telefon si cauta pe laptop cu baiatul langa ea

Pentru că nu mai avea altă soluție, femeia și-a făcut un cont pe Chat Gpt unde a început să scrie simptomele cu care se confrunta fiul ei.

"Am introdus fiecare simptom cu lux de amănunte. Am oferit inclusiv rezultatele CT-urilor pe care băiatul le făcuse. Am menționat chiar și un alt detaliu important, faptul că nu mai putea sta cu picioarele încrucișate, iar pentru mine acel lucru avea o mare însemnătate și reprezenta un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă", își amintește ea.

Imediat a găsit o afecțiune ale cărei simptome păreau similare cu cele prin care trecea fiul ei. Sindromul Tethered Cord era un sindrom neurologic care încadra toate simptomele băiatului. Fiind caracterizat de limitarea mișcărilor în măduva spinării, acesta era cel mai probabil cauza durerilor și neputințelor prin care Alex trecea.

Mama a făcut programare la un neurochirurg care imediat i-a confirmat că ceea ce descoperise prin Chat Gpt era adevărat. Alex suferea de o formă de spinal bifida cu care nu era diagnosticat la naștere.

După intervenția chirurgicală, băiatul se recuperează frumos și are toate șansele să revină la normal, iar mama este bucuroasă că a putut să-l ajute și să primească un diagnostic pertinent.

De-a lungul timpului, Chat Gpt s-a dovedit a fi o aplicație foarte folositoare pentru pacienți

@andreaspoly When ChatGBT hits the medical feild its over for me #fyp #viral #comedy #medstudent ♬ Night Trouble By Petit Biscuit - Tyler

 

Andrew Beam, un profesor asistent de epidemiologie care își desfășoară activitatea la Harvard studiază modul în care această aplicație funcționează. El susține că de fiecare când cineva pune o întrebare acestei aplicații, roboțelul răspunde din ceea ce îi este setat în memorie și ia milioane de texte la rând.

Există atât variante gratis, cât și variante preplătite Chat Gpt. El susține că variantele plătite sunt mult mai eficiente. Specialiștii ne trag un semnal de alarmă și ne avertizează că nu toate rezultatele sunt corecte. Concret, dacă roboțelul nu reușește să găsească răspunsul potrivit, atunci va inventa unul doar pentru a oferi cititorului conținut.

Cred că fiul meu de 3 ani a fost diagnosticat greșit cu autism. Ce să fac?

Cu toate acestea, profesorul își susține părerea lui personală, aceea că aplicația poate fi folosită chiar în diagnosticarea anumitor afecțiuni mai puțin cunoscute.

Cu siguranță și tu ai introdus cel puțin o dată pe internet simptomele cu care te-ai confruntat. Acest tip de comportament, de auto-diagnosticare, se poate dovedi periculos în anumite circumstanțe, dacă nu cerem și opinia avizată a unui medic. Când vine vorba de probleme medicale, acestea trebuie tratate cu multă seriozitate, internetul fiind doar o sursă de informare.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cafemom.com

Articolul urmator
Fiul meu a fost diagnosticat cu demență la numai 6 ani
Fiul meu a fost diagnosticat cu demență la numai 6 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale
  Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale

  Inteligența artificială a devenit tot mai prezentă în cele mai diverse domenii. Medicina nu face excepție și, în ultima vreme, prin intermediul inteligenței artificiale...

  Generația inteligenței artificiale: există motive de îngrijorare pentru părinți?
  Generația inteligenței artificiale: există motive de îngrijorare pentru părinți?

  În ultimul timp, auzi tot mai des despre utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în cele mai diverse domenii. De pildă, inteligența artificală se folosește...

  La doar 11 luni, Victor a fost diagnosticat cu o boală genetică rară, care i-a furat bucuria de a merge. Ajută-l să se bucure de copilărie!
  La doar 11 luni, Victor a fost diagnosticat cu o boală genetică rară, care i-a furat bucuria de a merge. Ajută-l să se bucure de copilărie!

  Un pui de om are nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi! La doar 11 luni, Victor-Andrei Dinescu, un băiețel adorabil din Șelimbăr, Sibiu, a fost diagnosticat cu o boală genetică...

  Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală
  Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală

  O mamă care are ADHD susține că diagnosticul său o ajută să fie o mamă bună pentru fiica sa, care a fost recent diagnosticată cu aceeași tulburare. Descoperiți cum anume, în...

  O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”
  O mamă și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: „Vreau să știe cât de puternic poate fi”

  Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler. Partea...

  Fiul Octaviei Geamănu, diagnosticat cu „boala sărutului”. Ce simptome prezintă copiii
  Fiul Octaviei Geamănu, diagnosticat cu „boala sărutului”. Ce simptome prezintă copiii

  Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi a dezvăluit recent spaima prin care a trecut după ce fiul ei în vârstă de 4 ani a fost diagnosticat cu mononucleoză...

  Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta
  Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta

  Cosmin Seleși a trecut prin momente cumplite în urmă cu câțiva ani, când fiul lui, Tudor, a primit un diagnostic greșit din partea medicilor. Aceștia au crezut că...

  Micuțul Damian vrea să trăiască! La numai 2 luni se luptă cu o boală cruntă și are nevoie de ajutorul nostru
  Micuțul Damian vrea să trăiască! La numai 2 luni se luptă cu o boală cruntă și are nevoie de ajutorul nostru

  Micuțul Felder Damian Nicolas, în vârstă de doar două luni, este în stare gravă și nu poate respira fără aparatură medicală. Părinții lui spun că acesta are...

  © 2023 Qbebe