Să le spun apropiaților că fiul meu a fost diagnosticat cu autism?

Să le spun apropiaților că fiul meu a fost diagnosticat cu autism?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre marile provocări pe care le are de înfruntat un părinte este să afle că are un copil cu tulburare de spectru autist. Lucrurile devin mai complicate în momentele în care părintele trebuie să găsească o modalitate de a dezvălui familiei și altor persoane apropiate un asemenea diagnostic. O mamă de peste hotare trece printr-o astfel de experiență și, de aceea, s-a adresat unei rubrici de parenting a unei cunoscute publicații pentru a putea primi un sfat util. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce sfaturi a primit atât din partea unui expert în parenting și a unui psiholog specializat în autism și ADHD, cât și din partea unei mame cu doi fii diagnosticați cu tulburare de spectru autist. 

O mamă a mărturisit că fiul ei a fost diagnosticat cu autism

Într-o confesiune pentru rubrica de parenting din cadrul „The Washington Post”, o mamă nu s-a ferit să spună că fiul ei preadolescent a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist: 

„Fiul meu preadolescent a fost diagnosticat cu tulburare de spectru autist- acum câțiva ani, credeam că se confrunta cu sindromul Asperger. Nu i-am spus încă nimic despre acest diagnostic. Am început să ne interesăm și am reușit să programăm câteva consultații la un consilier extraordinar, pe care fiul nostru îl cunoaște și îl agreează, însă mai avem o lună de așteptat până atunci”.

baietel deprimat stand pe podea acasa

Nu știe dacă ar trebui să le dezvăluie și apropiaților diagnosticul fiului ei

Cea care s-a confesat pentru sursa citată a explicat că își face griji întrucât nu știe cum ar fi mai bine să procedeze, dacă să le vorbească familiei și prietenilor apropiați despre diagnosticul băiatului ei. Îngrijorarea ei este cu atât mai mare întrucât copilul a suferit de mai multe ori din pricina bullying-ului la școală și, la un moment dat, acesta s-a gândit la sinucidere. În plus, mama se teme de reacția familiei soțului ei:

„Grija mea este dacă este cazul să dezvălui familiei și prietenilor apropiați diagnosticul primit și dacă nu cumva ar trebui să-l învățăm pe fiul nostru să nu spună nimănui despre ce este vorba (mai demult a avut de suferit din pricina bullying-ului și chiar a luat în calcul ideea de a se sinucide, iar în momentul de față este la aceeași școală). Cred că familia mea va fi înțelegătoare și ne va susține, însă nu pot spune aceleași lucruri și despre familia soțului meu. De aceea, să aleg să vorbesc despre asta doar cu anumite persoane din familie nu este o soluție, în condițiile în care în ambele familii există obiceiul de a bârfi. Desigur, fiul nostru poate să hotărască singur să le vorbească celor din jur despre diagnosticul său. 

Pur și simplu nu știu cum să procedez ca să-l ajut să se adapteze în acest nou univers și aș dori să aflu și părerile voastre”.

Este îndemnată să-și încurajeze fiul să nu-și ascundă diagnosticul primit

Meghan Leahy, mamă, autor de carte și expert în parenting, a stat de vorbă cu Tiffany Hammond, o mamă cu tulburare de spectru autist, ai cărei fii se confruntă și ei cu așa ceva. Astfel, Tiffany Hammond consideră că, mai înainte de toate, mama care s-a confesat sursei menționate ar trebui să-i vorbească băiatului ei despre tulburarea de care suferă și să-l îndemne pe acesta să nu-și ascundă diagnosticul de cei din preajmă:

„Nu l-aș sfătui pe acest băiat să nu spună nimănui despre diagnosticul său. De fapt, este vorba despre un diagnostic care va rămâne același pentru tot restul vieții, chiar dacă, momentan, un copil nu știe despre ce este vorba. Practic, dacă îi vor ascunde adevărul, îi cer să-și ascundă o parte din propria ființă, ceea ce va conduce în mod automat la întrebări legate de faptul că este ceva în neregulă cu el...

În momentul în care o persoană cu tulburare de spectru autist încearcă să mascheze anumite comportamente și însușiri pentru a fi în siguranță, este o dovadă clară a faptului că a fost supusă bullying-ului sau că a fost traumatizată. Într-adevăr, fiul tău are un istoric de bullying și, chiar dacă îți dorești să fii foarte precaută, consider că diagnosticul primit poate să contribuie, într-o anumită măsură, la un sentiment de eliberare”.

baietel supus bullying-ului la scoala

De asemenea, Holly Moses, psiholog specializat în autism și ADHD, recomandă și ea ca băiatul preadolescent să afle cât mai rapid detalii despre diagnosticul său. Pentru „The Washington Post”, a venit cu următoarele precizări: „...este preferabil să-ți lași fiul să afle detalii despre diagnosticul său cât mai curând, poți apela atât la un podcast care să te ajute, cât și la cartea lui Catherine Faherty, „Autism: What Does It Mean To Me” .

A fost sfătuită să le vorbească și persoanelor apropiate despre diagnosticul copilului ei

Psihologul Holly Moses insistă asupra ideii că mama care are un fiu diagnosticat cu tulburare de spectru autist ar trebui să le vorbească și membrilor familiei despre un astfel de diagnostic. În același timp, este îndemnată să nu realizeze un asemenea demers la întâmplare, ci să apeleze inclusiv la sprijinul unui terapeut și să se asigure că fiul ei se simte în siguranță inclusiv în mediul de la școală. 

Potrivit aceleiași surse, Meghan Leahy și Holly Moses vin cu următoarele sfaturi:

„Îți recomand să iei lucrurile ușor. Cred că te-ai gândit deja cum vei aborda subiectul cu toată lumea (mă refer aici la ședințele cu terapeutul, la discuțiile pe care le vei avea cu familia, cu prietenii și cu alte persoane cărora le vei spune despre diagnosticul fiului tău). Probabil că o voce interioară îți spune la ureche „nu mai sta, apucă-te imediat să faci asta!”, însă faptul că te vei strădui să iei lucrurile ușor va fi benefic atât pentru tine, cât și pentru fiul tău și pentru întreaga familie. 

Pe măsură ce fiul tău va afla mai multe detalii despre diagnosticul său, Moses recomandă să ai un plan legat de momentul în care vei sta de vorbă cu familia și prietenii. „Fiecare copil este diferit, însă probabil că ei s-au gândit deja să nu aibă o discuție cu familia și cu prietenii până când fiul lor nu va avea o primă ședință de terapie, ținându-se cont de gândurile de suicid din trecut. Este important să existe și un plan pentru o situație de criză și să existe o discuție, alături de partenerul de viață, cu terapeutul, astfel încât să se găsească o metodă adecvată pentru dezvăluirea diagnosticului copilului”. 

Întrucât sănătatea mintală a fiului tău este mai presus de orice, vei dori să te asiguri că terapeutul și mediul de la școală îl ajută să se simtă permanent în siguranță. 

Moses consideră că ar fi bine să stabilești limite în discuțiile cu familia și să îți faci un „scenariu” în cazul în care ar interveni întrebări incomode. De exemplu, ai putea spune: „Ne bucurăm că am aflat că fiul nostru se confruntă cu o tulburare de spectru autist. Faptul că în sfârșit am primit un diagnostic ne va ajuta pe toți să-l înțelegem mai bine și să-i oferim sprijinul de care are nevoie. Este important să facem asta permanent, iar faptul că putem afla informații despre persoanele cu tulburări de spectru autist reprezintă un început bun. Vreți să aflați mai multe detalii despre autism și despre cum vă puteți ajuta nepotul? Iată câteva resurse pe care le-ați putea utiliza”.

familie tanara la o discutie cu bunicii pe terasa

Pregătește o listă cu cărți, cu articole și cu diferite site-uri și nu trebuie să îți fie teamă să abandonezi o discuție dacă se creează un context care l-ar face pe fiul tău să nu se simtă în largul său. Desigur, ne-am dori ca persoanele din jur să nu ne pună în situația de a alege între ele și copii noștri, dar ar trebui să fii pregătită și pentru așa ceva”.

20 de lucruri despre autism pe care oricine ar trebui să le știe

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Surse articol: Articolul reprezintă traducerea și adaptarea materialului scris de Meghan Leahy pentru „The Washington Post

Articolul urmator
O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta
    Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta

    Cosmin Seleși a trecut prin momente cumplite în urmă cu câțiva ani, când fiul lui, Tudor, a primit un diagnostic greșit din partea medicilor. Aceștia au crezut că...

    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii
    Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh a fost diagnosticat cu autism. Cum s-a schimbat viața familiei de la aflarea veștii

    Christian Sabbagh și soția acestuia, Iulia Sabbagh, au avut parte de un adevărat șoc în momentul în care au aflat că fiul lor de 4 ani, Christian Jr., suferă de autism....

    După 12 ani de chin și durere, fiul meu a fost diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal
    După 12 ani de chin și durere, fiul meu a fost diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal

    După peste un deceniu de întrebări fără răspuns și provocări, o mamă adoptivă a descoperit cauza pentru care copilul ei nu se dezvolta normal. Sindromul alcoolismului fetal a...

    Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească
    Două cuvinte pe care fiul meu cu autism mi le spune în fiecare zi, fără să vorbească

    Nu folosește cuvinte, dar îmi spune de o sută de ori pe zi că mă iubește, în sute de moduri diferite. Îmi spune cu ochii, când se trezește și sunt prima...

    Fiul meu are autism și am mers cu el la tuns, plină de emoții. Am avut noroc de un înger!
    Fiul meu are autism și am mers cu el la tuns, plină de emoții. Am avut noroc de un înger!

    O mamă își exprimă public aprecierea față de frizerița băiatului ei cu autism. Aceasta a adoptat o atitudine nonconformistă și a tuns băiețelul chiar și șezând pe...

    Tatăl meu a fost diagnosticat cu demență acum 5 ani. Mi-e foarte greu să-l văd cum moare câte puțin în fiecare zi...
    Tatăl meu a fost diagnosticat cu demență acum 5 ani. Mi-e foarte greu să-l văd cum moare câte puțin în fiecare zi...

    Mi-am dat seama că tatăl meu suferă de demență în urmă cu cinci ani. Eram împreună în mașînă și, la un moment dat, m-a rugat să opresc an bancomat că să...

    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur
    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur

    Astăzi, fiul meu a susținut un examen de calificare pentru un program HiSET, un examen de echivalare a studiilor liceale care duce la obținerea unei diplome de liceu. Fiul meu, care a...

    „Dacă fiul dumneavoastră ar fi avut un handicap mai ușor, poate l-am fi putut ajuta”, răspunsul primit de o mamă care a cerut ajutor specializat pentru fiul ei cu autism
    „Dacă fiul dumneavoastră ar fi avut un handicap mai ușor, poate l-am fi putut ajuta”, răspunsul primit de o mamă care a cerut ajutor specializat pentru fiul ei cu autism

    Credeai că e greu să fii părinte de copil cu autism în România? Ei bine, o mamă de peste Ocean a rămas șocată în momentul în care a solicitat ajutor pentru...

    © 2024 Qbebe