Când cade Lăsatul Secului în 2020

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pregătirea pentru o mare sărbătoare, așa cum este și Paștele, este marcată de momente simbolice. Printre acestea se numără și ziua în care are loc Lăsatul secului. Din textul de mai jos vei afla ce reprezintă această zi, când are loc în 2020 și care sunt cele mai vestite obiceiuri care o caracterizează.

Lăsata secului- semnificație

Lăsata secului marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începutul unuia dintre cele mai importante posturi: cel al Sfintelor Paști.

Când cade Lăsata Secului

Postul Paștelui este o perioadă de post care se remarcă, față de celelalte (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului), prin următoarea caracteristică: are 2 momente de Lăsatul secului. Astfel, primul dintre ele se leagă de Lăsatul secului pentru carne, fiind în Duminica Înfricoșatei Judecăți. În 2020, această duminică a fost pe 23 februarie.

Cel de-al doilea Lăsat al secului este în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și este pentru produse lactate, ouă și pește. Anul acesta, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este pe 1 martie.

Obiceiuri

Momentul intrării în Postul Paștelui este marcat cu precădere în zonele rurale, acolo menținându-se tradiții străvechi. Motivul pentru care se întâmplă așa, spun etnologii, se leagă în primul rând de următoarea concepție: înlăturarea ordinii prestabilite pentru a avea parte de ceva nou, purificat. De asemenea, Lăsatul secului se leagă și de echinocțiul de primăvară, de tradițiile care țin de trecerea la un nou an agrar. Această sărbătoare concide cu ceea ce se numea înainte „Cap de Primăvară”, prin care se marca plecarea iernii pentru a începe un nou an, marcat de renașterea vegetației.

Cele mai cunoscute și mai importante obiceiuri, în întreaga țară, se leagă de încercarea de rupere cu vechea ordine pentru purificare și pregătirea pentru întâmpinarea binelui. Spre exemplu, în Banat este populară, de Lăsatul secului, sărbătoarea „Cornilor”. „Cornii” poartă în mână nuiele de corn, cu care îi lovesc pe cei pe care îi colindă. După aceea sătenii se adună în mijlocul comunităților și urmează să se organizeze „strigatul darurilor”. Darurile sunt de fapt răvașe depuse la primărie, pe ele fiind însemnate diferite păcate ale sătenilor, care sunt dezvăluite public tocmai pentru a fi conștientizate și a se încerca să fie evitate pe viitor.
Seara, în aceeași zi, este organizată „strigarea peste sat”. Atunci sunt făcute focuri mari și se strigă păcate ale tuturor.

Focurile nu vor lipsa din mai multe tradiții de după Lăsata secului, cum ar fi de Mucenici (pe 9 martie), de la Alexii (Sfântul Alexie este celebrat pe 17 martie, acesta fiind patronul viețuitoarelor care iernează și urmează să se trezească la viața odată cu venirea primăverii), toate având scopul de purificare a mediului, de respingere a tot ce este stricat, trecut, în urma iernii, astfel încât muncile agricole și întreaga existență să intre într-o nouă etapă, cea a renașterii, a luminii.

Printre zonele țării în care se mizează pe utilizarea focurilor în perioada ce precede sărbătorile pascale este și Covasna. Când se lasă seara, pe dealuri se aprind focuri, sătenii fiind convinși că așa vor alunga spiritele rele din comunitate și din casele lor și natura va putea să fie mai generoasă cu ei, renăscând mai ușor.

Alt obicei de Lăsata secului, specific pentru sudul țării noastre, este Baterea halviței, așteptată de copii și adolescenți. Se ia o bucată de halviță, care se leagă cu o sfoară și va fi plimbată, iar participanții vor avea mâinile legate la spate și vor avea misiunea de a prinde cu gura halvița pentru a o mușca. Cel care va reuși va primi ca recompensă toată halvița.

În același timp, Lăsatul secului este marcat și de așa-numita Legare a grânelor. Scopul acestei tradiții este de protejare a recoltelor contra dăunătorilor. În ziua respectivă, oamenii nu au voie să atingă cerealele, întrucât, în caz contrar, recoltele vor fi distruse de diferiți prădători.

Foarte cunoscut este și un alt obicei specific pentru Lăsata secului: în partea de sud a țării (în Muntenia), se prepară plăcinte cu brânză dulce și cu stafide. Acestea le vor fi împărțite soacrelor de către nurori pentru ca relațiile dintre ele să se mențină bune pe parcursul Postului Paștelui.

Lăsatul secului este legat și de un alt obicei păstrat viu de-a lungul timpului: Cele 7 sticle de lapte. Obiectivul este să li se ofere copiilor sărmani 7 sticle de lapte, pe parcursul unei săptămâni. Explicația pentru acest demers este următoarea: se considera că așa inclusiv copiii nevoiași vor avea șansa la mai multă hrană.

Când se merge la nași

Printre cele mai semnificative obiceiuri de Lăsata secului este acela ca finii să-și viziteze nașii. Acesta este caracteristic în special pentru zona Munteniei (în Bărăgan), familia reunindu-se la masă în duminica de Lăsatul secului (anul acesta, pe 23 februarie), încercând să se hrănească bine pentru a le fi mai la îndemână să facă față restricțiilor din perioada Postului Mare.

În zona rurală a Bărăganului există următoarea tradiție: finii vin la nași cu o găină friptă, cu un colac mare uns cu miere sau cu o turtă în foi şi cu vin. Ei își cer iertare nașilor pentru păcatele de peste an, iar aceștia îi așează la o masă îmbelșugată.

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
  Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

  Vacanțele sunt așteptate întotdeauna cu nerăbdare de cei mici, indiferent de perioada din an în care au fost stabilite. Desigur, vacanța de vară este în topul...

  Poza zilei: momentul în care un cuplu cade în noroi la ședința foto de la nuntă
  Poza zilei: momentul în care un cuplu cade în noroi la ședința foto de la nuntă

  Atunci când viața îți dă noroi, de ce să nu faci poze în el? Așa a gândit un cuplu de tineri căsătoriți care în ziua nunții au decis să facă o...

  Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat
  Am chemat poliția când nu a venit nimeni să ia copilul de care aveam grijă când programul de bonă s-a terminat

  Chiar dacă alegi să ajuți pe cineva, când persoana respectivă nu dovedește că este responsabilă și că nu se poate ține de cuvânt trebuie să ie măsuri. Așa a procedat...

  De fiecare dată când soția mă întreabă ce fac copiii când stau cu ei, îi pun răbdarea la încercare cu aceste poze
  De fiecare dată când soția mă întreabă ce fac copiii când stau cu ei, îi pun răbdarea la încercare cu aceste poze

  Să recunoaștem, o dată cu ”meseria” de mamă vine și un soi de tulburare obsesiv-compulsivă pentru sănătatea și bunăstarea copiilor. Așa că, atunci când nu...

  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată
  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată

  Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai arătoși tătici, David Beckham a demonstrat de nenumărate ori că este un bărbat de familie, că își iubește nespus soția și...

  10 persoane faimoase care au fost adoptate când erau copii
  10 persoane faimoase care au fost adoptate când erau copii

  Fie că este vorba despre actori sau despre cântăreți, fie că este vorba despre personalități politice, numeroase persoane renumite au ajuns să fie adoptate în perioada...

  Ce s-a întâmplat când soțul meu, care se crede urât, a dat iama în produsele mele cosmetice
  Ce s-a întâmplat când soțul meu, care se crede urât, a dat iama în produsele mele cosmetice

  Sperând să își îmbunătățească aspectul tenului cu mai puțin de 12 ore înainte de vacanță, soțul unei mamici de peste hotare se furișează în baie...

  © 2023 Qbebe