Stimulent lunar de 900 de lei pentru românii care vor să devină părinți. Iată care sunt condițiile

Stimulent lunar de 900 de lei pentru românii care vor să devină părinți. Iată care sunt condițiile

Bianca Geica - Redactor Senior

Vești bune pentru românii care își doresc să devină părinți! Cei care vor să adopte copii primesc un stimulent care poate ajunge la 900 de lei pe lună. Această măsură a fost aprobată de Guvern pentru a simplifica și stimula procesul de adopție în România.

Stimulent lunar de 900 lei pentru românii care vor să adopte copii!

Numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 4.249 la 31 martie 2021, potrivit celui mai recent raport al ANDPDCA și UNICEF. Cei mai mulți copii, respectiv 3.390, se află în grijă asistenților maternali, 613 sunt în servicii de tip rezidențial, iar restul se află în grijă altor familii sau persoane, la tutori sau în plasament la rude până la gradul al IV-lea.

Citește și: Primii pasi in procesul de adoptie

Adopția rămâne cea mai importantă formă de protecție a unui copil abandonat, motiv pentru care Guvernul a aprobat o măsură prin care să ușureze adopțiile în România. Mai exact, cine adoptă un copil primește un stimulent financiar care poate ajunge la 900 de lei pe lună.

Suma va fi acordată până când copilul împlinește 18 ani sau până la vârstă de 26 de ani dacă, la cererea copilului adoptat, exprimată după dobândirea capacității depline de exercițiu, acesta își continuă studiile într-o formă de învățământ de zi. Astfel, sprijinul financiar poate fi acordat pe toată durata continuării studiilor, dar fără a depăși vârstă de 26 de ani.

De asemenea, există și un sprijin de 1.500 lei acordat anual, în cazul în care copilul are o problemă de sănătate, pentru servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură.

Citește și: Adoptie interna sau internationala?

Printe alte masuri adoptate de Guvern se numără:

 • prelungirea valabilităţii atestatului de familie adoptatoare de la 2 la 5 ani;
 • renunţarea la căutarea rudelor copilului pe tot parcursul procesului de adopţie. acestea vor fi căutate o singură dată, la intrarea copilului în sistemul de protecţie specială;
 • pe lângă rudele din familia extinsă, printre cei care au prioritate la adopţie intră şi cei alături de care copilul a trăit, cel puţin 6 luni, într-un mediu familial, sau cei care au adoptat deja un frate al copilului.

Dispozițiile privind susținerea și stimularea adopției interne

Articolul 100^2
(1) Adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă în cuantum de 1.500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură și a căror necesitate a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.
(2) Suma prevăzută la alin. (1) se acordă pe perioada etapei de monitorizare postadopție și numai dacă nu a intervenit desfacerea adopției sau declararea nulității acesteia.
(3) Perioada de acordare prevăzută la alin. (2) se poate prelungi o singură dată până la 6 luni în situația în care, în baza recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social, se impune continuitatea asigurării serviciilor de recuperare/ reabilitare.

Articolul 100^3
(1) În situațiile în care cheltuielile necesare pentru acoperirea integrală a serviciilor de recuperare/reabilitare recomandate depășesc suma prevăzută la art. 100^2 alin. (1), diferența poate fi suportată de către angajatorii adoptatorului, persoane juridice de drept public sau privat.
(2) Cheltuielile efectuate conform alin. (1) de către persoanele juridice de drept privat se deduc din impozitul pe venit aferent anului în care aceste cheltuieli au fost efectuate.

Articolul 100^4
(1) Pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/familiei adoptatoare se acordă suma de 200 de lei/zi/persoană.
(2) Perioada pentru care se acordă suma prevăzută la alin. (1) este de maximum 10 zile din durata totală a procedurii de potrivire practică. Sumele efective se plătesc pe baza programului de vizite întocmit de către direcția în a cărei rază teritorială se află domiciliul copilului, în termen de maximum 45 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției copilului cu care s-a realizat potrivirea practică.

Articolul 100^5
(1) Fondurile necesare plății drepturilor bănești prevăzute la art. 100^1 și 100^2, cheltuielile administrative, precum și cele de transmitere a drepturilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar plata acestora se realizează de către Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București.
(2) Procedura de acordare și de plată a indemnizației de sprijin prevăzute la art. 100^1, precum și procedura de acordare a sumelor destinate acoperirii cheltuielilor prevăzute la art. 100^2 se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
(3) Plata drepturilor prevăzute la art. 100^4 se asigură din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale și se realizează de către direcția în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul/familia adoptatoare. Modalitatea de acordare se stabilește prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului București.

Citește și: Copiii sănătoși devin greu adoptabili în acte. Cum se ocupă angajații de la Protecția Copilului de adopții

 • Surse: unicef.org, europafm.ro, mediafax.ro, legislatie.just.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?
O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
  Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

  Din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o reducere în valoare de 100 de lei a impozitului pe venit, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau...

  O nouă bursă! Peste 22 de mii de elevi vor primi câte 250 lei pe lună! Care sunt condițiile
  O nouă bursă! Peste 22 de mii de elevi vor primi câte 250 lei pe lună! Care sunt condițiile

  Ministerul Educației anunță că peste 22.000 de liceeni vor beneficia de bursa „Bani de liceu” în anul școlar 2021-2022. Astfel, fiecare elev beneficiar va primi...

  Liber la serbări de Crăciun în școli și grădinițe! Iată care sunt condițiile
  Liber la serbări de Crăciun în școli și grădinițe! Iată care sunt condițiile

  Serbări de Crăciun fără părinți! Anul acesta, copiii din școli și grădinițe vor recita poezii și cânta colinde doar pentru cadrele didactice și, bineînțeles, pentru...

  Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
  Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

  Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

  Vouchere de 4.000 lei pentru românii cu peste 5 copii sau care nu pot lucra
  Vouchere de 4.000 lei pentru românii cu peste 5 copii sau care nu pot lucra

  Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că sunt în pregătire noi vouchere de care ar putea beneficia peste 200.000 de români, mai exact...

  Elevii vor primi bursă de merit și pentru medii de 5 sau 6. Care sunt condițiile
  Elevii vor primi bursă de merit și pentru medii de 5 sau 6. Care sunt condițiile

  Condițiile pentru acordarea burselor de merit și de studiu se schimbă pentru anul școlar 2023-2024. Iată care sunt mediile pe care trebuie să le obțină elevii ce solicită burse de...

  Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile
  Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile

  Guvernul a aprobat, sâmbătă, Ordonanța de Urgență privind acordarea de zile libere plătite părinţilor care trebuie să stea acasă cu copiii pe perioada cursurilor online,...

  Vedete din România care refuză să devină părinţi
  Vedete din România care refuză să devină părinţi

  Fie că este vorba despre actori, fie că este vorba despre cântăreţi sau despre prezentatori TV celebri din România, aceştia nu îşi doresc să aibă copii. Descoperă...

  © 2023 Qbebe