Streptococcus Mutans, monstrul din gura copiilor noștri

Streptococcus Mutans, monstrul din gura copiilor noștri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi se alarmează când aude de bacterii, mai ales dacă acestea fac parte dintre cele pe care le știm responsabile pentru apariția unor afecțiuni serioase. Printre acestea putem include și streptococii. Din articolul de mai jos vom afla detalii despre un tip de streptococ, Streptococcus Mutans. Vom vedea nu numai ce fel de probleme poate declanșa, precum și ce măsuri putem lua pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe micuții noștri, de influența sa asupra sănătății noastre orale.

Cum ajunge Streptococcus Mutans în cavitatea bucală

Când ne naștem, în cavitatea noastră bucală nu există strepcoci. Cei mai mulți dintre noi îi vom prelua de la mamele noastre înainte să împlinim vârsta de 3 ani. De cele mai multe ori, aceste bacterii ajung la noi prin transferul prin salivă. Fenomenul este numit de către specialiști drept „transmitere pe verticală", răspândindu-se în gura noastră la fel cum o fac bacteriile sau virușii responsabili cu apariția gripelor sau virozelor.

Cu cât nivelul de Streptococcus Mutans din cavitatea bucală a mamelor este mai ridicat, cu atât riscul ca bacteria să ajungă și la copil este mai ridicat. Modalitatea prin care se va face acest transfer de bacterii este prin intermediul sărutului sau al împărțirii alimentelor sau băuturilor. Odată ce se întâmplă așa, posibilitatea ca un copil să se confrunte cu carii încă de la o vârstă fragedă va fi mai mare.

De altfel, experții spun că problema cariilor dentare apărute la vârste mici (până la 6 ani) este foarte mare și că afectează copiii mai mult decât alte afecțiuni, cum ar fi astmul.
Cu toate acestea, pentru prevenirea acestei probleme nu este suficient să se elimine, pe cât posibil, posibilitatea de trasmitere de Strepcoccus Mutans, ci este necesar să se ia măsuri legate de stilul de viață.

Copil ce este controlat de catre medicul dentist

Cum apar de fapt cariile dentare și cum putem proceda pentru a le preveni, pe cât posibil

Medicii spun că în apariția cariilor dentare un rol decisiv îl are erodarea smalțului de către bacteria Streptococcus Mutans, ce interacționează cu anumiți compuși din alimentele și băuturile pe care le consumăm. Cu alte cuvinte, bacteriile rele formate din cauza zaharurilor și carbohidraților vor forma acizi ce vor ataca smalțul. Pe el se va forma un fel de peliculă, ce va duce în final la apariția cariilor, mai ales dacă vom consuma în mod constant alimente ce facilitează formarea acizilor.

Ca să ne ferim cât mai mult de proliferarea Streptococcus Mutans în cavitatea bucală, este indicat să ținem cont de sfaturile de mai jos:
• Să mergem periodic la dentist pentru a face un control și a ni se aplica un eventual tratament al smalțului
• Să avem grijă să ne spălăm pe dinți după fiecare masă și să nu neglijăm nici spațiile dintre dinți
• Să nu uităm nici de apa de gură, ce va mai elimina din bacterii
• Să nu facem exces de alimente și băuturi prea bogate în zahăr și carbohidrați
Cariile pot apărea la orice vârstă, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul mai ridicat de uscare al gurii și rădăcinile dentare mai expuse (din cauza unor probleme cu gingiile) ne pot predispune mai mult la ele. Vizitele la medicul dentist și o dietă echilbrată ne pot ajuta să prevenim considerabil asemenea probleme și să ne păstrăm dinții mai sănătoși pentru mai multă vreme.

Citește și: Sigilarea dentară: cât este de utilă

Ce pot face mamele pentru a-și expune cât mai puțin copiii riscului de a contacta de la ele Streptococcus Mutans

În primul rând, studiile din domeniu au ajuns la concluzia că femeile însărcinate și proaspetele mămici vor fi mai puțin expuse cariilor dentare, și implicit bacteriilor provocate de acestea (inclusiv Streptococcus Mutans), dacă vor consuma în mod regulat produse ce conțin xylitol. De pildă, dropsurile,guma de mestecat sau pasta de dinți ne pot ajuta să prevenime proliferarea bacteriilor din cavitatea bucală.

În al doilea rând, va trebui să respectăm cât mai bine regulile ce țin de îngrijirea dinților. Iată ce ar trebui să facem:
• Să mergem periodic la medicul dentist pentru control, chiar dacă nu avem dureri sau nu resimțim vreun disconfort
• Să ne spălăm pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi- Ideal este să reușim să facem acest demers după fiecare masă
• Să nu renunțăm la practicarea unui ritual de îngrijire al cavității complex, care să includă și periajul limbii, clătirea cu apă de gură sau folosirea aței dentare pentru curățarea spațiilor dintre dinți
Totodată, va trebui să luăm și următoarele măsuri:
• Să evităm ca saliva noastră să ajungă în contact cu cea a copilului-De pildă, nu este un obicei sănătos să ne sărutăm copiii pe gură
• Nu ar trebui să curățăm suzetele sau alte lucruri pe care copiii noștri le vor duce la gură (cum ar fi unele alimente) cu propria limbă

Nu în ultimul rând, chiar dacă avem bebeluși cărora nu le-au apărut încă dinții, va trebui să fim atente și să le menținem gurița cât mai curată. De pildă, se recomandă ca gingiile lor să fie curățate zilnic cu o cârpă moale și curată, încă din primele luni de viață.

Care sunt de fapt principalele cauze ale apariției cariilor la copii și cum îi putem ajuta să se confrunte cât mai puțin cu asemenea probleme

În fiecare zi, în gura micuților noștri ajung o multitudine de bacterii ce vin în contact cu substanțele ingerate, fie că este vorba despre alimente, băuturi sau chiar produse destinate îngrijirii cavității bucale. În plus, saliva conține și ea tot felul de microorganisme. De regulă, aceasta conține minerale apte să protejeze smalțul dentar de atacul venit din partea bacteriilor rele. Dar dacă alimentele și băuturile consumate sunt bogate mai degrabă în componente ce stimulează formarea acizilor și a plăcii bacteriene, mineralele existente la nivelul salivei nu vor mai putea face față și atunci pericolul apariției cariilor crește.

Un prim semn că al tău copil va avea o carie este că pe dinte se va observa un punct alb. La acest stadiu, se mai poate interveni pentru a stopa formarea definitivă a cariei. De pildă, o alimentație sănătoasă și un tratament la dentist poate fi de mare ajutor.

Dacă nu se va interveni în niciun fel, se vor multiplica bacteriile (inclusiv Streptococcus Mutans), smalțul se va eroda tot mai mult și va apăra un orificiu. Aceasta reprezintă caria și va fi neapărat nevoie să mergi cu copilul la un specialist. Nu este indicat să aștepți până când apar dureri serioase, întrucât este o dovadă a faptului că o carie a ajuns deja la nivelul pulpei dentare și atunci ea devine mai periculoasă, crescând riscul de apariție a unror infecții mai serioase.

Ca să poți să-ți protejezi mai bine copilul de carii, trebuie să știi că la originea apariției acestora stau factori precum:
• Adoptarea unei alimentații dezechilibrate, în care predomină zahărul, dar și carbohidrații
• Copilul are obiceiul să ronțăie aceste alimente, nu să le mestece normal

Diverse jeleuri cu zahar

• Se consumă multe băuturi carbogazoase dulci, care nu fac altceva decât să întrețină acizii din gură
• Al tău copil suferă de anumite afecțiuni (cum ar fi alergii cronice, cu precădere astm), ce reduc cantitatea de salivă- În aceste condiții, remineralizarea smalțului dentar se va face mai dificil

Voi știați până acum detalii despre Streptococcus Mutans și despre influența acestuia în apariția cariilor dentare?

Citește și: Ghid pe vârste: dinții copilului de la naștere la adolescență

Surse:
www.colgate.com, www.curetoothdecay.com, www.momjunction.com,www.winningsmilespd.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Are o tumoră! Cum de nu am văzut asta? Credem că nu li se va întâmpla niciodată copiilor noștri, până ce li se întâmplă
Are o tumoră! Cum de nu am văzut asta? Credem că nu li se va întâmpla niciodată copiilor noștri, până ce li se întâmplă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    Cum le-am spus copiilor noștri că tatăl lor este...însărcinat
    Cum le-am spus copiilor noștri că tatăl lor este...însărcinat

    Un bărbat transgender cu doi copii adoptivi și-a mărit familia, rămânând… însărcinat. Toată povestea în articol.

    Nu suntem de acord cu iubiții copiilor noștri adolescenți -  Ce este de făcut?
    Nu suntem de acord cu iubiții copiilor noștri adolescenți - Ce este de făcut?

    Un proverb românesc bine gândit spune copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Copiii cresc, se îndrăgostesc, încep să-și facă primul iubit sau prima...

    Fosta mea soție nu respectă intimitatea copiilor noștri adolescenți. Îi caută constant și când sunt cu mine
    Fosta mea soție nu respectă intimitatea copiilor noștri adolescenți. Îi caută constant și când sunt cu mine

    O dovadă a diferențelor semnificative între stilurile de parenting este și aceasta: anumiți părinți caută să-și supravegheze permanent copiii, chiar și când se află la...

    Un incendiu devastator a lăsat o familie cu 4 copii pe drumuri, în plină iarnă. „Avem copii şi cei opt ochi ai copiilor noştri trebuie să ne vadă cu moralul sus să nu decadă şi ei.”
    Un incendiu devastator a lăsat o familie cu 4 copii pe drumuri, în plină iarnă. „Avem copii şi cei opt ochi ai copiilor noştri trebuie să ne vadă cu moralul sus să nu decadă şi ei.”

    O familie cu frică de Dumnezeu cu patru copii trece prin cea mai grea încercare a vieții lor. Munca de 10 ani a părinților în străinătate a fost făcută scrum într-o...

    Cele mai vorbărețe zodii. Nu tac din gură nici amenințate
    Cele mai vorbărețe zodii. Nu tac din gură nici amenințate

    Există zodii foarte discrete și secretoase, de la care te chinui se scoți două vorbe. Pe alți nativi, în schimb, este destul de greu să îi oprești din vorbit, indiferent...

    O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
    O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

    Grădinița ”Piticot” din Hunedoara a primit de la primărie, prin programele Uniunii Europene 1 milion de euro pentru modernizare. Lucrările de reabilitare au ajuns aproape de...

    „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului
    „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți.” Cum să gestionezi corect agresivitatea copilului

    Citatul „Au făcut copiii noștri dinți. Mușcă din bunici și din părinți” este parte din refrenul melodiei „Maturizare” a lui Tudor Gheorghe și trimite cu...

    © 2024 Qbebe