Ce să faci și ce să eviți când faci curățenia de primăvară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu numai primăvara în sine, ci și încălzirea vremii ne stimulează să ne apucăm de o curățenie mai serioasă. Pentru a reuși să o facem cât mai eficient, astfel încât nu numai să ne bucurăm de un spațiu mai ordonat, mai aerisit, ci și mai sigur din punct de vedere al igienei, este necesar să respectăm diverse reguli. Din articolul de mai jos veți afla ce ar trebui să facem și ce ar trebui să evităm când vine vorba despre curățenia de primăvară.

Ce reguli ar trebui să respecți pentru a avea o bucătărie curată și ordonată

Dacă te-ai apucat de curățenia de primăvară, desigur că nu îți vei neglija unul dintre spațiile în care îți petreci o mare parte din timp: bucătăria.
Iată de ce ar trebui să ții seama pentru a beneficia de o bucătărie în care să fie curățenie și ordine:
Ai grijă cum arată frigiderul
Pe lângă faptul că frigiderul trebuie curățat la exterior, nu trebuie să neglijezi nici ordinea din interior. De pildă, nu uita să scapi de alimentele alterate și să le depozitezi în recipiente adecvate pe cele pe care le folosești. În plus, ține o evidență a ceea ce ai în frigider , astfel încât să nu fii în situația de a arunca multă mâncare, pentru că nu ai știut exact ce ai și ai tot făcut cumpărături.

Femeie ce face curat in frigider

Nu ignora spațiile ascunse din bucătărie
Spre exemplu, la o curățenie obișnuită poate nu reușim întotdeauna să curățăm așa cum trebuie spațiile precum spațiul de dedesubtul chiuvetei, al aragazului etc. Acolo se acumulează mai multă mizerie și bacterii decât ne închipuim și de aceea nu este exclus, la un moment dat, să ne trezim în bucătărie cu mirosuri neplăcute despre care să nu știm de unde vin.
De asemenea, pentru zona de sub chiuvetă, unde îți ții și diverse recipiente cu produse pentru igienă și curățenie, nu uita să le verifici periodic. Vezi dacă mai sunt valabile și dacă mai sunt în cantitate suficientă, astfel încât să nu te apuci să faci niște achiziții inutile.

Citește și: Greșeli pe care le poți face la curățenia din casă

Nu neglija suprafețele pe care gătești
Pe acestea se acumulează multă grăsime și bacterii, așa că nu este cazul să le neglizezi. Pentru sănătatea ta și a familiei, folosește diverse produse de dezinfectare și curățare, astfel încât să scapi de grija bacteriilor periculoase și de aspectul neîngrijit.

Obișnuiește-te să te ocupi și de dulapurile din bucătărie
Întrucât acestea se murdăresc mai repede decât crezi, nu este nevoie neapărat să aștepți doar curățenia de primăvară pentru a le curăța. Poți să te familiarizezi cu acest obicei cu această ocazie, dar nu uita de ele nici în restul anului.
Astfel, din cauza prafului, grăsimii și chiar a amprentelor noastre, dulapurile se vor murdări ușor și nu vor mai arăta deloc bine. Pentru a evita ca pe ele să se formeze un strat de grăsime și mizerie, ai grijă să le ștergi cu alcool, cu apă și cu săpun.

Nu uita nici de accesoriile mai mici de care te folosești adesea
Fie că este vorba despre o cafetieră, despre un toaster, despre deschizătoarele de conserve, despre hotă etc. și acestea se murdăresc repede și pot deveni surse de contaminare cu bacterii.
Încearcă să le cureți periodic, evitând astfel să pui în pericol sănătatea întregii familii!

O altă regulă a curățeniei de primăvară pe care nu ar trebui să o ignori: Să te ocupi de obiectele ce „înghit" mult praf

Desigur că, în cazul curățeniei de primăvară, este firesc să deschizi mai mult geamurile atât în timpul curățeniei, cât și după.
Aerul care intră poate să sporească praful din anumite din casă care și așa se umplu de obicei de praf. Printre ele se numără: covoarele, pernele, perdelele, jucăriile de pluș etc.
Ca să eviți ca ele să devină periculoase din cauza acumulării alergenilor, este esențial să nu uiți să te ocupi și de ele. Spre exemplu, covoarele ar trebui să fie aspirate cu ajutorul unor aspiratoare ce au filtru HEPA, astfel încât alergenii să nu poată recircula prin aerul din casă.
De asemenea, când vine vorba despre perne, perdele etc., fie acestea vor fi duse într-un loc specializat pentru curățare chimică, fie le vei spăla, în funcție de materialele confecționate, cât mai des (chiar și săptămânal).

Cum ar trebui să procedezi pentru o curățenie eficientă în zone ce nu prea sunt la vedere

În primul rând, trebuie să știi că nu este neapărat necesar să „răstorni" casa pentru a face curat în anumite locuri.
Pentru a te simți mai motivată să ajungi și în locurile pe care, din diverse motive, le mai neglijezi de obicei, începe să te ocupi de lucrurile mai mărunte. De pildă, poți să te ocupi de eliberarea și curățarea unui sertar sau de măsuța pe care îți ții produsele cosmetice. Vei vedea că vei fi încântată să vezi cum mici schimbări vor schimba considerabil aspectul locului respectiv.
Deși se poate întâmpla să nu fii prea încântată de îndepărtarea prafului din zonele mai puțin vizibile (cum ar fi spațiul din spatele șifonierelor, dulapurilor etc.), specialiștii recomandă ca pentru o curățenie de primăvară reușită să te ocupi și de ele. În plus, cu cât îți vei însuși obiceiul de a te ocupa permanent de ele, cu atât se va acumula mai puțină mizerie și îți vei ușura munca pe viitor.
Nu în ultimul rând, golește spații precum dulapuri sau sertare și vezi exact ce obiecte nu mai vrei să folosești. Mai întâi le vei scoate pe toate afară de la locul lor, le vei așeza pe categorii și apoi vei lua o decizie. Vei fi surprinsă să vezi că nu îți mai plac sau nu mai ai nevoie de o grămadă dintre ele, reușind astfel să creezi spații suplimentare și să nu te mai „împiedici" de diverse când nici nu te aștepți.

De ce ar trebui să ții cont când faci o curățenie de primăvară în cămară

O primă greșeală pe care o poți face fără să-ți dai seama, și care te va costa timp și bani, este să nu măsori spațiile de care dispui în cămară și să te apuci să cumperi recipiente de depozitare care nu încap în spațiile respective. Dacă vei fi în această situație, va trebui să le returnezi și să te apuci să cauți altele.
În același timp, specialiștii nu ne recomandă să ținem obiectele de care avem nevoie cel mai des în spații care să le facă invizibile sau să nu le etichetăm. Cel mai bine va fi să dispunem de borcane, de sticle sau de cutii pe care să scriem exact ce conțin acestea. Iar dacă acestea sunt și ușor vizibile, atunci va fi cu atât mai bine. Nu vei mai fi nevoită să te duci să achiziționezi diverse lucruri întrucât, din cauza înghesuielii, nu ai putut să vezi exact de ce ai avea într-adevăr nevoie și de ce nu.

Cum să te ocupi de lenjerie și de spațiile de depozitare ale acesteia

Ca să nu îți încarci inutil spațiile de depozitare pentru lenjerie, străduiește-te să nu pui acolo detergenți, balsamuri sau orice alte produse destinate întreținerii acestora.
Mai comod va fi să faci rost de niște cutii din material transparent, în care să poți să pui anumite cantități din produsele respective, astfel încât să poți vedea mereu cât mai este din fiecare. Așa nu vei mai fi nevoită să te duci să cumperi mereu, întrucât nu știi exact dacă mai ai sau nu.
În același timp, nu amesteca prosoape cu cămăși, lenjerie de noapte, cearșafuri etc. De exemplu, prosoapele pot fi rulate și puse separat de acestea, în coșuri sau în cutii.
Nu în ultimul rând, nu te gândi să ai la dispoziție spații care să arate doar bine. Ceea ce contează este în primul rând funcționalitatea. Ai grijă să ai nu numai spații potrivite obiectelor pe care le vei găzdui, dar și ca acestea să fie așezate în ordine. Numai așa vei găsi cu ușurință ceea ce ai nevoie și vei fi mai motivată să le menții așa cum sunt întotdeauna, nu numai când faci o curățenie de primăvară.

Prosoape rulate si puse intr-un cos

Ce este potrivit să faci pentru a avea un șifonier cât mai ordonat

În primul rând, curățenia de primăvară este cel mai potrivit moment pentru a face un inventar al hainelor pe care le mai porți și al celor pe care nu mai dorești. Pune-le pe cele pe care nu ai mai de gând să le îmbraci separat și eliberează-ți spațiul pentru cele pe care le îmbraci regulat. Totodată, pentru a știi exact ce ai în șifonier, poți să procedezi în felul următor: pune-ți hainele potrivite anotimpului rece mai sus, iar pe cele pe care le porți deja sau urmează să le porți, specifice anotimpului cald, într-un loc mai ușor accesibil, la care să poți ajunge oricând.
Un alt „truc" la care ar trebui să recurgi pentru a te bucura de un șifonier „aerisit" este acesta: încearcă să eviți să ai umerașe prea vechi sau nepotrivite hainelor tale. Când acestea nu sunt potrivite, hainele nu vor sta pe ele așa cum trebuie și din acest motiv va fi afectat și spațiul disponibil. Mult mai bine va fi să renunți la umerașele vechi și la cele inadecvate hainelor tale, înlocuindu-le cu unele potrivite pentru acestea și care să fie confecționate din materiale ușoare, având o formă care nu ocupă prea mult spațiu.

Femeie care se uita ingrozita la hainele din sifonier

Citește și: Cum să faci curățenie de primăvară într-o singură zi

Voi  cum v-ați descurcat la curățenia de primăvară din acest an?

Surse:
www.rd.com, www.refinery29.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi
  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi

  De câteva săptămâni, România, precum și restul lumii, se află într-o alertă maximă. Noul virus COVID-19 se răspândește din ce în ce mai repede și...

  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil
  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

  În calitate de părinte cu siguranță ți s-a întâmplat să îți vină să țipi la copil, pentru ca mai apoi să regreți. Îți oferim în continuare...

  Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin
  Ce să faci când copilul tău are o criză de furie în magazin

  Printre locurile în care micuțul tău poate fi mai predispus la o criză de furie se numără și magazinele. Astfel, când sunteți la cumpărături, acesta se poate plictisi,...

  Gata! Opriți-vă! Andreea Bălan, terorizată de întrebarea: când mai faci un copil
  Gata! Opriți-vă! Andreea Bălan, terorizată de întrebarea: când mai faci un copil

  Andreea Bălan este agasată de întrebările jurnaliștilor, care ating unul dintre cele mai dureroase aspecte ale vieții sale. Întrebarea „Când vei mai face un...

  De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul
  De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul

  Obișnuiești să mesteci gumă când faci sport sau orice formă de mișcare? Ei bine, nu mai face asta! Pe lângă faptul că te poți îneca, mestecatul gumei în...

  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?
  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?

  Un subiect sensibil, însă deloc de neglijat este reluarea activității sexuale după naștere, fie că vorbim de nașterea pe cale vaginală sau nașterea prin operație cezariană....

  Ce se schimbă când faci un copil? TOTUL
  Ce se schimbă când faci un copil? TOTUL

  Atunci când devii mamă se schimbă totul. Începând de la modul în care vorbești, te îmbraci și terminând cu modul în care te raportezi la cei din...

  Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?
  Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?

  Copil vegetarian? Mai rar, dar se întâmplă. Chiar dacă în familia ta nimeni nu este adept al unei diete vegetariene, se poate întâmpla ca, pe măsură ce...

  © 2022 Qbebe