Am descoperit boala psihică a copilului meu uitându-mă în telefonul lui

Alina Nedelcu - Redactor Senior

"M-am așezat cu grijă, cu telefonul copilului meu student în mână, cu permisiunea lui, uluită de ceea ce citeam. Sam cheltuia mii de dolari câștigați greu pentru a cumpăra mâncare și băuturi pentru prieteni. Fotografiile au arătat că Sam petrecea pe tot parcursul zilei, uneori chiar și în timpul orei. Adesea, trimitea texte fără sens mai multor persoane pe parcursul nopții. Unele aplicații îmi dezvăluiau comportamente sexuale riscante. Postările de pe rețelele de socializare demonstrau că Sam creează conflicte care nu existau de fapt și transmitea povești incredibile ca și cum ar fi adevărate. Și chiar acolo, cu toate celelalte postări bizare din mediile de socializare care ne fuseseră ascunse, au fost cele în care Sam și-a descris sinuciderea.

Confesiunile unei mame despre fiul ei adolescent

Pe când citeam șocată, Sam dormea într-un pat de spital, recuperându-se după prima tentativă de sinucidere. Fusese una violentă și avea să fie spitalizat câteva săptămâni. La final, Sam va pleca din spital cu un diagnostic de tulburare bipolară, probabil cauzat de stres, lipsa somnului și abuz de substanțe. Nu se va putea întoarce la școală mult timp.
Nu dau vina pe prietenii care l-au împins pe Sam să cumpere tuturor cina sau să chiulească de la cursuri ca să se ducă la petreceri. Mă întreb, însă, de ce niciunul dintre acești așa-numiți prieteni nu s-a gândit să-l încurajeze pe Sam să caute ajutor sau chiar să se înscrie la un psiholog de la școală, sau să vină la noi. Și aș dori să le sun că ceea ce ei considerau ca fiind componentele normale ale unei relații de colegiu au fost, de fapt, semne ale interacțiunilor nesănătoase și că au profitat de boala psihică a lui Sam.

Semnele bolii mintale erau clare. Când Sam a intrat în facultate, era timid, liniștit și muncitor. Nu a ratat niciodată un curs sau o sarcină și de multe ori devenea stresat dacă o responsabilitate nu era finalizată cu cel puțin o zi înainte de termen. Vorbea frumos despre familia lui, iar pagina lui de Social Media era plină de imagini cu familia și de citate motivaționale.
Prin schimbările bruște de comportament și riscurile pe care și le asuma zilnic, Sam arăta clar semne că se luptă cu o boală mintale. Nimeni nu a observat sau nimeni nu s-a deranjat să afle de ce Sam acționa ciudat. Aceste noi comportamente au făcut din copilul meu viața petrecerii, noul student sălbatic, care să ofere o masă gratuită și un râs bun, până la urmă. De ce să încerci să schimbi asta?

Între timp, când eram împreună ca familie și comunicam prin telefon și text, am observat schimbările. I-am sugerat lui Sam să caute ajutor specializat, eventual să vină acasă și să ne lase să îl sprijinim. Când a scris prietenilor despre cererile noastre, răspunsurile au variat de la „părinții tăi sunt nebuni” până la „părinții tăi nu știu cum te știm noi.” Oamenii care îl cunoșteau pe Sam de doar câteva săptămâni îi spuneau că îl cunosc mai bine decât noi, părinții lui.

Părinții, în timp ce îi ajutăm pe liceenii noștri să se pregătească pentru SAT-uri și să scriem eseul perfect al colegiului, este vital să vorbim deschis și despre sănătatea mintală. Trebuie să îi echipăm pentru a recunoaște semnele bolii mintale atât în ​​ei cât și în ceilalți.
Schimbări majore de comportament și neconcordanțe - cum ar fi cheltuielile excesive sau somnul, textele neregulate și utilizarea social media, schimbările în comportamentele sociale și sexuale, precum și durerile de cap frecvente sau durerile de stomac pot indica toate boli mintale. Adolescenții noștri trebuie să recunoască toate semnele.
Potrivit Institutului American pentru Abuz, consumul excesiv, în special în primele șase săptămâni de facultate, este comun - dar este și deosebit de periculos. A bea alccol în loc să își asume responsabilitățile, cum ar fi prezența la cursuri și temele este mult mai ușor, mai ales când nu este nimeni acolo să te supravegheze. Un astfel de comportant exagerat și abuziv duce spre boli mintale și / sau dependență. Adolescenții noștri trebuie să știe acest lucru înainte de a intra la facultate."

Tulburarea bipolară la adolescenți- cauze

Fiind o afecțiune deosebit de complexă, medicii nu pot spune care sunt cauzele precise ale declanșării unei tulburări bipolare. Cu toate acestea, există un punct de vedere comun, conform căruia factorul genetic, factorii de mediu și chimia creierului influențează posibilitatea ca un adolescent să sufere sau nu de o tulburare bipolară.
Un aspect important asupra căruia medicii atrag atenția este următorul: un procent important dintre adolescenții care au o tulburare bipolară au și alte probleme, precum: ADHD, anxietate, consumul de substanțe interzise etc..

Pe măsură ce un adolescent crește, este de datoria noastră, a părinților, să îi explicăm de ce are nevoie de un tratament special pentru tulburarea bipolară. Trebuie să se aibă grijă cu modul în care i se va transmite acest lucru, astfel încât să nu dezvolte o aversiune față de tratamentul respectiv.
De asemenea, este foarte posibil ca un adolescent să ajungă să consume alcool sau substanțe interzise, în condițiile în care tinerii cu tulburări bipolare sunt mai predispuși la așa ceva.
Astfel, trebuie să luăm în considerare faptul că alcoolul /substanțele interzise pot interfera cu anumite componente din medicamentele pe care adolescenții le iau în vederea ameliorării unei tulburări bipolare.

Tulburarea bipolară la adolescenți- simptome

Tulburarea bipolară este o afecțiune prezentă mai ales la adolescenți și la adulții tineri, dar în perioada adolescenței este important să se realizeze un diagnostic corect al acestei afecțiuni, în condițiile în care și așa intervin o serie de fluctuații hormonale care antrenează alternanța stărilor.
Ca să ne putem da seama dacă avem un copil care suferă sau nu de o tulburare bipolară, este necesar să știm exact care sunt manifestările specifice unui episod de manie din cadrul acestei tulburări și care sunt cele specifice pentru stările depresive.

În ceea ce privește mania, la un adolescent se vor sesiza următoarele simptome:
• Tot felul de „ieșiri” bruște, fără un motiv bine întemeiat
• Adolescentul pare mereu prea vesel sau se comportă prostește, așa cum nu ar trebui să procedeze la vârsta lui
• Sunt prezente dificultățile de concentrare
• Vorbește prea repede sau despre mai multe lucruri odată, fără a avea coerență
• Se simte mult prea important
• Își asumă comportamente periculoase
• Spune mereu că nu este obosit/ă
• Intervine adesea insomnia
• Se gândește la sex și vorbește despre așa ceva mult mai des decât în mod obișnuit

O depresie poate fi recunoscută ușor după:
• Adolescentul este mereu trist
• Plânge adesea
• Se simte singur
• Este chinuit de sentimente de vinovăție
• Crede că este o persoană care nu are valoare
• Apar stările de iritabilitate chiar și fără un motiv concret
• Intervine anxietatea
• Sunt prezente modificări semnificative de apetit (ori adolescentul mănâncă prea puțin, ori mănâncă prea mult)
• Se plânge de diferite dureri (precum acelea de stomac sau de cap)
• Are puțină energie chiar și dacă doarme suficient
• Nu mai are același interes pentru activitățile pe care înainte le adora
• Are gânduri/tentative de suicid

Surse: medicalnewstoday.com, scarymommy.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am descoperit că iubitul meu are cont pe OnlyFans…
  Am descoperit că iubitul meu are cont pe OnlyFans…

  O femeie de peste hotare a descoperit că iubitul său are anumite activități online pe care le ține secrete. Printre altele, un cont pe OnlyFans.

  Fiul meu era să moară pentru că eu eram preocupată cu telefonul
  Fiul meu era să moară pentru că eu eram preocupată cu telefonul

  „Copilul meu era să se înece fiindcă eu eram preocupată cu telefonul”, mărturisește o mamă care era pe punctul de a-și pierde copilul într-o fracțiune de...

  Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală
  Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală

  O mamă care are ADHD susține că diagnosticul său o ajută să fie o mamă bună pentru fiica sa, care a fost recent diagnosticată cu aceeași tulburare. Descoperiți cum anume, în...

  Am descoperit că soțul meu conversează cu o femeie și am confruntat-o...
  Am descoperit că soțul meu conversează cu o femeie și am confruntat-o...

  Când ești îndrăgostit, simți că lumea îți aparține. Când ești îndrăgostit, ești entuziasmat să faci lucruri pe care le-ai mai făcut de un milion de...

  Am descoperit că soțul meu mă înșală constant...online. Ce ar trebui să fac?
  Am descoperit că soțul meu mă înșală constant...online. Ce ar trebui să fac?

  După ce a încercat toate soluțiile posibile, o femeie apelează la ajutorul internetului în speranța că va reuși să rezolve situația disperată în care se află...

  De ce se suna la telefonul copilului în pandemie? De foame și de dor
  De ce se suna la telefonul copilului în pandemie? De foame și de dor

  În perioada pandemiei generate de noul coronavirus, la serviciul Telefonul Copilului s-au înregistrat mai multe apeluri ca de obicei. Motivele pentru care copiii au apelat la...

  Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot
  Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot

  Un tătic s-a enervat teribil după ce a primit un telefon de la învățătoarea fiului sau de 6 ani, care îi cerea să invite toți cei 24 de copii din clasa și pe părinții...

  © 2023 Qbebe