7 idei de aperitive spectaculoase pentru o masă festivă de sărbători

7 idei de aperitive spectaculoase pentru o masă festivă de sărbători

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru mesele de sărbători îți dorești mai mult ca oricând să-i impresionezi pe oaspeții tăi, indiferent de vârsta acestora. De aceea, încearcă să te inspiri și din aperitivele propuse mai jos, care sunt spectaculoase nu numai datorită aspectului lor, ci și a ingredientelor utilizate în preparare.

Brăduț cu mezeluri și salată

Avantajul acestei rețete este că se poate prepare cu o gamă foarte variată de mezeluri. Pentru a-i da însă o notă cât mai specială, alege unele mai deosebite, precum: pastramă de struț copt-afumată , pastramă de piept de curcan copt-afumată sau pulpă de pui fiert -afumată. Oricare dintre ele sunt 100% naturale, condimentate natural.
Ingrediente pentru Brăduț cu mezeluri și salată  (Cantitățile ți le vei fixa tu, în funcție de câte porții dorești să-ți iasă)
mezeluri (la un brăduț ai nevoie cam de 3-4 felii)
pâine albă toast
1 salată verde creață
unt
merișoare
cașcaval

Cum se prepară Brăduțul cu mezeluri și salată:
Pasul 1: Vei tăia pâinea sub formă de steluțe, de mărime diferite (la un brăduț intră cam 4-5 steluțe de pâine, în funcție de cât de înalt vrei să fie)
Pasul 2: Vei spăla bine foile de salată și le vei tăia bucăți mai mici
Pasul 3: Vei felia mezelurile alese
Pasul 4: Vei tăia cașcavalul sub forma unor steluțe, similare celor ce sunt puse în vârful bradului de Crăciun
Pasul 5: Vei unge steluțele de pâine cu puțin unt, astfel încât mezelurile să se fixeze mai bine de ele
Pasul 6: Vei lua bețișoare speciale pentru apertive sau bețe de frigărui și vei începe să construiești brăduții: la baza lor vei pune o foaie de salată, apoi o stea mare de pâine cu mezel feliat, apoi o altă stea de pâine, o foaie de salată și iar mezeluri și salată, până când vei ajunge în vârf
Pasul 7: După ce finalizezi brăduții, le vei putea pune și „globuri": niște merișoare proaspete sau din dulceață.

Aperitiv bradut cu mezeluri si salata

Mini-tarte cu Salată de Boeuf

Sărbătorile de iarnă nu ar mai avea aceeași savoare fără tradiționala Salată de Boeuf. Anul acesta ajută-te de ea și prepară un aperitiv spectaculos, cu pastramă de piept de curcan copt-afumată și vei vedea că vei obține un fel de mâncare ce va intra în topul preferințelor celor dragi.
Ingrediente pentru Mini-tarte cu Salată de Boeuf:
salată de boeuf
mai multe mini-tarte (câte dorești tu)
Timp de preparare (fără prepararea salatei): 10 minute

Ingrediente pentru Salata de boeuf
500 g cartofi
300 g morcov
300 g pastramă de piept de curcan copt- afumată
200 g mazăre fiartă
castraveți murați (după gust)
2 mere
9 linguri maioneză light
1 linguriță muștar
sare, piper
măsline negre (în funcție de câte mini-tarte ai)

Cum se prepară Salata de Boeuf
Pasul 1: Cartofii se vor fierbe în coajă
Pasul 2: Vei fierbe și morcovii curățați
Pasul 3: Morcovii și cartofii se taie cubulețe
Pasul 4: Vei tăia mărunt și pastrama de piept de curcan
Pasul 5: Vei rade merele
Pasul 6: Vei curăța castraveții și îi vei tăia cubulețe
Pasul 7: Vei amesteca morcovii, cartofii, mazărea, merele, carnea, cu maioneza și muștarul. Poți să adaugi și sare și piper

După ce ai la dispoziție salata, vei umple cu ea fiecare tartă, având grijă să finisezi bine umplutura. Le vei orna pe fiecare cu câte o măslină.

Mini-tarte cu salata de boeuf

Aperitiv in forma de stelute cu Foie GrasAperitiv cu Foie Gras

Va fi cu atât mai consistent, dar și mai cremos, dacă vei utiliza ficatul de rață tip Foie Gras de la Buno Carne. După ce este gata, transformă terina cu Foie Gras într-un aperitiv spectaculos prin decuparea unor steluțe.
Ingrediente pentru 6 porții de Aperitiv cu Foie Gras
1 ficat de rață tip Foie Gras
30 ml vin alb
200 ml lapte semidegresat
sare și piper
200 ml apă
5 g mix de condimente
Timp de preparare: 50-60 de minute (fără intervalul în care va sta la rece)

Cum se prepară Aperitivul cu Foie Gras
Pasul 1: Încinge cuptorul la 160 de grade
Pasul 2: Pune laolaltă condimentele, sarea și piperul
Pasul 3: Ficatul va trebui pus într-un amestec de lapte și de apă pentru a se elimina toate impuritățile.
Pasul 4: Vei pune peste ficat amestecul de condimente și îl vei lăsa la marinat peste noapte
Pasul 5: Vei pune ficatul marinat într-o formă specială de terină
Pasul 6: Vei pune la gătit ficatul în cuptor, având însă grijă ca temperatura internă a acestuia să nu depășească 50 de grade (cam 15-20 de minute)
Pasul 7: Scoate terina din cuptor și las-o să se răcorească. Vei îndepărta eventualul exces de grăsime
Pasul 8: Vei da terina la frigider pentru o noapte
Pasul 9: După ce scoți aperitivul din formă de terină, vei lua forme de steluțe și le vei decupa. Le vei pune apoi pe bucăți de pâine integrală, tot tăiate în formă de steluțe și le vei decora cu portocală, boabe de piper sau merișoare.

Mini-Burgeri Renișori

În special cei mici vor fi deosebit de încântați să vadă pe masă delicioși mini burgeri care să întruchipeze unele dintre cele mai îndrăgite personaje de Crăciun: renii Moșului. Nu va fi deloc dificil să construiești un aperitiv spectaculos, ajutându-te de burgeri gata preparați de la BUNO - Carne Pur Gust . Aceștia pot fi inclusiv din tipuri de carne mai deosebite, pline de nutrienți valoroși (precum zinc, fier, proteine, vitamina B), precum cea de struț sau un mix de capră și de oaie.
Ingrediente pentru 6 porții de Mini-Burgeri Renișori
burgeri gata preparați de la Buno Carne (de struț sau mix oaie-capră)
6 chifle de hamburger (cât mai mici)
câte 1 felie mare de roșie
1 ceapă roșie mare
3 foi de salată verde
3 pătrățele de brânză topită
bombonele M&M roșii (pentru năsucurile de ren)
maioneză light (pentru ochișori)
măsline negre (pentru ochișori)
câțiva pretzels (pentru cornițele de ren)
Timp de preparare: 35-40 de minute

Cum se prepară Mini-Burgerii Renișori:
Pasul 1: Vei împărți carnea din burgeri în 3, astfel încât să obții 6 mini-burgeri. Pune-i pe grătar, până când se vor rumeni bine
Pasul 2: Vei spăla roșiile, ceapa și salata verde
Pasul 3: Vei tăia ceapa rondele subțiri, iar roșia va fi tăiată în felii mai groase
Pasul 4: Vei tăia chiflele pe jumătate și vei pune în fiecare dintre ele următoarele ingrediente: o foaie de salată, o felie de ceapă, una de roșie, o bucată de carne, o bucată de brânză, din nou salată și „capacul" de chiflă
Pasul 5: Vei începe să realizezi renișorii, așa cum vezi și în imagine.
Pasul 6: Încearcă să-i servești cât mai calzi

Burgeri-renisori

Terrină din ficat de struț

Pentru o terrină fină și cremoasă, va fi excelent să o poți prepara din ficat de struț. Vei obține astfel un aperitiv deosebit, ce-i va încânta pe toți cei prezenți la o masă festivă.
Ingrediente pentru 7 porții de Terrină din ficat de struț
700 g ficat de struț
1 l lapte
2 cepe
5 căței de usturoi
150 g unt (cu 80% grăsime)
50 ml coniac
bucățele de pipote de struț și de inimă confit
opțional: 1 gutuie

Ingrediente pentru Sosul de merișoare
100 g merișoare
40 ml apă/vin roșu
zeama de la 1/2 de lămâie
1 lingură zahăr brun
După ce vei avea la îndemână toate aceste ingrediente, poți să te apuci să pregătești terina și sosul, citind toată rețeta aici.

Terina din ficat de strut

FrigaruiFrigărui brăduț cu diferite tipuri de carne

Niște simple frigărui pot fi transformate într-un aperitiv spectaculos, numai bun de servit la masa de sărbători. Poți să le prepari din orice fel de carne, dar pentru ca ele să fie potrivite și pentru cei mici este ideal să le prepari din carne slabă, fragedă, precum este cea de pui sau chiar cea de struț (file).

Ai însă grijă, dacă vei utiliza carnea de struț, să o marinezi totuși înainte să o gătești (este cel mai bine să lași carnea la marinat pentru o noapte). Frigăruile de Struț BUNO sunt gata de preparat, au fost marinate si condimentate și gătirea lor la grătar sau tigaie durează doar 5-6 minute. Dacă alegi să folosești pulpă de Strut, atunci carnea trebuie marinată și condimentată înainte de gătire. 

Ingrediente pentru 6-7 porții de Frigărui în formă de brăduț

1 kg carne (piept de pui sau file de struț)
4 căței de usturoi
lămâie, ulei de cocos, foi de dafin
sare și piper
mix de condimente la alegere
Timp de preparare: 50-60 de minute

Cum se prepară Frigăruile în formă de brăduț
Pasul 1: Dacă alegi carnea de struț, pune-o la marinat într-un amestec de ulei de cocos, zeamă de lămâie, usturoi zdrobit, foi de dafin, sare și piper
Pasul 2: Dacă optezi pentru pui, pur și simplu vei tăia puiul în fâșii (pe lungime) și le vei săra și pipera
Pasul 3. Vei tăia și carnea de struț (tot pe lungime), astfel încât să obții niște fâșii
Pasul 4: Dacă vrei, poți să marinezi și carnea de pui în același tip de sos ca pentru carnea de struț. Nu va fi însă nevoie să o lași la marinat multe ore, 1/2 de oră-1 oră fiind suficient
Pasul 5: Încearcă să pui pe carne și mirodenii, la alegere (cum ar fi oregano, nucșoară, cimbru etc.)
Pasul 6: Așează fâșiile de carne pe bețele de frigărui ca și cum ar semăna cu nișt brăduți, așa cum se vede și în imaginea de mai sus
Pasul 7: Pune frigăruile la cuptor până când se vor rumeni bine

Ruladă de carne de rață cu morcov

Ruladele pot constitui oricând un aperitiv minunat, mai ales dacă au în componență și legume. Pentru o rețetă cu adevărat reușită bazează-te pe fileul de rață de la Buno Carne, care provine de la păsări crescute la sol, hrănite cu furaj natural, fără aditivi sau hormoni de creștere.
Ingrediente pentru 4-5 porții de Ruladă de carne de rață cu morcov

500 g file de rață
300 g spanac fiert
2 morcovi
2-3 linguri ulei de măsline
50 g unt
pătrunjel (1 legătură)
sare, piper
Timp de preparare: 1 oră și jumătate- 2 ore

Cum se prepară Rulada de carne de rață cu morcov
Pasul 1: Carnea se spală, se bate bine, se sărează
Pasul 2: Vei lua morcovii, îi vei curăța și rade. Îi vei căli în jumătate din cantitatea de unt
Pasul 3: Spanacul va fi călit și el în ulei de măsline cu sare. Vei amesteca spanacul cu pătrunjelul tocat mărunt
Pasul 4: Vei pune peste carnea bine întinsă un strat de morcovi și unul de spanac
Pasul 5: Vei rula carnea, iar rulada va fi securizată cu sfoară și cu scobitori
Pasul 6: Vei lăsa rulada la cuptor până când se va rumeni bine (la foc potrivit)
Pasul 7: O vei lăsa la răcit și apoi o vei felia

Rulada de carne umpluta cu legume

logo buno carne

 

Articolul urmator
Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun
Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Idei de la Carrefour TEX pentru sărbători alături de copii
    Idei de la Carrefour TEX pentru sărbători alături de copii

    Sărbătorile aparțin copiilor. Nu numai celor mici, ba chiar tuturor copiilor, indiferent de vârsta biologică. Odată cu sosirea Crăciunului, o mulțime de adulți descoperă...

    Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare
    Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare

    Crăciunul reprezintă prilejul perfect pentru a ne înfrupta din bucatele pregătite cu multă dragoste. În timp ce majoritatea gospodinelor preferă să facă mâncăruri...

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    Bucură-te de sărbători fără disconfort!
    Bucură-te de sărbători fără disconfort!

    Sărbătorile de iarnă vin cu multe bucurii, cu mese îmbelșugate și momente speciale alături de cei dragi. An de an adunăm sute de fotografii ce surprind doar zâmbetele și...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați
    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați

    Elevii din 150 de școli din România vor avea masa asigurată începând din toamnă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Inițiativa face parte din...

    Un chelner i-a cerut unei mame să curețe mizeria făcută de copilul ei la masa din restaurant
    Un chelner i-a cerut unei mame să curețe mizeria făcută de copilul ei la masa din restaurant

    O masă la restaurant alături de cele mai dragi persoane din viața ta ar trebui să fie un eveniment relaxant, care să vă bucure pe toți. Uneori însă intervin situații care...

    Minunile de sărbători există! O fetiță care s-a născut fără o mână a primit cel mai frumos dar posibil
    Minunile de sărbători există! O fetiță care s-a născut fără o mână a primit cel mai frumos dar posibil

    Printre cele mai frumoase momente ale copilăriei, care se transformă în amintiri prețioase, se regăsește și acesta: desfacerea darurilor în dimineața de Crăciun. Din...

    © 2024 Qbebe