Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Care sunt atribuțiile nașilor și ale părinților la botez

Botezul este un eveniment foarte important din viața unei familii, ce-i are în prima linie pe părinții și nașii bebelușului. Desigur, întreaga scenă se desfășoară în jurul piticului ce urmează să intre în rândul creștinilor. Totul trebuie atent organizat și bine pus la punct pentru ca întregul ritual să rămână în amintire ca un episod emoționant și fericit. Cu toții știm că cel mic are nevoie de un trusou, de o lumânare de botez și de alte câteva detalii, dar cine se ocupă să le bifeze? Unii spun că părinții, iar alții cred că nașii. Urmează așadar să descoperi care sunt cu adevărat atribuțiile celor două perechi de adulți responsabili de cel mic în ziua botezului, și nu numai!

Iată că se apropie destul de repede momentul în care bebelușul tău va fi creștinat. Cu siguranță ai început pregătirile, sau măcar ai intenționat să faci asta, însă nu îți este foarte clar ce trebuie să faci tu, în calitate de mamă/tată și care sunt lucrurile ce trec în grija nașilor de botez? În mod cert ai cerut și sfatul persoanelor cu etate din familie, însă părerile sunt atât de împărțite încât ești în același loc din care ai pornit. Îți sărim în ajutor și îți spunem imediat care sunt atribuțiile ambelor tabere!

Ce trebuie să facă nașii de botez

Nașii copilului au un rol foarte important la botez, cât și în viața micului fin. Conform credinței ortodoxe, aceștia devin părinții spirituali ai copilului ce primește binecuvântarea divină. Sarcina lor este să vegheze asupra creșterii finului, pentru care și-au luat angajamentul în biserică, în timpul ceremoniei de creștinare.

nasii de botez

Slujba de botez cuprinde două părți; prima se desfășoară la intrarea în biserică, când se alungă spiritele rele, iar cea de-a doua este creștinarea propiu-zisă, urmată de mirungere și prima împărtășanie. În tot acest timp bebelușul se află numai în grija nașilor. Fetițele stau în brațele nașului, iar băieții în cele ale nașei, iar lumânarea este ținută de partener, după caz. Tot nașii sunt cei ce rostesc Crezul și îmbracă bebelușul în primele sale hăinuțe de creștin.

lumanare de botez Până la botez, nașii, asemeni părinților, au o mică listă de pregătiri. Iată care este lista de atribuții:

- Trebuie să asigure trusoul copilului. Acesta trebuie să conțină pânza din bumbac în care este scos micuțul din cristelniță, o panglică pentru înfășat, sticluță cu mir, săpun și prosop pentru bebeluș și unul pentru preot.

- Cumpără lumânarea de botez. În magazinul online botezz.ro sunt disponibile modele variate, interesante chiar și pentru cei mai pretențioși nași.

- Aduc cruciulițele (cocarde de botez) ce servesc drept mărturie a ceremoniei.

- Cumpără un set de hăinuțe noi, pe care noul fin le va îmbrăca la intrarea în lumea creștină.

Ce trebuie să facă părinții la botez

rochita copii Părinții se ocupă de organizarea botezului, până la cele mai mici detalii. Aleg locația unde va avea loc petrecerea și biserica pentru oficierea ceremoniei de botez. De asemenea, fac listele de invitați și aleg nelipsitele ursitoare ce vin cu urări de bine pentru copilul proaspăt creștinat. Desigur, pregătirile nu se opresc aici.

Tot părinții trebuie să se ocupe de aranjamentele pentru locație și de găsirea unui fotograf profesionist. Și, nu în ultimul rând, trebuie să achiziționeze hăinuțe noi pentru cel mic, pe care le va purta până la biserică. Găsești seturi minunate de articole pentru cei mici în magazinul online botezz.ro. Sunt de cea mai bună calitate și se potrivesc de minune pentru această festivitate cu totul și cu totul specială.

Botezul copilului este o muncă de echipă în ceea ce privește organizarea. Părinții se consultă cu nașii pe care i-au ales pentru copilul lor, astfel încât rezultatul să fie unul de vis. Ambele părți au un scop comun, acela de a-i ura pititucului un bun-venit călduros și fabulos în lunga viață de creștin ce-l așteaptă. Ajutorul de nădejde în tot acest demers de organizare a botezului este magazinul botezz.ro, de unde alegi tot ce ai nevoie pentru acea zi importantă. 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Lista de botez: 10 detalii pe care trebuie neapărat să le bifezi pentru un botez tematic perfect
  Lista de botez: 10 detalii pe care trebuie neapărat să le bifezi pentru un botez tematic perfect

  Botezul este un eveniment deosebit în viața oricărei familii și presupune o pregătire aparte, atât pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici. Pentru a-ți transforma...

  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez
  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez

  Perioada botezurilor este acum în toi și dacă nu ești familiar cu ce anume trebuie sau nu trebuie să faci la un botez, noi te putem ajuta! Uneori facem mici gesturi nepoliticoase...

  De bifat: lista completă pentru un botez perfect
  De bifat: lista completă pentru un botez perfect

  A venit și momentul mult așteptat de proaspeții părinți: botezul copilului. Sigur, de regulă mamele sunt cele entuziasmate de pregătirile pentru marele eveniment din viața...

  Câte nume primesc copiii născuți în religia ortodoxă la Botez
  Câte nume primesc copiii născuți în religia ortodoxă la Botez

  Fiecare religie se ghidează după niște norme și valori, iar obiceiurile sunt de căpătâi, în special în momentele cruciale ale vieții: nașterea și moartea.

  Top 10 cadouri de botez care vor impresiona tinerii părinți
  Top 10 cadouri de botez care vor impresiona tinerii părinți

  Când te pregătești să iei parte la petrecerea de botez a unui bebeluș prima grijă este, cu siguranță, cadoul pe care îl vei face tinerilor părinți. Cei mai mulți dintre...

  Laura Cosoi, botez tradiţional pentru fiica sa, Vera. Vezi primele imagini!
  Laura Cosoi, botez tradiţional pentru fiica sa, Vera. Vezi primele imagini!

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi şi-a botezat zilele trecute fiica mai mică. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care a fost atmosfera de la botezul Verei!

  Moda la botez – trusouri personalizate și atent lucrate de la Couture Bebe
  Moda la botez – trusouri personalizate și atent lucrate de la Couture Bebe

  Momentul botezului încă păstrează tradiții și simboluri, întrucât de multe ori au o legatură cu apartenenţa la un cult religios de asemenea. Trusoul celui mic este...

  © 2019 Qbebe