Din grija pentru copilul tau

Carnea de oaie, capră sau berbec: cum o gătești corect

Fie că vorbim despre carnea de oaie, fie că este vorba despre cea de capră sau de berbec, trebuie să știm în primul rând că toate sunt tipuri de carne roșie. Aceasta se remarcă datorită prezenței unor elemente nutritive cu roluri foarte importante în buna funcționare a organismului (precum proteinele, vitaminele B, fierul, zincul, potasiul). Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt aceștia, precum și ce ar trebui să faci pentru a reuși să gătești așa cum trebuie aceste varietăți de carne.

CARNEA DE OAIE

 Conține minerale valoroase
Într-o porție de carne de oaie se regăsesc, așa cum au demonstrat și studiile, aproximativ 4 mg de fier, ceea ce înseamnă aproape 22% din doza zilnică recomandată. De aceea, se poate spune că acest tip de carne poate să prevină apariția anemiei.
Alt mineral esențial din carnea de oaie este zincul. De exemplu, într-o porție de 85 g se găsesc 5 mg de zinc (33% din doza zilnică recomandată). Cel mai important rol al acestuia este consolidarea sistemului imunitar.
În același timp, în carnea de oaie se găsește și potasiu (în 85 g se găsesc 348 mg de potasiu). El este binevenit în vederea menținerii unei bune sănătăți a inimii, reglând ritmul cardiac.

Are în componență unele dintre cele mai importante vitamine
Carnea de oaie este bună pentru sănătate pentru că este bogată în următoarele vitamine:
• B12-Într-o porție de 85 g se află 3,8 micrograme (32% din doza zilnică recomandată). Ea este vitală pentru formarea de globule roșii sănătoase
• B3- Într-o porție de aceeași dimensiune se află 5, 5 miligrame (28% din doza zilnică recomandată). Vitamina aceasta este utilă în metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor din dietă

Cum este bine să gătești carnea de oaie

Străduiește-te să nu o tai la întâmplare
Ca să te bucuri de o carne de oaie fragedă și care-și menține valorile nutritive este esențial să o tai corect înainte de gătire. Astfel, verifică direcția fibrei musculare și încearcă să tai felii de carne care să respecte această direcție. Procedând așa, te vei asigura că fibrele vor absorbi mai ușor sosurile necesare marinării.

Dacă nu vrei să o marinezi, săreaz-o

În cazul în care își dorești să păstrezi aroma puternică a cărnii de oaie, poți alege să nu o marinezi. Poți în schimb să o sărezi foarte bine și să o lași 1-2 ore înainte să o gătești. Va fi o soluție bună de frăgezire a fibrei. Ulterior poți să speli carnea pentru a îndepărta excesul de sare.

Ocupă-te să marinezi carnea
Ca să mai elimini din mirosul specific cărnii de oaie și să o faci mai fragedă, o poți marina. Pentru ea sunt potrivite mai multe sosuri, cum ar fi:
• Cel cu iaurt și diverse condimente (de exemplu, cu ulei de muștar, turmeric și fulgi de chilly)- O poți ține în acest sos cel puțin 40 de minute
• Cu oțet și iaurt

carne de oaieGătește carnea la foc mic
Maeștrii bucătari îndeamnă, pentru o carne de oaie care să fie baza unor preparate delicioase, să fie gătită în acest fel. Cel mai bine este să o lași la gătit pentru cel puțin 3 ore, la temperatură mică. Vei acoperi carnea pentru a te asigura că se vor menține în ea sucurile naturale, ceea ce o va face mai gustoasă și mai moale.
Poți să te bucuri de o carne de oaie aromată și delicioasă și cu ajutorul pulpei dezosate de berbecuț de la Buno - Carne Pur Gust care reprezintă o variantă ideală pentru o masă gustoasă.

Burgeri cruzi

CARNEA DE CAPRĂ

Chiar dacă la prima vedere nu ți se pare foarte tentant să încerci acest tip de carne, gândește-te la cât de multe efecte pozitive poate avea asupra sănătății:
• Are un conținut ridicat de fier
• Este bogată în vitamina B (inclusiv în B12)
• Conține mult potasiu (util pentru buna funcționare a inimii)
• Are un conținut redus de grăsimi, de calorii și de colesterol
• În ea se regăsește și acidul numit acid linoleic conjugat (cu rol în arderea grăsimilor și menținerea sau chiar creșterea masei musculare)
• Conține și calciu, dar și Omega 3

Modalități de a găti carnea de capră

Înainte de toate, ar trebui să știi că este important să iei anumite porțiuni de capră pentru a obține preparatele dorite. Iată câteva exemple:
• Obrajii- Sunt buni pentru tocănițe
• Cotletele și mușchiulețul- Sunt ideale pentru grătar
• Picioarele- Pentru coacere
• Zona gâtului- Este potrivită pentru coacere sau pentru a fi pusă pe grătar

Cele mai bune forme în care poate fi valorificată carnea de capră sunt, conform experților:
Tocănițele
Inițial va trebui să marinezi carnea pentru a mai scoate din ea mirosul specific și pentru a o frăgezi. În acest scop vei lăsa carnea peste noapte în frigider, alături de morcovi, țelină, piper, ceapă, sare.
După ce o iei de la marinat, ar trebui să alegi legumele dorite și să le pui la călit, în ulei. Vei pune și carnea alături de ele, dar nu o vei lăsa la foc puternic, pentru mult timp, ci doar cât se va rumeni puțin. În caz contrar, ea va deveni foarte tare.
Vei pune peste carne și legume și sos de tomate și niște supă de legume. Vei lăsa totul acoperit la foc mic, pentru aproximativ 2 ore, astfel încât aromele să se întrepătrundă și carnea să devină fragedă.

Muschiulet de capra Carnea de capră friptă
Și în acest caz este indicat să nu lași prea mult carnea pe foc întrucât aceasta este săracă în grăsimi și se poate usca și întări.
Pentru o friptură suculentă și gustoasă, alege mușchiuleț de capră. Cel de la Buno Carne - Pur Gust poate satisface și cele mai exigente gusturi, întrucât carnea provine de la capre crescute free-range, în condiții naturale, ceea ce influențează frăgezimea și aroma cărnii. În plus, și ea s-a bucurat de congelarea prin metoda „shock freeze".

Unul dintre cele mai adecvate sosuri pentru marinarea cărnii de capră fripte se obține din iaurt, suc de portocale, mix de mirodenii (turmeric, cardamom,nucșoară etc.). Cel mai bine este să lași carnea la marinat în frigider, acoperită, pentru o noapte.
Înainte de a fi gătita, carnea va fi pusă în folie de aluminiu. Vei securiza folia pentru a reuși să ții carnea în interiorul acesteia, astfel încât sucurile naturale din ea să-i permită să se frăgezească suficient.
În general, carnea de capră nu ar trebui ținută în cuptor (încins în prealabil la 160 de grade) mai mult de o oră. Dacă după o oră nu ți se pare suficient de rumenită, poți să o mai lași în cuptor pentru cel mult 20 de minute.

CARNEA DE BERBEC

Cotlete de berbecut cu cartofi

Este o sursă de fier
Fiind o carne roșie, carnea de berbec este potrivită pentru a-ți suplimenta resursele de fier din organism, ajutându-te astfel să fii mai puțin predispusă anemiei.

Conține vitamine din grupul B-urilor
Carnea de berbec se remarcă prin prezența vitaminelor B2, B3, B5, B6. Toate acestea sunt binefăcătoare pentru reglarea impulsurilor nervoase și pentru buna funcționare a creierului.

Are în componență și zinc
Acest mineral nu este util doar pentru sistemul imunitar, ci contribuie și la vindecarea rănilor, la dezvoltarea și creșterea copiilor.

Este bogată în proteine de calitate
Proteinele din carnea de berbec sunt compuse din aminoacizi esențiali, foarte importanți pentru masa musculară, pentru membranele celulare și pentru enzimele care ajută creierul să funcționeze.

Sfaturi pentru gătirea cărnii de berbec

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să speli bine carnea și să o cureți. Apoi va trebui să îndepărtezi de pe ea excesul de apă și să o marinezi, indiferent de forma în care o vei găti (fie că o vei băga la cuptor, fie că o vei frige). Nu numai că vei reuși să frăgezești carnea, dar marinarea îi va conferi și un gust mai dulce.
Experții consideră că poți să marinezi în mai multe feluri carnea de berbec. Iată două exemple în acest sens:
Marinare cu miere și mirodenii
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente (necesare pentru 1 kg de carne):
• 3 cuburi de concentrat de supă
• 2 linguri de curry
• 2 linguri de cimbru
• 2 cepe mărunțite
• 2 linguri miere
• sare
• praf de chilly
După ce le ai la îndemână, vei proceda astfel:
• Toate ingredientele (în afară de sare) vor fi puse într-un vas. Vei lăsa carnea să stea în acest amestec pentru câteva minute
• Vei pune și sarea
• Vei acoperi vasul în care se află carnea cu un capac și îl vei da la frigider pentru cel puțin 1 oră

Costite de berbecutMarinare cu usturoi și cu oțet de vin (pentru 1 kg de carne)
Vei folosi ingredientele de mai jos:
• 1 cană oțet de vin
• 1 cană apă
• 4 linguri ulei
• 2 cepe tăiate mărunt
• cimbru
• foi de dafin
• sare
• 10 boabe de piper (spart, nu pudră)
• 1 căpățână usturoi
Urmează să faci și următoarele demersuri:
• Vei pune laolaltă toate ingredientele (în afară de usturoi) și le vei da la fiert. Vei lăsa amestecul să dea în câteva clocote și apoi îl vei lua de pe foc. Vei adăuga în el usturoiul pisat
• Vei porționa carnea, o vei bate puțin și o vei pune într-un vas de ceramică. Vei turna peste ea sosul și o vei lăsa la frigider pentru 1-2 zile

Dacă îți dorești să ai parte de o carne mai fragedă decât cea de berbec, apelează la cea de berbecuț.

În funcție de preferințele tale, Buno - Carne Pur Gust îți pune la dispoziție:
Costițe - Acestea sunt provenite de la rase de carne, pregătite cu grijă în carmangeria proprie. Ele sunt perfecte pentru o friptura suculenta, în crustă de ierburi și sare grunjoasă, cu coacere la cuptor, la temperatură înaltă
Cotlet - Este un adevărat festin: feliat special pentru o aromă remarcabilă, suculent și ușor de marinat și de preparat

Pastrama de oaie, capră sau berbec

O opțiune delicioasă și mai rapidă de a servi carnea de oaie, capră sau berbec, este pastrama din aceste tipuri de carne. O pastramă bună poate să devină vedeta unei mese în familii, mai ales de Sărbători. Pastrama de la Buno - Carne Pur Gust este preparată după rețete tradiționale, iar carnea folosită este naturală, proaspătă și fermă, o carne de calitate de pe care s-au îndepărtat pielițele, membranele și grăsimea în exces. 

Pastramă proaspătă de capră

Pastramă proaspătă de oaie

Pastramă proaspătă de berbecuț

 

Tu ai gătit până acum și carne de oaie, de capră sau de berbec?

logo buno carne
 
Surse:
www.food.ndtv.com, www.healthyeating.sfgate.com, www.jacarandafm.com,www.saastastebuds.wordpress.com, www.wikihow.com 


Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum gătești carnea ca un Master Chef
    Cum gătești carnea ca un Master Chef

    Carnea este unul dintre alimentele pe care le consumăm cel mai des, în tot felul de forme. Pentru a reuși să o valorificăm așa cum trebuie, păstrându-i calitățile...

    Cum să mănânci sănătos chiar dacă nu ai timp să gătești: 5 idei practice
    Cum să mănânci sănătos chiar dacă nu ai timp să gătești: 5 idei practice

    O alimentație sănătoasă stă la baza unei vieți active și fericite. Ai auzit acest lucru de foarte multe ori, nu-i așa? Dacă ai un job solicitant și un program încărcat...

    Cum să combini carnea și cartofii fără să te îngrași
    Cum să combini carnea și cartofii fără să te îngrași

    Experții ne spun următorul lucru: nu înseamnă că, dacă vrem să ne menținem silueta, este obligatoriu să nu mai asociem niciodată carnea și cartofii. Desigur, ideal ar fi să...

    De ce nu trebuie să speli niciodată carnea de pui înainte de a o găti
    De ce nu trebuie să speli niciodată carnea de pui înainte de a o găti

    Specialiștii vin cu următorul sfat: carnea de pui nu ar trebui să fie spălată înainte de a fi gătită.

    Bronsita la copii. Cauze si simptome. Cum se trateaza corect
    Bronsita la copii. Cauze si simptome. Cum se trateaza corect

    Bronsita la copii este o afectiune a cailor respiratorii medii si mari. De obicei, bronsita dispare de la sine. Insa iti poti ajuta copilul sa se simta mai bine.

    Bronsita acuta. Cum se trateaza corect si ce ai de facut
    Bronsita acuta. Cum se trateaza corect si ce ai de facut

    Bronsita acuta este cauzata de inflamarea tuburilor bronhiale din cauza unei infectii. Se formeaza mucusul (fluidul gros) in interiorul bronhiilor si respiratia devine din ce in ce mai...

    Reportaj: Care este prețul corect al unui pătuț pentru copil sau bebeluș
    Reportaj: Care este prețul corect al unui pătuț pentru copil sau bebeluș

    Alegerea unui pătuț pentru bebeluș sau copil se poate dovedi o alegere dificilă, mai ales că în prezent există o gamă variată de produse pe piață. Pentru că ne dorim să îți...

    © 2019 Qbebe