Lista cu plantele de apartament periculoase pentru copilul tau

Alexandra Irimiea

Plantele de apartament pot fi periculoase pentru copii. Curiozitatea este o trasatura prezenta la copii inca din primele zile de viata. Chiar daca ii ajuta sa descopere lumea, tot ea ii poate baga in necazuri. Mamicile iubitoare de plante de apartament trebuie sa fie atente ca bebelusii lor sa nu fie tentati sa le guste, mai ales in primul an de viata cand totul se testeaza mai intai cu gurita. Aflati care sunt cele mai periculoase plante din casa si care sunt sfaturile specialistilor in aceste cazuri. 

Multe plante de apartament sunt folosite nu doar in scop estetic, ci si pentru beneficiiile de a purifica aerul din locuinta. Insa trebuie sa le acordam o atentie deosebita, mai ales in preajma copiilor si a animalelor de companie. Cei mai expusi la astfel de intoxicatii sunt copiii sub 6 ani.  
Ce inseamna faptul ca o planta este toxica? 
Ea contine o substanta chimica ce produce o reactie daunatoare in organism atunci cand este ingerata in cantitati mici sau moderate.
 
Aceasta poate provoca:
• reactii alergice
• dermatite sau iritatii de piele
• intoxicare interna (tulburari digestive, tulburari respiratorii)
Copiii si florile
Reactiile alergice nu sunt clasificate intotdeauna ca si otravitoare, mai ales ca sunt numeroase plante care pot provoca alergii, iar sensibilitatea fata de ele depinde de la persoana la persoana. De retinut este faptul ca otravirea survine daca planta este consumata in cantitati mari, iar cum multe din aceste plante au un gust acru sau ciudat, sunt sanse mici ca animalele sau copiii sa le consume.

Ce-i de facut? Daca l-ati observat pe cel mic inghitind parti din diverse plante ornamentale, este necesara vizita la medic pentru a stabili gradul de intoxicatie. Puteti incerca sa-i dati acasa primul ajutor clatindu-l bine de tot in gurita sau chiar facandu-l sa elimine din ceea ce a inghitit. Astfel, dati copilului sa bea cat mai multa apa, iar apoi introduceti o lingurita in gura pentru a-i provoca voma.
mama si copilul in lanul cu flori
Trucuri pentru mamicile iubitoare de plante:
1. Este important sa cunosti pericolele ce se ascund in ghivecele din locuinta ta. Pentru a evita orice neplaceri, identifica plantele toxice si eticheteaza-le. 
2. Asaza plantele considerate otravitoare in locuri care nu-i permit accesul copilului.
3. Invata copilul, chiar de cand este mic, sa nu puna in gura parti din plante, ci doar sa le admire si eventual sa te ajute la ingrijirea lor.

Plante de apartament periculoase pentru copii:

1. Aloe  
Nivel toxicitate: redus 
 Aloe vera planta toxica
Denumire stiintifica: Aloe Vera
Familia: Liliaceae 
Origine: Tropicala
Parti otravitoare: frunzele
Principiul toxic: Antrachinona si Aloina 
Simptome: la ingerare (diaree, crampe abdominale, greata, varsaturi si urinat in rosu); la contactul cu pielea (dermatita de contact)
Desi Aloe Vera este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra ranilor si arsurilor, ea poate crea anumitor persoane dermatita de contact, iar ingerarea acesteia, are de regula o reactie purgativa. Insa nu gelul plantei este cel otravitor, ci doua substante care il invelesc intr-un strat subtire, Aloina si Antrachinona. Cauzeaza toxicitate la un nivel redus daca este inghitit, iar iritatiile de pe piele sunt minore. 

2. Alpinia  
Nivel toxicitate: redus 
Alpinia, planta otravitoare
Denumire stiintifica: Alpinia spp 
Familia: Zingiberaceae
Origine: Australia
Parti otravitoare: frunze, tulpina, radacini
Principiul toxic: necunoscut
Simptome: la ingerare (efecte cardiace); la contact (iritatii la nivelul pielii si al ochilor, dar care sunt minore si dureaza cateva minute)
Aceasta planta este inrudita cu ghimbirul si infloreste pe tot parcursul anului. Floarea de un rosu aprins este (!culmea) netoxica.
 
3. Agalonema
Nivel toxicitate: redus 
Aglaonema modestum, planta toxica  Denumire stiintifica: Aglaonema modestum 
Familia: Araceae 
Origine: Asia
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: oxalat de calciu
Simptome: la ingerare (iritatii la nivelul buzelor, gurii, limba si gat); la contactul cu pielea (iritatii minore, care nu dureaza mai mult de cateva minute)
O planta rezistenta si in conditii slabe de iluminare, cu frunze ce pot avea un colorit de la un verde inchis la un rosu aprins. Aspectul frunzelor sale constituie principalul motiv pentru cultivarea ei si folosirea ca planta ornamentala in locuinte.
 
4. Amaryllis
Nivel toxicitate: mediu
Amaryllis, Hippeastrum, planta otravitoare
Denumire stiintifica: Hippeastrum 
Familia: Amaryllidaceae
Origine: America de Sud
Parti otravitoare: Bulbii
Principiul toxic: Licorina
Simptome: la ingerare (dureri abdominale, diaree si greata)
Florile de Amaryllis au un aspect exotic si incanta privirea, fiind asemanatoare cu crinii. Insa bulbii acesteia contin mai multe substante toxice, printre care se remarca licorina. Intoxicatia se produce in momentul consumarii unei cantitati mari de planta.

5. Azalee 
Nivel toxicitate: ridicat 
Azalee, planta otravitoare
Denumire stiintifica: Rhododendron
Familia: Ericaceae 
Origine: Asia
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Andromedotoxina (diterpena) 
Simptome: la ingerare (lacrimarea ochilor, secretii nazale, greata, dureri abdominale, tulburari ale ritmului cardiac, dificultati respiratorii, convulsii, coma); la contactul cu pielea (iritatii)
Pe cat de frumoasa, pe atat de fatala poate fi aceasta planta ornamentala. Printre reactiile care survin in momentul intoxicarii se enumera unele foarte severe precum convulsiile si chiar coma.
 
6. Cala
Nivel toxicitate: ridicat  
Cala este toxica
Denumire stiintifica: Calla palustris 
Familia: Araceae 
Origine: Africa tropicala 
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Oxalati de calciu
Simptome: la ingerare (senzatia de arsuri si iritatii la nivelul cavitatii bucale, tulburari digestive, dureri abdominale)
Este superba si impresioneaza la vedere, insa seva ei contine oxalat de calciu, o substanta periculoasa care poate fi fatala daca este consumata. 

7. Colocazia
Nivel toxicitate: ridicat  
Caladium bicolor otravitor
Denumire stiintifica: Caladium bicolor
Familia: Araceae 
Origine: America de Sud 
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Oxalati de calciu
Simptome: la ingerare (iritatii la nivelul cavitatii bucale, stare de voma, diaree), la contactul cu pielea (eruptii) 
Mai este cunoscuta si sub alte denumiri precum Urechea elefantului, Aripi de inger sau Inima lui Isus, insa colacazia, asemeni calei, contine oxalati de calciu, compusi toxici. Cu toate acestea, planta poate fi comestibila daca este lasata in apa rece peste noapte.
 
6. Ciclama 
Nivel toxicitate: ridicat
Ciclama, floare toxica
Denumire stiintifica: Cyclamen
Familia: Myrsinaceae 
Origine: Asia si Africa
Parti otravitoare: petalele, tulpina si tuberculii 
Principiul toxic: Saponina, glucozidul ciclamic
Simptome: varsaturi, diaree, ameteli, spasme, transpiratie, tulburari ale respiratiei sau chiar paralizii temporare. 
Este o planta des intalnita poate datorita frumusetii florilor in culori vii. Insa saponina si glucozidul ciclamic duc la grave tulburari stomacale, daca sunt ingerate. 

7. Clivia
Nivel toxicitate: ridicat 
Clivia este o floare otravitoare
Denumire stiintifica: Clivia miniata 
Familia: Amaryllidaceae 
Origine: Africa de Sud
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Alcaloizi
Simptome: hipersalivatie, ameteala, stare de voma, diaree, paralizie (daca sunt ingerate cantitati mari)
Florile portocalii, asemanatoare crinilor, atrag imediat privirile iubitorilor de plante. Insa Clivia contine alcaloizi care sunt toxici pentru organismul uman, reactiile fiind dintre cele mai severe, ducand pana la paralizie. 
 
8. Craciunita sau Steaua Craciunului
Nivel toxicitate: mediu
Craciunita este o floare toxica
Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima
Familia: Euphorbiaceae 
Origine: America Centrala si Mexic
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Diterpenii din latexul laptos
Simptome: la ingerare (greata si varsaturi);  la contactul cu ochii (iritatii si pierderea temporara a vederii) 
Este o floare de ghiveci foarte populara, fiind oferita celor dragi cadou mai ales in preajma sarbatorilor. Insa diterpenii din latexul laptos pot provoca iritatii la nivelul ochilor, ducand chiar la pierderea temporara a vederii.

9. Croton 
Nivel toxicitate: mediu 
Croton, planta otravitoare 
Denumire stiintifica: Codiaeum variegatum 
Familia: Euphorbiaceae
Origine: Asia
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: diterpeni
Simptome: la ingerare (ameteala, stare de voma, diaree); la contact (dermatite alergice, eruptii pe piele) 
Este o planta decorativa prin frunzele multicolore. O planta unica, pictata parca in culorile toamnei, insa sensibila la frig. La temperaturi mai mici de 16 grade Celsius, acesteia incep sa-i cada frunzele, una cate una.

9. Dieffenbachia
Nivel toxicitate: mediu
dieffenbachia toxica
Denumire populara: Trestia de zahar salbatica
Familia: Araceae 
Origine: America de Sud
Parti otravitoare: toate
Principiu toxic: Oxalati de calciu, acid oxalic
Simptome: la ingerare (umflarea gurii si a gatului care poate duce la o paralizie temporara a corzilor vocale); la contactul cu ochii (dureri si umflaturi) 
O planta foarte indragita datorita coloritului frunzelor, intalnita foarte des in casele noastre. Este folosita mai ales pentru purificarea aerului, insa contine o substanta otravitoare numita oxalat de calciu. 

10. Ficus
Nivel toxicitate: mediu
Ficusul este otravitor 
Denumire populara: Arborele de cauciuc
Familia: Moraceae
Origine: Asia tropicala
Parti otravitoare: seva plantei
Principiul toxic: psoralen, furocumarina
Simptome: la ingerare (durere puternica de burta, diaree si varsaturi) la contact (mancarimi la nivelul ochilor, tuse, iritatii de piele, inrosiri mai ales la expunerea ulterioara la soare) 
Este una dintre putinele plante care raman verzi tot anul, poate de aceea este si atat de indragita. Insa, in frunzele sale mari se ascunde un suc periculos. Acesta contine sacaz, cauciuc, cumarin si diverse alte proteine care daca sunt roase de copil, duc la tulburari digestive si chiar ale aparatului respirator, daca este consumat in cantitati mai mari. Tulpina este la fel de periculoasa.

11. Floarea Flamingo
Nivel toxicitate: mediu
Floarea Flamingo
Denumire stiintifica: Anthurium
Familie: Araceae
Origine: Columbia, Ecuador, Brazilia, America Centrala si de Sud
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Oxalati de calciu
Simptome: la ingerare (arsuri, dificultate in inghitirea alimentelor si raguseala); la contact (iritatii la nivelul pielii si al ochilor).  
O planta foarte frumoasa, denumita de multe ori Pasarea Flamingo datorita asemanarii fizice cu aceasta. La primul contact cu cavitatea bucala, aceasta planta provoaca dureri intense si iritatii, de aceea, spre norocul "curiosilor", in multe cazuri nu mai are loc ingerarea acesteia. 

12. Iedera dracului
Nivel toxicitate: mediu
Iedera, planta agatatoare
Denumire stiintifica: Epipremnum aureum 
Familie: Araceae 
Origine: Asia
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Oxalati de calciu
Simptome: la ingerare (senzatie de arsura si umflare a buzelor, gurii, limbii si gatului, diaree); la contact (iritatii de piele) 
Planta agatatoare care decoreaza frumos mica gradina de apartament. Este toxica doar in cazul ingerarii unei cantitati mai mari din planta.

13. Leandru - sever
Nivel toxicitate: mediu
Leandrul toxic
Denumire stiintifica: Nerium oleander 
Familie: Apocynaceae
Origine: Zonele mediterane
Parti otravitoare: frunze, ramuri
Principiul toxic: oleandrina
Simptome: la ingerare (greata, dureri abdominale, voma, batai neregulate ale inimii, tulburari digestive) 
Desi are flori frumoase, leandrul poate fi fatal in cazul in care este consumat. Printre tulburarile digestive, care sunt de asteptat la o astfel de intoxicatie, se enumera si una mortala: batai neregulate ale inimii ce se finalizeaza cu un stop cardiac.

14. Liana cu flori de lapte
Nivel toxicitate: redus
Liana cu flori de lapte
Denumire stiintifica: Allamanda cathartica
Familie: Apocynaceae 
Origine: America tropicala
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: necunoscut
Simptome: la ingerare (febra, buze umflate, sete, ameteala, diaree); la contactul cu pielea (iritatii minore care nu dureaza mai mult de cateva minute) 

Florile parfumate incanta iubitorii de plante pe tot parcursul verii, insa Liana are permanenta nevoie de caldura. Intoxicarea poate aparea doar in urma consumarii unei cantitati mari din aceasta planta.

15. Muscata
Nivel toxicitate: redus
Muscata poate fi toxica Denumire stiintifica: Pelargonium domesticum
Familia: Geraniaceae 
Origine: Africa de Sud
Parti otravitoare: frunze
Simptome: la contactul cu pielea (iritatii din cauza perilor frunzelor), la ingerare (tulburari digestive) 
Probabil una dintre cele mai populare si indragite plante de la noi, muscata poate fi toxica in unele cazuri, ea putand provoca mai ales reactii alergice la nivelul pielii.

16. Pasarea paradisului
Nivel toxicitate: mediu
Floarea Pasarea paradisului
Denumire stiintifica: Strelitzia reginae
Familia: Strelitziaceae
Origine: Africa de Sud
Parti otravitoare: flori
Principiul toxic: acidului hidrocianic
Simptome: la ingerare (pierderea coordonarii, dezorientare, diaree si stare de voma) 
O floare deosebit de frumoasa, asemanatoare pasarii exotice care-i da numele. Insa tocmai aceasta floare este periculoasa din cauza acidului hidrocianic pe care-l contine.

17. Spinul lui Isus
Nivel toxicitate: redus
Spinul lui Isus
Denumire stiintifica: Euphorbia milii 
Familia: Euphorbiaceae 
Origine: Madagascar
Parti otravitoare: toate
Principiul toxic: Diterpenii din latexul laptos
Simptome: la ingerare (ameteala, voma, diaree); la contact (inrosire, umflare, basici la putin timp dupa contactul cu piele) 
O planta deosebit de estetica, mai ales datorita florilor rosii micute care chiar si atunci cand se usuca isi patreaza frumusetea. Trebuie manevrata cu grija din cauza "spinilor" care-i confera numele.
 

Sfaturile specialistilor:

"Avem in jur de 30-50 de cazuri anuale cu intoxicatii din cauza plantelor. Nu sunt cazuri foarte severe, intrucat cantitatea ingerata este minima. In general, toate plantele ornamentale au componente toxice, de aceea nu trebuie consumate. Mamicile care sunt iubitoare de plante nu trebuie sa le arunce, ci doar sa le puna in siguranta astfel incat copiii sa nu aiba acces la ele. Intoxicatia din cauza ingerarii de plante nu este atat de ingrijoratoare comparativ cu alte tipuri de otraviri.", a declarat dr. Viorela Gabriela Nitescu, medic primar pediatrie, supraspecializare de toxicologie clinica la Centrul antitoxic pediatric Grigore Alexandrescu 
 Copiii si plantele de apartament
 
"Informatiile despre toxicitatea plantelor exista din antichitate. Nu cred ca este cazul sa intram in panica si sa exterminam toate plantele din apartament. Asa cum le spune numele, sunt plante ornamentale si NU alimentare. Plante mult mai toxice decat cele mentionate sunt in spatiile verzi - arbori si arbusti (salcamul galben, Daphne, tisa, carmazul etc), acolo unde copii se joaca zilnic. Asadar, este bine ca parintii sa fie responsabili si sa-i pazeasca pe cei mici (asa cum ii pazesc sa nu consume detergenti, cosmetice, etc.), educandu-i ca plantele care se consuma sunt numai in farfurie, iar celelalte sunt numai pentru bucuria ochiului si pentru sanatatea plamanilor (prin oxigenul pe care il degaja absolut toate plantele, prin curatarea aerului de noxe)", a concluzionat lector univ. dr. Cristina Manescu, prodecan al Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti. 
 
De retinut este faptul ca in afara plantelor de apartament care pot fi toxice pentru organismul uman, mult mai numeroase sunt cele care cresc in aer liber. Printre ele se afla flori binecunoscute si folosite precum garoafele (frunzele sunt toxice), crizantemele, daliile, narcisele (bulbii), iedera, brandusa de toamna, lacramioarele, cerceii doamnei, irisul si socul.   Plantele toxice din parcuri

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:
- dr. Viorela Gabriela Nitescu, medic primar pediatrie, supraspecializare de toxicologie clinica la Centrul antitoxic pediatric Grigore Alexandrescu 
- lector univ. dr. Cristina Manescu, prodecan al Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.  
 
Alte surse:
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/
http://www.ladybug.uconn.edu/hotissues/safeandpoisonoushouseplants.html 


Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul tău începe școala? Iată o listă cu produsele esențiale din acestă toamnă
  Copilul tău începe școala? Iată o listă cu produsele esențiale din acestă toamnă

  „Ce mică-i vacanță mare!”, spune un celebru cântec și pe bună dreptate! Noul an școlar este pe cale să înceapă. Timizi, dar în același timp...

  Cum să alegi cadoul perfect pentru copilul tău
  Cum să alegi cadoul perfect pentru copilul tău

  După lunile petrecute acasă, după zilele de grădiniță sau de școală online, copilul tău merită recompensat într-un mod aparte, fără a aștepta o ocazie anume, cum ar fi...

  Cauți un cadou cu totul special pentru copilul tău? Venim în ajutorul tău cu cele mai cool idei
  Cauți un cadou cu totul special pentru copilul tău? Venim în ajutorul tău cu cele mai cool idei

  Ce părinte nu își dorește să ii facă prichindelului său un cadou memorabil cu fiecare ocazie? Fie că se apropie ziua de naștere a copilului tău, fie că vrei să ii dai...

  Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
  Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

  Tocmai ai aflat sau bănuiești că al tău copil are nevoie de terapie. Următorul pas este să-i găsești un terapeut, dar cum știi de unde începi? Ei bine, îți spunem noi.

  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară
  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară

  Ministerul Educației a anunțat lista grădinițelor care vor rămâne deschise pe durata vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică. Numărul acestora...

  Răcelile la copiii mici - cât sunt de periculoase și cum le tratăm
  Răcelile la copiii mici - cât sunt de periculoase și cum le tratăm

  Bebelușii și copiii mici răcesc frecvent. În primul an de viață pot răci chiar și de opt-nouă ori. Iar dacă sunt la grădiniță sau dacă au frați care aduc acasă germeni...

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  © 2023 Qbebe