Pneumonia: cum îți poți proteja copilul prin vaccinare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pneumonia este o afecțiune care poate cauza probleme grave de sănătate copilului. Unele forme ale sale pot fi prevenite prin intermediul vaccinării cu vaccinul pneumococic. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre acesta, precum și informații importante de la specialist pentru a te asigura că micuțul tău primește protecția de care are nevoie.

Informații despre infecțiile și vaccinul pneumococic

Există două tipuri de vaccinuri, în funcție de vârstă și de starea de sănătate. Vaccinul pneumococic conjugat (PCV13) și vaccinul polizaharidic pneumococic (PPSV23) protejează împotriva infecțiilor pneumococice care sunt cauzate de bacterie. Vaccinul pneumococic conjugat este folosit pentru vaccinarea copiilor sub 2 ani, cunoscut sub denumirea de Prevenar. Vaccinul polizaharidic pneumococic este oferit persoanelor cu vârsta de minim 65 de ani și celor expuse unui risc ridicat ca urmare a unor afecțiuni cronice.

În funcție de organul sau de partea corpului infectată, boala pneumococică va cauza unele dintre următoarele probleme de sănătate, inclusiv: meningită bacteriană (o infecție a membranei creierului și a măduvei care poate conduce la confuzie, comă și deces, precum și orbire sau paralizie), pneumonie (infecție a plămânilor care cauzează tuse, febră și dificultate în respirație), otită medie (infecție a urechii medii care cauzează durere, inflamație, somnolență, febră și irascibilitate), bacteriemie (infecție periculoasă a fluxului sanguine), infecții ale sinusurilor.

Vaccinul pneumococic conjugat protejează împotriva unui număr de 13 bacterii pneumococice, care cauzează cele mai comune infecții în rândul copiilor, iar cel polizaharidic pneumococic protejează împotriva unui număr de 23 bacterii. Aceste vaccinuri nu doar previn infecțiile la copiii imunizați, dar și ajută la răspândirea infecțiilor. Copilul tău va avea nevoie de ambele dacă are: sistemul imunitar slăbit (cancer sau infecție HIV), splina lipsă sau care nu funcționează corespunzător, boală cardiacă/pulmonară/renală/hepatică, diabet, surzenie sau implant auditiv.

Infecțiile pneumococice sunt cauzate de bacteria Streptococus pneumonia și pot afecta orice persoană, însă unele sunt expuse unui risc mai ridicat de îmbolnăvire gravă și au potențial fatal. Categoriile expuse sunt bebelușii, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, copiii și adulții cu anumite afecțiuni pe termen lung (boală cardiacă sau afectare renală).

pneumonia

Cum funcționează vaccinurile

Ambele tipuri de vaccinuri pneumococice încurajează corpul să producă anticorpi împotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteine produse de corp pentru a neutraliza sau a distruge organismele și toxinele purtătoare de boală. Protejează împotriva bacteriei pneumococice; au fost identificate mai mult de 90 de tulpini diferite, însă majoritatea nu cauzează infecții grave.

Se consideră că vaccinul pneumococic este eficient în proporție de 50-70% în prevenirea bolii pneumococice, dar și a spitalizării sau chiar decesului. Ambele variante de vaccinuri sunt inactivate și nu conțin organisme vii; nu pot cauza boala de care protejează.

Calendarul de imunizare asociat presupune 4 injecții:
- Prima la vârsta de 2 luni
- Următoarele la vârsta de 4 luni, 6 luni și 12-15 luni

Unii copii cu vârsta de peste 2 ani ar putea avea nevoie de o doză dacă au ratat una/mai multe, în special dacă suferă de o afecțiune cronică (boală cardiacă sau pulmonară) sau una care slăbește sistemul imunitar (HIV, asplenie). Medicul decide cât de des va avea nevoie copilul de imunizare.

Copiii pot dezvolta la locul injecției roșeață, sensibilitate sau inflamație. Uneori pot apărea și pierderea apetitului, senzație de oboseală, durere de cap, amețeală, agitație. Unii copii pot prezenta și febră ușoară. Există și un risc extrem de mic de reacție alergică. Efectele adverse de la vaccinul pneumococic sunt de obicei ușoare și dispar în câteva zile. Copiii de vârstă mică care sunt imunizați antipneumococic în același timp cu vaccinul antigripal pot să fie expuși unui risc crescut de convulsii cauzate de febră. Ca la orice alt medicament, există o șansă extrem de mică să apară o reacție gravă. Trebuie reținut faptul că vaccinul este mult mai sigur decât boala pneumococică.

pneumonia

Nu trebuie administrat următoarelor categorii de persoane: o persoană cu o reacție alergică gravă (anafilaxie) după o doză anterioară sau la orice vaccin similar, o persoană cu alergie gravă la orice componentă al vaccinului. În principiu, vaccinul nu se administrează copiilor răciți, deși o răceală ușoară sau o îmbolnăvire ușoară nu trebuie să împiedice imunizarea. Dacă există temperatură corporală ridicată și senzație de fierbinte și frisoane este indicată amânarea vaccinării până după recuperare.

Medicul poate administra vaccinul dacă există beneficii ale vaccinării care depășesc riscurile unei persoane care are o boală moderată sau gravă cu sau fără febră. Îl poți întreba pe specialist dacă poți oferi acetaminofen sau ibuprofen pentru durere sau febră și care este doza corespunzătoare. Trebuie să mergi la medic dacă copilul a ratat o doză de vaccin sau dacă are o reacție alergică sau febră ridicată după imunizare.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Irina Costache, medic primar pediatru, oferă următoarele informații cu privire la pneumonie:

De la ce vârstă se poate efectua vaccinul împotriva pneumoniei și la ce categorii de copii este indicat?

Nu există un vaccin împotriva pneumoniei (care este o boală), ci împotriva unuia dintre cei mai întâlniți agenți cauzatori ai bolii, o bacterie, Streptococus pneumoniae sau pneumococ. Vaccinul antipneumococic se adresează tuturor copiilor, începând cu vârsta de 2 luni.

Ce schemă de vaccinare trebuie respectată în acest sens?

Schema de vaccinare națională cuprinde vaccinarea antipneumococică la 2,4 si 11 luni. Acest vaccin este subvenționat de Ministerul Sănătății începând cu cohorta de copii născută dupa 31 august 2017. Copiii născuți anterior și care nu au putut beneficia de vaccinare în primul an de viață (fiind opțional și deci pe cheltuiala părinților) și care au peste 2 ani pot efectua o singură doză de vaccin pentru a fi protejați complet.

Ce copii au contraindicație la vaccinare?

Contraindicațiile vaccinării sunt extrem de puține. Cu excepția bolii acute febrile, cu stare generală modificată, doar hipersensibilitatea la substanțele active sau la excipienți este o contraindicație absolută.

Ce semne trebuie să prezinte îngrijorare pentru părinți cu privire la pneumonie? Când trebuie să meargă de urgență la medic?

Pneumonia este o boală gravă, fie virală sau bacteriană. Copilul este suferind, febril, cu valori ale temperaturii de obicei înalte, frecvent tușește mult, respiră cu dificultate, poate avea cianoză (se învinețește) pentru că nu se oxigenează bine, toate acestea constituind semne de alarmă care trebuie să conducă părinții și pe cel mic de urgență la medic.

Surse: https/kidshealth.com,www.vaccines.gov; https://www.cdc.gov;www.nhs.uk,https://www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii
  Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

  Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți...

  Schema de vaccinare a copilului în 2020
  Schema de vaccinare a copilului în 2020

  Schema de vaccinare a copilului în 2020 este similară cu cea din anii trecuți, majoritatea vaccinărilor având loc în primul an de viață al copilului. În plus,...

  Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
  Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

  La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

  Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul
  Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul

  Bebelușii și copiii mai mici își sug degetul pentru a se liniști, sau înainte să adoarmă. Unora, însă, le este greu să renunțe la acest obicei când sunt mai...

  Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama
  Este copilul pregătit să renunțe la somnul de prânz? Cum îți dai seama

  Nu toți copiii vor dormi la prânz până la aceeași vârstă, indiferent de insistențele părinților. Uite cum știi că cel mic este pregătit să renunțe la somnul de...

  Care este schema de vaccinare pentru copii în 2021
  Care este schema de vaccinare pentru copii în 2021

  În ciuda pandemiei generate de noul coronavirus, experții din întreaga lume recomandă, pe cât posibil, ca micuții aflați în primii ani de viață să beneficieze...

  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor
  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor

  Atunci când e vorba despre încălțămintea copiilor, toată lumea este expertă, iar internetul abundă de sfaturi, unele de-a dreptul exagerate. Cert este că de la 11-15 luni,...

  © 2023 Qbebe