Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Începând de toamna și până primăvara se întinde sezonul răcelilor sau, în termeni medicali, al infecțiilor respiratorii superioare. Există însă situații în care simptomele ascund mai mult decât o banală răceală. Iată ce trebuie să urmărești, când trebuie să mergi de urgență la medic și ce recomandări ai din partea medicului specialist.

Informații despre răceală

O infecție respiratorie superioară, cunoscută sub denumirea de răceală, este o afecțiune comună, care cauzează cele mai frecvente vizite la medic și absențe de la școală în fiecare an. Cauzele acesteia sunt un virus care inflamează membranele mucoase ale nasului și gâtului, mai exact este vorba de peste 200 virusuri diferite (rinovirusurile sunt principalele implicate).

Pentru un părinte care nu are cunoștințe medicale se poate dovedi dificil să facă o distincție între o răceală și o afecțiune mai gravă cum este gripa. În cazul gripei alături de starea generală proastă mai sunt prezente și simptome precum: febră mare, frisoane, tuse, durere de gât, rinoree (nas care curge), durere la nivelul întregului corp, durere de cap, oboseală și uneori chiar vărsături și diaree. Pentru o răceală simptomele sunt mai puțin pronunțate: apare rinoreea cu mucus de culoare transparentă care devine treptat gros și de culoare gri, verde sau galben în decurs de 7-10 zile, precum și durere de cap, de gât, tuse și febră moderată. Acest exemplu este însă cel mai des întâlnit în practică, în realitate existând o mulțime de alte afecțiuni periculoase.

Semne ale răcelii care indică ceva mult mai grav 

Iată câteva semne care trebuie să îți atragă atenția și să mergi cu copilul la medic pentru consultație:

1. Starea de sănătate a copilului nu se ameliorează după ce febra scade

O febră pe până la 39.5 grade Celsius nu este neapărat un semn al unei afecțiuni grave. Dar dacă copilul tău are febră și alte simptome de răceală, ar trebui să se simtă mai bine când temperatura corporală revine la normal. Pe de altă parte, dacă este vorba despre o afecțiune mai gravă precum pneumonie, infecție de tract urinar, infecție a urechii, gripă sau meningită, starea de sănătate nu se va ameliora semnificativ după scăderea febrei.

semne ale racelii la copii care indica ceva mult mai grav

2. Copilul tău are durere într-o anumită zonă a corpului

Infecțiile serioase prezintă de obicei simptome localizate. Copilul tău poate să aibă durere de ureche, durere când respiră, când urinează sau când își mișcă capul sau gâtul, în funcție de localizarea infecției.

3. Apar noi simptome

Dacă congestia nazală persistă mai mult de două săptămâni sau apar simptome noi, în special febră sau irascibilitate, poate fi un semnal al unei noi infecții virale sau bacteriene, precum infecție a urechii, sinuzită sau pneumonie.

Dr. Ioana Panait, medic specialist pediatru din cadrul Clinicii Ana Medical Center  completează:

"Un părinte este extrem de îngrijorat atunci când vine vorba de sănătatea copilului lui. Această grijă implică atenție și consultarea unui specialist de câte ori este nevoie. Când vine vorba despre răceală, sunt câteva semne care trebuie urmărite de părinți: insuficiența respiratorie, febra, uneori cu convulsii, deshidratarea.

• Insuficiența respiratorie. Aceasta apare atunci când copilul respiră cu dificultate, iar plămânii săi nu primesc suficient oxigen. Cauzele sunt multiple, dacă ar fi să ne gândim în general. Acestea pot include sufocarea (care poate apărea atunci când copilul s-a înecat cu ceva), crizele de astm, diverse infecții sau pneumonie. Semnele insuficienței respiratorii sunt tusea, respirația șuierătoare sau cu zgomot, respirația îngreunată sau modificarea colorației în palid, violaceu, a extremităților. În astfel de cazuri, frecvența respiratorie e mai crescută de 50 de respirații pe minut, iar tusea este frecventă, în accese, din 5 în 5 minute. Copilului i se învinețesc buzele și pielea din jurul guriței, starea se înrăutățește, nu mai primește alimentație, își modifică starea generală.
• Convulsiile. La copii și la bebeluși creșterea rapidă a temperaturii poate provoca convulsii febrile. Marea majoritate a acestor cazuri sunt asociate cu febra și nu constituie urgențe. Chiar dacă copilul a mai avut asemenea episoade, iar criza nu a fost severă, copilul trebuie consultat de un medic.
• Sindromul de deshidratare acută. Vărsăturile și diareea necesită intervenție de urgență, cu cât copilul este mai mic, cu atât mai repede, deoarece copilul mic se poate deshidrata rapid. Dacă bebelușul varsă des sau are diaree severă, urmăriți semnele deshidratării: ochi înfundați în orbite - încercănat, pielea și mucoasele uscate, palide, cantitate redusă de urină, sugar greu responsiv sau din contră extrem de agitat.
• Febra la copil constituie cel mai frecvent motiv pentru care părinții aduc copilul la camera de gardă. Ea nu constituie urgență decât dacă aceasta nu poate fi controlată la domiciliu cu antitermice administrate în dozele corecte."

semne ale racelii la copii care indica ceva mult mai grav

De reținut

Febra nu reprezintă un motiv de îngrijorare în sine, atunci când este moderată. Ajută de fapt sistemul imunitar să distrugă bacteriile și virusurile. Atunci când este însă foarte ridicată poate ascunde probleme de sănătate mai grave; din acest motiv este important să notezi valorile pe care le-a avut temperatura corporală a copilului. De asemenea, cel mai adesea este posibil să apară o suprainfectare, respectiv o infecție secundară; aceasta se observă de obicei atunci când sistemul imunitar este slăbit. Infecția secundară este caracterizată în principal printr-o durată exagerat de mare a simptomelor, eventual chiar agravarea lor. Nici durerile de cap nu trebuie ignorate, mai ales când sunt puternice; pot indica o afectare a sistemului nervos central. În cazul în care copilul se confruntă cu o infecție bacteriană ajută un tratament cu antibiotic; în schimb, aceste medicamente nu sunt de ajutor pentru tratarea infecțiilor virale deoarece poate apărea rezistența la antibiotic. Alte simptome pentru care trebuie să apelezi de urgență la medic: palpitații cardiace (fie deshidratarea, fie un virus pot să atace inima sau învelișul său, uneori chiar un embolism pulmonar poate fi cauza), wheezing (poate indica debut de astm sau alergie), vărsături sau diaree în cantitate mare (deshidratarea reprezintă un pericol major pentru copii, în special pentru cei de vârstă mică). Cele mai frecvente complicații pentru răceala sunt: infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, pneumonie, infecții ale gâtului.

Dr. Ioana Panait concluzionează cu următoarele informații și recomandări: "Infecțiile respiratorii se clasifică în funcție de sediu: infecții de căi respiratorii superioare și inferioare. Infecțiile de căi respiratorii superioare sunt rinita (răceala) și rinofaringita acută (roșu în gât), adenoidita, sinuzita și otita. Infecțiile de căi respiratorii inferioare cuprind: laringotraheita, bronșita, bronșiolita și pneumonia.
De cele mai multe ori, acestea încep ca o infecție virală a tractului respirator superior manifestate prin rinoree (secreții nazale), tuse inițial seacă, ulterior productivă, de intensitate mică. Din cauza secrețiilor nazale abundente și a obstrucției nazale, acestea se pot complica bacterian cu otită medie acută, sinuzită sau pneumonie. În afara complicațiilor locale, infecțiile de tract respirator se pot complica la distanță cu meningită, prin diseminare sanguină.
Aceste complicații depind în cea mai mare parte de virulența agentului patogen, dar și de imunitatea organismului gazdă.
Ce putem face noi, ca părinți. În primul rând, ar trebui să oferim copilului cât mai multe lichide, pentru o hidratare cât mai bună, mai ales atunci când asociază febră. Recomandate sunt: apa, ceaiurile, compoturile, laptele și sucurile naturale de fructe și legume, facute în casă. De asemenea, este important să aerisim camera copilului de două ori pe zi, dimineața și seara, chiar și atunci când este racit.
Toaletarea nasului este esențială, iar lipsa acesteia constituie cea mai frecventă cale către o complicație. De la primele semne de boală putem folosi ser fiziologic sau apă de mare pentru fluidificarea secrețiilor și un aspirator nazal pentru îndepărtarea lor. Ulterior, folosim picături de nas conform recomandărilor medicului pediatru.

Cele mai multe infecții respiratorii la copii durează între 7 și 10 zile. Urmează apoi o perioadă de câteva săptămâni, numită convalescență, în care copilul mai prezintă câteva simptome ușoare de boală și în care este vulnerabil la alte infecții. În această perioadă este bine să evitați colectivitățile sau spațiile aglomerate, ori alte persoane bolnave. După o infecție respiratorie, este bine să păstrezi o igienă perfectă și să oferi celui mic un supliment de vitamina C."

 

Surse: www.beliefnet.com; www.babycenter.com; www.stanfordchildrens.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare
  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare

  Problemele în alăptare pot fi identificate cu ușurință prin observarea modificărilor care apar la nivelul sânilor. Dacă observi sâni de mărmi diferite sau cu...

  I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
  I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

  Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri
  Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri

  Vitamina D reprezintă una dintre cele mai cunoscute vitamine și este esențială încă din primele zile de viață ale copilului tău. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții
  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții

  Alăptarea este o perioadă magică, dar plină de provocări, mai ales pentru mămicile care nasc pentru prima dată. Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, îți...

  Tehnica de parenting pe care a aplicat-o Teo Trandafir: ”Dacă este ceva care mi se pare demn de dispreț este să interzici ceva cuiva”
  Tehnica de parenting pe care a aplicat-o Teo Trandafir: ”Dacă este ceva care mi se pare demn de dispreț este să interzici ceva cuiva”

  Teo Trandafir este o mamă model, care și-a crescut fiica cu încredere, prietenie și respectarea spațiului intim. Iată ce lecție de parenting ne învață vedeta!

  Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
  Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

  Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  © 2023 Qbebe