9 semne că al tău copil consumă prea mult zahăr

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Întrucât vrem să le oferim copiilor noștri o dietă cât mai sănătoasă, este necesar să fim foarte atente și la cantitatea de zahăr pe care aceștia o consumă. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, este foarte posibil ca, la un moment dat, micuții să aibă tot felul de probleme de sănătate cauzate de un consum prea mare de zahăr. Pentru a le putea gestiona cât mai bine, este necesar să le cunoaștem în detaliu, astfel încât să facem în dieta lor acele schimbări menite să reducă drastic aportul de zahăr, oferindu-le, în schimb, nutrienții valoroși de care au nevoie.

Care este cantitatea maximă de zahăr pe care ar trebui să o consume un copil, în funcție de vârstă

Experții ne avertizează, când vine vorba despre consumul zilnic de zahăr al copilului nostru, că acesta nu trebuie exclus de tot din dieta sa, dar este necesar să-i limităm cât mai mult cantitatea. Când vine vorba despre alimente este mai ușor, dar dificultățile intervin când vine vorba despre băuturi și alte surse „ascunse" de zahăr (cum ar fi diverse sosuri de pildă).
Motivul principal pentru care se impune să monitorizăm cu mare atenție consumul de zahăr al copilului nostru este că, de regulă, alimentele bogate în zahăr au puține minerale și vitamine, ceea ce înseamnă că nu-i vor furniza acestuia toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare optimă.
Medicii nutriționiști sunt de părere că un copil mai mic de 4 ani nu ar trebui să consume mai mult de 17 g de zahăr pe zi și că trebuie să fim foarte atente la ceea ce îi oferim, în condiții în care studiile din ultimii ani au demonstrat că mare parte din alimentele destinate copiilor mici sunt mai bogate în zahăr decât ar trebui să fie.
Pentru copiii între 4 și 6 ani s-a estimat că într-o zi nu ar trebui să aibă parte de mai mult de 19 g de zahăr (cam 5 lingurițe).
Copiii mai măricei, între 7 și 10 ani, ar putea consuma până la 24 de g de zahăr pe zi (cam 6 lingurițe).
În schimb, pentru copiii mai mari de 10 ani, se poate ajunge până la cel mult 30 g de zahăr pe zi (cam 7 lingurițe).

Citește și: Atentie! Top 20  Alimente cu continut urias de zahar !

Ce semne indică faptul că este posibil ca al nostru copil să consume prea mult zahăr

Copilul are frecvent probleme dentare

Deși ai grijă ca al tău copil să se spele pe dinți de două ori pe zi, se poate întâmpla și ca el să se confrunte cu carii.
Înainte de a-ți confirma și medicul dentist acest lucru, ia în calcul faptul că este posibil ca micuțul tău să consume prea mult zahăr. De altfel, specialiștii spun că, indiferent cât de mult și cât de corect s-ar spăla pe dinți un copil, dacă va avea un aport prea mare de zahăr, tot va dezvolta carii. Explicația este următoarea: acizii din alimentele și băuturile ce conțin zahăr vor ataca smalțul dinților.
În plus, alături de carii, nu te mira dacă al tău copil are frecvent o respirație urât mirositoare. Tot zahărul poate fi responsabil de acest fenomen, în condițiile în care va favoriza dezvoltarea, în cavitatea bucală, a unor bacterii, care în contact cu saliva vor genera un miros neplăcut.

Fetita ce tine intr-o mana o acadea uriasa si in cealalta o periuta de dinti

Copilul tău tânjește după băuturi dulci

Probabil că ți s-a întâmplat ca al tău copil să-ți ceară să bea o băutură dulce dacă îi este sete. În acest caz, este necesar să-ți pui următoarea întrebare: „Nu cumva copilul meu este dependent de zahăr?"
De cele mai multe ori, răspunsul va fi afirmativ. Zahărul este o substanță ce creează dependență, iar tendința va fi ca organismul copilului să tânjească adesea după el. Este vorba despre așa-numitele „pofte de ceva dulce", manifestate cu precădere la copiii ce consumă prea mult zahăr.

Ți se pare că al tău copil nu mai simte așa cum trebuie gustul mâncării

Studiile în domeniul nutriției au arătat că persoanele care s-au obișnuit să consume permanent alimente și băuturi cu adaos de zahăr pot ajunge în situația de a nu mai simți așa cum trebuie aromele naturale. Motivul este acesta: papilele lor gustative și-au pierdut din abilitatea de a detecta gusturile ce nu sunt prea puternice, în condițiile în care au fost „agresate" de aroma mai intensă a alimentelor și băuturilor bogate în zahăr.
Acest fenomen poate surveni inclusiv la copii. Așa că dacă îl vei vedea pe al tău copil că nu se mai bucură la fel de mult de gustul simplu al mâncărurilor de acasă, gândește-te serios că ar putea fi un semn al faptului că beneficiază de un aport prea mare de zahăr.

Copilul a luat mult în greutate

Medicii nutriționiștii precizează următorul lucru: excesul de zahăr înseamnă că vom beneficia de un exces de calorii. Acestea din urmă sunt însă așa-numitele „calorii goale", ce nu conțin nutrienții de care am avea nevoie. De aceea, fie că este vorba despre adulți, fie că este vorba despre un copil, vom ajunge să mâncăm mai mult decât ar fi necesar. În aceste condiții, nivelul de insulină din corp va avea fluctuații bruște, iar corpul nostru nu va mai putea să răspundă așa cum trebuie când nivelul acesteia va fi normal. Nu este deci de mirare că vom avea tendința să câștigăm în greutate!
Un copil ce va consuma prea mult zahăr se va confrunta oricând cu această problemă, a creșterii în greutate. Mai grav este însă că va fi mult mai expus la riscul de a dezvolta diabet și de a deveni obez.
Când sesizați că ai voștri copii au câștigat prea mult în greutate într-o anumită perioadă, gândiți-vă serios că poate fi un semn al faptului că au consumat prea mult zahăr. Nu mai stați pe gânduri și schimbați-le radical dieta!

Baietel gras, muscand dintr-o ciocolata

Citește și: 10 semne care îți spun că al tău copil se poate confrunta cu obezitate ca adult

Copilul tău are o imunitate scăzută

Când vezi că al tău copil se confruntă adesea cu răceli și viroze respiratori, ia în calcul și faptul că s-ar putea să aibă o imunitate mai scăzută din cauza unui consum prea mare de zahăr.
În contextul în care o parte semnificativă a imunității noastre se află în intestine, unde se adăpostesc tot felul de bacterii bune, gândește-te că zahărul nu face altceva decât să realizeze un dezechilibru între bacteriile bune și cele rele. De aceea, organismul va fi mult ma predispus la contactarea de infecții virale și bacteriene.
În acest context, dacă al tău copil este răcit, ai mare grijă la alimentele pe care i le oferi în perioada respectivă. Pentru a se vindeca mai repede, ocolește cât mai mult zahărul și mizează pe natural!

Copilul are probleme cu concentrarea

Studiile din domeniu au demonstrat că o dietă bogată în zahăr va afecta partea creierului responsabilă cu memorarea și procesul de învățare.
În situația în care sesizezi că al tău copil se concentrează mai greu, că nu mai memorează ca înainte și că este lipsit de energie, întreabă-te dacă nu cumva alimentația sa este prea bogată în zahăr.
Pentru a-ți fi mai ușor în încercarea de a-i reechilibra dieta, ai grijă și citește cu atenție etichetele cu ingredientele alimentelor, ocolește băuturile dulci din comerți și mizează, pe cât posibil, pe hrana preparată în casă.

Observi că al tău copil este adesea depresiv și/sau anxios

Și asemenea stări ale copilului pot fi un semn că acesta consumă prea mult zahăr.
Numeroase studii, precum cel apărut în prestigiosul „The American Journal of Clinical Nutrition", au releavt faptul că zahărul va crește nivelul de inflamație din corp, ceea ce va contribui la creșterea riscului de apariție a stărilor depresive nejustificate. În plus, zahărul creează dependență, de aici senzația că, dacă am mâncat ceva dulce, ne vom simți mai binedispuși.
Cu alte cuvinte, când vezi că al tău copil este adesea trist, anxios sau nervos, dar fără niște motive solide, gândește-te să-i ajustezi dieta, în sensul în care să-i oferi cât mai puțin zahăr.

Copilul tău se confruntă cu o tuse inexplicabilă sau cu reflux gastroesofagian

Experții atrag atenția asupra următorului lucru: dacă se întâmplă ca al nostru copil să se culce într-o stare bună, iar pe timpul nopții să se trezească din cauze tusei supărătoare, izbucnite fără a fi răcit, este foarte posibil să fie un simptom mai puțin comun al consumului prea mare de zahăr. Astfel, dacă un copil a băut, de exemplu, înainte să se culce, niște lapte cu ciocolată, iar pe parcursul zilei a mai consumat alimente dulci, combinațiile care încearcă să se digere în stomac vor declanșa formarea acizilor. De aceea, copilul va resimți un disconfort accentuat, în contextul în care, la nivelul eseofagului și laringelui se va declanșa un fel de spasm.
În același timp, dacă sesizezi că al tău copil îți spune adesea că „îi vine ceva înapoi", gândește-te că poate fi vorba despre reflux gastroesofagian, apărut tot pe fondul unei acidități excesive. Nu te grăbi deci să insiști să i se prescrie niște medicamente ce au rolul de a echilibra aciditatea gastrică, mai întâi încearcă să faci schimbări în dieta copilului. Este foarte posibil, după ce nu va mai consuma prea mult zahăr, să înceapă să se simtă mult mai bine.

Copilul se confruntă adesea cu simptome similare răcelilor sau alergiilor

Medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: nu este obligatoriu ca al nostru copil să fie răcit sau să aibă vreo alergie dacă îl vedem că se confruntă cu nas care curge, cu tuse sau senzație de disconfort la nivelul gâtului. Este foarte posibil ca acestea să fie legate de o alimentație dezechilibrată, cu un exces de alimente și băuturi ce conțin zahăr.
De altfel, specialiștii spun că, de regulă, astfel de simptome se vor ameliora considerabil și chiar vor dispărea din momentul în care copiii respectivi au parte de o dietă corectă, fără exces de zahăr.

Voi știați până acum de semnele ce ne pot indica faptul că al nostru copil consumă prea mult zahăr?

Surse:
www.advantage4parents.com; www.bbcgoodfood.com;www.naturallivingideas.com;www.bustle.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

  In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

  Delia a recunoscut de ce nu face copii: ”Sunt prea tânără și prea bătrână ca să am un copil. Aș crea încă o problemă Universului”
  Delia a recunoscut de ce nu face copii: ”Sunt prea tânără și prea bătrână ca să am un copil. Aș crea încă o problemă Universului”

  Delia este o cântăreață extrem de apreciată, însă mulți dintre fanii ei sunt extrem de preocupați și cu privire la aspectele ce țin de viața personală, în...

  4 zodii care vorbesc prea mult
  4 zodii care vorbesc prea mult

  A fi vorbăreț nu este un defect. De fapt, este grozav să ai talentul de a vorbi cu oricine despre orice, pentru că, procedând astfel, dai impresia că ești prietenos și sociabil....

  Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb
  Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb

  Printre rutinele pe care le urmezi, fără să îți dai seama, se numără și aceea de a-ți cicăli copilul cât este ziua de lungă. Fie că este vorba despre faptul că...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  © 2022 Qbebe