Cele 5 limbaje ale iubirii - De ce este important să le indentifici pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă

Cele 5 limbaje ale iubirii - De ce este important să le indentifici pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă

Mariana Voinea

Există cinci limbaje ale iubirii principale pe care fiecare dintre noi le folosim, în mod inconștient, în relația de cuplu. A conștientiza aceste limbaje și a afla în ce tipologie se încadrează fiecare partener în parte, poate ajuta la consolidarea relației.

Puțini dintre noi știu că există cinci limbaje ale iubirii care descriu cinci moduri prin care oamenii primesc și exprimă dragostea într-o relație. Cunoașterea limbajului iubirii partenerului și exprimarea limbajului propriu al iubirii atrage după sine închegarea relației, un sentiment de iubire și de apreciere totală. Gary Chapman, un celebru autor și pastor descrie cum putem folosi aceste limbaje ale iubirii pentru a arăta partenerului că ne pasă de el într-un mod care îi vorbește direct inimii.

Cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii” a fost publicată în anul 1992 și înainte de a o scrie, Chapman a observat anumite tipare în cuplurile pe care le consilia și a realizat faptul că partenerii nu înțelegeau în mod corespunzător nevoile celuilalt.

Cele cinci limbajele iubirii sunt: cuvintele de afirmare, timpul de calitate, atingerea fizică, actele de serviciu și cadourile

Cuvintele de a fi afirmare

Cuvintele de a fi afirmare vorbesc despre exprimarea afecțiunii prin cuvinte rostite, laude sau aprecieri. Când acesta este limbajul principal al iubirii în cazul unei persoane, celălalt se bucură de cuvinte amabile și de încurajare, de citate importante, de notițe de dragoste și mesaje text drăguțe. Astfel, partenerul sau partenera va aprecia complementele și laudele.

Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?

Timp de calitate

Alte persoane folosesc ca limbaj al iubirii timpul de calitate și apreciază prezența deplină a celuilalt. Practic, acești oameni se simt cei mai iubiți și mai apreciați atunci când li se acordă toată atenția și când petrec timp de calitate împreună fără telefoane mobile, computere, ci doar prin contact vizual, interacționare atentă și ascultare activă.

Atingeri fizice

barbat sta la masa cu o femeie si o mangaie pe chip

Persoanele care folosesc ca și limbaj al lui iubirii atingerile fizice, apreciază mai mult afecțiunea fizică, intimitatea, ținerea de mână, atingerea delicată, masajul. Ideea acestor persoane despre o întâlnire minunată ar fi să se îmbrățișeze împreună cu celălalt pe canapea în timp ce se uită la un film, să facă o plimbare lungă împreună în timp ce se țin de mână, să danseze lent împreună în bucătărie, practic mai mult contact fizic.

Acte de serviciu

Actele de serviciu reprezintă lucrurile frumoase și gesturile care îl fac pe partener să se simtă iubit și apreciat, cum ar fi spălarea vaselor, cumpărăturile, aspirarea covorului, curățenia. Dacă limbajul principal al iubirii partenerului este reprezentat de actele de serviciu, atunci el va aprecia micile lucruri pe care le faci pentru el.

Cadouri

Un alt limbaj al iubirii cu care foarte multe persoane rezonează este primirea cadourilor care simbolizează dragostea, grija și afecțiunea. Aceste persoane apreciază nu numai cadoul în sine, ci și timpul și efortul depus pentru a-l alege. Asta nu înseamnă că persoanele care au ca limbaj al iubirii cadourile, se așteaptă neapărat la cadouri mari sau scumpe, ci contează efortul și atenția din spatele darului.

8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

Există alte limbaje ale iubirii?

Conform opiniei autorului, aceste cinci limbaje originale ale iubirii au rămas aceleași, dar asta nu înseamnă că nu există și alte modalități de a exprima și de a primi dragostea. Spre exemplu, experiențele împărtășite și securitatea emoțională reprezintă alte metode prin care anumite persoane își exprimă dragostea.

Cum identifici limbajul iubirii în cadrul cuplului tău?

În relația ta, este important să răspunzi acestor cinci întrebări importante pentru a vedea care este limbajul iubirii care te caracterizează pe tine și pe partenerul tău. Dacă îți spune te iubesc sau te laudă pentru ceva ce ai făcut, atunci limbajul iubirii exprimat este reprezentat de cuvintele de afirmare.

Dacă îi place foarte mult să petreacă timp cu tine și planifică o călătorie doar pentru voi doi, atunci el își exprimă iubirea prin timpul de calitate petrecut împreună. Dacă îi place foarte mult intimitatea fizică, te ține de mână în timp ce mergeți la piață sau la plimbae, atunci limbajul iubirii este caracterizat de atingerea fizică.

Cel din relație care adesea ajută la treburile casnice, la cumpărături, este cel care se exprimă iubirea prin actele de serviciu și desigur, trebuie să existe și persoane care adoră să primească daruri în relație.

30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

Beneficiile pe care limbajele iubirii le aduc relațiilor

Pentru că fiecare persoană își exprimă și primește dragostea în mod diferit, învățarea și înțelegerea acestor diferențe poate avea un impact semnificativ asupra relației. Conform autorului cărții, cele cinci limbaje ale iubirii reprezintă unul din cele mai simple moduri de a vă îmbunătăți relațiile deoarece:

Limbajul iubirii promovează lipsa de egoism

Când unul dintre parteneri se angajează să învețe limbajul iubirii altcuiva, se concentrează mai degrabă pe nevoile partenerului, decât pe nevoile proprii. Celălalt ar trebui să facă un efort și să învețe să răspundă la limbajul iubirii partenerului, mai degrabă decât să încerce să îl convingă să-și schimbe limbajul propriu.

Limbajele iubirii creează empatie

Pe măsură ce unul din parteneri învață mai multe despre modul în care celălalt experimentează dragostea, învață și să empatizeze cu el și să facă respectiva persoană se simtă semnificativă și iubită.

Limbajele iubirii îmbunătățesc intimitatea

Faptul că în cuplu se vorbește în mod regulat de limbajul iubirii și de dragoste, atunci partenerii se conectează într-un mod mult mai profund, iar relația se adâncește în intimitate.

Limbajele iubirii ajută la creșterea personală

Atunci când te concentrezi pe nevoile altcuiva, crești din punct de vedere personal, ești în zona ta de confort, ești motivat să crești, să te schimbi și să înțelegi și alte moduri de a gândi.

Desigur că există și persoane care critică limbajele iubirii sau care le folosesc pentru control, pedeapsă sau manipularea celuilalt. Limbajele de iubire ar trebui să reprezinte modalități de a deschide comunicarea și compasiunea, nu jocuri sau arme împotriva partenerului de cuplu, deși unii oameni continuă să le folosească doar în scopuri negative.

În plus, cele cinci limbaje ale iubirii nu vor rezolva chiar toate problemele de cuplu, ci reprezintă un unul din multele instrumente ce pot fi folosite pentru a îmbunătăți comunicarea cu partenerul. Cercetările arată că în cuplurile în care sunt folosite limbajele iubirii reciproce, există mai multă fericire, emoții puternice, capacitatea de a gestiona propriile sentimente, schimbări comportamentale pozitive acceptare și eliminarea stresului în cuplu.

Acum că am aflat care sunt cele cinci limbaje ale iubirii, în care categorie te încadrezi tu? Dar partenerul tău? Crezi că puteți beneficia de mai multă armonie în cuplu dacă folosiți limbajele iubirii că puține efort și bună intenție în favoarea voastră?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: verywellmind.com

Articolul urmator
Sfaturile celui mai cunoscut preot din România, părintele Calistrat, pentru a avea o relație bună cu soacra
Sfaturile celui mai cunoscut preot din România, părintele Calistrat, pentru a avea o relație bună cu soacra

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Nu cred că am văzut o dragoste mai pură”. Un cuplu cu sindrom Down devine simbolul iubirii
  „Nu cred că am văzut o dragoste mai pură”. Un cuplu cu sindrom Down devine simbolul iubirii

  Un fotograf a surprins dragostea necondiționată dintre un cuplu cu Sindrom Down. „În cei 28 de ani, de când exist pe acest Pământ, nu cred că am văzut o dragoste...

  Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu
  Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu

  Este foarte greu să „citești” un bărbat de la primele întâlniri. La începutul unei relații avem tendința de a ne lăsa purtate de val și de a ignora...

  Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
  Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

  Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

  Cele 3 cupluri din zodiac care au fost suflete pereche și în altă viață! Nici măcar moartea nu poate sta în calea iubirii lor
  Cele 3 cupluri din zodiac care au fost suflete pereche și în altă viață! Nici măcar moartea nu poate sta în calea iubirii lor

  Ai impresia că știi atât de multe despre o persoană, deși este prima dată când o vezi? Ai senzația de deja vu? Pare că partenerul tău de cuplu ți-a fost sortit de o...

  4 bărbați ai zodiacului cu care merită să intri într-o relație. Vei avea numai de câștigat
  4 bărbați ai zodiacului cu care merită să intri într-o relație. Vei avea numai de câștigat

  Astrologia este un domeniu fascinant, pe care studiindu-l, vei afla tot ce trebuie să știi despre potențialul partener de cuplu. Iată care sunt cei patru bărbați perfecți ai...

  Detalii mai puțin cunoscute despre familia Laurei Cosoi. Ce relație avea cu mama ei
  Detalii mai puțin cunoscute despre familia Laurei Cosoi. Ce relație avea cu mama ei

  Pe data de 19 decembrie, Laura Cosoi a anunțat, pe rețelele de socializare, că mama ei, Ligia Cosoi, a trecut în neființă. De-a lungul timpului, în cadrul mai multor...

  Cele mai potrivite perechi din zodiac pentru o relație de lungă durată
  Cele mai potrivite perechi din zodiac pentru o relație de lungă durată

  Dacă pentru anumite persoane o relație romantică de durată se bazează pe cât mai multe asemănări dintre parteneri, pentru altele contează mult modul în care aceștia...

  De ce este important să îi ceri iertare copilului tău
  De ce este important să îi ceri iertare copilului tău

  Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, ți se poate întâmpla să greșești față de el și fără să îți dai seama. Să nu îl...

  © 2024 Qbebe