Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cum se conservă florile prin criogenare pentru a rămâne proaspete 25 de ani

Frumusețea și vitalitatea pe care o emană prezența florilor sunt doar două dintre motivele pentru care ne dorim să le păstrăm mereu cât mai proaspete. Pentru că ele să ne încânte privirile pentru o perioadă îndelungată, apelăm la diverse metode pentru conservarea acestora.

Totuși, uscarea, presarea, conservarea cu silica gel ori alte modalități utilizate pentru păstrarea florilor prezintă un mare dezavantaj: aplatizează forma naturală a plantelor, acestea pierzându-și o parte din farmec.

Există, insă, un proces de conservare prin care florile își mențin atât proporțiile tridimensionale, cât și prospețimea cromatică: liofilizarea (denumită și criogenare).

Ce este criogenarea

Tehnici rudimentare de conservare a florilor au existat încă din secolul XVI, atunci când plantele au început să fie utilizate mai degrabă în scop ornamental decât pentru proprietățile lor medicinale.

În aceea perioadă, florile se foloseau la realizarea bijuteriilor și pentru accesorizarea obiectelor vestimentare și a pieselor decorative din designul caselor. Epoca victoriană a reprezentat un moment în care dorința de a descoperi semnificația florilor și-a atins apogeul; oamenii au înțeles că florile au un limbaj propriu și că, prin intermediul lor, pot exprima diverse trăiri și mesaje, dincolo de puterea cuvintelor.

Principiile procesului de liofilizare (înghețarea petalelor și eliminarea apei din acestea prin sublimarea gheții) au fost cunoscute incă din secolul XIX, insă abia după cel de-al Doilea Război Mondial au început să fie utilizate la scară industrială.

Cum se obțin trandafirii criogenați

În 2019, la mare căutare sunt florile criogenate, printre care și trandafirii. La Floria găsești o gamă variată de astfel de trandafiri, ambalați elegant în cupole de sticlă sau cutii stilizate din materiale dedicate (ex: cutii acrilice).

Trandafirii criogenați sunt o opțiune premium în materie de cadouri sau decorațiuni pentru casă deoarece rezistă până la 25 de ani, păstrându-și culoarea pigmentată și forma naturală. Te întrebi cum este posibil acest lucru? Îți explicăm în rândurile următoare cum se obțin trandafirii criogenați!

Liofilizarea florilor reprezintă o tehnică destul de complexă, necesitând folosirea unei aparaturi specializate ce funcționează pe bază de vid.

În prima fază, trandafirii se îngheață la temperaturi între -30 și -55 de grade. Pentru aproximativ 24 de ore, florile se vor păstra în acest climat.

După aceea are loc procesul de sublimare, în care gheața din petale se transformă în vapori fără să mai treacă prin stare lichidă. Simultan, temperatura la care sunt expuse florile va crește treptat, zi de zi, timp de circa 3-4 săptămâni.

Un detaliu important este acela că petalele sunt conservate individual, iar trandafirii vor fi reconstruiți manual, fără ca aspectul acestora să aibă de suferit.

Avantajele criogenării florilor

Criogenarea (liofilizarea) este un proces eficient de conservare a florilor și poate fi utilizat pentru mai multe tipuri de plante (trandafiri, violete africane, garoafe etc), în diverse situații.

Te ajută să păstrezi, de exemplu, buchetul de nuntă la fel de frumos și proaspăt pentru câteva decenii, cu condiția să-l protejezi de lumina directă a soarelui și de umezeală. Florile criogenate sunt un dar potrivit pentru o mulțime de ocazii, formale sau informale. În plus, un aranjament floral criogenat este o decorațiune de interior deosebit de originală, care va aduce căminului tău un plus de farmec și culoare.

Pe langă toate aceste avantaje, mai există incă unul, demn de luat în seamă: florile criogenate nu au nevoie de îngrijire, așa că nu mai trebuie să le uzi. Își vor păstra aspectul impecabil de-a lungul timpului, demonstrând că frumusețea nu este chiar atât de trecătoare cum credeai.

flower

 

Dr. Ruxandra Pleșea: Cum creștem imunitatea copilului prin alimentație

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce s-a întâmplat cu florile pe care părinții au dat bani (nu puțini!) în prima zi de școală
  Ce s-a întâmplat cu florile pe care părinții au dat bani (nu puțini!) în prima zi de școală

  O fotografie postată pe o rețea de socializare a arătat ce s-a întâmplat cu mare parte dintre florile aduse de copii în prima zi de școală.

  Cum alegem florile de botez
  Cum alegem florile de botez

  Botezul este un eveniment special, încărcat de emoție și sensibilitate, motiv pentru care și aranjamentele florale trebuie să reflecte acest lucru. Îți oferim în...

  Florile de salcâm: doza de sănătate a naturii de care ai nevoie
  Florile de salcâm: doza de sănătate a naturii de care ai nevoie

  Florile de salcâm ar trebui să fie nelipsite din casa ta deoarece au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ele sunt folosite pentru tratarea mai multor afecțiuni, de la o...

  O învățătoare din Bihor moare după ce consumă o conservă de pește
  O învățătoare din Bihor moare după ce consumă o conservă de pește

  A consumat o banală conservă de ton, i s-a făcut rău și în câteva zile și-a găsit sfârșitul. Acesta este cazul șocant al unei învățătoare din Tinca,...

  APC: Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului!
  APC: Ouăle sunt considerate extra proaspete în primele 9 zile de la data ouatului!

  Studiul privind calitatea ouălor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Să învățăm să înțelegem eticheta!". Prin această campanie,...

  Ce analize trebuie să fac înainte de a rămâne însărcinată?
  Ce analize trebuie să fac înainte de a rămâne însărcinată?

  Orice femeie visează să devină la un moment dat în viaţă mamă. Da, mamă! Există însă şi unele dintre ele care sunt supuse unor încercări mai grele, fie pentru...

  © 2019 Qbebe