Pneumonia: cum îți poți proteja copilul prin vaccinare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pneumonia este o afecțiune care poate cauza probleme grave de sănătate copilului. Unele forme ale sale pot fi prevenite prin intermediul vaccinării cu vaccinul pneumococic. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre acesta, precum și informații importante de la specialist pentru a te asigura că micuțul tău primește protecția de care are nevoie.

Informații despre infecțiile și vaccinul pneumococic

Există două tipuri de vaccinuri, în funcție de vârstă și de starea de sănătate. Vaccinul pneumococic conjugat (PCV13) și vaccinul polizaharidic pneumococic (PPSV23) protejează împotriva infecțiilor pneumococice care sunt cauzate de bacterie. Vaccinul pneumococic conjugat este folosit pentru vaccinarea copiilor sub 2 ani, cunoscut sub denumirea de Prevenar. Vaccinul polizaharidic pneumococic este oferit persoanelor cu vârsta de minim 65 de ani și celor expuse unui risc ridicat ca urmare a unor afecțiuni cronice.

În funcție de organul sau de partea corpului infectată, boala pneumococică va cauza unele dintre următoarele probleme de sănătate, inclusiv: meningită bacteriană (o infecție a membranei creierului și a măduvei care poate conduce la confuzie, comă și deces, precum și orbire sau paralizie), pneumonie (infecție a plămânilor care cauzează tuse, febră și dificultate în respirație), otită medie (infecție a urechii medii care cauzează durere, inflamație, somnolență, febră și irascibilitate), bacteriemie (infecție periculoasă a fluxului sanguine), infecții ale sinusurilor.

Vaccinul pneumococic conjugat protejează împotriva unui număr de 13 bacterii pneumococice, care cauzează cele mai comune infecții în rândul copiilor, iar cel polizaharidic pneumococic protejează împotriva unui număr de 23 bacterii. Aceste vaccinuri nu doar previn infecțiile la copiii imunizați, dar și ajută la răspândirea infecțiilor. Copilul tău va avea nevoie de ambele dacă are: sistemul imunitar slăbit (cancer sau infecție HIV), splina lipsă sau care nu funcționează corespunzător, boală cardiacă/pulmonară/renală/hepatică, diabet, surzenie sau implant auditiv.

Infecțiile pneumococice sunt cauzate de bacteria Streptococus pneumonia și pot afecta orice persoană, însă unele sunt expuse unui risc mai ridicat de îmbolnăvire gravă și au potențial fatal. Categoriile expuse sunt bebelușii, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, copiii și adulții cu anumite afecțiuni pe termen lung (boală cardiacă sau afectare renală).

pneumonia

Cum funcționează vaccinurile

Ambele tipuri de vaccinuri pneumococice încurajează corpul să producă anticorpi împotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteine produse de corp pentru a neutraliza sau a distruge organismele și toxinele purtătoare de boală. Protejează împotriva bacteriei pneumococice; au fost identificate mai mult de 90 de tulpini diferite, însă majoritatea nu cauzează infecții grave.

Se consideră că vaccinul pneumococic este eficient în proporție de 50-70% în prevenirea bolii pneumococice, dar și a spitalizării sau chiar decesului. Ambele variante de vaccinuri sunt inactivate și nu conțin organisme vii; nu pot cauza boala de care protejează.

Calendarul de imunizare asociat presupune 4 injecții:
- Prima la vârsta de 2 luni
- Următoarele la vârsta de 4 luni, 6 luni și 12-15 luni

Unii copii cu vârsta de peste 2 ani ar putea avea nevoie de o doză dacă au ratat una/mai multe, în special dacă suferă de o afecțiune cronică (boală cardiacă sau pulmonară) sau una care slăbește sistemul imunitar (HIV, asplenie). Medicul decide cât de des va avea nevoie copilul de imunizare.

Copiii pot dezvolta la locul injecției roșeață, sensibilitate sau inflamație. Uneori pot apărea și pierderea apetitului, senzație de oboseală, durere de cap, amețeală, agitație. Unii copii pot prezenta și febră ușoară. Există și un risc extrem de mic de reacție alergică. Efectele adverse de la vaccinul pneumococic sunt de obicei ușoare și dispar în câteva zile. Copiii de vârstă mică care sunt imunizați antipneumococic în același timp cu vaccinul antigripal pot să fie expuși unui risc crescut de convulsii cauzate de febră. Ca la orice alt medicament, există o șansă extrem de mică să apară o reacție gravă. Trebuie reținut faptul că vaccinul este mult mai sigur decât boala pneumococică.

pneumonia

Nu trebuie administrat următoarelor categorii de persoane: o persoană cu o reacție alergică gravă (anafilaxie) după o doză anterioară sau la orice vaccin similar, o persoană cu alergie gravă la orice componentă al vaccinului. În principiu, vaccinul nu se administrează copiilor răciți, deși o răceală ușoară sau o îmbolnăvire ușoară nu trebuie să împiedice imunizarea. Dacă există temperatură corporală ridicată și senzație de fierbinte și frisoane este indicată amânarea vaccinării până după recuperare.

Medicul poate administra vaccinul dacă există beneficii ale vaccinării care depășesc riscurile unei persoane care are o boală moderată sau gravă cu sau fără febră. Îl poți întreba pe specialist dacă poți oferi acetaminofen sau ibuprofen pentru durere sau febră și care este doza corespunzătoare. Trebuie să mergi la medic dacă copilul a ratat o doză de vaccin sau dacă are o reacție alergică sau febră ridicată după imunizare.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Irina Costache, medic primar pediatru, oferă următoarele informații cu privire la pneumonie:

De la ce vârstă se poate efectua vaccinul împotriva pneumoniei și la ce categorii de copii este indicat?

Nu există un vaccin împotriva pneumoniei (care este o boală), ci împotriva unuia dintre cei mai întâlniți agenți cauzatori ai bolii, o bacterie, Streptococus pneumoniae sau pneumococ. Vaccinul antipneumococic se adresează tuturor copiilor, începând cu vârsta de 2 luni.

Ce schemă de vaccinare trebuie respectată în acest sens?

Schema de vaccinare națională cuprinde vaccinarea antipneumococică la 2,4 si 11 luni. Acest vaccin este subvenționat de Ministerul Sănătății începând cu cohorta de copii născută dupa 31 august 2017. Copiii născuți anterior și care nu au putut beneficia de vaccinare în primul an de viață (fiind opțional și deci pe cheltuiala părinților) și care au peste 2 ani pot efectua o singură doză de vaccin pentru a fi protejați complet.

Ce copii au contraindicație la vaccinare?

Contraindicațiile vaccinării sunt extrem de puține. Cu excepția bolii acute febrile, cu stare generală modificată, doar hipersensibilitatea la substanțele active sau la excipienți este o contraindicație absolută.

Ce semne trebuie să prezinte îngrijorare pentru părinți cu privire la pneumonie? Când trebuie să meargă de urgență la medic?

Pneumonia este o boală gravă, fie virală sau bacteriană. Copilul este suferind, febril, cu valori ale temperaturii de obicei înalte, frecvent tușește mult, respiră cu dificultate, poate avea cianoză (se învinețește) pentru că nu se oxigenează bine, toate acestea constituind semne de alarmă care trebuie să conducă părinții și pe cel mic de urgență la medic.

Surse: https/kidshealth.com,www.vaccines.gov; https://www.cdc.gov;www.nhs.uk,https://www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Covid-19 se transmite și la animale. Iată care sunt cele mai vulnerabile și cum le poți proteja
  Covid-19 se transmite și la animale. Iată care sunt cele mai vulnerabile și cum le poți proteja

  Cercetătorii vin cu noi descoperiri despre spectrul noului coronavirus, de această dată principalele vizate fiind animalele de companie. Aparent, conform specialiștilor, animalele nu...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  Cum îți poți distruge copilul cu un stil de parenting autoritar
  Cum îți poți distruge copilul cu un stil de parenting autoritar

  Definirea și clasificarea stilurilor de parenting datează încă din anii ’60 ai secolului trecut, când psihologul Diana Baumrind, de la „Universitatea...

  Sfâșietor! Cum arată viața unei asistente medicale, care s-a mutat de acasă pentru a-și proteja familia: "Îmi văd copiii prin geam"
  Sfâșietor! Cum arată viața unei asistente medicale, care s-a mutat de acasă pentru a-și proteja familia: "Îmi văd copiii prin geam"

  Viețile oamenilor din toată lumea s-au schimbat radical de la apariția pandemiei de coronavirus. O asistentă medicală, care luptă în prima linie pentru combaterea virusului, ne...

  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii
  Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii

  Rugăciunea pe care o rostim în ziua de 07 ianuarie ne ajută să depășim momentele dificile. Toți credincioșii trebuie să o cunoască!

  10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
  10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

  Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  7 metode prin care îți ajuți copilul să aibă energie în zilele caniculare
  7 metode prin care îți ajuți copilul să aibă energie în zilele caniculare

  Când îți vezi copilul plin de energie, cu chef de joacă și de alergat cât e ziua de lungă, deja te simți mult mai liniștită, gândindu-te că este sănătos și...

  © 2022 Qbebe