Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne roșie

Irina Olteanu - Redactor Senior

În categoria de carne roșie sunt incluse carnea de vită, de porc, de miel, dar și vânat. Pentru că fiecare tip de carne necesită un anumit tip de preparare, iată un ghid cu informații complete și detaliate. Ține cont de ele pentru a te bucura de preparate nu doar gustoase, ci și sănătoase.

Informații importante despre carnea roșie

Carnea este un aliment important în alimentația umană dintotdeauna. Carnea roșie în special oferă nutrimente importante pentru corp, precum fier și proteine; această categorie nu include doar carnea de vită, așa cum majoritatea persoanelor consideră. Există mai multe tipuri de produse începând de la hamburgeri și până la coaste. Ca să gătești corect carnea roșie ai nevoie de câteva informații, în funcție de tipul de preparat pe care îl dorești. Un termometru alimentar special îți va ușura mult procesul de gătire, prin urmare îți recomandăm unul. În funcție de modul de servire, temperatura necesară va fi diferită; de exemplu, carnea roșie în sânge necesită o temperatură de gătire începând de la 120 de grade.

carne rosie

Cum să gătești carnea roșie

Carnea de vită - gătirea excesivă a cărnii de vită (prin prăjire/ardere) poate conduce la formarea de hidrocarburi policiclice aromatice și amine heterociclice, ambii fiind compuși cancerigeni. Pentru a evita formarea acestora este important să încerci să apelezi la o variantă delicată de preparare a cărnii.

Carnea de porc - În pofida confuziei generale, și porcul este încadrat drept carne roșie, deoarece conține o cantitate mare de mioglobină, o proteină responsabilă pentru culoarea roșie a cărnii. Există mai multe produse din carne de porc, inclusiv șuncă, crenvurști, jamon, prosciutoo, salam, cârnați etc. Carnea de porc are în compoziție un nivel crescut de acizi grași omega 6; deși sunt importanți pentru o stare bună de sănătate, un raport dezechilibrat între acizii grași omega 6 și acizii grași omega 3 poate conduce la inflamație în organism. Atunci când îl gătești reține că porcul este mai susceptibil contaminării bacteriene și bolilor alimentare, prin urmare este esențial să te asiguri că temperatura și durata de gătire sunt cele corespunzătoare.

Carnea de miel și de oaie - carnea de miel provine de la o oaie cu vârsta mai mică de 1 an. Cotletele de miel sau friptura de miel reprezintă cele mai populare forme de servire pentru acest tip de carne. Datorită aromei aparte, acest tip de carne este servit bine condimentat, cu rozmarin și usturoi; când este gătit la cuptor, uleiul de măsline alături de puțin vin ajută la frăgezire și la un gust delicat

pastrama de oaieNimic nu se compară cu o pastramă proaspătă de oaie. Produsul pe care ți-l recomandăm de la BUNO - Carne Pur Gust este fabricat după o reţetă traditionala din pulpă şi spată de oaie, atent fasonată şi dezosată, maturată prin băiţuire timp de 4 zile în baie de condimente naturale (sare, piper, usturoi, dafin, boia de ardei dulce). Procedeul folosit la ambalarea sa este Shock-Freeze (congelare rapida, procedeu care pastrează nealterate proprietățile organoleptice ale produsului). 

Vânatul - de obicei este vorba despre căprioară. Acesta este un tip de carne mai rar, cu mai puțină grăsime, dar și mai costisitor. Deoarece animalele de la care provine carnea pot să poarte diverse infecții, asigură-te în primul rând că este o sursă sigură și gătește-o un timp îndelungat.

Rața - Deși pasăre, carnea de rață este unul dintre cele mai populare tipuri de carne roșie. În zona asiatică este consumată cu preponderență. Este sănătos să o gătești singur acasă, însă multe dintre preparate care o conțin vin însoțite de sosuri (cele gata preparate au în compoziție zaharuri, uleiuri și glumamat monosodic). Normele de sănătate alimentară recomandă pentru gătire o temperatură ridicată; pentru a nu dobândi o consistență uscată, în cuptorul preîncălzit la 220 grade Celsius se lasă 30 de minute, urmând încă 30 de minute la 160 grade Celsius. 

Fileul de rață BUNO - Carne Pur Gust provine de la păsări crescute la sol, hrănite cu furaj natural, fără aditivi sau hormoni de creștere. Este o modalitate excelentă de a savura proteine de înaltă calitate. 

carne rosie

Informații pentru a găti sănătos carnea roșie

În primul rând, atunci când porționezi carnea, dacă tai în contra fibrei, vei contribui la păstrarea frăgezimii sale și o vei împiedica să necesite o masticare prelungită. Urmărește secțiuni lungi și taie-le perpendicular cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, îndepărtând grăsimea inutilă (ciupește grăsimea și îndepărteaz-o de carne creând tensiune pentru a permite cuțitului să pătrundă). Mărimea ideală pentru a o taia este în porții de 85 de grame sau cuburi pentru a o adăuga la ciorbe sau tocănițe; dacă nu o gătești imediat, o poți refrigera pentru preparare ulterioară. Deși mulți specialiști recomandă să optezi pentru cele mai slabe bucăți de carne (fără grăsime), nu este nicio problemă dacă din când în când faci câte o excepție.

Carnea roșie este de obicei condimentată dacă este servită ca friptură, fiartă dacă este folosită în tocănițe. Este necesară adăugarea de ulei de obicei pentru a împiedica friptura să se lipească de tigaie sau de grătar; nu folosi o cantitate exagerată de ulei - uleiul vegetal conține 40 de calorii pe linguriță. Atunci când ai condimentat carnea roșie, nu folosi sare sau alte ingrediente pe bază de sodiu, ci optează pentru condimente cu gust bogat și acid, precum sucul de lămâie. Cele mai sănătoase modalități de gătire pentru carnea roșie, conform specialiștilor, includ înnăbușirea, coacerea, prăjirea, frigerea și fierberea; acest modalități topesc grăsimea care rămâne în carne, făcând-o mai sănătoasă de consumat.

În ceea ce privește temperatura de gătire, diferă în funcție de tipul de servire; un file de vită în sânge presupune o temperatură a cuptorului de 165 grade Celsius. Mușchiul are nevoie de un timp îndelungat de gătire între 45-60 de minute, respectiv 218 grade Celsius în cuptor, urmate de 3 minute de odihă pentru ca aroma să pătrundă în carne. Când vine vorba despre carnea porc, cel mai adesea este consumată pulpa sa, iar procesul de gătire este mai îndelungat, pentru a vă asigura că nu va rămâne crudă și sunt distruse toate microorganismele care pot cauza îmbolnăvire; astfel temperatura recomandată este de 162 grade Celsius, iar timpul de gătire variază între 15-25 de minute/kilogram de carne.

Institutul American pentru Cercetare a Cancerului recomandă un consum cu moderație al cărnii roșii, respectiv nu mai mult de 500 de grame pe săptămână. Un consum excesiv de carne de vită poate crește până la un prag nesănătos nivelul de fier circulant, ceea ce conduce la creșterea riscului de cancer și boli cardiovasculare; acest risc este de luat în considerare în special de persoanele care suferă de o mutație genetică denumită hemocromatoză, care determină supraabsorbția fierului hem de către organism.

logo buno carne

 


Surse: www.nutritionadvance.com; https://dailyburn.com; https://healthyeating.sfgate.com; www.bbcgoodfood.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
  Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

  Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți
  Bebe are colici? Ghidul complet de informare pentru proaspeții părinți

  Bebelușul tău are colici? În primele luni de viață, bebelușul, al cărui sistem digestiv este în formare, se poate confrunta cu diferite probleme digestive, printre care și...

  Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti
  Analizele medicale la copii: ghidul complet pentru parinti

  Analizele medicale la copii sunt realizate in special cand situatia le impune, fiind fie vorba de recomandarea medicului, fie de o boala asociata al carei tratament este indicat in functie...

  Citește asta înainte să cumperi carne de miel
  Citește asta înainte să cumperi carne de miel

  Asociația Pro Consumatori, singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura...

  Ața roșie pentru bebeluși: semnificație și superstiții
  Ața roșie pentru bebeluși: semnificație și superstiții

  Ața roșie pentru bebeluși este considerată, în tradiția populară, un talisman care ferește de deochi, blesteme, farmece și de alte energii negative. Foarte multe persoane cred...

  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur
  Ghidul pentru părinții responsabili la volan – un curs al Academiei Titi Aur

  Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj, a lansat cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, un produs 100% românesc dezvoltat de trainerii ATA. Pe parcursul a 7...

  8 rețete pentru bebeluși cu ficat de pasăre. Sfaturi pentru o nutriție corectă
  8 rețete pentru bebeluși cu ficat de pasăre. Sfaturi pentru o nutriție corectă

  Ficatul de pasăre este unul dintre alimentele cele mai nutritive pentru bebeluși. Acesta poate fi introdus în alimentația bebelușului, în schema de diversificare,...

  Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?
  Dermatita atopică. Cum scăpăm copiii de pielea roșie, iritații, mâncărimi și vezicule suprainfectate?

  Dermatita atopică este una din cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii copiilor. Denumită și eczema atopică, dermatita este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă....

  © 2022 Qbebe