Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019

Irina Olteanu - Redactor Senior

Experții sunt de părere că vârsta potrivită pentru a oferi bani de buzunar unui copil este 5-6 ani deoarece atunci învață ce reprezintă ei și îi pot folosi corespunzător. Te poți întreba însă câți bani trebuie să îi dai efectiv copilului? Răspunsul la această întrebare ia în considerare mai multe aspecte pe care le vei afla în continuare alături de specialist.

Banii de buzunar pentru copil

Banii de buzunar reprezintă o modalitate perfectă de a-ți învăța copiii aspecte de bază cu privire la gestionarea finanțelor; cei mici deprind valoarea banilor și modul în care se folosesc efectiv. Ei ajung să aleagă între a-i cheltui sau a-i economisi, a doua variantă oferind întotdeauna mai multe beneficii. De asemenea, banii de buzunar îi ajută să învețe ce înseamnă să pierzi bani, dacă îi lăși să cheltuie economiile pe o bucurie temporară în locul uneia care ar dura mai mult. Este perfect normal să stabilești limite cu privire la obiectele sau activitățile pe care copilul își cheltuie banii, de exemplu poți descuraja cumpărarea bomboanelor sau a acadelelor care îi vor strica pofta de mâncare.

Când este momentul potrivit să îi oferi bani de buzunar copilului? Nu există reguli stricte care să ofere răspunsul dorit. Copilul tău poate fi pregătit să își gestioneze banii dacă înțelege că: are nevoie de ei pentru a cumpăra diverse lucruri din magazine, este important să economisești bani și nu să îi cheltui pe toți, cheltuirea banilor dintr-odată înseamnă că nu va mai avea bani ceva vreme.

Anamaria Ciuhuță, Fondator www.financialparenting.eu, completează "Banii de buzunar sunt un instrument eficient de a-i învăța pe copii principiile de bază în educația financiară. Copiii vor înțelege ce sunt banii, la ce îi folosim, cum îi folosim în mod corect, care este valoarea lor și opțiunile pe care ni le oferă. Suma de bani depinde de următorii factori: vârsta copilului, nevoile pe care acești bani trebuie să le acopere, mediul în care copilul se află, dar inevitabil intervine și capacitatea financiară a părintelui." 

cati bani de buzunar

Câți bani de buzunar să îi oferi copilului tău

Răspunsul depinde de circumstanțe și de ceea ce consideri rezonabil. Atâta timp cât copilul înțelege cât de mulți bani va primi și cât de des, poate învăța cum să își folosească banii în mod chibzuit. Îți poți baza decizia cu privire la suma pe care i-o oferi pe următoarele aspecte:

- Care este bugetul familiei - doar tu ești în măsură să știi ce posibilități financiare are familia voastă și cât ești dispus să aloci pentru banii de buzunar

- Vârsta copilului - suma pe care o oferi unui copil de 5 ani va fi cu siguranță mai mică decât cea pecare o oferi unui copil de 15 ani (în principiu, cu cât este mai mare copilul cu atât crește și suma - la o vârstă devine prea mare pentru a-i mai oferi bani de buzunar)
- Ce te aștepți să cumpere din acei bani - de exemplu, dacă vrei să acopere cheltuilile cu transportul, prânzul și economiile sale, ar putea fi necesară o sumă mai mare de bani
- Locul în care trăiești - deși mulți părinți susțin că nu îi interesează că anumiți copii au posibilități financiare diferite, adevărul este că locul în care trăiești, cartierul și diversele prietenii ale copiilor influențează suma pe care o oferi
- Ce activități te aștepți să întreprindă - există și situații în care părinții decid că oferă bani copiilor drept contravaloare pentru ajutorul oferit în gospodărie sau cu privire la efectuarea temelor/rezultate școlare etc.

Ce cheltuieli ar trebui să acopere banii de buzunar? Acești bani ar trebui să fie suficienți pentru a cumpăra un joc sau o jucărie pe care și-o dorește, o ieșire în oraș cu prietenii (la film sau la masă), cadouri pentru rude și familia extinsă, prânzul cumpărat de la școală o dată pe săptămână.

Iată și o statistică de la nivelul Marii Britanii cu privire la sumele de bani pe care le primesc copii de la părinți. Astfel, cei cu vârsta mai mică de 5 ani primesc în medie 2 lire pe săptămână, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5-15 ani primesc 5 lire. Începând de la vârsta de 15 ani, media săptămânală crește la 9.50 lire.

Doamna Anamaria Ciuhuță recomandă: 

"Copii de 3-7 ani

Copiii încep să ceară lucruri mici și înțeleg că avem nevoie de bani pentru a cumpăra ce ne dorim. 

De la 4 ani introducem pușculița și putem da copilului o sumă de bani.
1 leu pe zi sau mărunțișul care rămâne la cumpărături este suficient la această vârstă.
Puneți banii într-o pușculiță transparentă sau un borcan. Săptămânal puteți să îi sortați și apoi să îi numărați, activitate foarte atractivă pentru copil.
Acum vor învăța diferența dintre o nevoie și o dorință, care este prioritatea când banii sunt limitați.
La această vârstă ei sunt în lumea magiei, cu 10 lei în pușculiță pot cumpăra o mașină sau chiar un bloc, încă nu înțeleg valoarea și modul în care oamenii mari calculează banii.
De la 5 ani în sus putem stabili cu copilul mici obiective, pentru care să strângă bani.
Vom împărți banii pe categorii: de cheltuit și de economisit pentru ceva ce își dorește de exemplu o jucărie anume, un lego, un dvd, o carte.
Când și cum?
Sunt părinți care dau acești bani sub forma unei alocații.
Sunt părinți care dau bani copilului în schimbul activităților casnice. Această metodă dă șansa copilului să primească mai mulți bani dacă depune mai mult efort.
Nu se dau bani unui copil pentru activități care țin de el și mediul lui. Adică nu plătim copilul pentru că se spală pe dinți, când își face ordine în cameră sau când face activități pentru familie cum ar fisă aranjeze masa pentru cină. Se pot stabili alte activități pentru care copilul primește bani, cum ar fi aranjat haine, sortat obiecte reciclabile etc. Banii trebuie dați copilului imediat după ce a finalizat munca, pentru a înțelege legătura dintre muncă și răsplată.

Copii de 8-12 ani

Începând cu vârsta școlară, suma de bani crește, iar banii vor fi împărțiți pe categorii: de cheltuit imediat, de economisit pentru ce își dorește și bani pentru donații.
3 lei-5 lei pe zi este o sumă suficientă la această vârstă.
Ce trebuie să acopere această sumă? De exemplu, în cazul în care copilul trebuie să se hrănească din acești banii această sumă trebuie crescută în consecință.
Când copilul iese cu alți copii la film, la suc, în excursie, plătește din banii lui sau părinții plătesc aceste ieșiri? Dacă plătește copilul, acesta trebuie să primească o sumă care să îi permită astfel de economii sau șansa de a câștiga acești bani.
Când și cum?
Diferența față de vârsta anterioară constă în faptul că banii câștigați, după 8-9 ani, se vor da copilului săptămânal pentru că este vârsta la care copilul învață bugetarea și planificarea banilor.
Copilul îi va calcula și cheltui în așa fel încât, să îi ajungă până la următoarea încasare. Va înțelege că administrarea banilor are consecințe pe care ei acum învață să și le asume.

Preadolescenți și adolescenți

Deja la această vârstă conceptele de educație financiară sunt mult mai complexe. Banii se câștigă prin muncă și se plătesc lunar.
Putem începe cu 30-50 lei pe săptămână.
În banii acordați adolescenților includem încet sume destinate nevoilor lor, de exemplu banii de haine, de ieșiri cu prietenii, pentru cărți sau meditații și așa mai departe.
Bugetarea banilor se face serios, adolescentul poate face alegeri pentru a avea mai mulți bani disponibili, cum ar fi să își ia mâncare de acasă, să caute oferte pe care să le compare când își dorește ceva.
Pentru dorințe, părinții contribuie cu un procent din preț, maxim 50%. În acest mod, adolescentul va înțelege valoarea banilor și îi va administra eficient, va înțelege că dorințele sunt nelimitate și banii limitați."

cati bani de buzunar

Cum să îți fie mai ușor să ții sub control subiectul banilor de buzunar

- Poți apela la diverse alternative. Acestea înlocuiesc banii și cumulate pot contribui la achiziționarea obiectului sau a activității dorite. De exemplu, în loc de bani poți oferi diverse ștampile sau abțibilduri care reprezintă o anumită valoare și cumulate pot cumpăra o experiență preferată de copil
- Nu ești obligat să oferi copilului tău bani de buzunar. În cazul în care consideri că această idee contravine modului tău de educare a copilului, nu trebuie să îi oferi bani la îndemână. Îi poți explica că îi vei cumpăra din când în când ce își dorește, dar nu îi poți oferi săptămânal bani de buzunar
- Învață copiii să strângă și să economisească bani. Copiii pot învăța lecții valoarea prin economiile lor și pot ajunge chiar să facă mai mulți bani din idei de mici afaceri
- Nu pedepsi copilul confiscându-i banii de buzunar. Dacă copilul tău a strâns bani, sunt ai săi. Îi transmiți un mesaj cauzator de confuzie dacă îi iei banii când dorești
- Încurajează munca în echipă. Dacă ai mai mulți copii îi poți încuraja să muncească împreună pentru un proiect care va fi recompensat la comun
- Acceptă că fiecare copil are o viziune diferită asupra banilor. Chiar dacă tu îl încurajezi să economisească, poți avea un mic cheltuitor în familie. Atitudinea unui copil, mai ales la vârste mici, este să se bucure de experiențe prezente. Prin discuții constante este posibil să îl ajuți pe termen lung să deprindă obiceiuri financiare benefice.

De reținut

Nu există o recomandare universal valabilă, fiecare familie luând decizia potrivită pentru gospodăria proprie. Dacă îți înveți copilul de la vârste fragede informațiile de bază despre bani, vei descoperi că va deveni un adult responsabil cu veniturile și cheltuielile sale.

"Părinții care nu le dau bani copiilor sau părinții care le dau bani copiilor la simpla cerere, fără o limită, lipsesc copiii de lecții valoroase. Acestea, la vârste fragede, generează modele comportamentale corecte. În lipsa lor, copiii vor deveni adulți slab echipați pentru a se descurca și a progresa într-o lume centrată pe consum." concluzionează Anamaria Ciuhuță. 

 

Surse: www.thesun.co.uk; https://raisingchildren.net.au; www.familyeducation.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale: „Depinde. Între 1500 și 3000 de...”
  Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale: „Depinde. Între 1500 și 3000 de...”

  Una dintre cele mai cunoscute personalități din showbiz-ul de la noi a dezvăluit care este suma de bani lunară pe care le-o oferă celor două fiice mai mari. Parcurge articolul de mai...

  Meghan Markle a avut primul job la 13 ani! Ce făcea și câți bani câștiga
  Meghan Markle a avut primul job la 13 ani! Ce făcea și câți bani câștiga

  Primul job al lui Meghan Markle nu a fost la Hollywood. Până să obțină rolul lui Rachel Zane în serialul „Suits”, Ducesa de Sussex a avut timp să exploreze și...

  Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele
  Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele

  Este un subiect delicat și dezbătut de către generații întregi de părinți. “Cu ce sumă începem?”, “Când trebuie să aibă copilul primii bani de...

  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste
  Responsabilitățile copilului: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce crește, fiecare copil reușește să realizeze tot mai multe lucruri, ca urmare a dezvoltării sale pe plan emoțional și cognitiv. Astfel, dacă la vârsta de 2 ani...

  Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă
  Câți bani fac din meditații profesorii români. Capitala este cea mai profitabilă

  Potrivit unui studiu realizat de SAR (Societatea Academică din România) și IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie), unul din trei copii a participat la meditații...

  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
  Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

  Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii
  Independența financiară se învață: ghid pe vârste pentru copii

  Educația financiară este un subiect delicat pentru orice părinte. Știm cu toții că mai devreme sau mai târziu ajungem în punctul în care chiar trebuie să discutăm...

  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste
  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

  Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur....

  © 2022 Qbebe