Terapia de cuplu: chiar avem nevoie de ea sau ne putem descurca și singuri?

Andreea Guică - Redactor

Psihoterapia a evoluat mult în ultimii ani. Din ce în ce mai multe persoane sunt deschise în a începe un proces de psihoterapie. Printr-o multitudine de forme și abordări, oamenii merg la terapie individual, în cuplu sau familie și în grup. Dacă te gândești să te implici împreună cu partenerul/partenera într-o terapie de cuplu, dar încă mai ai întrebări, acest articol este pentru tine.

Ce este și cum ne ajută terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie care se adresează ambilor parteneri de cuplu. Cei doi se implică într-un proces de terapie mediat de un psihoterapeut, pentru a învăța cum să gestioneze dificultățile cu care se confruntă în relație.

Mai concret, terapeutul îi învață pe cei doi parteneri cum să se asculte și să-și comunice reciproc nevoile, sentimentele. Cine dorește să meargă la terapie de cuplu trebuie să știe că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Terapia, în orice formă a ei, înseamnă muncă și determinare – în cazul acesta, pentru a salva relația. Într-un astfel de proces ies la suprafață sentimente și gânduri nespuse, traume, frici și vulnerabilități. Dar e nevoie de toate acestea pentru a ajunge la împlinirea pe care cei doi parteneri o vor resimți în relația lor. Dacă relația merită salvată, înseamnă că ambii parteneri vor face compromisuri.

Femeie cu ochelari care sta in fata unui cuplu si gesticuleaza

Gândește-te la terapie ca la o casă părăsită pe care vrem să o renovăm. Trebuie mai întâi să facem curățenie și să aruncăm gunoiul. Ne vom murdări și ne vom umple de praf. Vom munci zile, săptămâni, poate luni întregi. Însă când vom ajunge la rezultatul dorit, toată munca pe care am depus-o va fi meritat cu vârf și îndesat.

Iată câteva dintre cele mai comune situații pe care cuplurile le pot gestiona (mai bine) cu ajutorul unui specialist:

 • viața sexuală
 • rolurile fiecăruia în relație
 • descoperirea nevoilor fiecărui partener, precum și cât și în ce fel ne poate satisface celălalt aceste nevoi
 • situația financiară – una dintre cele mai des întâlnite surse de conflict în cuplu
 • diferențe de valori în creșterea copiilor
 • problematici legate de sănătate – o boală autoimună sau o tulburare mentală a unuia dintre parteneri poate crea stres, teamă sau chiar depresie
 • problematici legate de muncă sau alți factori externi cu rol stresor
 • pierderea unei persoane apropiate – când o persoană este afectată de moartea cuiva drag și relația este afectată. Partenerul se poate simți neputincios, pentru că nu știe cum să te ajute, sau chiar neglijat
 • timpul petrecut împreună – adesea partenerii au idei diferite despre ce înseamnă timpul petrecut împreună

Ce întrebări ți se adresează când faci terapie de cuplu?

Există mai multe tipuri de întrebări în terapia de cuplu. Mai jos se află o clasificare a lor, cu scop orientativ:

1. Întrebări din etapa de evaluare

Aceasta este etapa în care terapeutul adună cât mai multe informații despre cuplu:

 • De cât timp sunteți împreună?
 • Aveți copii?
 • Locuiți împreună?
 • Ce v-a făcut să începeți un proces de terapie?
 • Ce așteptări aveți de la acest proces de terapie?
 • Ce vă doriți să obțineți de la acest proces de terapie?
 • Cum și când v-ați cunoscut/îndrăgostit?
 • Cum descrie fiecare relația în câteva cuvinte, în prezent?
 • Care este problematica pentru care ați cerut ajutorul, venind astăzi aici? Amândoi considerați asta?

2. Întrebări din etapa de conștientizare

Etapa în care beneficiarii terapiei își conștientizează nevoile proprii și ale celuilalt. În această etapă tu sau partenerul vă puteți da seama că de fapt nu ați fost niciodată fericiți și ați menținut relația din alte motive. Sau, dimpotrivă, vă puteți da seama că vă doriți amândoi la fel de mult relația asta și sunteți dispuși să luptați pentru ea.

 • Ce ai putea să faci pentru a fi mai fericit în această relație?
 • Ce ar putea face partenerul pentru ca tu să fii mai fericit în această relație?
 • Cum și cât de des vă certați? Cum reacționează fiecare? Cum se simte fiecare în timpul și după ce vă certați? Care este subiectul pentru care vă certați cel mai des?

3. Întrebări din etapa de restructurare

Restructurarea presupune așezarea noilor informații primite în urma procesului terapeutic și implementarea schimbării.

 • Ce puteți face fiecare pentru ca problema x să nu vă mai deranjeze?
 • Ce ai învățat nou despre partenerul tău?
 • Cum definești relația în momentul prezent? Ce s-a schimbat?

Terapie de cuplu: păreri ale celor care au urmat astfel de ședințe

A: ”Când am intrat în terapie îi ziceam zilnic: „Te urăsc de moarte”! Dar tot nu puteam să ies din relație. La un moment dat am luat o pauză, Vlad s-a mutat la cel mai bun prieten al lui. Am continuat să mergem la terapie și să discutăm despre ce simțeam. Nu ne-am mai împăcat după pauză, dar despărțirea a fost una mai puțin tumultoasă decât relația. Terapeuta ne-a învățat cum să discutăm cu respect, indiferent cât de furioși sau frustrați eram. Este incredibil că acum, când ne mai vedem, nu ne mai certăm și ne respectăm. În final am realizat că, dacă încerci să rămâi într-o relație și nu faci decât să te rănești constant cu partenerul, mai bine ieși de acolo. Acum mergem în continuare la terapie, fiecare la alt psiholog.

C: ”În societatea în care trăim, să auzi un bărbat că s-a simțit respins după nașterea copilului este văzut ca lipsă de masculinitate. Eu mă consideram puternic. Nimic mai fals. Faptul că eu nu-mi acceptam natura umană, de om vulnerabil, cu sentimente reale și nu doar pozitive, m-a determinat să calc strâmb. Unii dintre noi facem față respingerii prin comportamente distructive. Când am înșelat-o pe Cristina, am văzut de fapt cât de vulnerabil eram și eu. Și am tot trăit cu vinovăția aia de atunci. Până la urmă e mai bine că a ieșit la iveală, fiindcă acum facem terapie și încercăm să avem o relație cât mai sinceră.”

Barbat si femeie care stau pe canapea si se tin de mana

B.G.: ”Experiența mea personală spune că atunci când te duci la terapie de cuplu investești în ceva ce se va dezvolta. Așa cum dacă îți neglijezi sănătatea poți ajunge să te îmbolnăvești; dacă îți neglijezi relația poți ajunge la divorț sau în cel mai bun caz, la o căsnicie eșuată.”

Ce preț are o ședință de terapie de cuplu?

În terapie de cuplu, prețurile variază în funcție de anumiți factori: experiența specialistului, abordarea psihoterapeutică, frecvența cu care mergi la terapie sau locația. În România, cel mai mic preț este 150 lei, iar cel mai mare preț poate ajunge până la 350 lei pentru o ședință care durează între 50 și 90 de minute. Deci, un preț mediu pentru un astfel de serviciu este 250 lei.

Există terapie de cuplu gratuită?

Poți beneficia de psihoterapie gratuită cu un bilet de la medicul de familie, care va fi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Bineînțeles, pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să figurezi ca plătitor lunar la CAS.
Iată ce ne spune Maria Dumitru, psiholog clinician, despre terapia gratuită: „În reglementările legislative din 2014, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa. A fi furnizor de servicii conexe presupune ca decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie. Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”.

Se poate și fără terapie de cuplu? Părerea specialistului

Joree Rose, psihoterapeut specializat în lucrul cu familia și cuplul, oferă câteva alternative la terapia de cuplu. Dacă te afli în impas în relația ta de cuplu și nu ești încă pregătit să mergi la terapie (din varii motive) iată câteva lucruri pe care le poți încerca împreună cu partenerul tău:

Tineri imbratisati pe canapea zambind

 1. Încercați lucruri noi împreună - Joree spune că una dintre provocările mari ale unui cuplu este instalarea unei rutine în care partenerii se simt deconectați unul de la celălalt.
  Astfel, aceasta încurajează cuplurile să fie prezente în relația lor, printr-o activitate comună.
 2. Plecați împreună într-o excursie spontană - Câteodată, faptul că tu și partenerul ieșiți din rutina voastră obișnuită vă poate ajuta să observați aspecte noi ale relației și să regăsiți altele pe care le-ați neglijat.
 3. Ieșiți la o întâlnire o dată pe săptămână - Poate suna banal, însă faptul că vă dați reciproc un timp și spațiu numai al vostru în mod regulat, crește nivelul de intimitate și de conexiune.

Surse:
https://www.psychologytoday.com/intl/articles/200302/couples-therapy-world-scale
https://smartliving.ro/terapia-de-cuplu-cand-se-recomanda-ce-inseamna/
https://www.verywellmind.com/couples-therapy-definition-types-techniques-and-efficacy-5191137
https://clevermemo.com/blog/en/couple-therapy-questions-marriage-counseling/
https://newmedicine.ro/cat-costa-terapia-de-cuplu-pret-pe-sedinta/
https://www.vice.com/ro/article/dyg4z7/la-ce-ajuta-terapia-de-cuplu
https://www.quora.com/Does-couples-counseling-really-work

Surse foto: https://www.istockphoto.com/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul erou de la Piatra Neamț a lăsat în urmă doi copii și o soție îndurerată: "Nu avem nevoie de un erou. Avem nevoie de un soț, de un tată"
  Medicul erou de la Piatra Neamț a lăsat în urmă doi copii și o soție îndurerată: "Nu avem nevoie de un erou. Avem nevoie de un soț, de un tată"

  Tragedia de proporții de la Piatra Neamț a cutremurat o țară întreagă. Sâmbătă seară, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, 10...

  Masca de protecție: chiar avem nevoie de ea în perioada PANDEMIEI SARS-C0V2?
  Masca de protecție: chiar avem nevoie de ea în perioada PANDEMIEI SARS-C0V2?

  Mulți părinți se întreabă dacă avem cu adevărat nevoie de mască de protecție în această perioadă. Medicul specialist ORL, Dr.Ana Maria Apostol, explică utilitatea...

  Lili Sandu, despre viața de cuplu cu copil: ”Nu avem bonă. Eu cu țâțica, el se ocupă cu adormitul. Avem momente și pentru noi. Hormonii au luat-o...”
  Lili Sandu, despre viața de cuplu cu copil: ”Nu avem bonă. Eu cu țâțica, el se ocupă cu adormitul. Avem momente și pentru noi. Hormonii au luat-o...”

  Printre vedetele care au născut în pandemie, se numără și Lili Sandu, care în luna august a adus pe lume un băiețel superb, pe nume Thomas Jay. Copilul a fost foarte dorit...

  Dr. Musta, apel tulburător către toți medicii: „Știu că avem și noi familii, dar ACUM este nevoie mai mult ca niciodată de noi. Nu avem o profesie oarecare!”
  Dr. Musta, apel tulburător către toți medicii: „Știu că avem și noi familii, dar ACUM este nevoie mai mult ca niciodată de noi. Nu avem o profesie oarecare!”

  Oare dacă eu aș fi medic ce aș face? Asta m-am întrebat încă de când au început să apară cazuri de cadre medicale care demisionează sau refuză să interneze...

  Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca
  Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca

  Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea acestora pentru a trata un spectru larg de afecțiuni și simptomele acestora, precum...

  Avem nevoie și de vești bune: o fetiță de 1 an a fost găsită în viață într-o pădure, dupa 3 zile de căutări
  Avem nevoie și de vești bune: o fetiță de 1 an a fost găsită în viață într-o pădure, dupa 3 zile de căutări

  O fetiţă de un an a fost găsită în viaţă după trei zile de la dispariţie, într-o pădure plină de urşi şi lupi, în Rusia: "Toţi au plâns, voluntari,...

  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă
  Bebelușii nu au nevoie de apă, chiar dacă este caniculă

  Este obligatorie hidratarea corectă în perioada de caniculă, dar nu și pentru bebeluși. Conform specialiștilor, cei mici nu au nevoie de apă.

  Chiar și în pandemie, copiii au nevoie de recuperare pediatrică
  Chiar și în pandemie, copiii au nevoie de recuperare pediatrică

  Asociația KinetoBebe a lansat campania „Un prim pas în viață” în care a adus împreună personalități iubite de părinți și de cei mici care vor citi...

  © 2022 Qbebe