Vești bune pentru părinți: copiii sunt cei mai rezistenți la infecția cu coronavirus

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din datele disponibile până în prezent, copiii sunt mai puțin predispuși infectării cu noul coronavirus. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla opinia experților în legătură cu acest fenomen.

Recent, experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au venit cu următoarea precizare: riscul de a contracta o infecție cu noul coronavirus este mai ridicat cu cât vârsta unei persoane este mai înaintată. Spre exemplu, s-a constatat că nivelul cel mai ridicat de risc îl prezintă persoanele ce au peste 80 de ani. De asemenea, s-a precizat și faptul că posibilitatea de îmbolnăvire severă din cauza coronavirusului este mai mare în rândul celor care suferă de anumite afecțiuni preexistente, precum maladii cardiace sau diabet.

Pentru a-și susține punctul de vedere, specialiștii din Organizația Mondială a Sănătății au făcut apel la datele referitoare la evoluția cazurilor de infecție cu coronavirus din China. În această țară, 80% dintre cei care au decedat până acum din cauza coronavirusului aveau vârsta de peste 60 de ani, iar 75% dintre aceștia sufereau de afecțiuni preexistente.

În același timp, un studiu publicat în revista „The Lancet”, care a urmărit evoluția a 99 de pacienți diagnosticați cu coronavirus și internați la un spital din orașul Wuhan din China (unde a fost semnalat primul caz de infecție cu noul coronavirus), în perioada 1 ianuarie- 20 ianuarie, a ajuns la concluzia că vârsta medie a acestora era de 55 de ani.

Dacă în privința persoanelor vârstnice s-a afirmat că acestea sunt mai predispuse infectării cu coronavirus din cauza sistemului imunitar mai slăbit, în cazul copiilor oamenii de știință afirmă că este posibil ca numărul de cazuri de infecții cu coronavirus confirmate în rândul lor să fie redus și din următorul motiv: să fie vorba de cazuri ușoare, de infecții deloc severe, care nu au fost raportate autorităților.

În cazul copiilor pentru care s-a confirmat un diagnostic de infecție cu coronavirus, s-a dovedit că aceștia contractaseră infecția în urma contactului cu membri ai familiei. Formele infecției au fost însă ușoare, similare unei simple răceli, au declarat specialiștii.

O altă constatare este că și pentru un alt tip de coronavirus, răspunzător de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a făcut anii trecuți numeroase victime, cazurile înregistrate în rândul copiilor și adolescenților au fost reduse. Spre exemplu, Organizația Mondială a Sănătății susține că decesele în rândul celor infectați cu SARS au fost de numai 1% în rândul tinerilor și copiilor sub vârsta de 24 de ani.

Un studiu recent a arătat și că infecția cu coronavirus nu se transmite de la mamă la făt. Spre exemplu, nouă femei aflate în trimestrul al treilea de sarcină, internate la un spital din Wuhan (China), au fost diagnosticate cu noul coronavirus și au născut prin cezariană. Niciuna dintre mame nu a dezvoltat pneumonie din cauza coronavirusului, iar bebelușii lor au rămas sănătoși. Pentru a se putea formula o astfel de concluzie, s-a apelat și la probe de sânge și la analizarea probelor de lichid amniotic și de lapte matern, sesizându-se că în niciuna dintre ele nu au fost detectate urme de coronavirus. În urma acestor rezultate, coordonatorii studiului au precizat că, până acum, nu există dovezi potrivit cărora noul coronavirus se poate transmite pe cale verticală.

Faptul că infecțiile cu coronavirus sunt izolate în rândul copiilor este o veste bună, consideră Organizația Mondială a Sănătății, întrucât prin copii infecția s-ar putea propaga mai ușor, întrucât aceștia nu respectă așa cum ar trebui regulile de igienă. De pildă, nu respectă eticheta strănutului și tusei (nu-și acoperă nasul/gura când tușeșc sau când strănută), nu se spală suficient pe mâini, ating diferite suprafețe și apoi nu se spală pe mâini etc..

Nefiind încă lămurit clar faptul de ce infecțiile cu coronavirus din rândul copiilor sunt mult mai puțin numeroase decât în rândul adulților, medicii spun că una dintre explicații ar fi că micuții se nasc cu anticorpi de la mame, având o anumită protecție.

Cu toate acestea, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății vorbesc despre continuarea cercetărilor legate de mecanismul de îmbolnăvire, de categoriile care sunt cel mai mult expuse riscului de a contacta o infecție cu coronavirus și de urmărire atentă a evoluției cazurilor, de la cele ușoare la cele severe.

Nu în ultimul rând, se aduce în prim-plan următorul aspect: copiii care au sub vârsta de 5 ani sunt vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii în genere, fiind mai susceptibili să dezvolte complicații severe, având un răspuns imunologic mai puternic. Totodată, se atrage atenția că, în momentul de față, copiii sunt mai predispuși îmbolnăvirii din cauza epidemiei de gripă decât din cauza noului coronavirus.

Surse: businessinsider.com, cnbc.com, npr.org

Poza principală:

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise
  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise

  Vacanța celor mici poate reprezenta o problemă reală pentru mulți părinți, luând în considerare situația actuală. After school-urile fiind închise, mulți micuți...

  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus
  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus

  Un pas înainte uimitor de important realizat de către autoritățile din Israel: a apărut aplicația care anunță oamenii când intră în contact cu o persoană...

  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019
  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019

  Se spune că trebuie să fim răbdători, pentru că nici măcar în natură nimic nu stă înflorit tot anul. Și iată că răbdarea a dat roade, pentru că, ușor, dar sigur,...

  Atenție! Femeile gravide sunt mult mai vulnerabile la infecția cu Covid-19 decât restul populației
  Atenție! Femeile gravide sunt mult mai vulnerabile la infecția cu Covid-19 decât restul populației

  Până de curând, efectele COVID-19 asupra femeilor însărcinate și a procesului de naștere au fost un mister, deoarece nu existau numeroase studii semnificative pe...

  Avem și vești bune: toți bebelușii de la maternitatea Timișoara s-au vindecat de Covid-19
  Avem și vești bune: toți bebelușii de la maternitatea Timișoara s-au vindecat de Covid-19

  Toți bebelușii infectați cu Covid-19 la Maternitatea Bega din Timișoara s-au vindecat și au fost externați!

  Țânțarii pot să transmită infecția cu coronavirus?
  Țânțarii pot să transmită infecția cu coronavirus?

  De cum vine sezonul cald, țânțarii încep să ne dea târcoale. Și cum ne aflăm în plină pandemie de Covid-19, este de la sine înțeles să ne...

  10 vești bune despre pandemia cu Covid-19 pe care toată lumea trebuie să le afle
  10 vești bune despre pandemia cu Covid-19 pe care toată lumea trebuie să le afle

  Coronavirusul ne-a dat peste cap lumea, este adevărat, dar lucrurile, deși par negre, au multe nuanțe de gri. Panica nu a adus niciodată ceva bun, iar faptul că se iau măsuri speciale...

  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?
  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?

  Situația în România începe să fie din ce în ce mai dramatică și în vreme ce pentru unii dintre noi, un acoperiș deasupra capului și câteva mese...

  © 2022 Qbebe