Principalele cauze ale apariției faringitei și laringitei la copii

Principalele cauze ale apariției faringitei și laringitei la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Laringita și faringita sunt printre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii în rândul celor mici și sunt întâlnite în special în sezonul rece. Atât laringita, cât și faringita pot avea cauze virale sau bacteriene, iar infecția este localizată la nivelul căilor respiratorii superioare, precum și la nivelul mucoasei nazale sau a faringelui.

Află care sunt principalele cauze ale apariției faringitei și laringitei la copii, dar și cum pot fi prevenite și tratate aceste două afecțiuni în așa fel încât cei mici să se bucure, în continuare, de o copilărie fără griji!

Faringita la copii - ce este și de ce apare

Faringita reprezintă inflamația faringelui, care se află în partea din spate a gâtului. Este acea afecțiune care este descrisă adesea ca o „durere în gât” și este, de obicei, însoțită de dificultate la înghițire, febră și dureri de cap. 

femeie care ii da unei fetite sa bea ceai dintr-o cana

Faringita poate fi cauzată de diverse microorganisme, virale sau bacteriene, însă un procent de 70% dintre infecţiile faringiene sunt de etiologie virală, cauzate de viruși precum: adenovirus, rhinovirus, influenza și parainfluenza virus (gripa), Epstein-Barr (mononucleoza infecțioasă) etc. 

Sunt rare cazurile de faringită determinată de o infecție bacteriană, însă atunci când se întâmplă acest lucru, streptococul de grupa A este o cauza frecventă. Streptococul de grup A este responsabil pentru 20-30% dintre cazurile de faringită diagnosticate la copii. La copilul mic, faringita streptococică evoluează ca o rinofaringită acută şi febră moderată. La copiii mai mari şi la adulți manifestările sunt acute și includ: febră mare, cefalee, disfagie, greaţă, vărsături, faringe puternic congestiv, angină.

Simptomele faringitei virale vs. Simptomele faringitei streptococice

Simptomele faringitei diferă de la caz la caz, în funcție de tipul afecțiunii - virală sau streptococică. Faringita cauzată de un virus are o perioada de incubație de până la 5 zile și se manifestă prin:

  • alterarea stării generale;
  • senzație de oboseală;
  • febră;
  • frisoane;
  • tuse;
  • strănut;
  • senzație de gât uscat;
  • dificultate la inghițit;
  • dureri de cap.

La copilul mic, faringita streptococică evoluează ca o rinofaringită acută şi febră moderată. La copiii mai mari şi la adulți, în schimb, manifestările sunt acute și includ:

  • febră mare;
  • cefalee;
  • disfagie (senzația de dificultate la inghițit);
  • greaţă;
  • vărsături;
  • faringe puternic congestiv;
  • angină.

Din fericire, purtătorii sănătoşi de streptococ au risc scăzut de a dezvolta complicaţii.

Cum se trateaza faringita la copii

Faringita se tratează în funcție de natura sa, virală sau bacteriană, însă în majoritatea cazurilor simptomele dispar fără tratament în aproximativ o săptămână. Sunt cazuri în care tratamentul medical este necesar pentru faringită, mai ales dacă afecțiunea este cauzată de o infecție bacteriană. Pentru faringita streptococică, tratamentul se stabilește în baza unor analize precum exudat faringian. În cazul faringitelor virale, tratamentul este simptomatic, pentru tratarea durerii în gât, a febrei sau a tusei, după caz.

Faringita poate fi, însă, prevenită prin evitarea contactului cu persoane bolnave, o igienă riguroasă (spălatul pe mâini mai ales înainte de masă, după tuse sau strănut), dezinfecția periodică a jucăriilor şi suprafeţelor și o alimentație bogată în vitamine.

Laringita la copii - ce este și de ce apare

Laringita este o afecțiune ce apare la nivelul mucoasei laringelui și poate avea atât cauze virale, cât și bacteriene, cu forme de manifestare acute sau cronice. Este frecvent întâlnită la copiii sub 5 ani, cu un sistem imunitar incomplet dezvoltat, însă din fericire, majoritatea cazurilor de laringită sunt temporare, iar simptomele pot fi ușor ameliorate cu tratamentul potrivit.

femeie care sta pe canapea si ii ia temperatura fiului ei, care sta intins cu capul pe picioarele ei si isi sufla nasul

  • Laringita acută se manifestă, în majoritata cazurilor, prin răgușeală, care poate merge până la pierderea totală a vocii, dificultate la înghițire, greutate la respirație, senzație de sufocare. Cauzele laringitei acute pot fi infecții virale, asemănătoare cu cele care provoacă răceală, suprasolicitarea corzilor vocale sau infecții bacteriene, în cazuri rare.
  • Laringita cronică apare în urma inflamației pe termen lung a mucoasei laringelui, care persistă mai mult de trei săptămâni. De regulă, este cauzată de:
    - expunerea repetată și îndelungată la agenți iritanți;
    - boala de reflux gastroesofagian;
    - suprasolicitarea vocii;
    - sinuzita cronică.

Cum se manifestă laringita la copii

Din fericire, în majoritatea cazurilor simptomele laringitei nu durează mai mult de 2 săptămâni și sunt provocate de factori minori, precum un virus. Știi că micuțul tău are laringita atunci când apar simptome precum:

  • răgușeală;
  • durere în gât;
  • senzație de mâncărime în gât;
  • tuse uscată persistentă;
  • nevoia permanentă de a curată gâtul (de a drege glasul).

În majoritatea cazurilor, laringita este asociată cu alte boli, precum răceala sau gripa și poate fi însoțită și de alte simptome. În unele situații, mai pot apărea și febra (peste 38 de grade Celsius), lipsa poftei de mâncare, dificultate de respirație (rar). Este important să soliciți ajutor medical dacă micuțul tău tușește cu sânge, febra persistă și nu scade cu antitermice, copilul scoate sunete ascuțite când inspiră, are dificultate la înghițire sau la respirație.

Cum se tratează laringita la copii

Tratamentul prescris de medic pentru laringită diferă în funcție de cauza acestei afecțiuni. În cazul infecțiilor bacteriene, se pot prescrie antibiotice, în timp ce în cazul laringitei virale, medicul poate recomanda repaus vocal și hidratare intensă cu apă, supe și ceaiuri.

Deoarece în timpul laringitei corzile vocale sunt mai sensibile, specialiștii recomandă evitarea anumitor alimente pe durata bolii și înlocuirea lor cu unele benefice.

Alimente permise și alimente de evitat pe durata laringitei

Condimentele precum scorțișoara, cuișoarele, piperul și, în general, alimentele iuți nu ar trebui consumate pe durata laringitei, fiindcă ar putea să înrăutățească starea și să provoace sau chiar să agraveze tusea. Nu sunt indicate nici nucile, migdalele, fisticul sau semințele uscate, care pot irită gâtul și nici băuturile fierbinți sau cele foarte reci, care pe lângă faptul că pot surescita tusea, încetinesc procesul de vindecare și produc noi iritații laringiene.

Trecând la alimentele permise pe durata laringitei, specialiștii recomandă hidratarea constantă cu băuturi călduțe, precum ceaiurile antiinflamatoare și antisepice: de mușețel, cimbru sau cimbrișor.

Sucurile naturale de portocale, lămâi, cătină, kiwi și morcov, pe lângă faptul că sunt bogate în vitamina C, întăresc sistemul imunitar și grăbesc procesul de vindecare, așa că sunt indicate în laringita. Pe lista verde mai sunt incluse și mierea de albine (are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și antiseptice) și propolisul, care poate fi consumat fie amestecat cu o linguriță de miere de albine, fie sub formă de drajeuri.

La capitolul fructe, recomandate pentru atenuarea iritației corzilor vocale sunt fructele de pădure, în special afinele și coacăzele, care sunt bogate în antioxidanți, minerale și în vitaminele A și C.

Cum îl ții pe cel mic departe de afecțiunile respiratorii

Laringitele și faringitele sunt afecțiuni care pot fi prevenite printr-o igienă riguroasă (spălat pe mâini și evitarea contacului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii), hidratare (lichidele ajută la păstrarea mucusului la nivelul gâtului) și o alimentație echilibrată, pe bază de cereale integrale, fructe și legume bogate în vitaminele A, C și E.

Pentru prevenția și tratamentul laringitei sau faringitei, recomandate sunt și suplimentele cu extracte din plante, precum LARIDEP, un spray oral de prima intenție la primul semn al inflamației mucoasei orofaringiene la copiii de peste 3 luni.

laridep spray oral de la dr phyto

LARIDEP spray oral conține un complex unic de fitoextracte standardizate pentru un efect antiinflamator, antiseptic, emolient și de apărare a mucoasei orofaringiene, fiind indicat în tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian. Spray-ul acționează prin:

  • reducerea inflamației mucoasei orofaringiene;
  • inhibarea multiplicării virusurilor prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei;
  • calmarea durerii și senzației de uscăciune cauzate de inflamație;
  • regenerarea mucoasei orofaringiene.

În general, un sistem imunitar puternic va avea grijă să țină departe virusurile și bacteriile de organism, însă trebuie susținut printr-un stil de viață sănătos. Află mai multe despre produsele Dr. Phyto pentru sănătatea întregii familii pe site-ul www.drphyto.ro. Venim și cu vești bune pentru cei mari - LARIDEP este disponibil de acum și în varianta de comprimante pentru adulți!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

    Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție
    Semne post acneice: cauzele apariției, cum să le îngrijești și metode de prevenție

    Acneea este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii și poate afecta atât adolescenții, cât și adulții. Nu este periculoasă și, în general, se vindecă...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene
    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene

    Bullying-ul încă mai reprezintă o problemă majoră în școlile din România. Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar peste 80%...

    Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%
    Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%

    La noi în țară există tot mai multe localități și sate în care nu se mai nasc și în care nu mai locuiesc copii. Potrivit datelor de la ultimul Recensământ,...

    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament
    Pitiriazis versicolor: cauze, simptome și tratament

    Pitiriazis versicolor, cunoscut și drept tinea versicolor, este o infecție fungică a pielii destul de frecvent întâlnită, care nu creează un impact major asupra...

    © 2024 Qbebe