10 lucruri mai periculoase decât înşelatul

10 lucruri mai periculoase decât înşelatul

Louise Tanase - Contributor

A înşela este, fără îndoială, o modalitate deosebit de rapidă şi eficientă de a distruge o relaţie, însă unii nu sunt de acord că ar fi "cea mai eficientă". Cu alte cuvinte, există persoane care cred că există alte lucruri mult mai periculoase care pot distruge legătura de dragoste şi încredere formată între doi oameni. Sunteţi curioşi?

Indiferent cât de solidă pare a fi relaţia de cuplu, există anumite pericole ce planează asupra ei, pericole ce pot distruge o relaţie aparent indisolubilă. În timp ce majoritatea cuplurilor au senzaţia că doar trădarea, înşelatul, poate distruge legătura formată între cei doi membri ai cuplului, psihologii spun că există mai multe motive pentru care un cuplu se poate rupw. Cu alte cuvinte, moartea relaţiei de cuplu poate surveni în mai multe moduri. Iată care sunt cele mai periculoase lucruri care afectează un cuplu, în afară de înşelat.

1. Minciunile şi omisiunile

Chiar dacă uneori apare o situaţie în care a minţi sau a ascunde lucruri de parteneruld e viaţă pare doar o metodă de a menaja sentimentele celuilalt, trebuie să ştii că minciuna sau omisiunea constituie o problemă gravă, serioasă, care poate clătina serios stabilitatea şi încrederea reciprocă a cuplului. Terapeuţii de cuplu susţin că "ar trebui să îi poţi spune orice partenerului de cuplu. Dacă simţi nevoia să îi ascunzi partenerului ceva ce ai făcut, atunci probabil că nu ar trebui să faci acel lucru deloc."

2. Lipsa manifestărilor afectuoase

Indiferent dacă pentru voi "manifestare afectuoasă" înseamnă atingeri ocazionale, săruturi prelungi, discuţii intense despre subiecte profunde sau suport în depăşirea oricărui obstacol personal, a fi absent sau a nu-ţi manifesta afecţiunea poate provoca asemene îndoieli, încât relaţia se poate încheia.

3. Resentimente tăcute

Indiferent care sunt întâmplările prin care trece cuplul vostru, greşelile pe care fiecare dintre voi le face de-a lungul timpului, nu trebuie să permiteţi apariţia resentimentelor, a reproşurilor nerostite, acumulate şi ascunse. În astfel de cazuri, în general, până când resentimentele sunt recunoscute, cuplul deja este rănit şi ruptura începe să se producă. Orice rău începe în tăcere se amplifică în timp şi duce la ruperea legăturii din cuplu.

4. Lipsa comunicării

Multe cupluri înţeleg greşit nevoia de comunicare în cuplu. Comunicarea în cuplu nu înseamnă să îi trimiţi partenerului zeci de mesaje în care să îi povesteşti ce ai mâncat şi cu cine ai vorbit la telefon. Comunicarea înseamnă să reuşeşti să vorbeşti despre lucrurile importante, despre tot ceea ce te deranjează sau îţi place la celălalt, să nu laşi nespuse detalii incomode care ar putea provoca probleme. Comunicarea înseamnă să nu învălui în tăcere tot ceea ce ar putea răni cuplul atunci când vor fi dezvăluite.

5. Încăpăţânarea sau încrâncenarea în anumite situaţii

Cu alte cuvinte, refuzul de accepta că în viaţa de cuplu trebuie să existe şi anumite compromisuri. Dacă iubeşti cu adevărat pe cineva, atunci trebuie să fii dispus să accepţi şi compromisurile. Partenerii care pot face faţă anumitor situaţii doar dacă lucrurile se întâmplă cum vor ei nu au o relaţie cu partenerul de cuplu, ci au o relaţie exclusivă cu ei înşişi, făcând din celălalt nu un partener în adevăratul sens al cuvântului, ci un partener-spectator.

6. Certurile dese despre lucruri mărunte

Evident că, în viaţa de zi cu zi, apar nenumărate neînţelegeri, motive de harţă sau chiar nemulţumiri care se repetă. Însă, argumentul că unul dintre parteneri nu duce gunoiul sau că celălalt stă prea mult la calculator, deşi nu par subiecte pentru conflicte majore, în timp ajung să erodeze stabilitatea şi armonia cuplului. Revenim astfel la ideea de compromis, pentru ca certurile mărunte să nu ajungă certuri uriaşe, extrapolate, care să distrugă cuplul.

7. Condescendenta

Atunci când îi vorbeşti cu un aer superior partenerului de cuplu, nu faci decât să îi arăţi că eşti mai "mare" şi mai "puternic" decât el. Iar un dezechilibru în raportul de putere dintre partenerii de cuplu reprezintă ultimul lucru pe care îl doreşti într-o relaţie arminioasă de lungă durată. Psihoterapeuţii susţin că orice formă de condescendenţă este mai periculoasă decât înşelatul deoarece îi diminuează celuilalt stima de sine. Iar efectele acestei diminuări a stimei de sine îl vor însoţi pe respectivul partener de cuplu chiar şi după ce respectiva relaţie se încheie.

8. Continuarea unei relaţii din comoditate

Fie că nu vreţi să vă dezamăgiţi familiile cu o ruptură, fie că aveţi o călătorie deja planificată şi plătită peste 6 luni, a rămâne împreună doar pentru că "aşa ar trebui" poate duce la acumularea unor sentimente negative faţă de celălalt, dar şi a unor resentimente pe care partenerul de cuplu le va avea la un moment dat privind această situaţie. Oricât de greu ar părea să încheiaţi o relaţie într-un anume moment, cel mai bine este să o faceţi pentru a menţine situaţia într-o notă amicală.

9. Manipularea

Manipularea este unul dintre subiectele sensibile, unul dintre pericolele atât de subtile care planează asupra unui cuplu. Indiferent dacă îţi dai seama sau nu că eşti manipulată de partenerul de cuplu, uneori poate fi prea târziu pentru ca relaţia să mai poată fi salvată. Specialiştii spun că relaţiile care te afectează negativ şi care îşi lasă amprenta asupra ta astfel încât îţi este greu să intri în altă relaţie sunt cele care te-au făcut să îţi pierzi încrederea în tine, într-un posibil partener şi în adevărul, realitatea relaţiei de cuplu.

10. Gelozia

Din păcate, sentimentul de gelozie poate să apară oricând, chiar dacă trădarea nu se întâmplă. Neîncrederea în partenerul de cuplu, nesiguranţa în ceea ce priveşte sentimentele, lipsa stimei de sine sau posesivitatea exacerbată pot face ca gelozia să distrugă un cuplu fără ca trădarea să aibă loc.

11. Pretinzi că eşti altcineva

Acest lucru se întâmplă, din păcate, în majoritatea cuplurilor, cu diferenţe de intensitate care variază destul de mult, de la cuplu la cuplu sau de la persoană la persoană. Poate fi o păcăleală inocentă, precum a pretinde că îţi plac filmele SF, când, de fapt, nu le poţi suporta, sau că îţi place mâncarea picantă deşi îţi provoacă arsuri la stomac insuportabile. Sau poate fi o păcăleală mai puţin inocentă, ca atunci când pretinzi că şi tu cauţi doar o aventură, când, în realitate, îţi doreşti o relaţie de lungă durată. Evident că cel mai bine este să fii sinceră şi să fii tu însuţi încă de la început, deoarece lucrurile mărunte pe care le mimezi la începutul unei relaţii pot cauza ruptura în cuplul de mai târziu.

12. Rămâi în relaţie pentru că nu vrei să fii singur

Probabil că îţi dai seama că şi acesta este un lucru foarte periculos, atât pentru relaţia de cuplu, cât şi pentru sentimentele fiecăruia dintre voi. Codependenţa, sau relaţia de dragul relaţiei, este periculoasă nu numai pentru cuplul din care faci parte în prezent, ci şi pentru relaţiile viitoare pe care le amâni, cărora nu le dai o şansă doar pentru că te-ai obişnuit cu partenerul de viaţă, cu rutina prezentei relaţii şi chiar cu lipsa de chimie între tine şi partenerul tău. Evident că relaţia se va rupe până la urmă, dar cu preţul timpului irosit şi a unor sentimente trădate.

Articolul urmator
Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici
  Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici

  E normal ca cei mici să fie atrași de lucruri distractive, însă unele dintre ele sunt periculoase. Iată 6 lucruri pe care medicii pediatri le interzic copiilor, din motive de...

  Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
  Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

  Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

  Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
  Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

  Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

  Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei
  Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei

  Viața de mămică este atât de frumoasă, dar vine la pachet cu o mulțime de provocări, mai ales la primul bebe. Lili Sandu poate să confirme acest lucru! Iată cum s-a schimbat...

  Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
  Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

  Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

  „Am 16 ani și arăt mai bătrână decât mama mea”. Cazul unic al unei fetițe care nu se mai recunoaște în oglindă
  „Am 16 ani și arăt mai bătrână decât mama mea”. Cazul unic al unei fetițe care nu se mai recunoaște în oglindă

  Are 16 ani, dar arată de 50! Viață unei adolescente din Filipine s-a transformat într-un adevărat coșmar în urmă cu doi ani, când a aflat întâmplător că...

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  Zodiile care preferă mai degrabă singurătatea, decât să fie iubite cu jumătate de măsură
  Zodiile care preferă mai degrabă singurătatea, decât să fie iubite cu jumătate de măsură

  Dacă anumite persoane sunt dispuse la orice sacrificiu pentru a fi parte a unui cuplu, inclusiv să nu fie iubite din toată inima, altele nu sunt deloc dispuse să accepte așa ceva....

  © 2024 Qbebe