Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

Corina Naftanaila

„Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului de astăzi, care va fi adultul de mâine. Este un aspect ce nu trebuie neglijat, ci dimpotrivă, trebuie parcurs cu atenție, simplu și, desigur, distractiv. Știm doar că piticii adoră să se joace oricând și este dovedit științific faptul că cel mai bine învață prin joacă. Așadar, a venit timpul să începi să-ți responsabilizezi copilul din vedere financiar și să-l înveți să facă primele economii!

Ești direct responsabil de educația copilului tău și ai știut asta din prima clipă în care ai devenit părinte. Astfel, este de datoria ta să-l ajuți să devină responsabil financiar și să înțeleagă mai bine valoarea banilor. Trebuie să facă diferența între nevoi și dorințe, să accepte că nu de fiecare dată când bate din picior primește ceea ce dorește și că nimic nu se obține gratis sau fără eforturi. În tot acest demers, destul de complicat la început, trebuie să recunoaștem, îți va fi alături Economida, partenerul de economii al părinților și copiilor responsabili financiar. Așadar, hai să descoperi cum poate fi educația financiară simplă și amuzantă. Pare greu de crezut, dar este adevărat!

Educația financiară este la fel de importantă ca cei „7 ani de acasă”

Bun-venit în călătoria în lumea banilor! Centurile de siguranță sunt puse și totul este pregătit pentru primele lecții despre importanța economiilor. Educația financiară se învață acasă; copilul trebuie să cunoască valoarea banilor de la mami și tati, așa cum învață și că este politicos să spună „mulțumesc” atunci când primește un lucru, sau „scuze” atunci când greșește. Așadar, din cei 7 ani de acasă face parte și responsabilizarea financiară, care îți va ajuta copilul să-și dezvolte obiceiuri financiare sănătoase.

educație-financiara-distractiva

Cum îți înveți copilul să facă economii? Prin metoda practică! Exemplele clare sunt cele mai potrivite. Trebuie să-i permiți să ia decizii de unul singur, să-l lași să greșească, să dorească să încerce din nou și să fii alături de el la tot pasul. Rolul părintelui este extrem de important în educația financiară a copilului; trebuie să-l ajuți să înțeleagă valoarea banilor, să-i oferi toate informațiile de care are nevoie pentru a lua singur decizii, să-i acorzi încrederea și siguranța că poate face singur diferența între nevoi și dorințe.

Prima lecție de economie și responsabilitate financiară este gestionara banilor de buzunar. Poți opta pentru un buget săptămânal, în locul sumelor zilnice, astfel încât cel mic să simtă responsabilitatea propriilor decizii. Este alegerea lui dacă îți cheltuiește bugetul în primele zile, sau îl economisește pe tot; trebuie să fie conștient că fiecare decizie are și o consecință. În acest caz, rolul tău este de a-i oferi soluții. De exemplu, îi poți propune să ia zilnic pachet de acasă pentru gustarea de la școală, iar cu banii economisiți să-și cumpere ceva mult dorit. De asemenea, pentru a-l motiva să continue să fie responsabil cu banii lui îi poți acorda un mic bonus dacă la final de săptămână observi că a reușit să economisească inteligent.

Educația financiară este mai distractivă cu Economida

Nu-i ușor să vorbești despre bani și să-i explici unui copil de câțiva ani importanța economiilor, însă nu uita că tu ești un exemplu pentru cel mic din toate punctele de vedere. Va fi la fel de responsabil ca și tine, așa că trebuie să te gândești de două ori mai bine atunci când faci împărțirea între nevoi și dorințe.

Desigur, asta nu înseamnă că la fiecare decizie financiară trebuie să simți sabia lui Damocles deasupra capului! Educația financiară trebuie să fie amuzantă, iar Economida vă învață cum să vă distrați copios în timp ce sunteți responsabili. Uită pentru o clipă de termeni greoi precum administrarea veniturilor, prioritizarea și planificarea cheltuielor, care-i vor intra copilului pe o ureche și-i vor ieși rapid pe cealaltă, și concentrează-te pe partea amuzantă.

Economida

Economida pentru Planuri Mici este exact ce căutai! Îți ajută piticul să înțeleagă mai bine diferența dintre nevoi și dorințe; are nevoie de hrană și haine și își dorește dulciuri și jucării. De asemenea, îi inspiră încrederea că visurile sale mari se pot împlini dacă renunță la cele mici, de moment și lipsite de importanță. Învață că dacă economisește puțin câte puțin se va bucura mai mult atunci când își va vedea o dorință mai mare îndeplinită.

Astfel, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să depui lunar o sumă mică și să vezi cum juniorul își îndeplinește singur dorințele. Cu Economida pentru Planuri Mici te bucuri de flexibilitate, putând alimenta contul de economii direct din aplicația inteligentă George de la BCR, ai comision 0 pentru tranzacții/alimentare/înreținere cont și siguranță.

Astăzi își dorește o cutie de înghețată sau o bicicletă, mâine o diplomă universitară și o carieră de succes. Nu uita, timpul trece extrem de repede, tocmai de aceea trebuie să fii pregătit din punct de vedere financiar pentru momentul în care copilul părăsește cuibul. Investește în viitorul lui cu ajutorul Economidei pentru Planuri Mari. Copilul tău se bucură de stabilitate financiară când va fi departe de casă și va fi în siguranță cu ajutorul asigurării mixte de viață Activ+. Alege acoperirile de care ai nevoie pentru protecția ta și a familiei tale, inclusiv Pachetul de asigurare în caz de accident (fracturi și spitalizare) pentru copilul tău. Depui bani lunar pentru a transforma visul copilului tău în realitate!

Vino în orice sucursală BCR pentru a afla mai multe. Nu ai nevoie decât de acte de identitate și vei fi inclus în marea familie educată financiar de Economida!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară
  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară

  Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ne creștem copiii într-o societate în care totul pare să aibă un preț. Cei mici cresc cu ideea că banii sunt totul și că...

  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?
  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?

  „Mami, vreau o jucărie nouă!”, „Tati, am nevoie de un telefon nou!”, „Mami, tati, vreau să mergem mai des în vacanțe” - îți sună...

  Transformă visurile copilului tău! Ajută-l să facă economii și să-și împlinească dorințele
  Transformă visurile copilului tău! Ajută-l să facă economii și să-și împlinească dorințele

  Traversăm o perioadă extrem de grea și acest lucru se vede și se simte chiar și în rândul celor mici și inocenți. Se bucură că mami cu tati petrec mai mult timp acasă...

  Cum vorbești cu cel mic despre bani? 3 metode prin care să începi educația financiară
  Cum vorbești cu cel mic despre bani? 3 metode prin care să începi educația financiară

  Ești un părinte responsabil care face totul pentru copilul său. Îi oferi orice, poate chiar mai mult decât cere, astfel încât să umpli golul rămas în...

  Rolul părinților în educația financiară a copiilor! Află ce trebuie să faci
  Rolul părinților în educația financiară a copiilor! Află ce trebuie să faci

  Știm cu toții că părinții sunt direct responsabili de educația copiilor; dacă nu ei, atunci cine, nu-i așa? Nu numai că sunt direct răspunzători de modelarea personalității...

  5 lecții de aur pentru educația financiară a copilului tău
  5 lecții de aur pentru educația financiară a copilului tău

  Educație financiară pentru copii? Da, este extrem de important ca cei mici să se dezvolte cu o imagine corectă și pozitivă asupra branilor, alimentată de exemple clare și discuții...

  Cum dezvolți inteligența financiară a copilului tău?
  Cum dezvolți inteligența financiară a copilului tău?

  Copiii și banii, asociere greu de digerat pentru majoritatea părinților. În timp ce unii sunt de părere că cei mici învață totul despre bani când vor avea...

  © 2023 Qbebe