9 greșeli în căsnicie care îți afectează copiii

Orice căsnicie trece din când în când prin momente de cumpănă. Iată însă că anumite lucruri au un impact nu doar asupra relației dintre parteneri, ci și asupra copiilor pe termen lung. Care sunt acestea și din ce motiv greșelile din căsnicie îți pot afecta copilul vei afla în continuare.

Multe dintre lucrurile ce se petrec într-un cuplu căsătorit cu impact negativ și direct asupra copiilor pot fi ușor de intuit: lipsa manifestărilor de afecțiune reciprocă, folosirea apelativelor jignitoare, evitarea discuțiilor lămuritoare sau chiar păstrarea tăcerii pentru un timp îndelungat. În timp, copiii ajung să repete acțiunile părinților în relațiile pe care le vor avea la rândul lor și se vor transforma în niște adulți distanți, care nu comunică sau care sunt abuzivi sau, dimpotrivă, vor avea relații romantice de succes mai târziu în viață. Dacă știți că în cazul vostru căsnicia este toxică și există abuz de natură verbală, emoțională sau fizică, este de preferat să îndepărtați cât mai mult copilul de acest mediu. El poate resimți tensiunile dintre părinți și va asimila detașarea emoțională. De asemenea, cei mici imită ceea ce văd la părinți, așadar este indicat să vă revizuiți constant manifestările în fața lor. Iată cele mai frecvent întâlnite greșeli în căsnicie:

Citește și: 15 greseli frecvente pe care le fac parintii si efectele lor asupra dezvoltarii emotionale a copiilor 

1. Subminați unul altuia deciziile de parenting

De exemplu, tu ai stabilit pentru copil o listă de sarcini pe care le are de realizat înainte de a primi permisiunea pentru a ieși afară, însă partenerul trece peste cuvântul tău și îi dă voie să facă ce vrea. Este important să aveți opinii similare, să faceți compromisuri și să ajungeți la acord, meținând un front comun, conform terapeutului Marni Feuerman din Florida. În acest fel copilul va înțelege clar care sunt regulile pe care trebuie să le respecte. În caz contrar veți învăța involuntar copiii cum să devină manipulatori mai buni (la maturitate se transformă într-o strategie sigură pentru obținerea rezultatelor dorite).

greseli in casnicie

2. Nu acordați timp relației de cuplu

Deși dragostea este cea care v-a determinat să deveniți părinți, când vă găsiți în această ipostază aproape întotdeauna copilul ajunge pe primul loc, chiar și înaintea căsniciei. Conform terapeutului Liz Higgins din Dallas, trebuie să acordați atenție celui mic, fără însă a plasa relația de cuplu pe ultimul loc. Copiii se dezvoltă mult mai armonios când părinții împărtășesc o relație sănătoasă și, din contră, suferă când relația dintre aceștia este instabilă sau nesănătoasă. Puteți organiza seri romatice în care să ieșiți împreună pentru a vă întări relația și a crea un efect pe termen lung ce va conferi beneficii întregii familii.

3. Priviți meseria de părinte drept o competiție

Dacă vedeți astfel lucrurile, nu sunteți de vină decât voi. Meseria de părinte nu trebuie să se constituie niciodată într-o întrecere cu partenerul pentru a obține afecțiunea copilului sau a reuși mai bine sau mai mult să distrați copilul conform terapeutului Deborah Mecklinger. Încercarea constantă de a surclasa pe cel de-al doilea părinte fie prin cumpărarea afecțiunii copilului, fie prin încălcarea unor reguli care îl privesc nu au decât un impact negativ asupra familiei (niciunul dintre parteneri nu-și dorește să fie privit drept lupul cel rău). Toți membrii familiei vor ajunge să resimtă anxietate, lipsă de siguranță și confuzie în condițiile creării unui mediu de rivalitate ce implică un comportament manipulativ.

4. Nu arătați afecțiune partenerului

Evident, majoritatea părinților nu depășesc anumite limite cu privire la apropierea fizică în fața copiilor. Însă, în același timp, nici o atitudine prea reținută nu este benefică, conform terapeutului Marni Feuerman din Florida. Astfel de momente în care afecțiunea dintre voi este vizibilă vor insufla un sentiment de siguranța în copii. Dragostea și afecțiunea îi determină să se simtă în siguranță și iubiți. De altfel, creați astfel și un bun exemplu (copiii internalizează ceea ce văd și vor percepe relația dintre părinții lor drept idealul unei relații romantice).

5. Nu vă certați niciodată

Acest punct poate părea puțin bizar, dar adevărul este că o ceartă sănătoasă într-o relație, care implică susținerea argumentelor în mod decent, poate reprezenta un beneficiu dacă copilul asistă la ea, după spusele terapeutului Liz Higgins din Dallas. Aceasta va îndepărta falsa presupunere că un cuplu adult nu se ceartă niciodată și va oferi copilului ocazia de a observa că adulții pot avea divergențe și totuși vor rămâne împreună și uniți (învață în plus modul sănătos în care are loc rezolvarea unui conflict și vor prelua la rândul lor comportamentul). Desigur, discuția nu trebuie să implice abuz verbal sau fizic în fața copilului.

6. Vă certați prea mult

În continuarea punctului anterior, nu este benefic nici reversul medaliei, și anume să vă certați constant. Viața într-un mediu ostil și cu părinți nefericiți poate avea un impact negativ asupra respectului de sine al copilului și poate crea probleme de încredere. Copiii încep să se întrebe ce este greșit la ei de părinții ajung să se certe, considerând că ei reprezintă motivul dezechilibrului. Vor purta acest sentiment de vină până la maturitate, iar apoi pot deveni la rândul lor ostili în relații, atrăgând persoane nepotrivite.

7. Nu comunicați

Dacă nu obișnuiți să dezbateți problemele cu care vă întâlniți transmiteți copiilor mesajul că este în regulă să nu discute și să evite acest lucru. Vor învăța de asemenea să se retragă emoțional sau să devină pasiv-agresivi când sunt supărați. Pe termen lung vor dezvolta o viziune pesimistă asupra relațiilor. Trebuie să le transmiteți că este extrem de importantă comunicarea în cadrul unei relații și să corectați eventualele deficiențe.

8. Mințiți

Copiii observă și aud când nu sunteți cinstiți. Vor ajunge să creadă că este perfect normal și acceptabil să mintă și că toată lumea face acest lucru. Chiar și o onestitate selectivă transmite același tip de mesaj, cum este exemplul binecunoscut de a-i învăța să răspundă la telefon că nu sunteți acasă. Vor prelua acelați tipar comportamental de la voi la maturitate.

greseli in casnicie

9. Manifestați dispreț pentru partener în fața copiilor

Copiii chiar nu-și doresc să afle despre obiceiurile proaste de a se curăța ale soțului/soției, de altfel nici nu dispun de abilitățile sau maturitatea de a vă transmite acest lucru (în plus se simt și inconfortabil), susține terapeutul Marni Feuerman din Florida. În cazul în care vă doriți neapărat să vă manifestați deschis dezaprobarea față de partener, apelați la un prieten de încredere sau la un specialist terapeut. Dacă veți ponegri celălalt părinte în fața copiilor, îi veți stârni împotriva acestuia, lucru care nu este defel de dorit.

Surse:
www.huffingtonpost.com; www.beliefnet.com; www.thetalkingsolution.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

  Cel mai mare efect pe care îl are copilăria asupra vieții tale de adult reiese atunci când devii la rândul tău părinte. Unul dintre factorii predictivi ai modului...

  Greșeli de parenting care îți fac copilul antisocial
  Greșeli de parenting care îți fac copilul antisocial

  Conform unui studiu recent asupra mediului de îngrijire parentală, cercetătorii au descoperit că în perechile de gemeni identici copilul care a avut parte de un comportament...

  3 greșeli în alăptare care îți pot reduce lactația
  3 greșeli în alăptare care îți pot reduce lactația

  Odată ce începi să-ți alăptezi bebelușul, te preocupi să-i oferi un lapte de cea mai bună calitate, care să fie în cantități suficiente. Pentru a evita, pe cât...

  Bullying-ul, un fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori
  Bullying-ul, un fenomen care afectează pe termen lung copiii victime, martori complice sau agresori

  Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii aparținând ciclurilor gimnazial și liceal, 400.000 sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți în public, 390.000 sunt...

  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți
  9 greșeli pe care le faci atunci când îți înveți copilul să se spele pe dinți

  De sănătatea dinților depinde sănătatea întregului organism. Pentru a te asigura că micuțul tău se va deprinde încă de la o vârstă fragedă cu spălatul corect pe...

  Frenul labial restrictiv: cum îți afectează bebelușul
  Frenul labial restrictiv: cum îți afectează bebelușul

  Dacă bebelușul refuză sânul sau nu reușește să prindă mamelonul, este posibil să aibă fren labial restrictiv, cunoscut, în termeni populari, ca „buza...

  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor
  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor

  Atunci când e vorba despre încălțămintea copiilor, toată lumea este expertă, iar internetul abundă de sfaturi, unele de-a dreptul exagerate. Cert este că de la 11-15 luni,...

  Miley Cyrus și Liam Hemsworth au divorțat, la 8 luni de la căsnicie. Iată ce declară actorul!
  Miley Cyrus și Liam Hemsworth au divorțat, la 8 luni de la căsnicie. Iată ce declară actorul!

  Miley Cyrus și actorul Liam Hemsworth au decis să-i spună "adio", la nici opt luni de când și-au unit destinele, într-o ceremonie discretă.

  © 2021 Qbebe