(P) Stimularea sistemului imunitar la copii

QBebe

Pastrarea starii de sanatate este direct proportionala cu buna functionare a sistemului imun, iar la copii un sistem imunitar puternic este chiar vital. Dupa primul an de viata, puteti ajuta sistemul imunitar al copilului dumneavoastra, prin administrarea de imunostimulatoare de sorginte 100% naturala. Gama BABY CARE vine in sprijinul nevoilor dumneavoastra cu preparatul, 100% natural, BABY CARE Immunity - sirop pe baza de extract de echinaceea.

CE ESTE SI CE FACE SISTEMUL IMUNITAR, IN GENERAL?

Sistemul imunitar (din lat. imunis =liber, curat) este un termen folosit in biologie pentru definirea mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni (antigeni). Acest rol este important pentru mentinerea sanatatii organismului, in cadrul raporturilor sale cu mediul inconjurator, unde este supus, in permanenta, influentei factorilor externi. Toate organismele vii dispun de un astfel de sistem de aparare, dar sistemul imunitar este cu atat mai complex cu cat organismul considerat este mai evoluat din punct de vedere biologic. La vertebrate acest sistem s-a perfectionat, devenind complex, actionand diferentiat si eficace.

In mod normal, sistemul imunitar distruge atat corpii straini patrunsi in organism (agenti patogeni), cat si unele structuri proprii organismului, daunatoare, alterate.

Agentii patogeni care pot patrunde in organism, generand reactii imunologice, pot fi: substante biologice (toxine, veninuri), chimice, organisme intracelulare (virusuri), organisme monocelulare (bacterii, ciuperci microscopice, protozoare) sau organisme pluricelulare (viermi, paraziti).
Structurile proprii cu modificari anormale, care sunt recunoscute ca non-self si distruse de sistemul imunitar, includ celulele tumorale, celulele malformate sau moarte.

CATEGORIILE SISTEMULUI IMUNITAR

a. Sistemul imun nespecific, innascut
Este sistemul de aparare prezent la majoritatea indivizilor vii, inca de la nastere. Aceasta nu se modifica in timpul vietii si actioneaza prin mecanisme de aparare ale gazdei de infectarea cu alte organisme, in mod nespecific. Aceasta inseamna ca celulele sistemului imunitar innascut sunt capabile sa recunoasca si sa reactioneze in fata antigenilor in mod general, fara a conferi o imunitate protectoare sau de lunga durata gazdei. Este constituit din structuri si mecanisme cu rol protector.
Unul din mecanisme este fagocitoza, realizata de anumite celule: macrofage, limfocite si granulocite neutrofile, care prezinta receptori celulari cu care recunosc agentul patogen (antigenul) patruns in organism. Alarma este declansata si raspandita si de catre alte celule, numite celule mesagere; la locul de fagocitoza apar fenomene specifice unei inflamatii „calor, rubor, dolor, functio lesae" (caldura, roseata, durere, functie afectata).

b. Sistemul imun specific, dobandit
Este dobandit in timpul vietii, dupa ce organismul a venit deja, in prealabil, in contact cu un anumit agentul patogen, care este identificat prin antigeni specifici, iar pentru distrugerea agentului fiind elaborati anticorpii. Acest sistem de aparare molecular este sustinut de celulele limfocitare de tip „T" si „B" care au capacitatea de a retine caracterele agentului patogen, putandu-l recunoaste si reactiona specific asupra lui la un nou contact cu respectivul agent patogen.

 

COMPONENTELE SISTEMULUI IMUN

Pentru impiedicarea patrunderii agentului patogen in corp, organismul nostru a fost inzestrat cu anumite bariere, care sunt:
1. Barierele mecanice si fiziologice: pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, enzimele intestinale etc
2. Bariera celulara din sange si tesuturi este compusa din: neutrofile, limfocite T si B, moncite, macrofage, care fagociteaza agentul patogen.
3. Bariera umorala (latina "humor" - lichid) este constituita din anticorpi; acestia nu se pot deplasa activ precum celulele din sistemul de aparare, ci ele sunt transportate pasiv de curentul sanguin si limfatic, fiind constituite din molecule proteice care se fixeaza pe membrana celulara a agentului patogen, care va fi inactivat si distrus.

 

COMPONENTELE IMUNOLOGICE ALE SISTEMULUI IMUNITAR

A. Amigdalele si polipii - acumuleaza elemente ale sistemului imunitar pentru a fi folosite atunci cand este necesar (pentru poarta de intrare buco-faringiana).
B. Timusul - este o glanda cu secretie endocrina, situata substernal, care, dupa pubertate isi diminua treptat dimensiunile si funtiile. Este locul unde se formeaza limfocitare T.
C. Splina - este situata in flancul stang al abdomenului superior, subcostal si este un organ care joaca un rol esential in evolutia sistemului imunitar, permitand circulatia limfocitelor si controland procesul de distrugere a hematiilor imbatranite.
D. Ganglionii limfatici - constituie o retea la nivelul intregului organism.
La depistarea unui antigen, cel mai apropiat ganglion reactioneaza imediat, umflandu-se, crescand productia de limfocite.
E. Suprarenalele -sunt localizate la nivelul polului superior al rinichilor. Ele produc doi hormoni: adrenalina (influenteaza activitatea muschilor si metabolismul bazal) si cortizonul (are efect antiinflamator si stimuleaza cresterea sintezei limfocitare).
F. Noduli limfatici - situati de-a lungul vaselor limfatice: in abdomen, subaxilar, inghinal, cervical, paravertebral, filtreaza continuu lichidul limfatic, distrug microbii si celule degenerate, gazduiesc celule imunologic-active pentru mobilizarea lor in caz de necesitate.
G. Maduva spinarii. Este „leaganul" tuturor celulelor ce compun sistemul imunitar.
H. Leucocitele - sunt produse de maduva osoasa si reprezinta prima linie de aparare impotriva infectiilor. Toate tipurile de celule imunitare se denumesc generic leucocite. Rolul lor este de a distruge, fagocita (digera) sau de a neutraliza orice antigen. La mobilizare, unele au actiune imediata, iar altele, retard (pana la cateva luni).

Atunci cand sistemul imunitar este deficitar, organismul nu mai are capacitatea de a lupta cu agentii patogeni si vor aparea bolile infectioase. Daca sistemul imnitar devine hiperactiv sau mecanismele de control sunt depasite, organismul nu mai are capacitatea de a distinge self-ul de non-self si atunci va aparea patologia autoimuna.
In concluzie, pastrarea starii de sanatate este direct proportionala cu buna functionare a sistemului imun.

 

CUM PUTEM TONIFICA SISTEMUL IMUN?

Inainte de a deprinde orice masura de stimulare a functiei sistemului imun, trebuie sa tinem cont de necesitatea:
i. drenarii sistemului limfatic
ii. fortificarea imunitatii celulare, prin stimularea productiei de limfocite T
iii. fortificarea imunitatii umorale, prin cresterea productiei de anticorpi
iv. mentinerea unui nivel optim al celulelor natural killer (celulele ucigase)
v. inlaturarea agresorilor organici: toxine, metale grele, radicali liberi etc.

 

SUPLIMENTELE NUTRITIVE (FITOTERAPEUTICELE) - SOLUTIA IDEALA DE STIMULARE A SISTEMULUI IMUN

Echinaceea este o planta foarte populara in lume. Prima data a fost folosita in SUA de americanii nativi care traiau in Marile Campii. Ei foloseau planta pentru a vindeca ranile, inclusiv muscaturile de sarpe. Radacina plantei a fost folosita pentru tratarea durerilor de dinti, de gat si alte iritatii ale gurii.

Colonistii americani au invatat despre proprietatile echinaceei de la americanii nativi, planta fiind introdusa ulterior si in Europa.

Nmeroase studii au demonstrat ca echinaceea este eficienta in fortificarea sistemului imun. Aceasta consta in abilitatea plantei de a preveni formarea enzimelor cunoscute sub numele de hialuronidaze, care distrug bariera naturala dintre tesuturile sanatoase si tesuturile afectate. Fara interferenta enzimatica mediata de hialuronidaze, organismul este capabil sa se apere singur impotriva virusurilor.

Echinaceea ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si prin capacitarea ficatului, a circulatiei limfatice si a membranelor mucoaselor.
Echinacea este valoroasa in sustinerea sistemului imunitar la pacientii cu cancer, dupa chimioterapie/radioterapie.


 Cercetatorii afirma ca extractul de echinacea este util in incetinirea ritmului de crestere tumorala si de distrugere a virusurilor precum: herpes simplex, virusurile gripale si paragripale. Extractele de radacina pot alina sau reduce simptomele gripei si a altor infectii, mai ales cele respiratorii. Studiile au demonstrat eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriene, virale si/sau micotice.
Echinaceea a fost folosita si in bolile de piele ca: eczeme sau psoriasis.

Copiii reprezinta o entitate aparte a medicinei. Ei au necesitati si carente diferite de adult. Este foarte bine cunoscut faptul ca, la nastere, singura sursa imuologica de aparare a nou-nascutului sunt anticorpii de tip imunoglobuline de tip G pe care nou-nascutul ii ia din laptele matern.

De aceea, este ESENTIAL ALAPTATUL IN PRIMELE LUNI DE VIATA!!! Cu timpul, sistemul imun al micutilor se dezvolta, insa pe masura ce acest lucru se intampla, ei sunt agresati de foarte multi agenti patogeni.

In ceea ce priveste tonificarea functiilor sistemului imun la copii, aceasta nu se recomanda in primul an de viata, deoarece atunci, se considera ca sugarul este protejat de anticorpii proveniti de la mama.

Dupa primul an de viata, puteti ajuta sistemul imunitar al copilului dumneavoastra, prin administrarea de imunostimulatoare de sorginte 100% naturala.


Gama BABY CARE vine in sprijinul nevoilor dumneavoastra cu preparatul, 100% natural, BABY CARE Immunity - sirop pe baza de extract de echinaceea.

Cum administram?
Copii 1-3 ani: 1 lingurita de 3 ori pe zi, in 3 prize
Copii peste 3 ani: 1-2 lingurite de 3 ori pe zi, fractionate in 3 prize.
Nu administrati BABY CARE Immunity daca:
Copilul sufera de vreo boala autoimuna sau daca se afla in tratament cu imunosupresoare!!!


Dr. Ana - Maria Rizea

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sistemul imunitar al copiilor după reîntoarcerea în colectivități. Cum îi ajutăm noi, părinții
  Sistemul imunitar al copiilor după reîntoarcerea în colectivități. Cum îi ajutăm noi, părinții

  În această perioadă noi, părinții, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că organismul prichindeilor noștri este suficient de puternic pentru a...

  Cum pregătim sistemul imunitar al copiilor în această primăvară
  Cum pregătim sistemul imunitar al copiilor în această primăvară

  Oricare dintre noi știe că o funcționare corectă a sistemului imunitar este cheia pentru o stare de sănătate optimă. În ceea ce-i privește pe copii, trebuie să avem permanent...

  Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic
  Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

  Toamna este de departe unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Azi ne răsfață cu temperaturi plăcute, mâine ne forțează să scoatem de la naftalină ghetele și gecile de...

  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste
  Dezvoltarea sistemului osos la copil. Ghid pe vârste

  Copiii nu sunt niște adulți tineri și diferă semnificativ de adulți când vine vorba de anatomia scheletului și fiziologia. Sistemul osos la copii se dezvoltă în mai multe...

  Întărește sistemul imunitar al copilului tău. Previne evoluția virozelor încă de la primele simptome!
  Întărește sistemul imunitar al copilului tău. Previne evoluția virozelor încă de la primele simptome!

  Sezonul rece bate la ușă și odată cu el își fac apariția gripa și neplăcutele viroze respiratorii. Copiii, a căror imunitate nu este încă dezvoltată complet, sunt cei...

  Idei simple pentru stimularea creativității celor mici
  Idei simple pentru stimularea creativității celor mici

  Mulți părinți presupun că a fi creativ este un talent înnăscut pe care copiii lor îl dețin sau nu. Doar că, potrivit studiilor, creativitatea este mai mult o abilitate,...

  Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți
  Infecțiile respiratorii la copii: Ghid complet de informare și prevenire pentru părinți

  Infecțiile respiratorii la copii sunt mai frecvente decât crezi. Știai că, în medie, un copil dezvoltă în jur de 6-8 infecții ale tractului respirator în fiecare...

  © 2023 Qbebe