Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

Ce este presiunea atmosferică și cum îți afectează starea

Andra Purdea

Ți s-a părut vreodată că durerile de cap apar în timpul sau după schimbări ale vremii ? Sau te-ai simțit obosită ? Sau pur și simplu nu aveai o starea prea bună? Într-adevăr, modificările presiunii barometrice pot induce dureri de cap și stări de spirit neplăcute. Află mai jos ce înseamnă toate acestea și care este legătura dintre presiunea atmosferică și starea ta de bine.

Ce este presiunea atmosferică

Presiunea barometrică este o măsură a presiunii aerului în atmosfera Pământului. Din acest motiv, este cunoscută și sub numele de presiune atmosferică. Presiunea este creată de moleculele de gaz fluid din aer și se extinde în toate direcțiile. În special, ea există ca presiune descendentă exercitată asupra solului pe Pământ, ceea ce o face relativ ușor de măsurat.

Presiunea barometrică este mai mare atunci când moleculele de aer sunt mai dens concentrate. Presiunea cedează atunci când moleculele sunt mai răspândite.

Astfel, presiunea barometrică este, în mod constant, mai mare la nivelul mării decât la altitudinile montane înalte, unde diferența constă în faptul că aerul este mai "subțire" și mai puțin dens cu particule moleculare. Cu toate acestea, presiunea atmosferică la nivelul mării poate deveni, de asemenea, destul de scăzută, în special în timpul furtunilor majore, cum ar fi uraganele.

Presiunea ridicată înseamnă că atmosfera este plină de aer greu și dens. Acest aer dens împinge departe orice aer care se află mai aproape de suprafață, inclusiv norii încărcați de umiditate. În mod obișnuit, presiunea înaltă determină un cer foarte senin, permițând soarelui să pătrundă și să încălzească suprafața Pământului.

Presiunea scăzută înseamnă că aerul de la nivelul suprafeței se poate deplasa în sus. Într-o zonă cu presiune atmosferică scăzută nu există nimic care să împiedice aerul de la suprafață să se ridice și să formeze nori. Acești nori blochează soarele și adesea produc umiditate sub formă de ploaie și zăpadă. Presiunea scăzută poate forma, de asemenea, vânturi puternice, deoarece aerul de la nivelul suprafeței se mișcă liber. Uneori când o zonă de presiune scăzută se formează deasupra oceanului, aceasta poate genera un uragan.

Legătura dintre presiunea atmosferică și starea ta de spirit

Presiunea atmosferică scăzută este, în primul rând, sinonimă cu niveluri scăzute de lumină. Nivelurile scăzute de lumină naturală pot face ca organismul nostru să producă mai multă melatonină, iar cantitatea suplimentară de melatonină poate provoca somnolență în timpul zilei.

De asemenea, diferența de presiune afectează echilibrul de presiune dintre corpul tău și atmosferă. Din cauza presiunilor mai scăzute din afara corpului și a presiunilor mai ridicate din corp, în special din sinusuri, pot apărea durerile de cap și cele musculare. O schimbare a presiunii barometrice poate reduce, de asemenea, tensiunea arterială, ceea ce poate duce la amețeli.

In cazul în care ai probleme cu nivelul zahărului din sânge, presiunea atmosferică scăzută poate face acest lucru și mai dificil. În timpul perioadelor de presiune scăzută, grosimea sângelui este crescută, ceea ce face mai greu de controlat nivelul de zahăr din sânge. Indiferent de senzația de oboseală și de somnolență, toate acestea fac ca somnul să fie dificil. În cazuri extreme, furtunile și presiunea scăzută pot provoca chiar și insomnie.

Schimbările presiunii atmosferice pot influența chiar și modul în care respiri, mai ales dacă suferi de o afecțiune respiratorie (ca de exemplu, astmul). De regulă, modul în care presiunea atmosferică te poate influența depinde foarte mult și de afecțiunile sau condițiile speciale pe care le ai (migrene, diabet, tensiune arterială, etc). Important este să fii atentă la modul în care corpul tău reacționează și să iei măsurile necesare, la timp.

În ciuda faptului că nu poți schimba vremea, există, totuși, câteva lucruri pe care le poți face pentru a dormi mai bine, atunci când presiunea atmosferică este scăzută:

 • Chiar dacă cerul este acoperit de nori, încearcă să ieși în natură. Lumina naturală îți poate ajuta organismul să producă hormonii potriviți la momentul potrivit, menținând ritmul circadian în ton.
 • Încearcă să fii activ. Chiar și 30 de minute de sport te pot ajuta să dormi mai bine noaptea și  să scapi de amețeală.

Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro

Surse articol: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23737338/

Articolul urmator
Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul
Din culisele psihoterapiei: cum afectează infidelitatea părinților copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea
  Stres oxidativ: ce este și cum îți afectează sănătatea

  Stresul este de mai multe tipuri și, din păcate, te îmbolnăvește și te îmbătrânește mai mult decât crezi. În ceea ce privește stresul oxidativ, acesta...

  Frenul labial restrictiv: cum îți afectează bebelușul
  Frenul labial restrictiv: cum îți afectează bebelușul

  Dacă bebelușul refuză sânul sau nu reușește să prindă mamelonul, este posibil să aibă fren labial restrictiv, cunoscut, în termeni populari, ca „buza...

  Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul
  Cifra destinului: cum se calculează și cum îți afectează destinul

  În momentele în care stai de vorbă cu tine însăți, poți încerca să-ți răspunzi și la întrebări precum: „Încotro mă îndrept? Oare...

  Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea
  Ce înseamnă deficitul caloric și cum îți afectează sănătatea

  Vrei să slăbești, dar incă nu îți este clar ce înseamnă deficitul caloric ? În termeni simpli, deficitul caloric are loc atunci când arzi mai multe calorii prin...

  Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile
  Gaslighting: ce este și cum ne afectează relațiile

  Termenul gaslighting devine din ce în ce mai popular și, dacă nu îți este încă familiar sau dacă ai auzit în treacăt numele, dar nu știi ce înseamnă, ai...

  Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului
  Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului

  Tot mai mulți părinți au întrebări cu privire la frenul lingual, cunoscut, popular, și sub denumirea de ”ața sub limbă”. Adevărul este că fiecare om are fren...

  Cum afecteaza televizorul creierul copilului
  Cum afecteaza televizorul creierul copilului

  Foarte multi parinti prefera sa isi lase copilul sa se uite la televizor ore in sir. Motivul pare de foarte multe ori de inteles: ai treaba prin casa si nu ai timp in momentul respectiv sa...

  Efectul Mandela: ce este și cum ne afectează acesta
  Efectul Mandela: ce este și cum ne afectează acesta

  Mintea umană și modul în care funcționează memoria au fascinat dintotdeauna. Cu toate acestea, nu se poate spune că oamenii de știință au reușit să descifreze pe deplin...

  © 2023 Qbebe