Semne că ai mucegai în casă

Semne că ai mucegai în casă

Andrada Popa

Mucegaiul este o problemă foarte des întâlnită. Cu toții știm cât sunt de neplăcute sunt acele pete de pe balcon sau de pe pereții din baie, însă sporii de mucegai nu sunt întotdeauna vizibili și pot deveni extrem de periculoși. Cea mai mare greșeală a mamelor este să usuce hainele în casă și asta duce la apariția sporilor de mucegai, care pot afecta plămânii. A venit timpul să descoperi care sunt semnele ce te atenționează că aerul din casa ta nu este cel mai curat, dar și câteva metode prin care să scapi de această problemă.

Cel mai adesea, locuim în aceeași încăpere cu mucegaiul, care se dezvoltă în camere umede, neventilate și se înmulțește prin spori. Umiditatea este cauza principală a apariției acestui dușman periculos al plămânilor noștri și cea mai mare greșeală este să uscăm rufele în interiorul casei.

Sporii de mucegai sunt peste tot în jurul nostru și de cele mai multe ori îi întâlnim și în casele noastre. Ai spune că nu ai această problemă pentru că nu se văd acele pete negre specifice, însă trebuie să știi că mucegaiul nu este întotdeauna vizibil. Ai intrat în casă uneori și ți se părea că aerul are un miros specific de umezeală? Ei bine, asta nu înseamnă decât că prin anumite colțuri din locuința ta s-au "cazat" câțiva spori de mucegai.

Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme la plămâni. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, avertizează Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, din Bucureşti.

De ce apare mucegaiul?

mucegaiul in casaEste o întrebare pe cât de des întâlnită, pe atât de mult dezbătută. Mucegaiul este peste tot în jurul nostru, însă atunci când intră în case, se dezvoltă nestingherit, locuințele fiind cel mai bun mediu pentru acesta. Motivul: umiditatea. Aceasta este principala cauza ce provoacă apariția mucegaiului. Fie că este vorba despre aburii de la mâncare, sau din baie, ori colecția de plante pe care o ai depozitată în casă, nu trebuie să te mire faptul că pereți tăi vor fi brăzdați cu pete negre.

O altă "sursă" a mucegaiului o constituie ferestrele termoizolante. Cine ar fi crezut că un lucru menit să ne ofere mai mult confort, ne poate fi dăunător? Feresterele termoizolante, sau termopanele, așa cum le cunoaștem cu toții, nu fac condensul să dispară, ci dimpotrivă. Aparent, faptul că acestea blochează în totalitate aerul de afară, nu mai face posibil acel schimb natural de aer din interiorul casei, lucru ce conduce inevitabil spre apariția mucegaiului.

De ce bucătăria și baia sunt principalele locuri afectate de mucegai? Pentru că pereții din aceste încăperi sunt cei mai predispuși petelor de grăsime și urmelor de detergent. Aparent, și acestea reprezintă factori importanți în dezvoltarea microorganismelor.

Cum putem preveni apariția mucegaiului?

 • Nu usca rufele în casă
 • Dacă nu ai cum să usuci rufele în altă parte, alege să investești într-un uscător de rufe
 • Folosește mereu hota de la bucătărie când gătești
 • Evită aglomerarea de flori în casă

Semne ale mucegaiului

Mucegaiul se vede și nu se vede. Însă un lucru este clar, el există deși nu este vizibil. Tocmai de aceea, este foarte important să acorzi mai multă importanță anumitor semne care ți-ar putea arăta faptul că ești expusă sporilor de mucegai în propria ta casă.

 • mucegaiul in casa 2Mirosul umed. Acesta este primul semn și cel mai important. Este de preferat să iei măsuri imediat cum simți că aerul din casa ta a încetat de ceva timp să mai fie proaspăt.
 • Accentuarea alergiilor. Dacă ai un istoric de alegii în spate, trebuie să știi că prezența mucegaiului nu va face altceva decât să-ți accentueze alergiile. Acest lucru este valabil și pentru cei care suferă de astm, care vor avea crize mai dese din cauza aerului greu de respirat.
 • Ochi iritați. Organismul tău este cel mai bun "detector" al sporilor de mucegai, iar ochii sunt cei mai sensibili în ceea ce privește factorii nocivi din mediul încojurător. Astfel, dacă observi o iritație în jurul ochilor, ar trebui să te gândești că are de-a face cu aerul din casă.
 • Nas înfundat, tuse seacă, sforăit. Nu, acestea nu înseamnă neapărat faptul că te paște o răceală, ci că aerul din casă este imposibil de respirat, fiind foarte încărcat cu microorganisme.

Sfaturi pentru îndepărtarea mucegaiului

Mucegaiul s-a instalat în casa ta. Este o veste tristă, dar nu trebuie să disperi. Avem și o veste bună pentru tine, și anume faptul că poți scăpa de el. Trebuie doar să urmezi câteva trucuri simple și vei putea respira din nou în voie.

 • Aerisește cât mai des. Pereții tăi au nevoie să respire aer curat și proaspăt. Cu cât deschizi mai larg ferestrele și la intervale cât mai scurte de timp, pe atât de repede vei scăpa de petele de mucegai.
 • Folosește dezumidificatoare. Cel mai de preț ajutor atunci când ai de-a face cu sporii de mucegai, este un dezumidificator. Acesta va absorbi toată umezeala din aer și îți va permite să te bucuri de un aer curat.
 • Curăță mucegaiul. Mucegaiul nu mușcă! Atunci când apare sub formă de pete negre, trebuie să-l cureți cu o cârpă umedă. De asemenea, poți încerca să folosești una dintre soluțiile speciale pentru îndepărtarea mucegaiul.

 

Surse: abcnews.go.com, nytimes.com, blacktoxicmolds.com, blackmold.awardspace.com, moldblogger.com, romedic.ro.

Articolul urmator
Soția mea a schimbat încuietorile de la casă după ce sora mea ne-a devastat casa. Eu le-am schimbat înapoi
Soția mea a schimbat încuietorile de la casă după ce sora mea ne-a devastat casa. Eu le-am schimbat înapoi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă a descoperit mucegai în jucaria de dentiție a fiicei sale
  O mamă a descoperit mucegai în jucaria de dentiție a fiicei sale

  Primii dințișori ai celor mici apar, de obicei, în jurul vârstei de 4-6 luni. Manifestările erupției dentare nu sunt la fel la toți copiii, însă îți poți da...

  Un after school din București a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mâncare cu mucegai și pereți cu igrasie
  Un after school din București a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mâncare cu mucegai și pereți cu igrasie

  În urma unei sesizări primite de la un părinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat un control la un after school din București....

  Cornuri cu mucegai și mere stricate la școală: un tată filmează cum arată pachetele oferite elevilor
  Cornuri cu mucegai și mere stricate la școală: un tată filmează cum arată pachetele oferite elevilor

  ”De ce nu? Pe lângă Covid să îmbolnăvim copiii și cu enterocolite!”, scrie o mamă pe Facebook într-un comentariu sarcastic. Acesta a venit ca reacție la...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

  Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

  © 2023 Qbebe