Nu vreau să-mi las soacra fumătoare să-mi atingă copilul până când nu-și schimbă hainele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Venirea pe lume a unui copil reprezintă o bucurie extraordinară și pentru bunici, de aceea nu este de mirare că își doresc să-l vadă cât mai des. Când te pregătești să devii mamă, încă din perioada sarcinii te gândești la cum ar trebui să procedezi ca să-ți ocrotești cât mai mult micuțul. Una dintre măsurile pe care știi că trebuie să le iei este și să-l ții cât mai departe de fumul de țigară. Într-o asemenea situație se află și o viitoare mamă din SUA, care se gândește deja la ce ar trebui să facă ori de câte ori soacra ei fumătoare o să vină să-i viziteze copilul. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi atât ce planuri are această mamă, cât și ce sfaturi a primit. 

Întrucât se teme de efectele fumului la mâna a treia, s-a gândit la ce o să-i spună soacrei sale

O viitoare mamă a apelat la o cunoscută revistă online din SUA pentru a primi un sfat. Astfel, vrea să știe cum ar fi bine să procedeze cu soacra ei fumătoare după nașterea copilului. Întrucât s-a informat despre fumul la mâna a treia, consideră că bebelușul ar fi în pericol în preajma soacrei sale. De aceea, s-a gândit deja la ce ar vrea să o roage pe aceasta, dar se teme să nu o rănească. Conform rubricii „Care and Feeding” de pe site-ul „slate.com”, a dezvăluit următoarele:

„Mă pregătesc să devin mamă. Când bebelușul se va naște, soacra mea o să vină în vizită să-l vadă. Ea este fumătoare înrăită. Înainte nu eram îngrijorată de faptul că va fuma în preajma copilului, însă după ce m-am documentat despre fumul la mâna a treia, îmi fac griji pentru momentele în care l-ar lua în brațe după ce va fuma. Atât eu, cât și soțul meu, am hotărât că după ce soacra mea o să fumeze, va trebui să facă duș și să-și schimbe hainele înainte să ia în brațe copilul. 

Nu ne dorim să se simtă alungată, nu intenționăm să o rănim, dar este evident că fumul la mâna a treia poate avea efecte nocive. Cum să o facem în continuare să simtă că este binevenită și să-i transmitem că ne bucurăm să o avem în preajmă dar, totodată, cum să stabilim câteva limite? De asemenea, cât de mult ar trebui să insistăm asupra respectării regulilor privind fumatul? Cum să procedăm când o să mergem și noi în vizită la socrii mei?”

femeie matura tunsa scurt fumand la fereastra

Viitoarea mamă a fost sfătuită cum să procedeze cu soacra ei după nașterea copilului

Cea care se pregătește să devină mamă a fost sfătuită să stabilească anumite limite în privința soacrei sale fumătoare, dar să se străduiască, totodată, să-i reamintească mereu acesteia că prezența sa în preajma bebelușului este apreciată. Iată ce sfat a primit din partea revistei online menționate:

„Știu că nu intenționezi să-ți faci soacra să se simtă alungată, dar mă folosesc de ceea ce ai scris ca să-ți reamintesc faptul că ai dreptate să ceri anumite lucruri; cum va reacționa ea solicitărilor tale este problema ei, nu a ta. 

Când o să te viziteze, cred că poți impune reguli stricte. Însă când mergi tu în vizită la socrii, este cazul să cedezi tu. Aceștia nu au cum să înlăture toate reziduurile de fum de țigară, de nicotină, ce au rămas în casa lor. De aceea, poți să alegi să stai la hotel. 

Este important ca soacra ta să știe că este binevenită în casa ta și că ții la ea, că este parte din familie, așa că asigură-te că îi dai explicații cât mai clare pe acest subiect. Nu este exclus ca faptul că se simte rănită să interfereze cu capacitatea ei de a auzi tot ceea ce îi spui, dar asta e. O să gestioneze până la urmă această situație. Cu puțin noroc, poate o să înceapă să analizeze mai mult relația ei cu fumatul și chiar o să ajungă să renunțe la ceva care o împiedică să-și petreacă timpul în preajma nepotului ei.”

femeie tanara in roz discutand cu o femeie matura la un ceai si prajiturele

Ce sfaturi a primit viitoarea mamă pe rețelele de socializare

După ce postarea ei a ajuns să fie cunoscută, numeroase persoane au ținut să-i transmită mamei că exagerează în privința fumului la mâna a treia. De asemenea, aceasta a fost îndemnată și să ceară sfatul unui medic pentru a ști exact ce are de făcut după nașterea copilului. Exemple de comentarii pe această temă se regăsesc și pe site-ul „cafemom.com”:

 • „Să insiști asupra necesității de a face duș și de a-și schimba hainele mi se pare o atitudine extremă, dură și care dovedește prezența obsesiilor”;
 • „Sunt total împotriva fumatului, dar cu toate acestea cred că o asemenea cerere, de a face duș și de schimbare a hainelor, este puțin exagerată pentru cineva care nu vine tot timpul în vizită la tine în casă”;
 • „Dacă intenția ta este să nu o mai lași pe soacra ta să-ți vadă copilul, atunci mergi înainte cu solicitările tale”;
 • „Nu îmi dau seama exact dacă planul tău este să se poarte alte haine și să se facă duș după fiecare țigară. Bunicii o să-i fie rușine și o să fie nefericită, nu va fi deloc un start bun în relația cu nepotul ei. Dacă nu ai încredere în informațiile găsite pe internet, discută cu un medic pediatru ca să afli care sunt de fapt riscurile aduse de fumul la mâna a treia și după aceea să vezi care este cea mai bună soluție”. 

Potrivit „Mayo Clinic”, fumul la mâna a treia include poluanții rămași în spațiile interioare după ce se fumează. Printre ei se regăsesc, alături de nicotină, diverse substanțe cancerigene (formaldehida de exemplu). Astfel de chimicale se acumulează în covoare, în lenjeria de pat, în perdele, în îmbrăcăminte, în mobilă. În același timp, se acumulează și în particulele de pe pereți, de pe podele etc. Pot persista într-un spațiu interior mai multe luni după ce se renunță la fumat. 

Atât copiii, cât și adulții, vin în contact cu substanțele toxice când ating obiecte contaminate sau când inhalează aerul din încăperile în care se fumează/s-a fumat. Copiii mici sunt mai expuși să vină în contact cu toxinele în perioadele în care se târăsc sau în care obișnuiesc să bage în gură diverse lucruri. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cafemom.com, mayoclinic.org, slate.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Emoționant! Michael Jackson și fiica lui într-o filmare nemaivăzută până acum:”Vreau să fiu ca tine tati, când o să fiu mare”
  Emoționant! Michael Jackson și fiica lui într-o filmare nemaivăzută până acum:”Vreau să fiu ca tine tati, când o să fiu mare”

  Este greu, aproape traumatic, să încerci să îți clădești o carieră în umbra tatălui tău, mai ales când tatăl tău este cel mai iubit artist al lumii. Paris...

  Cum și-a insultat Mandy Moore soacra când a anunțat că este însărcinată
  Cum și-a insultat Mandy Moore soacra când a anunțat că este însărcinată

  La sfârșitul lunii septembrie Mandy Moore anunța că este însărcinată și că ea și soțul ei, Taylor Goldsmith, așteaptă un băiețel. Actriță și cântăreață,...

  Tactici de coronavirus: cum să obișnuiești copilul să nu își mai atingă fața
  Tactici de coronavirus: cum să obișnuiești copilul să nu își mai atingă fața

  Deși spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea dezinfectantului de mâini sunt cele mai importante „arme” pentru evitarea transmiterii virusului, experții...

  Dacă ești fumătoare, ai cu 40% mai puține șanse să concepi un copil
  Dacă ești fumătoare, ai cu 40% mai puține șanse să concepi un copil

  “Este bine ca înainte de a lua decizia de a avea un copil, să te lași de fumat. Să te lași de fumat este un lucru bun în orice moment”, spune Dr. Borbala Koo,...

  Cum să alegi mai ușor hainele pentru copilul tău
  Cum să alegi mai ușor hainele pentru copilul tău

  În special dacă ești la primul copil, alegerea hainelor pentru cel mic poate fi o activitate distractivă și care îți permite să fii cât mai creativă. În...

  Soacra mea îmi bate copiii când stă cu ei si soțul meu îi ia apărarea. Nu știu ce să fac
  Soacra mea îmi bate copiii când stă cu ei si soțul meu îi ia apărarea. Nu știu ce să fac

  ”Lasă, că și pe mine m-a bătut și uite ce bine am ajuns” ... asta îmi spune soțul meu de fiecare dată când îi spun că mama lui consideră că a-și lovi...

  Laurette, o mamă puternică! „Când m-am despărțit de tatăl fetiței mele, am stat 2 săptămâni cu hainele în mașină, am dormit în mașină”
  Laurette, o mamă puternică! „Când m-am despărțit de tatăl fetiței mele, am stat 2 săptămâni cu hainele în mașină, am dormit în mașină”

  Viața exoticei Laurette nu a fost deloc ușoară de când a decis să se despartă de tatăl fetiței sale de 9 ani, Serena. A plecat de acasă fără să se gândească că nu...

  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare
  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil realizat și care să se bucure de succes în viață. Îți explicăm în continuare cum trebuie să procedezi pentru...

  © 2022 Qbebe