Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele dintre ele nu se poate vorbi de un tratament specific. În ciuda acestui fapt, trebuie să știi că depistarea cât mai precoce a bolilor autoimune cutanate are un rol esențial în prevenirea complicațiilor. 

Psoriazis la copii: de la ce vârste apare?

Psoriazisul la copii, dar și în cazul persoanelor adulte, reprezintă o boală cronică autoimună, care este prezentă la mai puțin de 5% din populația Globului și care dă primele semne pe piele. Conform experților din cadrul „Academiei Americane de Dermatologie”, majoritatea persoanelor se confruntă cu primul episod de psoriazis între 15-35 de ani, dar nu este exclus ca un asemenea episod să fie vizibil și la copiii cu vârsta mai mică de 10-15 ani (însă în cazuri rare). Inclusiv la copiii sub vârsta de 2 ani poate să intervină iritația de scutec psoriazică, medicul dermatolog putând să spună dacă este vorba într-adevăr de o iritație psoriazică sau de o simplă iritație de scutec. Cea psoriazică se manifestă prin plăci roșiatice, uscate. Dovada că nu este o simplă iritație de scutec este că nu cedează la tratamentele obișnuite pentru acest tip de iritație (de ex, un unguent antifungic, un unguent blând pe bază de hidrocortizon etc.). 

De asemenea, în legătură cu psoriazisul prezent la copii, „Academia Americană de Dermatologie” vine cu următoarea precizare: există mai multe tipuri de psoriazis la copil, existând însă diferențe între boala unui copil și cea prezentă la un adult. Astfel, de cele mai multe ori, psoriazisul survine foarte rar la copii și de cele mai multe ori reacția copiilor la un tratament este mai bună decât este la persoanele adulte. În același timp, dacă pentru unii dintre copii manifestările psoriazisului vor deveni tot mai ușor de suportat și din ce în ce mai puțin frecvente pe măsură ce se înaintează în vârstă, alții pot suferi din cauza acestor manifestări toată viața. 

fetita-in-rochita-roz-ce-se-scarpina-pe-un-brat

Sursă poză: istockphoto.com

Ce factori declanșează psoriazis la copii?

Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: numeroase persoane (inclusiv copii) ce suferă de psoriazis pot fi asimptomatice pentru mult timp, până în momentul în care vor interveni diferiți factori declanșatori. În cazul în care există o predispoziție genetică, printre factorii declanșatori ai psoriazisului se numără:

  • Prezența unor infecții (de exemplu, cele cu streptococ betahemolitic)
  • O boală infecțioasă a  copilăriei (cum ar fi varicela)
  • Traumatisme fizice (inclusiv cele minore, cum ar fi înțepătură de țânțar, o arsură ce nu este severă, o tăietură etc.)
  • Arsurile solare
  • Administrarea unor medicamente (ca de exemplu anumite antibiotice, medicamente ce conțin litiu, medicamente anti-malarie etc.)
  • Vremea rece și/sau uscată
  • Expunerea la un nivel ridicat de stres
  • Obezitatea
  • Pubertatea 
  • Fumatul pasiv
  • Efectul advers ce apare ca urmare a renunțării la corticosteroizi sistemici sau orali 

Din ce cauze apare psoriazis la copii?

Psoriazisul nu este o boală contagioasă, iar până în prezent oamenii de știință nu știu cu exactitate cauzele reponsabile de apariția sa. Cu toate acestea, în privința cauzelor psoriazisului la copii, dar și în cazul adulților, se știe că factorul genetic și sistemul imunitar joacă un rol cheie în declanșarea bolii. 

În ceea ce privește factorul genetic, s-a constatat că psoriazisul poate fi transmis și din generație în generație. Spre exemplu, un studiu din anul 2014 a adus în prim-plan următorul fapt: dacă unul dintre părinți suferă de psoriazis, sunt șanse de 16% ca și copilul să dezvolte boala. Dacă ambii părinți au psoriazis, șansele ca un copil să dezvolte boale cresc până spre 50%. În același timp, dacă un copil are psoriazis, dar părinții săi nu au, sunt cam 8% șanse ca frații săi/surorii sale să aibă această problemă de sănătate. Prin același studiu s-a estimat că aprox. 1/3 dintre pacienții cu psoriazis au o rudă de gradul I care se confruntă cu boala. 

Referitor la relația dintre sistemul imunitar și psoriazis, trebuie să ai în vedere următoarele: psoriazisul, care este o afecțiune inflamatorie cronică, survine întrucât celulele sistemului imunitar încep atacul asupra celulelor pielii. Celulele T (precum limfocitele și neutrofilele, ce protejează corpul de infecții) vor reacționa precum în situațiile în care ar fi vorba despre o infecție sau despre o rană (care de fapt nu există). În acest context, celulele pielii vor avea un ciclu de regenerare mai accelerat decât ar fi normal, ceea ce va conduce la formarea de plăci. 

Cum se diagnostichează psoriazisul la copii?

Pentru a afla dacă micuțul tău se confruntă într-adevăr cu psoriazis, este necesară o vizită la medicul dermatolog. Deși nu se poate spune că există anumite teste ori instrumente speciale utilizate de medic pentru a se pune un diagnostic, un examen fizic va stabili dacă simptomele copilului țin sau nu de prezența psoriazisului. În cadrul acestui examen fizic, medicul va realiza și o trecere în revistă a „istoricului” medical al copilului și al familiei voastre. Din acest motiv, vor fi adresate întrebări ca de exemplu:

  • Dacă în familia voastră există cazuri de psoriazis sau de alte boli de piele
  • Dacă la momentul respectiv copilul se află sub un tratament
  • Dacă recent copilul a fost expus unuia dintre factorii declanșatori ai psoriazisului (de exemplu, dacă s-a confruntat cu o boală, cu o infecție etc.)

medic-dermatolog-ce-examineaza-o-alunita-de-pe-bratul-unei-fetite

Sursă poză: istockphoto.com

Asemenea întrebări sunt menite să confirme dacă în cazul copilului tău poate fi sesizat un profil specific psoriazisului sau altei boli de piele, dacă pot fi eliminate alte posibile cauze responsabile de problemele pielii (precum administrarea unor medicamente) sau dacă nu cumva este vorba despre o altă afecțiune, ce are manifestări similare psoriazisului la copii. Pentru a ușura efortul medicului, se recomandă să ai la tine și actele medicale ale copilului (cum ar fi internări în spital, analize etc.).

În cazul în care medicul nu va reuși să pună de la început un diagnostic de psoriazis la copii, va recurge la efectuarea unei biopsii a pielii pentru ca simptomele să poată fi tratate cât mai din timp. Această analiză presupune examinarea, la microscop, a unei mostre de țesut pentru a se putea diferenția psoriazisul de alte afecțiuni ce au manifestări asemănătoare (precum eczemele de pildă), pentru a se evalua severitatea bolii sau pentru a se vedea, după un tratament, dacă modificările aspectului pielii au dispărut complet. De obicei, biopsia se va efectua sub anestezie locală.  

Psoriazis la copii: simptome

Psoriazisul este de mai multe tipuri, fiecare tip având propriile caracteristici și manifestări:

  • În plăci- Este cel mai cunoscut tip de psoriazis, atât la copii, cât și la adulți. Spre exemplu, conform unei sinteze de studii, cam 75% dintre copiii mai mari ce au psoriazis se confruntă cu cel în plăci. Psoriazisul în plăci la copii poate fi recunoscut după aceste caracteristici: apariția pe piele a unor plăci roșiatice, bine delimitate, proeminente. Aceste plăci sunt acoperite de un strat (scuame) alb-sidefiu sau argintiu, ce se desprinde cu ușurință. Psoriazisul cu plăci poate fi localizat în numeroase zone ale corpului, dar cel mai des este vizibil pe zona torsului, pe genunchi, pe coate sau pe scalp
  • Gutat- Reprezintă cel de-al doilea de tip de psoriazis frecvent la copii, un studiu din anul 2016 arătând că este prezent cam în 14-30% dintre cazurile semnalate în rândul copiilor. În general, debutul său este în copilărie sau în adolescență, iar petele de pe piele sunt mici și roșii, în special pe mâini, pe picioare și pe tors
  • Pustulos- Fie va afecta anumite porțiuni ale corpului (precum picioarele sau mâinile), fie se va întinde pe toată suprafața pielii. Reprezintă o formă severă de psoriazis, manifestat prin pustule albe, ce sunt înconjurate de roșeață. Nu este des întâlnit la copii
  • Inversat- Este vizibil de obicei în zonele cu pliuri ale pielii (cum ar fi în zona subrațului, între coapse, sub sâni), iar petele sunt lucioase și roșii
  • Eritrodermic (exfoliant)- Reprezintă o formă rară de psoriazis, care se bazează pe leziuni ce par arsuri severe

Una dintre cele mai importante particularități ale psoriazisului, nu doar la copii, ci și la persoanele adulte, este aceasta: manifestările sale nu sunt prezente permanent, există atât perioade de remisie, cât și de recidivă (când simptomele sunt mai severe), fără să se poată anticipa când vor avea loc aceste faze ale bolii. În anumite situații, există posibilitatea ca între două pusee să fie un interval de mai multe luni sau chiar de mai mulți ani. 

Psoriazis pe scalp la copii: de ce apare? 

Psoriazisul pe scalp la copii este o afecțiune des întâlnită, ce se recunoaște prin prezența unor plăci roșiatice, proeminente, care se descuamează. Uneori, plăcile pot acoperi toată suprafața scalpului și se pot extinde și pe frunte, în spatele gâtului, în spatele sau în interiorul urechilor. 

La fel ca și în cazurile de psoriazis ce se manifestă în alte zone ale corpului, nici pentru cel de pe scalp nu se poate afirma cu precizie din ce cauze poate surveni. Medicii spun însă că psoriazisul scalpului se întâlnește în cazurile în care este ceva în neregulă cu sistemul imunitar al copilului, ceea ce va antrena regenerarea mult prea rapidă a celulelor pielii, care se vor acumula sub formă de plăci. În același timp, specialiștii consideră că un copil va avea mai multe șanse de a avea psoriazis la nivelul scalpului dacă în familia sa există cazuri de psoriazis. 

Psoriazisul la copii, care este prezent în regiunea scalpului, poate fi blând și nu se va observa cu ușurință sau, dimpotrivă, poate fi sever, poate fi de durată și atunci se vor forma plăci groase, cu multe cruste. Odată ce se întâmplă așa, vor surveni și mâncărimi severe, ce vor interfera cu activitățile de zi cu zi ale copilului și pot genera consecințe nedorite, precum infecții ale pielii sau pierderea părului. 

baietel-care-se-scarpina-in-cap-si-care-se-afla-intr-o-farmacie

Sursă poză: istockphoto.com

Simptomele ce însoțesc psoriazisul de la nivelul scalpului sunt:

  • Prezența plăcilor roșii, solzoase, proeminente
  • Scuame alb-argintii, ce seamănă cu mătreața
  • Scalpul uscat
  • Mâncărimi intense
  • Senzație de arsură

Psoriazis la copii: tratament

Până în prezent nu există vreun tratament capabil să vindece psoriazisul, dar sunt disponibile numeroase modalități prin care pot fi diminuate și ușurate puseele specifice acestei afecțiuni. De cele mai multe ori, tratamentul pentru psoriazis la copii constă în aplicații topice pe bază de unguente, de soluții, de creme hidratante, de alifii sau loțiuni cu derivați de vitamina D3 sau cu dermatocorticoizi. Oricare dintre acestea trebuie aplicate de câteva ori pe zi, au mult mai puține efecte nedorite decât alte tipuri de tratamente și pot ameliora semnificativ simptomele neplăcute. 

Un alt tratament util în caz de psoriazis la copii, dar pentru forme mai severe, este fototerapia. Acest tratament va trebui urmat respectând cu strictețe indicațiile medicului dermatolog, întrucât prea multă expunere la radiațiile ultraviolete A și B (UVB cu intensitate mică) provenite din lămpile halogenice sau fluorescente poate să conducă la agravarea simptomelor.  

Dacă este vorba despre forme moderate sau severe ale psoriazisului la copii, se va urma neapărat un tratament alopat. Medicul poate să prescrie pastile, injecții sau medicamente ce se vor administra intravenos. Întrucât acestea pot avea efecte adverse demne de luat în seamă, vor fi administrate numai pentru perioade scurte și numai ținându-se cont de raportul dintre beneficii și riscuri

Discuții despre un tratament pentru psoriazis la copii sunt nelipsite și de pe forumuri. Fie că este vorba despre cele din țara noastră, fie că este vorba despre cele din străinătate, părinții vor să afle cât mai multe informații despre diverse variante de tratament și despre beneficiile acestora. 

„Sunt mămica unui băiețel în vârstă de 6 ani, care are psoriazis diagnosticat la 1 an, dar o primă leziune a apărut imediat după naștere.

De la vârsta de 1 an am urmat tot felul de tratamente și am consultat numeroși medici. Dintre tratamentele folosite enumăr: creme cu cortizon, unguente emoliente (Cignolin, Calomel, Energy Cream, creme Cozac, Blue Cap spray). Din nefericire, psoriazisul a progresat continuu, perioadele de ameliorare fiind doar vara, la mare.

În prezent leziunile se întind pe: pielea capului, pleoape, nas, urechi, subraț, burtică, zona inghinală, coate și genunchi și funduleț. Stiu că aceasta boală nu este vindecabilă, deci nu aștept tratamente miraculoase, dar aș vrea măcar să observ o ameliorare și o stagnare. E copil și vă dați seama cât suferă când are mâncărimi și se scarpină până îi dă sângele.

Mi s-a propus să apelez chiar la un tratament foarte agresiv, Metrotexat, dar aflând despre efectele adverse nu l-am aplicat. Vă dați seama că sunt disperată și cer ajutorul celor care s-au confruntat cu aceasta boală. M-ar interesa în special dacă ați auzit de cazuri la copilași, ce tratamente au urmat și cum a evoluat boala.

Vă mulțumesc!” 

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Ce îți pot spune este că o parte foarte importantă a tratamentului este regimul alimentar și de viață. Odihnă cât mai multă, fără stres, știu că în privința alimentației sunt multe restricții”
  • „Și eu am psoriazis, o formă ușoară, dar e acolo și revine periodic. Efectul sării de la Marea Moartă l-am descoperit și eu pe propria-mi piele, acum vreo 8 ani. Chiar funcționează. Ustură groaznic pe rana deschisă, dar trece în câteva zile și, în plus, nu e medicament...”
  • „Și soțul meu are psoriazis, din copilărie. Într-adevăr, se ameliorează la soare și la mare. Soțul meu mai folosește pentru zonele afectate și un unguent care conține betametazonă (în farmacii se găsește ca BETADERM)”

Sursă: forum.desprecopii.com

„Am o fetiță de 4 ani diagnosticată cu psoriazis. Erupția îi apare pe fese, sub braț, în jurul buricului, după urechi, în pliurile urechii, pe piept, pe gât și pe scalp. Avem tratament cu Elocom pentru locurile netede și Diprosalic pentru locurile cu pliuri. Erupția s-a agravat mult în urma unui vărsat de vânt. Chiar dacă trece, recidivează în 2-3 zile. 

Ce tratament să încerc? Există un regim alimentar pe care să-l ținem odată cu tratamentul?”

Răspunsuri primite din partea medicilor:

  • „Nu există un regim alimentar special pentru psoriazis...Sunt multe tratamente de psoriazis, dar trebuie prescrise de medicul dermatolog pentru că depind de extinderea leziunilor și de localizarea lor... de exemplu, Daivonex, Daivobet, Protopic”
  • „Aceste creme pot fi dăunătoare dacă nu sunt bine prescrise, așa că în niciun caz nu le luați din proprie inițiativă, ci vorbiți cu medicul despre ele”

Sursă: romedic.ro/forum/ 

„Fiica mea în vârstă de 7 ani are o formă severă de psoriazis de un an încoace. O bună parte a corpului ei (picioare, față, scalp) sunt acoperite de leziuni. Am încercat tot felul de tratamente, cu mai mult sau mai puțin succes. Acum suntem pe punctul să începem fototerapia. Psoriazisul i-a afectat serios starea mentală, încrederea în sine și mă întreb dacă există cineva care mi-ar putea da o soluție care ar ajuta.”

Răspunsuri primite din partea altor părinți:

  • „Îmi pare tare rău. Psoriazisul este groaznic pentru oricine, nici nu îmi imaginez cum este pentru ea. Am folosit produse pe bază de aloe vera pentru toți membrii familiei afectați de psoriazis, mai ales pentru copii. Dacă vrei mai multe informații, m-aș bucura să te ajut”
  • „Mă confrunt cu psoriazisul de la vârsta de 7 ani. A fost sever și fototerapia chiar m-a ajutat. În ceea ce privește încrederea în sine și celelalte lucruri, este greu când ești copil, dar cred că sprijinul venit din partea familiei și prietenilor ajută într-adevăr”

Sursă: psoriasis-association.org.uk

„Bună,

Sper că tratamentele funcționează pentru copiii voștri. Psoriazisul fiicei mele s-a agravat mai mult de când am început să folosim creme cu steroizi. Am renunțat însă la ele întrucât nu voiam să le folosim și nici nu aveau efect. Pielea ei este foarte inflamată și uscată. Acum încerc să văd dacă starea ei nu se va îmbunătăți cu ajutorul dietei, întrucât am citit mult despre persoane care s-au simțit mult mai bine după ce au urmat o dietă sănătoasă. Desigur, nu este de așteptat ca un copil să fie foarte disciplinat din acest punct de vedere.

De asemenea, încercăm și băi cu sare de la Marea Moartă și aplicații topice pe bază de ulei de cocos. 

Numai bine!”

Sursă: psoriasis-association.org.uk

Medicii trag și următorul semnal de alarmă: în unele cazuri, psoriazisul se poate asocia cu diferite boli interne. De exemplu, s-a estimat că aprox. 30% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită psoriazică (afecțiune inflamatorie autoimună ce afectează articulațiile și pielea). În același timp, studii recente au ajuns la concluzia că pacienții cu psoriazis au un risc mai crescut de a se confrunta cu maladii cardiace.  

Remedii naturiste pentru psoriazis la copii

Manifestările psoriazisului la copii pot fi ameliorate și cu ajutorul unui tratament naturist. Ai însă grijă și, în condițiile în care acest tratament va fi mai ales topic, înainte de a-l utiliza, vei efectua un test pe pielea copilului pentru a vedea dacă nu cumva vor surveni reacții alergice. În același timp, vei monitoriza cu mare atenție copilul pentru a sesiza din timp dacă apar efecte adverse sau dacă leziunile pielii se agravează. 

Aloe vera

Conform unor cercetări, aloe vera este folositoare pentru diminuarea înroșirii și descuamării pielii în caz de psoriazis. Mai mult, un studiu care a analizat efectele extractului de aloe vera a ajuns la următoarea concluzie: utilizarea topică a unei creme care conține extract de aloe vera în proporție de 0,5% este mai eficientă decât un unguent tip placebo, nu este toxică și nu are nici efecte adverse. În acest context, un unguent cu aloe vera este considerat o alternativă sigură și eficientă pentru persoanele ce suferă de psoriazis.

Dacă dorești să recurgi la aloe vera ca remediu naturist pentru psoriazis la copii, orientează-te spre geluri/creme cât mai naturale, care să conțină 0,5% aloe vera. Acestea ar trebui aplicate de câteva ori pe zi. 

Uleiul de măsline

Pentru ca micuțul tău să aibă cât mai puțin de suferit din cauza mâncărimilor generate de un episod de psoriazis, dar și pentru ca pielea afectată să fie cât mai bine hidratată, poți să recurgi și la aplicații cu ulei de măsline. Datorită conținutului de acizi grași Omega-3, acest ulei ajută și la diminuarea inflamațiilor ce însoțesc psoriazisul.

Odată ce vei face rost de ulei de măsline de calitate, extravirgin, vei putea proceda în felul următor: 

  • Vei încălzi puțin uleiul de măsline
  • Vei pune uleiul de măsline pe o dischetă demachiantă și vei tampona ușor zonele de pe corp afectate de psoriazis
  • Vei lăsa uleiul să acționeze pe leziunile de pe piele pentru aprox. 20 de minute, după care îl vei îndepărta tamponând foarte blând cu un prosop de bucătărie de hârtie sau cu un șervețel
  • Dacă este vorba despre zone întinse cu psoriazis, poți să procedezi și așa: vei adăuga 2 lingurițe de ulei de măsline în apă călduță în care îți vei îmbăia copilul

recipient-de-sticla-in-care-se-afla-ulei-de-masline

Sursă poză: pixabay.com

Ovăzul coloidal

Poate fi o altă variantă de remediul natural în caz de psoriazis la copii din următorul motiv: ovăzul conține acizi grași ce vor contribui la reducerea inflamațiilor și a mâncărimii. În plus, ovăzul coloidal este blând cu pielea, iar reacțiile alergice la el sunt extrem de rare. Acest fapt a fost dovedit cu ajutorul unui studiu amplu, ce a demonstrat că nu a fost raportată nicio reacție alergică în rândul a peste 400.000 de consumatori ce au utilizat, timp de 3 ani, produse de îngrijire personală pe bază de ovăz coloidal. 

Copilul va trece mai bine peste un episod de psoriazis dacă va face băi cu ovăz coloidal. În acest caz, vei avea grijă ca apa să nu depășească 38 de grade, iar dacă este vorba despre un bebeluș va fi suficient să pui în apă în jur de 40 g ovăz. După baie, vei lăsa porțiunile afectate de psoriazis să se scurgă bine de apă, le vei tampona foarte ușor și după aceea vei unge pielea copilului cu o loțiune cât mai naturală, fără parabeni și parfum, specială pentru pielea sensibilă. 

Sare de la Marea Moartă

Această sare conține mai multe minerale decât sarea obișnuită (de exemplu, calciu, potasiu, magneziu) și este cunoscută drept un remediu pentru calmarea mâncărimilor și a iritațiilor generate de psoriazis. Sarea de la Marea Moartă se poate regăsi în sare de baie specială pentru copii (de la 3 luni în sus), lipsită de orice aditivi. 

În vederea unei calmări cât mai rapide a mâncărimilor, este recomandat ca sarea să fie dizolvată în apa în care se va îmbăia copilul (care să nu fie fierbinte). Ulterior, acesta va sta în apa cu sare cam 10-15 minute. După baie, la fel ca și în cazul ovăzului coloidal, ar fi bine dacă se va folosi o loțiune fără parabeni, specială pentru pielea sensibilă și predispusă la iritații. 

Oțetul de mere

Optând pentru oțet de mere organic îți vei ajuta copilul să scape mai rapid de pruritul ce însoțește psoriazisul care îi afectează scalpul. Tot ce vei avea de făcut va fi să combini apă și oțet de mere în proporție de 1:1, acest amestec urmând să fie aplicat pe scalpul copilului de câteva ori pe săptămână. După aplicare, părul va fi clătit foarte bine pentru a se evita orice iritație. Atenție! Oțetul de mere nu se va aplica pe pielea crăpată sau ce are leziuni care sângerează. 

Dieta pentru copii care suferă de psoriazis

Deși medicii nu vorbesc despre o dietă specială destinată persoanelor ce suferă de psoriazis, cercetările efectuate de-a lungul timpului au arătat că simptomele bolii pot fi mai bine ținute sub control dacă se renunță la anumite alimente și dacă se introduc în meniu altele, ce conțin anumiți nutrienți. Spre exemplu, rezultatele unei cercetări din anul 2017 au evidențiat următorul fapt: pacienții ce au psoriazis și care au urmat o dietă fără gluten, cu un conținut redus de carbohidrați și cu un conținut ridicat de proteine au avut simptome mai blânde. 

Printre alimentele ce ar trebui oferite în caz de psoriazis la copii și care sunt benefice întrucât ajută la reducerea inflamației, împiedicând să se ajungă la inflamație cronică, se numără:

  • Alimentele cu acizi grași Omega-3 și Omega-6- Acești acizi grași sunt benefici în caz de psoriazis la copii deoarece pot contribui la reducerea inflamației care antrenează manifestările dezagreabile ale bolii (precum apariția plăcilor, a pruritului etc.). Un asemenea efect pozitiv a fost dovedit și printr-un studiu care a arătat că printr-o combinație de acizi Omega-3 și Omega-6 se va diminua procesul inflamator nu numai din psoriazis, ci și din alte afecțiuni ale pielii (cum ar fi acneea sau dermatita atopică). Dintre alimentele bogate în Omega-3 pot fi menționate: pește, nuci, semințe de in, semințe de chia. Alimente care sunt sursă de Omega-6 sunt: ouăle, migdalele, tofu, nucile, semințele de floarea-soarelui etc.
  • Alimentele care sunt sursă de vitamina A-  Vitamina A este necesară pentru sănătatea pielii, iar în privința psoriazisului ajută la menținerea unui echilibru în procesul de regenerare. Totodată, vitamina A este legată și de reducerea inflamațiilor plăcilor ce însoțesc psoriazisul. Printre alimentele care conțin vitamina A se află: morcovul, cartoful-dulce, uleiul de cod, ficatul de vită, spanacul, mazărea, salata verde etc.
  • Alimentele ce oferă vitamine din grupul vitaminelor B- Vitaminele B sunt și ele necesare pentru menținerea sănătății pielii. Cât privește relația dintre vitaminele B și psoriazis, un studiu a arătat că pacienții ce suferă de psoriazis și care au un nivel scăzut al vitaminei B12 în organism riscă să se confrunte cu forme mai severe ale bolii din cauza predispoziției mai mari spre inflamații. Printre alimentele ce sunt sursă de vitamina B și care pot fi consumate și de cei mici se regăsesc: ouăle, brânza, legumele cu frunze verzi (precum spanacul de exemplu), peștele, carnea slabă, cerealele integrale etc. 
  • Alimente ce sunt sursă de probiotice- Potrivit unui studiu din anul 2019, microbiomul intestinal joacă un rol semnificativ în cazul persoanelor cu psoriazis. Explicația oamenilor de știință a fost următoarea: legătura dintre psoriazis și bacteriile din intestin este inflamația. În cazul unui dezechilibru al celulelor T din intestin, se poate ajunge la inflamații cronice, factor de risc și pentru dezvoltarea psoriazisului. Prin prezența probioticelor pot fi oferite beneficii demne de luat în seamă, inclusiv restabilirea echilibrului pielii după expunerea la un factor de stres. În plus, s-a constatat că administrarea unor suplimente alimentare cu probiotice la pacienți ce sufereau de psoriazis pustulos a dus la o ameliorare a stării acestora, ajungându-se până la dispariția totală a leziunilor pielii după aprox. 4 săptămâni de administrare. Având în vedere astfel de efecte, în scopul ușurării simptomelor ce însoțesc psoriazisul la copii se poate miza și pe surse naturale de probiotice (cum ar fi chefir, varză murată, iaurt natural)
  • Alimente ce conțin magneziu- Acest mineral contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii întrucât are capacitatea de a reduce din predispoziția spre alergii, spre iritații și, mai mult decât atât, ajută la diminuarea stresului, unul dintre factorii declanșatori ai episoadelor de psoriazis. Un studiu apărut în „the Journal of Investigative Dermatology” a dovedit că magneziul, alături de expunerea la lumina soarelui, ajută la ameliorarea psoriazisului și a eczemelor. Prin urmare, dacă este vorba despre psoriazis la copii, manifestările bolii pot fi mai ușor ținute sub control dacă se va crește aportul de alimente bogate în magneziu, cum ar fi: spanac, nuci caju, semințe de chia, migdale, cereale pe bază de ovăz etc.

diferite-alimente-bogate-in-grasimi-sanatoase-si-in-alti-nutrienti

Sursă poză: istockphoto.com

O dietă adecvată în caz de psoriazis la copii ar trebui să excludă total și alimentele ce conțin îndulcitori artificiali precum este și aspartamul. Acesta se regăsește în numeroase alimente intens procesate și a fost pus în legătură cu antrenarea proceselor inflamatorii ce pot favoriza eczmele, urticaria și pruritul. Conform unui studiu publicat în „Journal of Dermatology”, s-a constatat că persoanele cu psoriazis ce au o dietă bazată preponderent pe alimente procesate, printre care se află și băuturi răcoritoare și dulciuri cu aspartam, sunt mai predispuse proceselor inflamatorii, prin comparație cu acelea care nu consumă asemenea produse. 

Dacă ai psoriazis, poți face copii?

Pentru a putea să găsești răspuns la întrebarea „Dacă ai psoriazis, poți face copii?” trebuie să te raportezi la următorul aspect: până în prezent nu s-a putut demonstra că psoriazisul influențează fertilitatea sau organele reproductive. Ceea ce s-a descoperit este că există o legătură între severitatea acestei afecțiuni dermatologice și riscul ca bebelușul să aibă la naștere o greutate mai mică decât ar fi normal. De pildă, printr-un studiu s-a arătat că femeile cu o formă severă de psoriazis erau mai supuse riscului de a naște bebeluși cu o greutate mai mică decât cea normală, prin comparație cu mamele care nu sufereau de psoriazis. 

Medicii dermatologi vin cu următoarele precizări: de cele mai multe ori, în perioada sarcinii, psoriazisul începe să se amelioreze întrucât creșterea nivelului de progesteron diminuează răspunsul unui sistem imunitar hiperactiv, care ar putea declanșa un episod de boală. Uneori însă, în sarcină se poate ajunge și la agravarea acestei afecțiuni. De pildă, studiile au arătat că pentru 10-20% dintre femeile însărcinate psoriazisul se va agrava în această perioadă. 

Dacă o femeie însărcinată are psoriazis, trebuie să se găsească pentru ea acele opțiuni de tratament care aduc cele mai mici riscuri. Asemenea tratamente sunt cele topice, pe baza unguentelor ce hidratează și calmează pielea iritată. 

Psoriazisul la copii reprezintă mai mult decât modificările survenite în aspectul pielii, în condițiile în care, în anumite situații, atât copilul, cât și părinții săi, trebuie să lupte nu doar cu manifestările dezagreabile, ci și cu percepția greșită a celor din jur. Astfel, nu este exclus ca această afecțiune dermatologică să fie considerată o boală contagioasă ori să se afirme că a fost provocată de lipsa respectării unor reguli ce țin de igiena personală. Copilul va avea nevoie mai ales de suportul emoțional venit din partea familiei, a prietenilor și, în unele cazuri, poate fi necesar să ceri ajutorul unui psiholog dacă sesizezi că lucrurile încep să fie tot mai dificil de gestionat. Printre semnele care ar trebui să te pună pe gânduri se numără:

  • Copilul se confruntă adesea cu stări de iritabilitate și este furios
  • Copilul este dominat de stări de anxietate
  • Nu mai doarme bine noaptea
  • Sesizezi modificări în privința apetitului
  • Simte nevoia să se izoleze
  • Este tot mai puțin interesat de școală, nu mai obține rezultate la fel de bune la învățătură

fetita-cu-par-lung-roscat-si-cu-pistrui-care-plange

Sursă poză: pixabay.com

Surse: aad.org, ajmc.com, drleventercentre.com, dovepress.com, forum.desprecopii.com, healthline.com, hollandandbarrett.com, intechopen.com, jaad.org, jidonline.org, link.springer.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, politicidesanatate.ro, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, psoriasis.org, psoriasis-association.org.uk, reginamaria.ro, rjmp.com, ro, romedic.ro/forum/, sfatulmedicului.ro, totuldespremame.ro, thehealthsite.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com

Articolul urmator
Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!
    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!

    Afectiunea cunoscuta sub numele de psoriazis este o boala autoimuna care apare la nivelul pielii. Psoriazisul ingroasa pielea pe alocuri, o face mai stralucitoare, dar si mai dureroasa...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    © 2024 Qbebe