Efectele carenței de vitamina K la copii

Efectele carenței de vitamina K la copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova sănătatea oaselor. Vitamina K este o vitamină liposolubilă care poate fi stocată în țesuturile grase ale corpului.

Există mai multe forme de vitamina K, inclusiv vitamina K1 și vitamina K2. Vitamina K1 se găsește în legumele cu frunze verzi, în timp ce vitamina K2 se găsește în carne. Vitamina K este, de asemenea, produsă de organism prin intermediul bacteriilor care se găsesc în tractul gastrointestinal. Bebelușii se nasc cu cantități foarte mici de vitamina K stocate în organism, ceea ce poate duce la probleme grave de sângerare dacă nu sunt suplimentate.

mama si bebelusul

Află ce este vitamina K, cât de importantă este pentru organism și ce trebuie să faci în cazul carenței de vitamina K!

Ce este vitamina K?

Vitamina K se prezintă sub două forme:

  • vitamina K1, sau filochinona, care se găsește în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale. Este o vitamină liposolubilă esențială, care joacă un rol important în sănătatea sistemului osos și în coagularea sângelui;
  • vitamina K2 sau menaquinona, care se găsește în alimentele de origine animală, inclusiv în unt și gălbenușurile de ou, și în alimentele fermentate, cum ar fi chefirul. Intestinul produce, de asemenea, o parte din această vitamină.

Atât vitamina K1, cât și vitamina K2 produc proteine care ajută la coagularea sângelui, proces care previne sângerările excesive la nivel intern și extern. Dacă o persoană are o deficiență de vitamina K, înseamnă că organismul său nu poate produce suficient de multe din aceste proteine, crescând riscul de sângerare excesivă.

Majoritatea adulților obțin un aport adecvat de vitamina K prin alimentele pe care le consumă și prin ceea ce organismul lor produce în mod natural. Anumite medicamente și afecțiuni medicale pot reduce producția de vitamina K și inhiba absorbția, ceea ce înseamnă că adulții pot deveni deficitari.

Deficitul de vitamina K este mult mai probabil să apară la sugari. Atunci când se întâmplă, este cunoscută sub numele de hemoragie prin deficit de vitamina K sau VKDB.

Ce este hemoragia prin deficit de vitamina K sau VKDB?

Hemoragia prin deficit de vitamina K, sau boala hemoragică a nou-născutului, se manifestată prin pierderi de sânge, în primele zile de la naștere din cauza unei deficiențe de vitamina K. Sângerarea poate să apară atât intern, în corpul bebelușului, cât și extern.

Atunci când sângerarea apare intern, poate fi greu de observat.  De obicei, un bebeluș cu hemoragie prin deficit de vitamina K va sângera în intestine sau la nivelul creierului, ceea ce poate duce la leziuni cerebrale și chiar la moarte. Bebelușii care nu primesc injecția cu vitamina K la naștere pot dezvolta hemoragie în orice moment până la vârsta de 6 luni.

bebelus care se joaca

De ce este mai probabil ca bebelușii să aibă deficiență de vitamina K?

Toți sugarii, indiferent de sex, rasă sau origine etnică, prezintă un risc mai mare de hemoragie prin deficit de vitamina K, până când încep să mănânce alimente obișnuite, de obicei la vârsta de 4-6 luni, și până când bacteriile intestinale normale încep să producă vitamina K.

Carența de vitamina K poate apărea pentru că:

  • la naștere, bebelușii au foarte puțină vitamina K stocată în organism, deoarece doar cantități mici trec prin placentă, de la mamă;
  • bacteriile bune care produc vitamina K nu sunt încă prezente în intestinele nou-născutului;
  • laptele matern conține cantități mici de vitamina K, astfel încât bebelușii alăptați exclusiv la sân nu primesc suficientă vitamina K doar din laptele matern.

Care sunt simptomele hemoragiei prin deficit de vitamina K?

Bebelușii cu hemoragie prin deficit de vitamina K ar putea dezvolta oricare dintre următoarele semne:

  • vânătăi, în special la nivelul capului și feței bebelușului;
  • sângerare din nas sau din cordonul ombilical;
  • Pielea este mai palidă decât înainte. În cazul bebelușilor cu pielea mai închisă la culoare, gingiile pot părea palide;
  • după primele 3 săptămâni de viață, părțile albe ale ochilor bebelușului pot deveni galbene;
  • scaune care au sânge, negre sau foarte închise la culoare și lipicioase (numite și „gudron”) sau vărsături cu sânge;
  • iritabilitatea, convulsiile, somnolența excesivă sau vărsăturile abundente pot fi toate semne de sângerare la nivelul creierului.

Vitamina K se găsește în mod natural în alimente?

Deoarece vitamina K este disponibilă în mod natural într-o varietate de alimente, acestea reprezintă cea mai bună și mai eficientă modalitate pentru copii de a-și satisface necesarul zilnic. Aceste alimente sunt bogate în vitamina K:

  • ouă
  • carne
  • pește
  • ficat de pasăre
  • legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata verde și salata romană, varza, muștarul, varza kale, pătrunjelul și frunzele de rapiță;
  • alte legume, inclusiv varză, broccoli, sparanghel și conopidă.

baietel care mananca broccoli

De câtă vitamina K au nevoie copiii?

Potrivit Consiliului pentru Alimentație și Nutriție de la Institutul de Medicină, doza zilnică de vitamina K recomandată pentru copii este:

  • între 1-3 ani: 30 micrograme/zi;
  • între 4-8 ani: 55 micrograme/zi;
  • între 9-13 ani: 60 micrograme/zi.

Ar trebui să ia copiii suplimente de vitamina K?

Academia Americană de Pediatrie susține că micuții care au parte de o alimentație sănătoasă nu au nevoie de suplimente de vitamine pentru a ajunge la doza zilnică recomandată. La fel ca alte vitamine, administrarea de doze mari de vitamina K poate fi dăunătoare și chiar toxică în unele cazuri.

Dacă, însă, din varii motive dieta copilului tău nu este suficient de variată pentru a corespunde nevoilor nutriționale, discută cu medicul pediatru. S-ar putea să fie nevoie de administrarea unui supliment alimentar pe bază de vitamina K, cum ar fi Vitadep de la Dr. Phyto. 

Vitadep este un supliment alimentar natural de primă intenție în prevenirea deficiențelor de vitamine în cazurile de carențe nutriționale mari, aport nutrițional insuficient sau când dieta nu este suficient de variată pentru a corespunde nevoilor nutriționale.

Vitadep este sub formă de picături orale cu vitamine pentru copii începand de la 1 an și conține:

  • Vitaminele D și K, care contribuie la menținerea oaselor sănătoase;
  • Vitaminele A și C, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Vitamina C contribuie la reducerea slăbiciunii și oboselii;
  • Vitaminele B, care contribuie la metabolismul energetic normal.

Mai multe detalii despre Vitadep găsești aici

Deficiența de vitamina K la adulți este foarte rară, deoarece majoritatea obținem suficientă vitamina K din alimentație. În cazul în care apare o deficiență și rămâne netratată, aceasta poate duce la sângerări excesive. La sugari, administrarea vitaminei K la naștere poate preveni apariția unor probleme, inclusiv a sângerărilor excesive. O dietă bogată în alimente care conțin vitamina K poate ajuta la prevenirea deficienței de vitamina K!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320394
https://www.cdc.gov/ncbddd/vitamink/facts.html
https://www.bundoo.com/articles/is-vitamin-k-safe-for-kids/
https://thenourishedchild.com/vitamin-k-kids/

Articolul urmator
Am 10 copii. Iată ce le gătesc în fiecare zi
Am 10 copii. Iată ce le gătesc în fiecare zi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Simptomele carenței de Omega-3 la copii
    Simptomele carenței de Omega-3 la copii

    Acizii grași Omega-3 sunt o componentă esențială a unei diete sănătoase. Aceste grăsimi joacă un rol semnificativ în dezvoltarea mentală și fizică a copiilor, iar deficitul...

    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți
    „Copilul meu se taie și nu știu încotro s-o apuc”: Efectele stresului și suferinței la copii și adolescenți

    Automutilarea la copii sau la adolescenți a ajuns un fenomen de o amploare cumplită, fie că vrem să recunoaștem acest lucru sau nu. Întâlnesc frecvent în practica mea...

    Victimizarea și efectele ei în viața noastră
    Victimizarea și efectele ei în viața noastră

    Victimizarea reprezintă un tipar comportamental și de gândire care determină o persoană să învinovățească persoanele din jur, destinul sau Divinitatea pentru suferința...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    © 2024 Qbebe