Cum să organizezi un buget de cheltuieli pentru bebeluș

Cum să organizezi un buget de cheltuieli pentru bebeluș

Corina Naftanaila

Dacă aștepți un bebeluș, este esențial să cunoști din timp impactul financiar, ca să nu fii luată pe nepregătite. Dacă lași lucrurile la voia întâmplării, poți pune presiune financiară pe tine și familia ta. Îți prezentăm cele mai comune cheltuieli pentru primul an de viață al copilului, structurate în trei categorii principale: cheltuieli recurente, unice și neașteptate. Dacă ai un buget de cheltuieli bine pus la punct, vei fi mai puțin atrasă de cheltuieli inutile și vei fi pregătită în caz că apar urgențe costisitoare.

Structura bugetului

Orice buget are două parți: venituri și cheltuieli. Cheltuielile care vin odată cu copilul vor trebui integrate în bugetul vostru, al tău și al partenerului. Nu vă raportați la veniturile pe care le aveți acum. Dacă decizi să stai acasă cu copilul în primii ani, veniturile tale pot fi afectate. Așa că, înainte să calculezi cheltuielile, ar trebui să faci același lucru pentru venituri, gândindu-te, totodată, în ce moduri le poți optimiza.

Bugetul de cheltuieli variază în funcție de calitatea și cantitatea produselor achiziționate. Acestea diferă în funcție de posibilitățile financiare ale familiei și de disponibilitatea de a cheltui pe obiecte și servicii care nu sunt obligatorii. De exemplu, dacă îți duci copilul de patru ori pe an la ședințe de fotografie profesioniste, va exista un impact sesizabil asupra bugetului de cheltuieli. Dacă estimările indică faptul că vei avea dificultăți, încearcă să modifici planul, reducând din cheltuielile opționale.

buget bebelus

Cheltuieli recurente

Cheltuielile recurente se pot repeta zilnic, săptămânal sau lunar. Pentru fiecare dintre cheltuielile de mai jos, calculează suma de care ai nevoie anual.

Scutece, șervețele și alte produse de igienă

În primul an de viață, un bebeluș poate consuma peste 2.700 de scutece. La acest cost, se adaugă cel al servetelelor umede. Dacă vrei să economistesti, e mult mai bine să cumperi scutece în cantități mari, la un preț redus, decât să faci compromisuri la calitate. Totodată, vei avea nevoie de produse precum: șampon, gel de duș și săpun pentru copii, prosoape noi, creme și loțiuni de corp.

Lapte praf

Acest cost nu e obligatoriu, de fapt e mult mai sănătos să alăptezi, conform NCBI. Dacă folosești lapte praf, impactul său asupra bugetului depinde de modul de alăptare; acesta poate fi mixt sau exclusiv cu lapte praf.

Hăinuțe și încălțăminte

Hainele pentru bebeluși sunt adorabile, însă e bine să nu te lași purtată de val. Cumpără-i doar atâtea haine cât are nevoie pe câteva luni, deoarece va crește foarte repede și va avea nevoie de unele noi. Pe lista cu haine esențiale se regăsesc: tricouri, șosete, pijamale, costumase, pantalonași, un pulover, o căciuliță și încălțăminte în funcție de anotimp.

Jucării

Din nou, nu exagera cu jucăriile; se va plictisi oricum rapid de ele. E mai important ca în anii care vin să îi oferi jucării educative. Numărul de jucării ale unui bebeluș e un subiect de dezbatere care probabil nu se va încheia niciodată, așa că depinde de tine să alegi pentru cel mic.

Cheltuieli unice

Costuri cu maternitatea

Dacă urmează să naști într-un spital privat, ar trebui să socotești și acest cost. La acesta se adaugă și eventuale analize. De asemenea, va trebui să iei în calcul și faptul că cezariana costă mai mult decât nașterea naturală.

Pătuț pentru copil

Nu alege un pătuț prea mic, ca să nu fie cazul să îl schimbi prea repede. Nu e nevoie să îl achiziționezi nou, dacă vrei să faci economie. Pe lângă pătuț, ai nevoie și de o saltea specială pentru bebeluși, pe care să o pui înăuntru.

Cărucior

Există multe opțiuni când vine vorba de cărucioare. Gândește-te care sunt cele de care ai nevoie pentru bebeluș; nu cumpără un cărucior foarte scump doar pentru că e „avansat". Căruciorul are nevoie și de accesorii. Îți trebuie o geantă încăpătoare, în care vei pune scutece, șervețele, biberoane, haine de schimb și jucării, dar și o husă de iarnă.

Scaun de mașină pentru copil

Această cheltuială face excepție de la regulă. E perfect în regulă să cumperi la mâna a doua multe obiecte pentru copii, însă cu scaunul de mașină e mai bine să nu riști.

Pompă de sân, biberoane, suzete, sterilizator electric

Acestea sunt toate foarte utile, dar nu sunt toate obligatorii. Depinde de tine dacă vrei, de exemplu, un sterilizator electric sau vrei să dezinfectezi în modul tradițional lucrurile cu care intră în contact copilul.

Cheltuieli neașteptate

Cheltuieli medicale

Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru a face economii. La un moment dat, copilul se va îmbolnăvi și vei avea nevoie de medicamente, consultații și analize. E destul de stresant să îl vezi bolnavior pe cel mic - nu vrei să te confrunți în același timp și cu un stres financiar.

Cheltuieli mai mari cu utilitățile

Puține persoane te vor avertiza în legătură cu acest lucru, dar, cu un bebeluș, îți cresc cheltuielile la utilități. E normal: faci mai cald în casă decât de obicei și consumi mai mult curent și mai multă apă.

Cheltuieli opționale

Dacă în lista de sus am inclus doar strictul necesar, există multe obiecte și activități pentru copil care te pot încânta. E bine să le iei și pe acestea în calcul, ca să știi ce îți poți permite. De la jucării scumpe, la activități precum înot pentru cei mici, la ședințe de fotografie tematice cu cel mic, există multe tentații pentru mămici, care vor ce-i mai bun pentru cel mic. Ai însă grijă să nu depășești bugetul, ca să ai loc și pentru neprevăzut.

Sursă foto: Shutterstock

Articolul urmator
Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă
Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă și își face tot mai mulți prieteni, este de așteptat să-și dorească petreceri aniversare cu numeroși invitați....

    A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit
    A intrat în Cartea Recordurilor! Cum arată „cel mai prematur” bebeluș din lume care a supraviețuit

    Avea doar 420 de grame la naștere, iar medicii erau rezervați cu privire la șansele sale de supraviețuire. Acum, la mai bine de un an de când a venit pe lume, Curtis Means nu numai...

    Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș
    Micuțul miracol: cum a fost salvat un bebeluș prematur cu o pungă de sandviș

    Un bebeluș prematur născut la 22 de săptămâni a supraviețuit și este acum perfect sănătos după ce a fost salvat cu ajutorul unei ... pungi de sandviș.

    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani
    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani

    Anumite cupluri își doresc un copil atât de mult, încât recurg și la fertilizarea in vitro. Așa a procedat și un cuplu irlandez, care a avut succes încă de...

    O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme
    O mămică din Brazilia a adus pe lume un bebeluș „gigant”. A cântărit peste 7 kilograme

    O femeie din Brazilia a dat naștere unui bebeluș cu o greutate de două ori mai mare decât media. Micuțul nou născut are deja nevoie de haine pentru copii de 9 luni. Mai multe...

    Îngrozitor: Un bebeluș a fost descoperit într-o pungă, pe o plajă din Eforie Nord
    Îngrozitor: Un bebeluș a fost descoperit într-o pungă, pe o plajă din Eforie Nord

    Duminică, pe 17 septembrie, s-a făcut o descoperire macabră pe o plajă din Eforie Nord. O persoană a descoperit un bebeluș decedat într-o pungă de plastic. A sunat imediat la...

    O mamă cățelușă a salvat viața unui bebeluș abandonat, îngrijindu-l ca pe propriul pui
    O mamă cățelușă a salvat viața unui bebeluș abandonat, îngrijindu-l ca pe propriul pui

    Nu degeaba câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor. Instinctul lor este să protejeze specia umană, iar o cățelușă este dovada cea mai clară în acest sens....

    Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort
    Povestea femeii care a adoptat un bebeluș, supraviețuitor al unei tentative de avort

    O mamă din Florida a adoptat o fetiță care a supraviețuit unei tentative de avort la doar 10 săptămâni și jumătate. Femeia a povestit, intr-o emisiune TV, ca mama bebelușului...

    © 2024 Qbebe