Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Parfumul pentru copii: cât de bine sau cât de rău le face?

Majoritatea produselor de îngrijire personală și de curățenie conțin parfum. Pentru copii, acestea pot fi extrem de periculoase deoarece pot provoca afecțiuni respiratorii și pot contribui la apariția unor boli foarte grave. Copilul tău poate intra în contact direct sau poate inhala substanțe chimice extrem de toxice, așadar află care sunt produsele cu parfum toxice pentru copii și cum îți poți proteja copilul de ele. 

La ce parfumuri este expus copilul tău zilnic?

Aproape toate produsele care se găsesc într-o gospodărie conțin diverse parfumuri. De exemplu, produsele de curățenie, detergenții, produsele cosmetice, lumânările de decor, toate acestea conțin substanțe chimice parfumate. Copilul tău este expus la aceste substanțe prin contactul direct cu pielea sau prin inhalarea unor compuși care se evaporă ușor din aerul parfumat. Majoritatea parfumurilor sunt artificiale, dar există și altele care conțin substanțe derivate naturale, precum uleiurile esențiale.

Cât de periculoase sunt produsele cu parfum pentru copii?

parfum-pentru-copii-sticle-de-parfum

Produsele cu parfumuri care conțin substanțe chimice artificiale provin din produse petrochimice (pe bază de petrol) și acestea pot fi foarte dăunătoare sănătății tale și a copilului tău. De exemplu, produsele chimice găsite în parfumurile artificiale includ ftalați, care sunt disruptoare endocrine. Acest lucru înseamnă că, în anumite doze, aceste substanțe pot interfera cu sistemul endocrin și pot cauza diverse malformații la naștere, pot afecta abilitățile de învățare, pot agrava sindromul deficitul de atenție și pot cauza alte probleme grave de sănătatate. Alte produse chimice periculoase conținute în parfumurile artificiale sunt derivații de benzen, aldehide și toluen, care sunt cunoscute ca substanțe cancerigene. De asemenea, unii copii și adulți au hipersensibilitate la substanțele chimice de parfum, putând dezvolta alergii sau li se pot agrava alergiile deja existente. Copiii astmatici prezintă un risc deosebit de mare.

Având în vedere cât de periculoase pot fi aceste produse cu parfum pentru copii, cel mai bine este să le eviți. Caută etichetele ”fără parfum” (engleză- fragrance free), atenție, însă, în comerț pot exista și produse ”neparfumate” (engleză- unscented). Nu este același lucru cu ”fără parfum” deoarece produsele neparfumate (unscented) pot conține substanțe toxice (ftalați), doar că acestea nu miros.

Lumânările parfumate sunt periculoase?

parfum-pentru-copii-lumanari-parfumate

Lumânările parfumate sunt cadouri foarte populare, însă trebuie să știi că ele conțin substanțe chimice dăunătoare care sunt eliberate în aer atunci când sunt arse și astfel vor fi inhalate de copii. De asemenea, uleiurile parfumate înmoaie ceara și face ca lumânarea să nu ardă curat. Ea va elibera o funingine neagră și aceasta este dăunătoare sănătății deoarece particulele funinginii pot ajunge adânc în plămâni, provocând sau agravând afecțiuni respiratorii. Prin urmare, cel mai bine este să eviți astfel de produse cu parfum pentru copii, inclusiv lumânările parfumate.

Sunt uleiurile esențiale o alternativă mai sigură?

Chiar dacă uleiurile esențiale sunt considerate un pic mai sigure decât parfumurile sintetice și sunt folosite în multe produse de curățare și produse de îngrijire personală „naturale”, lucrurile nu stau chiar așa. Uleiurile esențiale sunt derivate naturale (din plante), dar asta nu înseamnă că ele sunt sigure 100%. Și plantele pot conține mulți compuși nocivi și chiar toxici, iar dacă ținem cont de faptul că în uleiurile esențiale se găsesc compuși chimici în concentrații foarte mari, ne dăm seama că și aceste uleiuri pot fi dăunătoare. Ele pot provoca iritații ale pielii, tulburări respiratorii și, în cazuri gravem, cancer.

Ce fac în cazul în care copilul meu a ingerat parfum?

Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să mergi de urgență la spital. Copiii se recuperează bine dacă sunt tratați repede. Primul lucru pe care poți să-l faci este să-i oferi copilului o gustare mică cu carbohidrați sau cu zahăr, pentru a nu-i scădea glicemia foarte tare și să-i dai să bea multă apă. Dacă cantitatea ingerată este mare, trebuie să te prezinți la camera de urgență a unui spital. Simptomele unui copil care a fost intoxicat cu parfum sunt: stare de somnolență și lipsa energiei, febră, greață și vărsături, vorbire neclară, respirație care miroase a alcool, confuzie și stări de amețeală.  

Cum îmi pot proteja copilul de aceste parfumuri dăunătoare?

parfum-pentru-copii-ferestre-deschise

În primul rând trebuie să citești foarte bine eticheta unui produs. Alege produse care nu au nici un fel de miros sau de parfum (”fragrance free”) dacă vrei să rămâi în zona cea mai sigură. De asemenea, ține cont de faptul că ”parfumat nu înseamnă automat curat”. Evită pe cât posibil produsele ce conțin parfum, pentru copii poate fi extrem de periculos. Curățenia nu are un miros de lămâie sau de lavandă sau alte parfumuri. Dacă vrei să aduci prospețime și să menții curățenia în casa ta, iată ce poți face:

 • Nu este neapărat nevoie să dai cu deodorant de cameră . Poți deschide fereastra dacă vrei să miroasă a curat în casă sau poți pune într-un bol niște bicarbonat de sodiu sau puțin oțet de mere undeva în cameră, bineînțeles nu la îndemâna copiilor.
 • Nu ține gunoiul mult timp în casă.
 • Dacă trebuie neapărat să folosești lumânări, evită-le pe cele parfumate și arde doar lumânări făcute din ceară de albine 100%, soia sau ulei de palmier. Aceste lumânări ard mai curat, sunt în general non-toxice și non-alergenice, iar ceara de albine este parfumată în mod natural.
 • Nici tămâia naturală nu este 100% sigură. Ea este adesea făcută din materiale vegetale și uleiuri esențiale, iar arderea unei tămâi eliberează compuși organici volatili care sunt dăunători.

 Sursa: cehn.org, healthline.org

5 situații în care e bine să apelezi la sfaturile pediatrului

Surse foto: Pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Secretul mămicilor care miros mereu bine
  Secretul mămicilor care miros mereu bine

  Printre elementele ce contribuie la starea de bine și la confortul dintr-o casă se numără și aromele acesteia. Poți să ai mereu parte de unele benefice cu ajutorul unor parfumuri de...

  Mircea Radu, radiografie dură a societății de azi: "România nu se mai face bine decât dacă ni se întorc copiii"
  Mircea Radu, radiografie dură a societății de azi: "România nu se mai face bine decât dacă ni se întorc copiii"

  Mircea Radu, revoltat de situația actuală a țării noastre postează un mesaj pe contul său oficial de Facebook adresat tuturor românilor, dar mai ales, tututor românilor...

  Studiu: mamele se simt mai bine în pielea lor decât femeile fără copii
  Studiu: mamele se simt mai bine în pielea lor decât femeile fără copii

  Un studiu recent a demonstrat că maternitatea le determină pe femei să se simtă mai bine în pielea lor.

  Delia a dezvăluit tot. De ce nu face, de fapt, copii
  Delia a dezvăluit tot. De ce nu face, de fapt, copii

  Suprasaturată de aceeași întrebare pe care publicul nu încetează să o adreseze, Delia abordează subiectul copiilor în emisiunea Oanei Turcu de pe Antena Stars....

  Andreea Bălan furioasă: Nu mai pot face copii și mi se pare o tâmpenie că ...
  Andreea Bălan furioasă: Nu mai pot face copii și mi se pare o tâmpenie că ...

  Andreea Bălan a născut cel de-al doilea copil la începutul lunii martie a acestui an. Din cauza unei embolii amniotice aceasta a suferit un stop cardiac și au intervenit diferite...

  Creștem copii consumeriști. Se vede cel mai bine de Crăciun. Și este numai vina noastră!
  Creștem copii consumeriști. Se vede cel mai bine de Crăciun. Și este numai vina noastră!

  Un cadou, două, trei, zece cadouri...Cumva nici o sută nu par vreodată de ajuns. Odată primit este apreciat un timp limitat și apoi dispare în morman. Mormanul ce conține alte sute...

  Printul Harry susține că nu va face mai mult de doi copii,
  Printul Harry susține că nu va face mai mult de doi copii, "de dragul Planetei"

  Prințul Harry declară faptul că nu dorește mai mult de doi copii, ca urmare a grijii profunde pe care i-o poartă planetei. Prințul își expima grija cu privire la viitorul nostru...

  © 2019 Qbebe