- Aruncă recipientele confecționate din materiale toxice
- Scapă de odorizantele artificiale
- Și gelul pentru dezinfectarea mâinilor poate fi periculos
- Nu folosi prea mult timp o periuță de dinți
- Scapă de dezordinea din casă
- Ai grijă să nu mănânci mai multe zile la rând din mâncare ce are ingrediente de origine animală
- Renunță la rimelul vechi
- Nu folosi lentile de contact ce nu sunt curate
- Preferă ierburile aromate în loc de condimentele artificiale
- Nu păstra loțiunea de protecție solară de la un sezon la altul
- Renunță la ruj sau la lipgloss după 6 luni
- Ai grijă ca purificatorul de aer din casă să fie curat
- Înlocuiește-ți periodic sutienul
- Înlocuiește des buretele de spălat vasele
- Fii atentă la materialul din care este făcut tocătorul pe care-l folosești
Aruncă recipientele confecționate din materiale toxice
Poți afla cum poți să fii mai sănătoasă dacă vei face un demers foarte simplu: aruncă recipientele (destinate păstrării alimentelor) ce au ștanțate incripția „7" sau „pc". Aceștia îți indică faptul că au în componență substanțe foarte toxice, de tipul policarbonatului, bisphenolului sau ftalaților.
Oricare dintre acești compuși se pot scurge din recipientele respective în momentul în care acestea sunt spălate. Cel mai mare pericol este legat de faptul că s-a constatat că ei sunt responsabili cu dereglările hormonale, atât la oameni, cât și la animale.
Alte recipiente care pot fi periculoase din acest punct de vedere sunt și unele sticlele sau anumite căni.
Scapă de odorizantele artificiale
Deși în ultimii ani s-a anunțat că se vor scoate substanțe dăunătoare din odorizantele artificiale, nu poți fi niciodată să fii sigură de acest lucru. Din păcate, ele pot să mai conțină următorii compuși:
• diclorobenzen (acesta poate afecta plămânii)
• ftalați (aceștia sunt cancerigeni)
• formaldehide (și acestea sunt cancerigene)
• compuși volatili organici (aceștia pot da dureri de cap, pot afecta buna funcționare a rinichilor, sistemului nervos etc)
• alergeni (mai ales persoanele cu astm pot fi afectate de folosirea odorizantelor artificiale)
Pentru ca familia ta să fii mai sănătoasă, evitați asemenea odorizante și încercați să păstrați casa cât mai curată.
Citește și: Trucuri destepte pentru a iti face casa sa miroasa frumos
Și gelul pentru dezinfectarea mâinilor poate fi periculos
Într-adevăr, este surprinzător să afli cum, pentru a fi mai sănătoși, este necesar să găsești alte alternative, în afara gelului dezinfectant, pentru a păstra mâinile tale și a copilului tău curate.
Din păcate, un studiu din 2014 a scos la iveală faptul că Triclosanul, unul dintre ingredientele de bază din acest produs, poate fi dăunător din următoarele puncte de vedere:
• produce dereglări hormonale (inclusiv la nivel tiroidian)
• crește rezistența organismului la antibiotice
Experții ne spun însă că gelul nu va distruge mai multe bacterii decât un săpun antibacterian obișnuit, așa că este mai bine să renunțați la el.
Nu folosi prea mult timp o periuță de dinți
Periuța de dinți se deteriorează mai repede decât credeai, mai ales dacă te speli de dinți de două ori pe zi.
Întrucât pe o periuță de dinți se pot găsi mai mult de 10 milioane de bacterii, gândește-te că acestea se pot multiplica mult mai mult. Iată de ce este esențial să-ți schimbi periuța la 3 luni. Inclusiv periuțelor electrice este necesar să li se schimbe capetele după 3 luni.
Cu atât mai mult cu cât și perii ei sunt deteriorați, riști să se acumuleze mai multe bacterii și să-și rănești gingiile.
Scapă de dezordinea din casă
Dacă vrei să afli cum poți fi mai sănătoasă, nu uita să faci un gest simplu: străduiește-te să menții mereu ordinea în casă. Nu este vorba doar de sănătate din punct de vedere fizic, dar și de cea mentală, întrucât s-a constatat că o casă dezodonată te va face să te simți mai obosită, mai puțin capabilă să te concentrezi și îți va afecta inclusiv somnul.
Având o casă mai ordonată și mai „aerisită", te vei simți mai plină de energie, te vei odihni mai bine și te vei concentra mai eficient.
Ai grijă să nu mănânci mai multe zile la rând din mâncare ce are ingrediente de origine animală
Când vine vorba despre alimente ce conțin asemenea ingrediente, specialiștii ne sfătuiesc fie să le mâncăm în cel mult trei zile, fie să le punem la frigider sau la congelator.
Pericolul cel mai mare, dacă nu procedăm așa, este contaminarea cu bacteria Listeria (aceasta poate declanșa diverse forme de meningită, pierderea sarcinii sau chiar poate duce la deces).
Renunță la rimelul vechi
Chiar și după 2-3 luni rimelul poate dezvolta bacterii periculoase (ce pot declanșa inflamații și infecții oculare) sau fungi (din cauza porilor și glandelor lacrimale).
Așa că, deși poți fi tentată să folosești rimelul în funcție de termenul său de expirare, este recomandabil, pentru a fi sănătoasă, să-l arunci după trei luni.
Nu folosi lentile de contact ce nu sunt curate
Ai mare grijă cum folosești lentilele de contact pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol. În primul rând, este ideal să le poți înlocui după 3 luni, întrucât materialul din care sunt confecționate pot fi un adevărat „magnet" pentru tot felul de bacterii, ce pot provoca inclusiv ulcer corneal.
De asemenea, curăță-le zilnic cu soluții speciale și lasă-le să se usuce bine. Nu în ultimul rând, depozitează-le în spații corespunzătoare. Și acestea trebuie însă înlocuite după trei luni.
Preferă ierburile aromate în loc de condimentele artificiale
Cum să fii mai sănătoasă îți poate arăta și acest sfat simplu: renunță, pe cât posibil, la condimentele artificiale. Încearcă le înlocuiești cu plante aromate proaspete, care nu numai că te vor proteja contra unor boli grave (precum cancerul, diabetul sau bolile cardiovasculare), dar îți vor aduce un aport caloric mai scăzut decât condimentele artificiale și pot face mâncărurile mai gustoase.
Nu păstra loțiunea de protecție solară de la un sezon la altul
Într-adevăr, loțiunile de protecție solară au un termen de expirare. Dar, odată desfăcute, ele își vor pierde eficiența și pot acumula bacterii, mai ales dacă nu sunt ferite de lumină și căldură.
Iată de ce este necesar să renunți la ele după ce le-ai utilizat și să achiziționezi altele în sezonul următor.
Renunță la ruj sau la lipgloss după 6 luni
Desigur, aceste produse pot avea un termen de valabilitate mare, dar nu înseamnă că este bine să le folosești mai mult de 6 luni după ce le-ai desfăcut. Odată utilizate, ele pot acumula foarte multe bacterii, ce vor ajunge în crăpăturile de pe buzele tale și îți pot provoca tot felul de infecții.
Ai grijă ca purificatorul de aer din casă să fie curat
Experții ne spun următorul lucru: aerul din interior are o calitate mult mai redusă decât cel de afară (chiar și de 25-100 de ori). Dacă avem un purificator de aer acasă, acesta ne poate ajuta să scăpăm de mucegai și de praf, dar nu și de agenții patogeni. Important este ca filtrele sale să fie curățate regulat.
Periculos este când aceste filtre nu sunt curate, întrucât bacteriile nu vor fi eliminate ci, din contră, se vor multiplica. Totodată, purificatorul nu ne asigură că vom respira aer ionizat, ceea ce poate fi periculos pentru sănătatea plămânilor.
Mai bine este să renunțăm la un purificator de aer în casă, mai ales dacă nu suntem convinse de calitatea sa și dacă nu îl putem menține mereu curat.
Înlocuiește-ți periodic sutienul
Poate ți se pare greu de crezut, dar și simplul gest de a-ți cumpăra un nou sutien te poate face să fii sănătoasă. Astfel, studii recente au demonstrat faptul că până și elasticul de la spate, ce se deteriorează în timp, poate provoca iritații grave ale pielii.
În plus, părțile elastice ale sutienului, odată ce au slăbit, nu-ți vor mai susține sânii la fel de bine, ceea ce poate duce la o îmbătrânire mai accelerată a accestora (concretizată prin sânii „lăsați"). Și cupele sutienului, odată cu trecerea timpului, nu vor mai avea aceleași dimensiuni și nu-ți vor mai susține sânii.
Oricând vei observa indiciile menționate, nu mai sta pe gânduri și cumpără-ți alt sutien!
Citește și: Mituri despre sutien pe care le-ai crezut toata viata
Înlocuiește des buretele de spălat vasele
Bureții pentru spălat vasele se umplu foarte ușor de bacterii, inclusiv de Salmonella. De aceea, pentru sănătatea ta și a familiei tale, ar trebui să-i schimbi săptămânal sau chiar mai repede. Spre exemplu, dacă ai curățat cu ei urme de carne crudă, trebuie să-i arunci imediat.
În locul bureților poți folosi lavetele. Acestea sunt mai subțiri, se usucă mai repede și vor colecta mai puține bacterii.
Fii atentă la materialul din care este făcut tocătorul pe care-l folosești
Trebuie să știi că trebuie să renunți la un tocător din plastic, întrucât pe acesta se vor acumula mult mai ușor bacterii, care vor fi imposibil de eliminat chiar și printr-o curățare atentă.
Mult mai sănătos este să apelezi la un tocător confecționat din lemn, care este mai rezistent și nu va colecta atât de multe bacterii (rășinile din lemn au proprietăți antimicrobiene naturale).
În general, este bine să știi că pentru dezinfectarea unui tocător din plastic este indicat un produs pe bază de clor, iar pentru unul din lemn vei alege un dezinfectant care să conțină și amoniac.
Surse:
www.allaboutvision.com; www.articles.mercola.com; www.4allmindsandbodies.com
www.colgate.com;www.goodhousekeeping.com; www.grandparents.com
www.livestrong.com; www.news.ncsu.edu;www.parentherald.com;
www.thestir.cafemom.com;www.toptenreviews.com ;www.webmd.com;
www.womenshealthmag.com
Surse poze:
www.pexels.com
