Pneumonia: cum îți poți proteja copilul prin vaccinare

Pneumonia: cum îți poți proteja copilul prin vaccinare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pneumonia este o afecțiune care poate cauza probleme grave de sănătate copilului. Unele forme ale sale pot fi prevenite prin intermediul vaccinării cu vaccinul pneumococic. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre acesta, precum și informații importante de la specialist pentru a te asigura că micuțul tău primește protecția de care are nevoie.

Informații despre infecțiile și vaccinul pneumococic

Există două tipuri de vaccinuri, în funcție de vârstă și de starea de sănătate. Vaccinul pneumococic conjugat (PCV13) și vaccinul polizaharidic pneumococic (PPSV23) protejează împotriva infecțiilor pneumococice care sunt cauzate de bacterie. Vaccinul pneumococic conjugat este folosit pentru vaccinarea copiilor sub 2 ani, cunoscut sub denumirea de Prevenar. Vaccinul polizaharidic pneumococic este oferit persoanelor cu vârsta de minim 65 de ani și celor expuse unui risc ridicat ca urmare a unor afecțiuni cronice.

În funcție de organul sau de partea corpului infectată, boala pneumococică va cauza unele dintre următoarele probleme de sănătate, inclusiv: meningită bacteriană (o infecție a membranei creierului și a măduvei care poate conduce la confuzie, comă și deces, precum și orbire sau paralizie), pneumonie (infecție a plămânilor care cauzează tuse, febră și dificultate în respirație), otită medie (infecție a urechii medii care cauzează durere, inflamație, somnolență, febră și irascibilitate), bacteriemie (infecție periculoasă a fluxului sanguine), infecții ale sinusurilor.

Vaccinul pneumococic conjugat protejează împotriva unui număr de 13 bacterii pneumococice, care cauzează cele mai comune infecții în rândul copiilor, iar cel polizaharidic pneumococic protejează împotriva unui număr de 23 bacterii. Aceste vaccinuri nu doar previn infecțiile la copiii imunizați, dar și ajută la răspândirea infecțiilor. Copilul tău va avea nevoie de ambele dacă are: sistemul imunitar slăbit (cancer sau infecție HIV), splina lipsă sau care nu funcționează corespunzător, boală cardiacă/pulmonară/renală/hepatică, diabet, surzenie sau implant auditiv.

Infecțiile pneumococice sunt cauzate de bacteria Streptococus pneumonia și pot afecta orice persoană, însă unele sunt expuse unui risc mai ridicat de îmbolnăvire gravă și au potențial fatal. Categoriile expuse sunt bebelușii, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, copiii și adulții cu anumite afecțiuni pe termen lung (boală cardiacă sau afectare renală).

pneumonia

Cum funcționează vaccinurile

Ambele tipuri de vaccinuri pneumococice încurajează corpul să producă anticorpi împotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteine produse de corp pentru a neutraliza sau a distruge organismele și toxinele purtătoare de boală. Protejează împotriva bacteriei pneumococice; au fost identificate mai mult de 90 de tulpini diferite, însă majoritatea nu cauzează infecții grave.

Se consideră că vaccinul pneumococic este eficient în proporție de 50-70% în prevenirea bolii pneumococice, dar și a spitalizării sau chiar decesului. Ambele variante de vaccinuri sunt inactivate și nu conțin organisme vii; nu pot cauza boala de care protejează.

Calendarul de imunizare asociat presupune 4 injecții:
- Prima la vârsta de 2 luni
- Următoarele la vârsta de 4 luni, 6 luni și 12-15 luni

Unii copii cu vârsta de peste 2 ani ar putea avea nevoie de o doză dacă au ratat una/mai multe, în special dacă suferă de o afecțiune cronică (boală cardiacă sau pulmonară) sau una care slăbește sistemul imunitar (HIV, asplenie). Medicul decide cât de des va avea nevoie copilul de imunizare.

Copiii pot dezvolta la locul injecției roșeață, sensibilitate sau inflamație. Uneori pot apărea și pierderea apetitului, senzație de oboseală, durere de cap, amețeală, agitație. Unii copii pot prezenta și febră ușoară. Există și un risc extrem de mic de reacție alergică. Efectele adverse de la vaccinul pneumococic sunt de obicei ușoare și dispar în câteva zile. Copiii de vârstă mică care sunt imunizați antipneumococic în același timp cu vaccinul antigripal pot să fie expuși unui risc crescut de convulsii cauzate de febră. Ca la orice alt medicament, există o șansă extrem de mică să apară o reacție gravă. Trebuie reținut faptul că vaccinul este mult mai sigur decât boala pneumococică.

pneumonia

Nu trebuie administrat următoarelor categorii de persoane: o persoană cu o reacție alergică gravă (anafilaxie) după o doză anterioară sau la orice vaccin similar, o persoană cu alergie gravă la orice componentă al vaccinului. În principiu, vaccinul nu se administrează copiilor răciți, deși o răceală ușoară sau o îmbolnăvire ușoară nu trebuie să împiedice imunizarea. Dacă există temperatură corporală ridicată și senzație de fierbinte și frisoane este indicată amânarea vaccinării până după recuperare.

Medicul poate administra vaccinul dacă există beneficii ale vaccinării care depășesc riscurile unei persoane care are o boală moderată sau gravă cu sau fără febră. Îl poți întreba pe specialist dacă poți oferi acetaminofen sau ibuprofen pentru durere sau febră și care este doza corespunzătoare. Trebuie să mergi la medic dacă copilul a ratat o doză de vaccin sau dacă are o reacție alergică sau febră ridicată după imunizare.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Irina Costache, medic primar pediatru, oferă următoarele informații cu privire la pneumonie:

De la ce vârstă se poate efectua vaccinul împotriva pneumoniei și la ce categorii de copii este indicat?

Nu există un vaccin împotriva pneumoniei (care este o boală), ci împotriva unuia dintre cei mai întâlniți agenți cauzatori ai bolii, o bacterie, Streptococus pneumoniae sau pneumococ. Vaccinul antipneumococic se adresează tuturor copiilor, începând cu vârsta de 2 luni.

Ce schemă de vaccinare trebuie respectată în acest sens?

Schema de vaccinare națională cuprinde vaccinarea antipneumococică la 2,4 si 11 luni. Acest vaccin este subvenționat de Ministerul Sănătății începând cu cohorta de copii născută dupa 31 august 2017. Copiii născuți anterior și care nu au putut beneficia de vaccinare în primul an de viață (fiind opțional și deci pe cheltuiala părinților) și care au peste 2 ani pot efectua o singură doză de vaccin pentru a fi protejați complet.

Ce copii au contraindicație la vaccinare?

Contraindicațiile vaccinării sunt extrem de puține. Cu excepția bolii acute febrile, cu stare generală modificată, doar hipersensibilitatea la substanțele active sau la excipienți este o contraindicație absolută.

Ce semne trebuie să prezinte îngrijorare pentru părinți cu privire la pneumonie? Când trebuie să meargă de urgență la medic?

Pneumonia este o boală gravă, fie virală sau bacteriană. Copilul este suferind, febril, cu valori ale temperaturii de obicei înalte, frecvent tușește mult, respiră cu dificultate, poate avea cianoză (se învinețește) pentru că nu se oxigenează bine, toate acestea constituind semne de alarmă care trebuie să conducă părinții și pe cel mic de urgență la medic.

Surse: https/kidshealth.com,www.vaccines.gov; https://www.cdc.gov;www.nhs.uk,https://www.webmd.com

Articolul urmator
Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul
Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

    Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

    Îți poti imagina că alăptezi copilul greșit? O mamă a primit de două ori alt copil la naștere
    Îți poti imagina că alăptezi copilul greșit? O mamă a primit de două ori alt copil la naștere

    Uneori viața chiar bate filmul. Poveștile din telenovele cu copii schimbați la naștere par să fie, de fapt, inspirate din realitate. Becky Martin este o mamă care a trecut ca prin...

    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal
    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal

    Manifestarea înseamnă să-ți folosești gândurile, sentimentele și credințele pentru a-ți transforma dorințele, aspirațiile, în realitate. În ceea ce privește...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    © 2024 Qbebe