25 probleme de curățenie pe care le poți rezolva cu bicarbonat de sodiu alimentar

25 probleme de curățenie pe care le poți rezolva cu bicarbonat de sodiu alimentar

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă îți dorești să-ți ușurezi considerabil munca depusă la curățenie, evitând totodată să faci exces de prea multe substanțe toxice din comerț, apelează cu încredere la soluții mai naturale. Printre acestea se numără și bicarbonatul de sodiu alimentar, care poate fi folosit în cele mai diverse scopuri. În plus, este un produs ieftin, pe care-l putem avea oricând la îndemână.

Cum te poate ajuta bicarbonatul de sodiu pentru curățenia din diverse încăperi ale casei

Multe obiecte din bucătărie pot fi curățate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu
O curățenie perfectă în bucătărie are nevoie și de blaturi, chiuvete, tacâmuri etc. cât mai curate. În loc să folosești pentru curățarea acestora tot felul de produse toxice și costisitoare, mai bine vei prepara chiar tu o soluție cu apă și bicarbonat de sodiu.

Cum să cureți mai rapid vasele și tigăile pline de grăsime: cu bicarbonat de sodiu
În cazul în care nu mai vrei să apelezi la tot felul de substanțe pentru curățarea vaselor foarte murdare de grăsime, poți să te folosești și de bicarbonatul de sodiu. De exemplu, vei pune la înmuiat vasele în apă cât mai caldă, le vei lua de la înmuiat și apoi le vei lustrui cu un burete cât mai abraziv, pe care ai pus și bicarbonat.

Bicarbonatul de sodiu îți va fi de mare ajutor pentru o baie strălucitoare
Dorința de a avea o baie cât mai curată și mai împrospătată se va îndeplini mai ușor datorită bicarbonatului de sodiu.
Spre exemplu, cada, chiuveta, gresia sau perdeaua de la duș pot fi curățate cu un burete umezit, pe care ai pus bicarbonat de sodiu.

Desfundă chiuvetele grație bicarbonatului de sodiu
Când observi că scurgerea de la chiuvetă nu mai funcționează cum trebuie, înseamnă că a venit momentul să o desfunzi. Cel mai ușor va fi să-ți faci un amestec dintr-o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și o jumătate de cană de oțet. Apoi vei acoperi locul respectiv cu o cârpă umedă, pe care o vei lăsa acolo 5 minute. Vei da drumul la un jet puternic de apă fierbinte.

Punem bicarbonat de sodiu pentru a desfunda chiuveta

Cum poți să îndepărtezi mirosurile neplăcute din frigider
Când ai impresia că nimic nu te mai ajută să îndepărtezi mirosurile persistente, neplăcute, din frigider, poți să încerci și bicarbonatul de sodiu.
Tot ce ai de făcut va fi să pui în frigider un mic vas în care se află bicarbonatul și să îl lași acolo până când nu vei mai mirosurile deranjante. Nu numai că acestea vor dispărea, dar nici alimentele ce se află acolo nu vor fi afectate de prezența bicarbonatului.
În același timp, o măsură preventivă pentru a evita ca frigiderul tău să devină sursa unor mirosuri nedorite va fi să-l cureți regulat cu o soluție compusă din apă și bicarbonat.

Frigider in care se afla si bicarbonat de sodiu

Citește și: Cum elimini mirosurile neplăcute din frigider

Bicarbonatul de sodiu este potrivit și pentru îndepărtarea urmelor de creion de pe pereți
Dacă observi că pereții tăi poartă urmele „talentului" la desen al copilului, nu intra în panică. Nu va trebui decât să-i ștergi ușor cu un burete umed, pe care ai împrăștiat puțin bicarbonat de sodiu.

Poți recurge la bicarbonatul de sodiu pentru curățarea/întreținerea celor mai des folosite obiecte din casă și din afara casei

Cuptorul cu microunde va fi mai bine curățat când ai la îndemână bicarbonat de sodiu
Vei obține mai rapid un cuptor cu microunde perfect curat dacă vei proceda astfel:
• Într-un castronel cu apă vei pune câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu
• Îi vei da drumul cuptorului pentru 3-5 minute
• Când cuptorul se va opri, vei continua să ții închisă ușa, pentru că numai așa în interiorul acestuia se vor degaja vapori ce vor putea dizolva murdăria
• Castronul cu apă caldă va fi îndepărtat din cuptor și vei putea începe să-l cureți cu o cârpă umedă.
Bicarbonatul de sodiu va putea acționa și ca un adevărat odorizant, eliminând eventualele mirosuri neplăcute.

Bicarbonatul de sodiu este de mare ajutor pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din găleata de gunoi
Când nu știi de unde vine un miros dezagreabil, gândește-te că poate fi vorba despre găleata de gunoi. Ca să scapi de aceste mirosuri va trebui să duci gunoiul și, înainte să pui punga de plastic, vei presăra un strat de bicarbonat în partea inferioară a găleții. Dacă ai o găleată de metal, ca să eviți coroziunea acesteia vei proceda așa: vei pune bicarbonatul într-un filtru de cafea, pe care nu-l vei lăsa deschis. Îl vei lega bine și abia apoi îl vei așeza în găleată.

Bicarbonatul de sodiu poate fi o bună modalitate de a reîmprospăta pernuțele decorative și alte obiecte decorative de pluș
Când ți se pare că pernuțele decorative sau fotoliile tip „pluș" degajă un miros mai neplăcut, nu va fi greu să le redai prospețimea cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.
Vei proceda așa: vei pune pe suprafețele respective bicarbonat de sodiu, îl vei lăsa să acționeze cam 15 minute și apoi îl vei aspira.

Pentru eliminarea mirosului dezagreabil din lenjeria de pat sau de pe prosoape nu vei uita de bicarbonatului de sodiu
Doar vei așeza o cutie deschisă de bicarbonat în șifonierul/dulapul în care ții prosoape, cearceafuri etc. și vei vedea că orice urmă de miros neplăcut poate dispărea.

Rufele vor fi mai curate și mai strălucitoare datorită bicarbonatului de sodiu
Fie că este vorba despre rufe albe, fie că este vorba despre cele colorate, acestea pot fi mai luminoase dacă vei pune și bicarbonat în mașina de spălat. Prin combinarea cu detergentul lichid, balanța pH-ului se va echilibra și rufele vor fi mai curate.

Rufe si un borcan cu bicarbonat de sodiu

Datorită bicarbonatului de sodiu vei putea să-ți păstrezi mai mult timp bureții de bucătărie
Ca să-ți reîmprospătezi bureții pe care-i folosești regulat în bucătărie, este indicat să-i pui la înmuiat într-un amestec de bicarbonat de sodiu și apă.
Nu te baza însă exclusiv pe această soluție ca să-ți cureți bureții și încearcă să-i arunci după 2-3 săptămâni de utilizare, întrucât numai așa vei scăpa de bacteriile periculoase ce se pot dezvolta pe suprafața acestora.

Bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele de pe recipientele de plastic în care depozitezi alimentele
Dacă nu mai știi cum să îndepărtezi urmele de mâncare rămase pe diverse recipiente din material plastic, apelează la o soluție simplă: pe un burete curat vei împrăștia puțin bicarbonat de sodiu.
De asemenea, pentru un efect mai puternic, poți să pregătești o soluție formată din 4 linguri de bicarbonat de sodiu la un sfert de litru de apă călduță, pe care să o aplici ulterior peste pete.

Cu bicarbonat de sodiu poți să cureți recipientele destinate păstrării fructelor și legumelor
Ori de câte ori ai impresia că recipientele în care păstrezi fructele sau legumele cumpărate sunt murdare, recurge la bicarbonatul de sodiu. Nu va fi dificil să pregătești o soluție din apă și bicarbonat, cu care vei șterge recipientele respective.

Reîmprospătează-ți tenișii datorită bicarbonatului
Ca să elimini mirosul neplăcut din teniși, ai grijă să presari în ei bicarbonat de sodiu. Lasă-l să acționeze. Înainte să îi încalți nu va trebui decât să-i scuturi bine.

Cum poți să faci jucăriile vechi să arate din nou bine
Tot prin intermediul bicarbonatului de sodiu vei putea să redai frumusețea vechilor jucării. De exemplu, vei prepara o soluție cu apă și bicarbonat și o vei aplica pe acestea cu ajutorul unui burete.

Îndepărtează mirosurile neplăcute dintr-o vază cu bicarbonat de sodiu
Când observi că dintr-o vază vin mirosuri neplăcute, apelează la o soluție comodă: amestecă apă cu bicarbonat și lasă această soluție în vază, pentru câteva ore. Poți să repeți procedeul până când nu vei mai sesiza niciun miros dezagrabil.

Mirosul puternic de tutun dintr-o scrumieră poate fi eliminat cu bicarbonat
Combină nisip și bicarbonat de sodiu și pune-le în scrumiera în care a rămas mirosul de fum. Cu ajutorul acestui amestec se va mai putea diminua inclusiv mirosul de tutun din încăperea în care s-a fumat.

Bijuteriile vechi își pot recăpăta strălucirea mulțumită bicarbonatului de sodiu
Nu de puține ori ți se pare că bijuteriile preferate, din argint, nu mai au parcă strălucirea de altă dată. În acest caz, apelează din nou la bicarbonatul de sodiu: cu o cârpă curată, pe care ai pus 3 părți de bicarbonat și o parte de apă, vei lustrui bijuteriile. Le vei clăti apoi.

Poți să-ți cureți placa/ondulatorul de păr și cu ajutorul bicarbonatului de sodiu
Placa/ondulatorul de păr ce au teflon în componență vor putea fi curățate dacă vei folosi și o soluție care să cuprindă și bicarbonat de sodiu. Astfel, alături de acesta vei pune acetonă și apă. Le vei amesteca până va rezulta o pastă îngroșată. Apoi vei aplica pasta pe locurile cu teflon, ștergând cu o cârpă umedă.

Bicarbonatul de sodiu poate fi potrivit și pentru curățarea unui termos
Dacă ești oricând amatoare de o băutură caldă, vei fi interesată să ai un termos perfect curat.
Bicarbonatul de sodiu este bun în acest scop, mai ales dacă vei proceda după cum urmează: pune o linguriță de bicarbonat într-un termos, închide-l bine și lasă-i capacul închis. Vei vedea că după aceea termosul tău va fi lipsit de orice urme de mizerie.

Prin intermediul bicarbonatului de sodiu vei elimina mirosurile neplăcute din culcușul animalelor de casă
Pentru mai multă curățenie chiar și când ai un animăluț de casă, este necesar ca mereu să te străduiești să elimini mirosurile neplăcute din culcușul acestora. O soluție potrivită în acest sens va fi să aplici bicarbonat de sodiu, să-l lași să acționeze pentru 15 minute și apoi să pui aspiratorul.

Bicarbonatul de sodiu va fi ideal pentru a-ți menține curat mobilierul de grădină
Dacă ai mobilier de grădină cu tot felul de pernuțe, va fi mai bine să îl reîmprospătezi cu ajorul bicarbonatului de sodiu.
De pildă, scaunele vor fi clătite cu o soluție de apă și bicarbonat de sodiu. În plus, înainte să-ți depozitezi mobilierul de grădină pe timpul anotimpului rece, pune pernuțele decorative în saci speciali, în care ai adăugat și un săculeț cu bicarbonat.

Grătarul poate fi și el curățat când ai la dispoziție bicarbonat de sodiu
Pentru a-ți fi mai ușor să scapi de un grătar foarte murdar, folosește-te de bicarbonatul de sodiu: îl vei presăra uniform pe suprafețele mai murdare și apoi vei freca grătarul  cu ajutorul unei perii.

Poți să scapi de petele din ulei de pe asfaltul din garaj cu ajutorul bicarbonatului de sodiu
Dacă te deranjează petele de ulei rămase în garaj, apelează la următoarea soluție: pune direct pe suprafața petelor niște bicarbonat și apoi îl vei îndepărta cu o perie umedă.

Voi știați până acum faptul că bicarbonatul de sodiu este un produs ce poate fi folosit oricând și la curățenie?

Citește și: 40 de moduri in care poti folosi bicarbonatul de sodiu

Surse:
www.goodhousekeeping.com, www.tipnut.com

 

Articolul urmator
Am fost certată pe internet pentru că i-am cumpărat fiului meu un set de curățenie de jucărie
Am fost certată pe internet pentru că i-am cumpărat fiului meu un set de curățenie de jucărie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
  Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

  Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

  Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva
  Asimetria facială: ce este și cum o poți rezolva

  Știai că cele mai multe persoane au asimetrie facială? Dacă te vei uita în oglindă cu atenție, pe ambele părți, vei descoperi că partea stângă nu arată exact ca partea...

  Ghicitori matematice pe care doar copiii isteți le rezolvă
  Ghicitori matematice pe care doar copiii isteți le rezolvă

  Ghicitorile matematice nu sunt doar o sursă de divertisment, ci și o modalitate fantastică de a ne implica și de a ne provoca mintea. Ele combină plăcerea de a rezolva puzzle-uri cu...

  Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta
  Dragi mămici, acestea sunt adevăratele probleme, să-ți vezi puiul în suferință și să nu-l poți ajuta

  Dragi mămici, îmi deschid inima și împărtășesc cu voi experiența cu puiul meu Darius... A fost un copil dorit, un copil așteptat, pe toată perioada sarcinii totul a fost...

  Dr.Mihai Craiu avertizează: „Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil! Opriți nebulizarea!”
  Dr.Mihai Craiu avertizează: „Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolvă absolut orice la un copil! Opriți nebulizarea!”

  Medic primar pediatru în cadrul INSMC „Alessandrescu-Rusescu”, Mihai Craiu a atras atenția asupra unei tendințe regăsite în ultimii ani printre părinții din...

  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

  Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

  Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!
  Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!

  Unul dintre cele mai populare branduri de mezeluri pentru copii a retras de pe piață două produse care este posibil sp fie contaminate cu metale. Producătorul recomandă ca acestea să...

  Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
  Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

  În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

  © 2024 Qbebe