Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Din grija pentru copilul tau
Burtici fericite

Sindromul inimii frânte

Am auzit cu toții că poți muri din cauza unei decepții sau a unei suferințe profunde, însă cât adevăr există în spatele acestei idei? Iată că acest lucru este posibil din punct de vedere fizic, specialiștii în domeniul medical reușind să demonstreze adevărul din spatele sindromului inimii frânte.

Informații despre sindromul inimii frânte

Sindromul inimii frânte este o afecțiune a inimii temporară a inimii care survine adesea în situații stresante, precum decesul unei persoane dragi, purtând denumirea de cardiomiopatie takotsubo sau cardiomiopatie de stres; poate fi declanșată și de o afecțiune fizică gravă sau de o intervenție chirurgicală. Persoanele care suferă de sindromul inimii frânte pot să prezinte durere bruscă de piept sau să creadă că suferă un atac de cord. Ce se întâmplă efectiv în acest sindrom? Survine o întrerupere temporară a funcției normale de pompare a inimii într-o anumită zonă a acesteia. Restul de funcții cardiace funcționează normal sau chiar cu contracții și mai puternice. Sindromul inimii frânte poate fi cauzat de reacția inimii la un nivel crescut de hormoni de stres, fiind tratabil; afecțiunea se reversează de la sine în decurs de câteva zile sau săptămâni.
Sindromul inimii frânte este diferit de un atac de cord în modul următor: un atac de cord este în general cauzat de un blocaj complet sau aproape complet al arterei cardiace; acest blocaj se datorează formării unui cheag de sânge la locul îngustării în urmă acumulării de grăsime (ateroscleroză) în peretele arterial. În schimb, în sindromul inimii frânte nu există un blocaj în artere, deși fluxul sanguin al inimii poate să se reducă.

sindromul inimii frante

Simptome pentru sindromul inimii frânte

Sindromul inimii frânte poate imita un atac de cord. Anumite simptome includ: durere în piept (angină), scurtarea respirației, chiar și în lipsa unui istoric de boli cardiace. Orice durere de lungă durată sau persistentă în piept poate reprezenta un semnal al unui atac de cord, prin urmare este important să fie luată în serios și să apelezi la servicii medicale de urgență. Prin urmare, dacă observi durere la nivelul pieptului, bătăi de inimă rapide sau neregulate (aritmii) sau scurtarea respirației după un eveniment stresant, sună imediat la ambulanță.

Cauze și factori de risc pentru sindromul inimii frânte

Cauza exactă pentru acest sindrom este neclară, fiind considerată că reprezintă o acumulare a hormonilor de stres, precum adrenalină, care poate afecta temporar inima (nu se cunoaște mecanismul de acțiune exact, fiind suspectată o constricție temporară a arterelor mari sau mici ale inimii). De obicei este precedată de un eveniment fizic intens sau emoțional: știrea decesului neașteptat al unei persoane dragi, o despărțire/divorț, o respingere sau o trădare în dragoste, un diagnostic medical terifiant, abuz domestic, pierderea sau câștigul unei sume mari de bani, certuri puternice, o petrecere surpriză, susținerea unui discurs în public, pierderea locului de muncă, divorț, factori stresori fizici (atac astmatic, accident de mașină sau intervenție chirurgicală majoră). Este posibil ca și unele medicamente să determine apariția simptomelor prin creșterea nivelului hormonilor de stres, cum ar fi: epinefrină (pentru tratamentul reacțiilor alergice grave sau al unui atac astmatic grav), duloxetină (medicament pentru a trata probleme nervoase ale persoanelor cu diabet sau ca tratament pentru depresie), venlafaxina (tratament pentru depresie), levotiroxina (tratarea unei funcționări necorespunzătoare a glandelor tiroidei).
Există și o serie de factori de risc cunoscuți, inclusiv: sexul (femeile sunt mai afectate decât bărbații), vârsta (mai mare de 50 de ani), istoric de afecțiune neurologică (tulburări neurologice precum leziune la cap sau tulburare de tip convulsiv - epilepsie), tulburare psihiatrică anterioară sau curentă (anxietate sau depresie).

Diagnostic pentru sindromul inimii frânte

Dacă medicul suspectează această problemă de sănătate poate apela la următoarele teste în scop diagnostic: istoric personal și exeminare fizică (când ai experiementat simptome la nivelul inimii și cauze majore de stres ce au survenit recent), electrocardiogramă (pot fi identificcate neregularități în ritmul cardiac și în structura inimii), ecocardiogramă (se poate observa mărirea inimii sau o formă neregulată a sa), teste sanguine (anumite enzime apar crescute la nivelul sângelui), radiografie toracică (modificări ale formei inimii sau la nivelul plămânilor), RMN (imagini detaliate ale inimii), angiogramă coronariană (imagini detaliate ale vaselor de sânge din inimă). Pentru a monitoriza starea de sănătate, poate fi recomandată o ecografie la interval de o lună după diagnostic.

sindromul inimii frante

Tratament pentru sindromul inimii frânte

Nu există un tratament standard, fiind similar celui pentru atac de cord. Majoritatea persoanelor sunt internate până la recuperare. Medicația recomandată constă de obicei în: inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei, beta-blocante și diuretice, care reduc solicitarea asupra inimii și previn viitoare probleme (timp de 3-6 luni). Intervențiile chirurgicale nu sunt de ajutor în acest caz.

Complicații 

În cazuri rare, sindromul inimii frânte este fatal. Cu toate acestea recuperarea este în majoritatea cazurilor rapidă și nu are efecte pe termen lung. Alte complicații includ: acumulare de lichid în plămâni (edem pulmonar), tensiune arterială scăzută (hipotensiune), tulburări în ritmul cardiac (insuficiență cardiacă, insuficiență pe termen scurt a mușchiului cardiac). Este de asemenea posibil să suferi de acest sindrom din nou dacă ai un alt eveniment stresant, însă sunt șanse reduse.

Modalități de prevenire 

Există posibilitatea ca acest sindrom să se repete, nu există nicio terapie dovedită să prevină episoade recurente. Mulți medici recomandă tratament de lungă durată cu beta-blocante sau medicamente similare care pot bloca efectele potențial nocive ale hormonilor de stres asupra inimii. Recunoașterea și gestionarea stresului poate fi de asemenea importantă în prevenirea sindromului inimii frânte, deși nu există dovezi clare în acest sens.

Surse: www.heart.org; www.mayoclinic.org; www.webmd.com

12 tipuri de barbati de care femeile fug

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Deficiența de vitamina D poate duce la boli grave ale inimii
  Deficiența de vitamina D poate duce la boli grave ale inimii

  Vitamina D este una dintre vitaminele de care depinde cel mai mult starea noastră de sănătate. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, un aport suficient al ei ne poate ține...

  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii
  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii

  Psihologii atrag un semnal de alarmă asupra faptului că din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de „sindromul prințesei/ al prințului".

  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie
  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie

  Un număr impresionant de 16 copii se confruntă cu „sindromul vârcolacului" după ce li s-au administrat tratamente pentru indigestie. Fotografiile aproape că par ireale,...

  Cum îți arată pielea atunci când suferi de sindromul Ehlers-Danlos
  Cum îți arată pielea atunci când suferi de sindromul Ehlers-Danlos

  Sindromul Ehlers-Danlos afectează cantitatea de colagen pe care o secretă organismul și în consecință pielea dobândește un aspect ridat îmbătrânit. Ce alte...

  Un erou adevărat: băiețelul cu sindromul Down care are grijă de cei trei frați ai săi invalizi
  Un erou adevărat: băiețelul cu sindromul Down care are grijă de cei trei frați ai săi invalizi

  Fotografiile cu băiețelul cu sindromul Down din Bulgaria, adoptat recent de către o familie americană, care are în grijă încă 3 copii bolnavi, au cucerit inimile tuturor...

  Suferi de sindromul ovarului polichistic? Sunt șanse să naști un copil cu autism
  Suferi de sindromul ovarului polichistic? Sunt șanse să naști un copil cu autism

  Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice și doresc să conceapă un copil au motiv de îngrijorare, avertizează cercetătorii!

  Semne că ai sindromul colonului iritabil
  Semne că ai sindromul colonului iritabil

  Sindromul colonului iritabil este o afecțiune extrem de des întâlnită în prezent și identificat la nivel statistic un procent estimat de persoane cuprins între...

  © 2019 Qbebe