Vitamina D la copil: ce efecte are asupra organismului

Vitamina D la copil: ce efecte are asupra organismului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când ne gândim la vitaminele esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, nu putem să nu luăm în calcul vitamina D. Aceasta trebuie să-i fie oferită copilului încă din primele zile de viață, în condițiile în care laptele matern nu conține suficientă vitamina D. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii legate atât de rolurile pe care vitamina D le are în buna funcționare a organismului, cât și pentru a vedea cum ar trebui să procedăm pentru a nu se ajunge la un deficit al acesteia. Nu uita că asigurarea necesarului zilnic de vitamina D stă la baza unei stări de sănătate optime a copilului, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Vitamina D- beneficii pentru organismul copilului

În primul rând, trebuie să știi că această vitamină acționează ca un hormon, reglând sistemul imunitar (vitamina D este responsabilă de apariția unui răspuns specific al organismului la diverși „agresori", aceștia fiind identificați și distruși mai ușor în prezența ei) și funcționarea tuturor celulelor responsabile cu creșterea copilului.
De asemenea, vitamina D este absolut necesară deoarece:
Susține absorbția corectă a calciului
Dacă aceste mineral, dar și fosforul, vor exista în cantități suficiente, oasele vor fi puternice, iar dinții sănătoși.
Unul dintre principalele roluri ale vitaminei D este să-l ferească pe copil de rahitism, care ar putea surveni în special în intervalele în care creșterea este accelerată, în condițiile în care este nevoie de mai mult calciu și fosfor pentru dezvoltarea oaselor.

Asigură mușchi puternici
Un studiu britanic, publicat în 2014, a reușit să dovedească faptul că vitamina D are un rol foarte important într-o dezvoltare optimă a musculaturii copiilor.
Pentru formularea acestei concluzii, cercetătorii de la „Universitatea Southampton" au prelevat prove de sânge de la mame aflate în săptămâna 34 de sarcină. Nivelurile de vitamina D de atunci au fost analizate ulterior în paralel cu capacitatea copiilor lor de a strânge un obiect în mână când aveau vârsta de 4 ani.

După ce au fost observați 687 de copii, s-a constatat că aceia ai căror mame se bucuraseră de un nivel bun al vitaminei D în sarcină aveau o forță musculară mai mare decât a acelora ai căror mame aveau deficit de vitamina D.
Cei care au coordonat studiul au precizat că forța musculară din copilărie va avea un impact pozitiv și în viața de adult, diminuând riscul de apariție a slăbiciunii musculare și, implicit, a căderilor și fracturilor.

Protejează contra diabetului de tip 1
Diferite studii au ajuns la concluzia că un aport suficient de vitamina D îl va feri pe copil de această maladie. De exemplu, un studiu american a evidențiat că nivelurile ridicate de vitamina D pot susține organismul copilului, mai exact sistemul său imunitar, în a funcționa corect și a nu ataca celulele beta-pancreatice, responsabile de producerea de insulină. În schimb, dacă are loc o distrugere auto-imună a acestora, se poate declanșa diabetul de tip 1.

Pentru a se putea vorbi despre această formă a diabetului, copilul ar trebui să prezinte aceste simptome: creșterea exagerată a apetitului, scăderea bruscă în greutate, urinări frecvente (cu precădere noaptea), sete persistentă, senzația de gură uscată.

Va ține departe depresia
Cercetări efectuate în ultimul deceniu au arătat că există o legătură între depresia la copii și deficitul vitaminei D.
Un studiu al „Universității Bristol" (Marea Britanie) a analizat nivelul de vitamina D la copii cu vârsta de 9 ani și 8 luni. Ulterior, s-a constatat că aceia care aveau un nivel normal al ei la această vârstă au arătat mai puține semne ale instalării depresiei când li s-au făcut iar analize, la vârsta de 13 ani și 8 luni.

Poți să îți dai seama dacă micuțul tău are depresie după următoarele simptome:
• Plânge des
• Nu mai doarme bine sau, dimpotrivă, simte nevoia să doarmă foarte mult
• Are dificultăți de concentrare
• Are modificări de apetit- Nu are deloc poftă de mâncare sau mănâncă mult mai mult
• Reacționează mai rău când este respins de cineva
• Este mai retras ca în mod obișnuit
• Are sentimente de vinovăție
• Se simte adesea deznădăjduit
• Se plânge frecvent de dureri de cap sau de stomac
• Nu îi mai plac activitățile pe care le îndrăgea inițial

Asigură menținerea unei greutăți corporale normale
Oamenii de știință au ajuns de mai multe ori la concluzia că lipsa de vitamina D este legată inclusiv de obezitatea din rândul copiilor.
În luna septembrie a anului trecut,  cercetători greci de la Universitatea din Atena și-au prezentat concluziile în cadrul celei de-a 57-a Reuniuni a „Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică", după ce timp de 12 luni au analizat 232 de copii și adolescenți obezi. Dintre aceștia, 17 au urmat un tratament ce a vizat administrarea unor suplimente de vitamina D.
Înainte să li se dea astfel de suplimente, copiilor li s-a măsurat nivelul grăsimii corporale, al nivelului de vitamina D din sânge și au fost urmăriți în privința modului în care le funcționau ficatul și inima.

La sfârșitul unui an de suplimente cu vitamina D, analizele au fost repetate. Specialiștii au evidențiat următoarele aspecte: procentul de grăsime corporală se diminuase, greutatea corporală scăzuse, ficatul și inima celor care au luat vitamina D funcționau mai bine decât în cazul acelora care nu au primit suplimente alimentare cu această vitamină.

Scopul coordonatorilor studiului a fost să demonstreze că asigurarea unui aport suficient de vitamina D în perioada copilăriei și adolescenței va diminua riscul de obezitate la maturitate.

Cum se poate administra vitamina D la copii- sub formă de spray oral

În funcție de vârsta copilului, medicul pediatru va decide cum este cel mai bine să-i dai vitamina D. Cel mai probabil ți se va recomanda să apelezi la un spray oral, studiile din ultimii ani dovedind faptul că vitamina D se absoarbe mai eficient când este administrată în această formă.

De exemplu, un studiu publicat în anul 2015 în „Nutrition Journal” a apelat atât la adulți sănătoși, cât și la adulți cu diferite afecțiuni digestive care favorizează malabsorbția. Cele două grupuri au fost monitorizate pentru a se observa când va fi mai ridicată absorbția de vitamina D: când se iau capsule gelatinoase sau când se recurge la un spray pentru administrare orală. Prin intermediul capsulelor gelatinoase se oferea  o doză de 1000  UI de vitamina D3, în timp ce prin spray se ofereau câte 2 pufuri de vitamina D3, de câte 500 UI. 

Atât cei sănătoși, cât și cei cu afecțiuni digestive au urmat, pe rând, pentru câte 30 de zile, ambele variante de tratament (cu capsule gelatinoase și cu spray oral). De asemenea, tuturor celor implicați în studiu li s-au efectuat analize de sânge atât la începutul tratamentului, cât și după fiecare etapă de tratament.

După ce participanții și-au finalizat curele de tratament cu vitamina D3, specialiștii au ajuns la următoarea concluzie: fie că a fost vorba despre cei fără probleme de sănătate, fie că a fost vorba despre cei cu afecțiuni  digestive, absorbția de vitamina D prin intermediul spray-ului oral a fost superioară celei furnizate datorită capsulelor. Explicația acestora este următoarea: vitamina se va absorbi la nivelul cavității bucale și astfel va ajunge mai rapid în sânge. 

Un exemplu de spray oral cu vitamina D, ideal pentru copilul aflat în primii 3 ani de viață, este și  BetterYou DLux Infant Vitamina D Spray oral. Acesta reprezintă o formulă delicată cu ulei de nucă de cocos și vitamina D, care  te va asigura că, prin fiecare pulverizare, copilul va primi 400 IU (10 μg) de vitamina D3 (aceasta este recomandată cu precădere de către medici întrucât se caracterizează printr-o structură similară celei ce este sintetizată datorită expunerii la lumina soarelui).

BetterYou Dlux Infant Daily Vitamin D Oral Spray

 

În vederea administrării acestui spray, care se va face foarte ușor și comod, indiferent de locul în care vă aflați, nu va trebui decât să faci următorul demers: vei acționa cu atenție pompița, preferabil pe partea interioară a obrajilor și vei menține câteva secunde.

Vitamina D la copii- necesarul zilnic

Cantitatea acesteia variază în funcție de vârstă, astfel:
• Copiii sub vârsta de 1 an au nevoie de 400 UI
• Cei mai mari de 1 an au nevoie de cel puțin 600 UI pe zi- Medicii spun că este ideal ca un copil să beneficieze de 600 UI-1000 UI pe zi

Uneori, dacă un copil are anumite probleme de sănătate, poate fi necesar să primească mai multă vitamina D. Iată în ce situații ar fi cazul să se întâmple așa:
• Copilul are boala celiacă sau fibroză chistică
• A suferit o intervenție chirurgicală la nivelul oaselor
• Este supraponderal sau obez
• Ia anumite medicamente care împiedică absorbția optimă a vitaminei D (Spre exemplu, unele medicamente pentru tratarea convulsiilor)

Deficitul de vitamina D este o problemă globală- concluziile unui studiu

Un studiu publicat în anul 2008 în cadrul „The American Journal of Clinical Nutrition" a arătat că lipsa vitaminei D este foarte răspândită în întreaga lume, atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
Cei care au realizat studiul au precizat că principala cauză responsabilă pentru așa ceva este lipsa conștientizării faptului că expunerea moderată și constantă la lumina soarelui va asigura o mare parte din necesarul de vitamina D.
Un alt motiv pentru care adulții și copiii se confruntă deseori cu lipsa vitaminei D este o dietă săracă în alimentele ce o conțin.

Coordonatorii studiului insistă asupra faptului că, dacă în organism nu există suficientă vitamina D, va crește semnificativ riscul de apariție a problemelor de sănătate. Printre cele mai cunoscute, din acest punct de vedere, se numără:
• Rahitismul
• Întârzierile de creștere (în cazul copiilor)
• Osteopenia (este o afecțiune care presupune diminuarea densității osoase, ducând în timp la osteoporoză)
• Osteoporoza
• Problemele dentare (vitamina D este esențială în absorbția calciului, responsabil de formarea unui smalț dentar care să fie rezistent)
• Slăbiciunea musculară
• Durerile articulare și/sau musculare
• Diabetul de tip 1
• Hipertensiunea arterială
• Artrita reumatoidă (apare când membrana care delimitează articulațiile, numită membrana sinovială, se inflamează)
• Depresia
• Cancerul
• Preeclampsia (este definită ca hipertensiune arterială și existența proteinelor în exces din urină, după săptămâna 20 de sarcină)

Sfatul specialiștilor este ca, în cazul în care nu avem o dietă care să cuprindă suficiente alimente care conțin vitamina D și dacă nu ne expunem suficient la lumina soarelui, să apelăm la suplimentele alimentare.

Deficitul de vitamina D la copil- simptome

Printre manifestările care însoțesc lipsa acestei vitamine se numără:
• Copilul contactează cu ușurință diverse infecții și răcește repede (deficitul de vitamina D afectează buna funcționare a sistemului imunitar)

Mama ingrijorata, ingrijorata ca fetita ei este bolnava si are febra

• Sunt vizibile întârzierile în dezvoltare (de exemplu, copilul va merge mai târziu decât ar fi normal)
• Oasele copilului sunt fragile (în cazul unui deficit sever de vitamina D se poate ajunge la rahitism)
• Intervin durerile musculare și/sau slăbiciunea musculară
• Copilul este letargic și pare mereu obosit
• Copilul are stări depresive

Metode prin care să-i asiguri copilului necesarul de vitamina D

Includerea, în dietă, atât a alimentelor care conțin vitamina D, cât și a celor care facilitează absorbția acesteia
Alimentele recomandate, care ar trebui să intre în dieta zilnică, sunt:
• Pește
• Produse lactate
• Ouă
• Cereale fortificate cu vitamina D
• Suc de portocale fortificat cu vitamina D
• Ciuperci

Printre alimentele care stimulează absorbția de vitamina D în organism se află:
• Alimentele care conțin grăsimi sănătoase (Cum ar fi uleiurile vegetale, avocado, nucile și semințele, untul de arahide organic)
• Alimente care conțin magneziu (banane, legume cu frunze verzi, nuci, migdale, tofu, orez brun)
• Alimente care au probiotice (Mai ales iaurtul sau chefirul)
• Alimente ce conțin și sulforafan- Sulforafanul este o substanță ce se găsește în plantele din familia cruciferelor și, datorită ei, receptorii de vitamina D (care sunt un fel de proteine) vor fi activați, iar corpul va reacționa pentru a produce această vitamină

Expunerea constantă la lumina soarelui

Razele ultraviolete sunt cele care ușurează sinteza vitaminei D. Ca să profiți de ele, copilul ar trebui scos zilnic afară și lăsat să-și expună la soare fața și membrele.

Fetita care sta la soare, pe iarba

Pentru o protecție eficientă contra radiațiilor solare, este indicat să se apeleze la crema cu factor de protecție solară, dar fără a se face abuz de aceasta, întrucât astfel se va obține efectul nedorit: este redusă sinteza de vitamina D la nivelul pielii.
Copiii sub vârsta de 6 luni nu trebuie expuși la soare direct, iar ca să fii sigură cât este bine ca micuțul să stea la soare consultă-te cu un medic pediatru, în special pentru a afla care ar fi intervalul orar potrivit pentru așa ceva.

Administrarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamina D

Acestea trebuie administrate numai la sfatul unui medic, întrucât se poate ajunge fie la un exces al acestei vitaminei, fie la interferența cu alte medicamente pe care copilul le ia la un moment dat. În privința excesului vitaminei D, trebuie să știi că el va avea loc simultan cu creșterea valorilor calciului. Ambele sunt foarte periculoase întrucât pot conduce la apariția unor manifestări precum: greață, vărsături, slăbiciune, urinare frecventă. În același timp, prea multă vitamina D va favoriza apariția calculilor renali.
Totodată, nu uita că suplimentele pe bază de vitamina D nu trebuie administrate la întâmplare și pentru că pot interacționa ușor cu anumite medicamente (Precum sunt cele pentru tratarea convulsiilor).

Dacă ești mămica unui pitic  de  până la 3 ani, orientează-te  cu încredere spre un spray oral cu vitamina D, testat clinic și având ingrediente pure. Este vorba tot despre BetterYou DLux Infant Vitamina D Spray oral , care poate fi administrat încă din primele zile de viață ale puiului tău și oferă beneficii extraordinare, precum:

• Promovează tehnologia de pulverizare intra-orală- Mai exact, fiecare pulverizare furnizează ingredientul activ în picături mici, care vor pătrunde în țesutul moale al obrazului (puternic vascularizat), oferind substanțele nutritive esențiale, ce vor ajunge rapid în fluxul sanguin pentu o absorbție optimă a vitaminei D

• Poate fi asociat cu alte medicamente prescrise copilului (nu există contraindicații cu medicamente prescrise)

• Îi oferă copilului cele mai importante efecte pozitive ale vitaminei D (absorbția corectă a calciului, întărirea sistemului imunitar, dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților, funcționarea normală a sistemului muscular)

• Are o formulă simplă și pură- În compoziția sa nu se regăsesc: zahăr, culori și arome artificiale, OMG, aditivi, agenți de umplutură, gluten, alcool

• Spray-ul poate fi luat oriunde, așa că nu va fi deloc greu să-l includeți în rutina zilnică

• Se administrează foarte ușor și comod, printr-o simplă pulverizare pe partea interioară a obrajilor micuțului tău- Astfel, nu vei avea parte de agitație și de lacrimi!  

• Spray-ul poate fi administrat în orice moment al zilei, fără a fi nevoie să fie luat cu alimente sau băuturi, putând fi combinat și cu alte spray-uri din gama „BetterYou"

• Este adecvat inclusiv pentru copii diabetici, vegetarieni sau care urmează o dietă fără gluten 

• Un singur flacon îți oferă posibilitatea de a avea parte de  până la 100 de pulverizări (durează până la 3 luni)

BetterYou Dlux Infant Daily Vitamin D Oral Spray

Surse:
www.academic.oup.com,www.bbc.com, www.nuh.nhs.uk, www.webmd.com, www.kidshealth.com

Surse poze:

www.pixabay.com

Logo Botaniq.ro

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dulceața de mentă: cum se prepară și ce beneficii are asupra organismului
    Dulceața de mentă: cum se prepară și ce beneficii are asupra organismului

    Deși nu este la fel de cunoscută și la fel de mult preparată precum alte tipuri de dulceață, cea de mentă reprezintă o alternativă deosebit de inspirată de a pune în valoare...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile
    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile

    Sănătatea colonului este un aspect vital al bunăstării generale, jucând un rol crucial în funcționarea sistemului digestiv și în capacitatea organismului de a absorbi...

    Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții
    Sunt mama unui copil care a supraviețuit cancerului. Cancerul fiicei mele mi-a oferit o altă perspectivă asupra vieții

    Emily s-a luptat aprig cu cancerul și într-un final, l-a învins, iar aceasta este o parte din povestea ei, pe care mama ei ne-o împărtășește. Copilăria lui Emily nu a...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare
    Obezitatea va deveni istorie? Medicii au descoperit cum să ardă grăsimea din celule, fără efecte secundare

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența obezității la nivel mondial s-a triplat din 1975. În 2016, OMS estima că 39% dintre adulții din întreaga...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    © 2024 Qbebe