10 lucruri mai periculoase decât înşelatul

Louise Tanase - Contributor

A înşela este, fără îndoială, o modalitate deosebit de rapidă şi eficientă de a distruge o relaţie, însă unii nu sunt de acord că ar fi "cea mai eficientă". Cu alte cuvinte, există persoane care cred că există alte lucruri mult mai periculoase care pot distruge legătura de dragoste şi încredere formată între doi oameni. Sunteţi curioşi?

Indiferent cât de solidă pare a fi relaţia de cuplu, există anumite pericole ce planează asupra ei, pericole ce pot distruge o relaţie aparent indisolubilă. În timp ce majoritatea cuplurilor au senzaţia că doar trădarea, înşelatul, poate distruge legătura formată între cei doi membri ai cuplului, psihologii spun că există mai multe motive pentru care un cuplu se poate rupw. Cu alte cuvinte, moartea relaţiei de cuplu poate surveni în mai multe moduri. Iată care sunt cele mai periculoase lucruri care afectează un cuplu, în afară de înşelat.

1. Minciunile şi omisiunile

Chiar dacă uneori apare o situaţie în care a minţi sau a ascunde lucruri de parteneruld e viaţă pare doar o metodă de a menaja sentimentele celuilalt, trebuie să ştii că minciuna sau omisiunea constituie o problemă gravă, serioasă, care poate clătina serios stabilitatea şi încrederea reciprocă a cuplului. Terapeuţii de cuplu susţin că "ar trebui să îi poţi spune orice partenerului de cuplu. Dacă simţi nevoia să îi ascunzi partenerului ceva ce ai făcut, atunci probabil că nu ar trebui să faci acel lucru deloc."

2. Lipsa manifestărilor afectuoase

Indiferent dacă pentru voi "manifestare afectuoasă" înseamnă atingeri ocazionale, săruturi prelungi, discuţii intense despre subiecte profunde sau suport în depăşirea oricărui obstacol personal, a fi absent sau a nu-ţi manifesta afecţiunea poate provoca asemene îndoieli, încât relaţia se poate încheia.

3. Resentimente tăcute

Indiferent care sunt întâmplările prin care trece cuplul vostru, greşelile pe care fiecare dintre voi le face de-a lungul timpului, nu trebuie să permiteţi apariţia resentimentelor, a reproşurilor nerostite, acumulate şi ascunse. În astfel de cazuri, în general, până când resentimentele sunt recunoscute, cuplul deja este rănit şi ruptura începe să se producă. Orice rău începe în tăcere se amplifică în timp şi duce la ruperea legăturii din cuplu.

4. Lipsa comunicării

Multe cupluri înţeleg greşit nevoia de comunicare în cuplu. Comunicarea în cuplu nu înseamnă să îi trimiţi partenerului zeci de mesaje în care să îi povesteşti ce ai mâncat şi cu cine ai vorbit la telefon. Comunicarea înseamnă să reuşeşti să vorbeşti despre lucrurile importante, despre tot ceea ce te deranjează sau îţi place la celălalt, să nu laşi nespuse detalii incomode care ar putea provoca probleme. Comunicarea înseamnă să nu învălui în tăcere tot ceea ce ar putea răni cuplul atunci când vor fi dezvăluite.

5. Încăpăţânarea sau încrâncenarea în anumite situaţii

Cu alte cuvinte, refuzul de accepta că în viaţa de cuplu trebuie să existe şi anumite compromisuri. Dacă iubeşti cu adevărat pe cineva, atunci trebuie să fii dispus să accepţi şi compromisurile. Partenerii care pot face faţă anumitor situaţii doar dacă lucrurile se întâmplă cum vor ei nu au o relaţie cu partenerul de cuplu, ci au o relaţie exclusivă cu ei înşişi, făcând din celălalt nu un partener în adevăratul sens al cuvântului, ci un partener-spectator.

6. Certurile dese despre lucruri mărunte

Evident că, în viaţa de zi cu zi, apar nenumărate neînţelegeri, motive de harţă sau chiar nemulţumiri care se repetă. Însă, argumentul că unul dintre parteneri nu duce gunoiul sau că celălalt stă prea mult la calculator, deşi nu par subiecte pentru conflicte majore, în timp ajung să erodeze stabilitatea şi armonia cuplului. Revenim astfel la ideea de compromis, pentru ca certurile mărunte să nu ajungă certuri uriaşe, extrapolate, care să distrugă cuplul.

7. Condescendenta

Atunci când îi vorbeşti cu un aer superior partenerului de cuplu, nu faci decât să îi arăţi că eşti mai "mare" şi mai "puternic" decât el. Iar un dezechilibru în raportul de putere dintre partenerii de cuplu reprezintă ultimul lucru pe care îl doreşti într-o relaţie arminioasă de lungă durată. Psihoterapeuţii susţin că orice formă de condescendenţă este mai periculoasă decât înşelatul deoarece îi diminuează celuilalt stima de sine. Iar efectele acestei diminuări a stimei de sine îl vor însoţi pe respectivul partener de cuplu chiar şi după ce respectiva relaţie se încheie.

8. Continuarea unei relaţii din comoditate

Fie că nu vreţi să vă dezamăgiţi familiile cu o ruptură, fie că aveţi o călătorie deja planificată şi plătită peste 6 luni, a rămâne împreună doar pentru că "aşa ar trebui" poate duce la acumularea unor sentimente negative faţă de celălalt, dar şi a unor resentimente pe care partenerul de cuplu le va avea la un moment dat privind această situaţie. Oricât de greu ar părea să încheiaţi o relaţie într-un anume moment, cel mai bine este să o faceţi pentru a menţine situaţia într-o notă amicală.

9. Manipularea

Manipularea este unul dintre subiectele sensibile, unul dintre pericolele atât de subtile care planează asupra unui cuplu. Indiferent dacă îţi dai seama sau nu că eşti manipulată de partenerul de cuplu, uneori poate fi prea târziu pentru ca relaţia să mai poată fi salvată. Specialiştii spun că relaţiile care te afectează negativ şi care îşi lasă amprenta asupra ta astfel încât îţi este greu să intri în altă relaţie sunt cele care te-au făcut să îţi pierzi încrederea în tine, într-un posibil partener şi în adevărul, realitatea relaţiei de cuplu.

10. Gelozia

Din păcate, sentimentul de gelozie poate să apară oricând, chiar dacă trădarea nu se întâmplă. Neîncrederea în partenerul de cuplu, nesiguranţa în ceea ce priveşte sentimentele, lipsa stimei de sine sau posesivitatea exacerbată pot face ca gelozia să distrugă un cuplu fără ca trădarea să aibă loc.

11. Pretinzi că eşti altcineva

Acest lucru se întâmplă, din păcate, în majoritatea cuplurilor, cu diferenţe de intensitate care variază destul de mult, de la cuplu la cuplu sau de la persoană la persoană. Poate fi o păcăleală inocentă, precum a pretinde că îţi plac filmele SF, când, de fapt, nu le poţi suporta, sau că îţi place mâncarea picantă deşi îţi provoacă arsuri la stomac insuportabile. Sau poate fi o păcăleală mai puţin inocentă, ca atunci când pretinzi că şi tu cauţi doar o aventură, când, în realitate, îţi doreşti o relaţie de lungă durată. Evident că cel mai bine este să fii sinceră şi să fii tu însuţi încă de la început, deoarece lucrurile mărunte pe care le mimezi la începutul unei relaţii pot cauza ruptura în cuplul de mai târziu.

12. Rămâi în relaţie pentru că nu vrei să fii singur

Probabil că îţi dai seama că şi acesta este un lucru foarte periculos, atât pentru relaţia de cuplu, cât şi pentru sentimentele fiecăruia dintre voi. Codependenţa, sau relaţia de dragul relaţiei, este periculoasă nu numai pentru cuplul din care faci parte în prezent, ci şi pentru relaţiile viitoare pe care le amâni, cărora nu le dai o şansă doar pentru că te-ai obişnuit cu partenerul de viaţă, cu rutina prezentei relaţii şi chiar cu lipsa de chimie între tine şi partenerul tău. Evident că relaţia se va rupe până la urmă, dar cu preţul timpului irosit şi a unor sentimente trădate.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai periculoase destinații turistice pentru familii: un top 20 unde să nu mergeți
  Cele mai periculoase destinații turistice pentru familii: un top 20 unde să nu mergeți

  Călătoriile sunt plăcute și pline de aventuri pentru că atunci când descoperi locuri noi, cunoști oameni noi și experimentezi noi culturi ieși din zona de confort și ai parte...

  Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
  Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

  Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

  Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur
  Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur

  Astăzi, fiul meu a susținut un examen de calificare pentru un program HiSET, un examen de echivalare a studiilor liceale care duce la obținerea unei diplome de liceu. Fiul meu, care a...

  Mama mea o iubește mai mult pe sora mea mai mică, decât pe mine. Nu pot să nu mă simt geloasă
  Mama mea o iubește mai mult pe sora mea mai mică, decât pe mine. Nu pot să nu mă simt geloasă

  O tânără de 21 de ani povestește, într-o postare pe Reddit, că este geloasă pe sora ei mai mică, fiindcă este preferata familiei. Aceasta spune că se simte neglijată și...

  „Soțul surorii mele, cu 20 de ani mai mare decât mine, îmi face avansuri și nu știu ce să fac”
  „Soțul surorii mele, cu 20 de ani mai mare decât mine, îmi face avansuri și nu știu ce să fac”

  Potrivit www.cafemom.com o femeie povestește că în familia sa există o tensiune, cauzată de soțul surorii sale. Aceasta a făcut o postare pe platforma Reddit în care cere...

  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor
  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor

  Încă din primele clipe în care ne ținem copiii în brațe, nu numai că simțim o bucurie imensă, dar știm și că ne vom confrunta cu numeroase provocări. Acestea nu...

  Dragă mamă soacră, mulțumesc pentru că ești mai mult decât o soacră
  Dragă mamă soacră, mulțumesc pentru că ești mai mult decât o soacră

  Relația noră-soacră este una dintre relațiile interumane ce a stârnit, de-a lungul timpului, numeroase controverse. De asemenea, în legătură cu această relație s-au...

  © 2023 Qbebe