Am fost invidioasă pe soțul meu după ce am născut și iată de ce

Bianca Geica - Redactor Senior

E timpul să recunosc. Mi-am invidiat soțul după ce s-a născut copilul nostru. La început, mi-a fost rușine să o spun, dar da, eram femeia care căuta pe Google „invidie pe soț după naștere” și altele asemenea. Dar acum - după o mulțime de gânduri și emoții procesate și discuții cu soțul meu - mă simt confortabil să recunosc acest lucru. Și, sincer, sunt sigură că nu sunt prima femeie care a fost în această poziție. Din conversațiile cu prietenele mele, la rândul lor mame căsătorite, știam că nu sunt singura - dar tot mă simțeam izolată.

Pentru că, în timp ce viața, așa cum o știam eu, fusese dată peste cap, lumea soțului meu nu părea să se schimbe cu adevărat. Mă simțeam blocată în acest rol de mamă care mă consuma - iar din exterior, el părea că avea totul sub control. 

Totul m-a lovit dintr-o dată - lipsa somnului, sentimentul clasic de vinovăție de mamă, pierderea de sine, singurătatea - și părea că aceasta era doar realitatea mea, nu și a soțului meu. Așa că, într-un fel, m-am simțit abandonată. Și apoi au început să se strecoare sentimentele de invidie.

Îl invidiam pentru faptul că putea dormi bine noaptea. Invidiam faptul că el nu putea înțelege durerea prin care trecea corpul meu!

Am invidiat faptul că eu mă luptam cu depresia postnatală și plângeam aproape zilnic, în timp ce el părea să se țină pe picioare. Și nu credeam că el înțelegea nimic din ceea ce trăiam eu.

Îl invidiam pentru faptul că îmi dădea sfaturi când eu nu voiam decât să fiu ținută în brațe și să îmi fie validate emoțiile. Am invidiat faptul că el nu vedea schimbările la fel de profund ca mine. Am invidiat faptul că putea pleca din casă fără să fie nevoit să umple suficiente biberoane pentru a acoperi timpul în care va fi plecat. Și am invidiat faptul că, în timp ce era plecat, nu simțea nevoia constantă de a se grăbi acasă.

Mi-am invidiat soțul - și acest lucru a afectat viața noastră de familie! Resentimentele mele interne proveneau din modul în care percepeam această schimbare în viața și în căsnicia noastră ca părinți pentru prima dată - și din lipsa de comunicare.

În loc să simt că suntem în aceeași echipă, am simțit că suntem rivali - complet străini în casa noastră. Mă simțeam de parcă întreaga lume era împotriva mea, iar eu mă prăbușeam în tăcere. Îmi doream cu disperare să mă simt văzută, auzită și validată - dar nu mă simțeam deloc așa.

Ceea ce nu am reușit să realizez este că amândoi ne aflam într-o tranziție pe care nu o mai experimentasem până atunci!

Niciunul dintre noi nu avea nici cea mai mică idee despre ceea ce făceam, dar făceam tot ce puteam. Da, el nu trebuia să se gândească cum să mai umple timpul copilului - dar, în schimb, trebuia să se gândească cum să compenseze timpul pe care îl pierdea cât timp orele de muncă îl țineau departe de casă.

În timp ce eu invidiam timpul pe care îl petrecea departe de casă, el era întristat de acest lucru și își dorea să petreacă acasă la fel de mult timp ca și mine!

Da, el nu trebuia să treacă prin emoțiile pe care le simțeam eu - dar, în schimb, trebuia să-și dea seama cum să mă facă să observ că îi pasă profund și că își dorea să mă deschid față de el în timpul fazei postnatale, în loc să-l trateze ca pe un dușman.

Da, nu trebuia să se grăbească să se întoarcă acasă cât timp era plecat - dar, în schimb, trebuia să încerce să mă convingă să mă bucur de timpul petrecut departe de casă și să mă facă să am încredere în faptul că știa cum să fie tatăl copilului nostru și să se ocupe de el când eu nu eram prin preajmă. În plină depresie postpartum, nu mi-am dat seama de toate aceste lucruri.

Nutream o gelozie nesănătoasă care provenea din multă autocompătimire și din incapacitatea de a înțelege modul în care această schimbare ne afecta cu adevărat pe amândoi!

Dar asta trebuia să se schimbe - pentru ca mariajul nostru să devină mai puternic și pentru ca noi să fim părinți împreună, ca o echipă.

Chiar și acum, îl invidiez din când în când pe soțul meu - din cauza ușurinței cu care reușește să-l adoarmă pe fiul nostru sau a modului în care fiul nostru se comportă cu el într-un mod complet diferit față de mine. Dar a fost nevoie de multă comunicare pentru a învăța că nu este nevoie de gelozie - și că aceasta face mai mult rău căsniciei mele decât ajută.

Căsnicia cu copii nu este ușor de manevrat, dar sunt recunoscătoare pentru bărbatul și tatăl care este soțul meu - și suficient de norocoasă să îl am prin această călătorie plină de neprevăzut.

În unele zile, este mai greu pentru mine. În alte zile, este mai greu pentru el. Dar în fiecare zi, amândoi experimentăm o formă de greu - și datoria noastră nu este să îl disprețuim pe celălalt pentru că aparent face față mai ușor, ci să învățăm cum să intervenim și să umplem golul în modurile în care avem nevoie unul de celălalt. La urma urmei, asta înseamnă munca în echipă.

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-ul mother.ly.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Soțul meu a fost grav bolnav și eu am refuzat să-l ajut
  Soțul meu a fost grav bolnav și eu am refuzat să-l ajut

  Atunci când ești răcită sau bolnavă, foarte rar se întâmplă să stai la pat. Nu pentru că nu ai vrea sau pentru că nu ai simți nevoia să te odihnești, ci pentru...

  Drama copilăriei lui George Burcea, soțul Andreei Bălan: Tatăl meu o bătea pe mama. Și eu imi luam bătaie, am fost abuzat
  Drama copilăriei lui George Burcea, soțul Andreei Bălan: Tatăl meu o bătea pe mama. Și eu imi luam bătaie, am fost abuzat

  Soțul Andreei Bălan, George Burcea vine în atenția publicului cu mărturisiri șocante. Se pare că cei doi au suferit copilării traumatizante, care și-au pus adânc amprenta...

  Cum arată Lili Sandu la 40 de zile după ce a născut: ”Abia aștept ca medicul să-mi dea ok-ul pentru sală. Să vă prezint abdomenul meu”
  Cum arată Lili Sandu la 40 de zile după ce a născut: ”Abia aștept ca medicul să-mi dea ok-ul pentru sală. Să vă prezint abdomenul meu”

  Una dintre vedetele cele mai cunoscute de la noi a devenit pentru prima dată mamă în vara care a trecut. Descoperă din articolul de mai jos cum arată Lili Sandu la o lună şi...

  13 femei au fost controlate ginecologic cu forța după ce un nou-născut a fost descoperit în baia unui aeroport
  13 femei au fost controlate ginecologic cu forța după ce un nou-născut a fost descoperit în baia unui aeroport

  Scene de neconceput într-un aeroport din Doha. Mai multe pasagere au fost controlate ginecologic cu forța după ce, într-o toaletă, a fost găsit abandonat un bebeluș născut...

  Cazul incredibil al mamei căreia i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort
  Cazul incredibil al mamei căreia i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort

  O mamă risca să facă septicemie așa că i-au fost amputate picioarele după ce a născut un bebeluș mort. Declarațiile ei sunt cutremurătoare.

  Soțul meu vrea o zi liberă de la viața de familie pentru că are un salariu mai mare ca al meu
  Soțul meu vrea o zi liberă de la viața de familie pentru că are un salariu mai mare ca al meu

  A fi părinte este un job cu normă întreagă, indiferent că ești o mamă casnică sau că lucrezi 50 de ore pe săptămână. Oricât de mult ți-ai dori, uneori, să...

  Un bebeluș din Cluj a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă
  Un bebeluș din Cluj a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă

  Caz cutremurător în Cluj, unde un bebeluș a murit după ce a fost născut pe ascuns și abandonat în cadă. Copilașul s-a născut viu, dar a fost găsit fără suflare...

  Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!
  Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!

  Chiar dacă, de cele mai multe ori este plină de provocări, trebuie să recunoaștem că alăptarea rămâne una dintre cele mai speciale și fericite etape din viață unei proaspete...

  © 2022 Qbebe