Ce să faci ca să nu mai existe rivalitate între frați

Ce să faci ca să nu mai existe rivalitate între frați

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii părinte nu este nicicând ușor, dar dacă ai mai mulți copii va fi o adevărată provocare să poți face față tuturor problemelor ce pot apărea. Una dintre cele mai cunoscute este rivalitatea între frați. Așa cum ne spun și specialiștii, aceasta nu ține cont de vârstă și de sex și se poate manifesta în cele mai diverse moduri. De noi va depinde însă  cum vom ști să gestionăm această rivalitate, astfel încât nici copiii noștri, dar nici noi, să nu avem de suferit. Nu va fi ușor să ne implicăm în acest demers, dar trebuie să știm că numai așa ne putem asigura că relațiile din familia noastră vor fi armonioase și că ne vom iubi mereu la fel de mult.

Cele mai cunoscute motive pentru care apare rivalitatea dintre frați

Odată ce ai și cel de-al doilea copil, trebuie să te aștepți că între copiii tăi se va naște un soi de rivalitate.
Cel mai adesea, ne spun specialiștii, motivele pentru care acest fenomen sunt următoarele:
• Diferențele de vârstă și de personalitate
Gelozia
• Dorința de a experimenta stări și lucruri noi
• Plictiseala
• Faptul că micuții simt că această rivalitate este tolerată de către noi, părinții
(iată de ce este esențial să încercăm să fim echilibrați, calmi și să nu ignorăm conflictele ce apar între ai noștri copii)
Una dintre greșelile pe care noi, părinții, o comitem fără să ne dăm seama, este să-i lăsăm pe copii să-și gestioneze singuri conflictele dintre ei. Psihologii ne sfătuiesc însă că este mult mai bine să-i ghidăm și să-i învățăm să se tolereze, să se înțeleagă unul pe celălalt și să nu-i facem să-și dea seama că „ținem" mai mult cu unul sau cu altul, precum și să nu căutăm mereu un vinovat, pe principiul „Cine o fi început?".

Frati care se cearta

Tot psihologii ne avertizează însă că nu vom putea elimina total rivalitatea dintre frați, dar putem în schimb să-i reducem intensitatea și frecvența manifestării.
Va fi suficient să urmăm pașii de mai jos, ce ne vor ajuta nu numai să preîntâmpinăm apariția unor conflicte, dar și să le reducem durata.

Ce putem face, în calitate de părinți, pentru a îndepărta rivalitatea dintre frați

Înainte de toate, ne spun experții, este necesar să ne analizăm pe noi înșine și ajungem la următoarea întrebare: reacționăm prea mult sau reacționăm insuficient când copiii sunt în conflict? Dacă avem obiceiul să reacționăm prea mult, atunci înseamnă că tindem să „sărim" de îndată ce auzim primele țipete ale copiilor și încercăm să fim un fel de „tampon" între ei. Conform psihologilor, va fi mai bine să-i lăsăm totuși pe copii să experimenteze un conflict, să găsească singuri soluții pentru a-și rezolva cât de cât singuri problemele.
De asemenea, putem face parte din categoria de părinți care sunt un fel de „spectatori" la ceea ce se întâmplă între copii, fiind pur și simplu „blocați" în situații de conflict.
Specialiștii nu spun că este greșit să reacționăm astfel, dar va fi mult mai benefic, pentru atenuarea unui conflict, să fim totuși în gardă și să intervenim în anumite situații, stimulându-i pe copii să revină la sentimente mai bune.
Conștientizând ce fel de părinți suntem din această perspectivă, ne va fi mai ușor să ne stabilim un „ghid" de conduită în caz de conflict între copiii noștri, astfel încât acesta să se „stingă" cât mai repede.
De asemenea, putem continua să ne implicăm luând următoarele măsuri:

Încercați să nu aveți mai multă încredere într-unul dintre copii

Nu de puține ori se poate întâmpla ca un părinte să fie tentat să creadă mai mult în ceea ce-i spune unul dintre copiii săi. Va fi o greșeală, de pildă, să-i spunem acestuia: „Nu-i spune fratelui/surorii tale" sau „Sora ta/Fratele tău nu trebuie să știe...". Procedând astfel nu vom face altceva decât să creăm un fel de „etichete", de roluri false (că unul dintre copii este confidentul nostru) și să alimentăm, involuntar, rivalitatea între frați. Motivul principal care va sta la baza rivalității va fi, în acest caz, că celălalt frate/cealalăt sora va resimți poziția pe care o are fratele său/sora sa în familie și va fi invidios pe el/ea.

Tratați-i pe copii ca pe niște individualități, fără a încerca să folosiți „etichete"

Înainte de orice, gândiți-vă la faptul că ai voștri copii sunt diferiți. Cunoscându-le în profunzime calitățile și defectele, veți putea să vă dați seama ce puncte tari și ce puncte slabe au fiecare. Numai așa veți putea înțelege mai bine și cauzele declanșării unor conflicte dintre ei.
În schimb, să vă apucați să-i etichetați pe fiecare dintre ei nu va fi un demers avantajos. Dimpotrivă, așa cum s-a precizat și mai sus, ei se pot simți inferiori/superiori unul față de celălalt și din nou rivalitatea dintre ei poate să se manifeste.
Mai potrivit va fi să încercați să analizați comportamentele fiecăruia, să luați în calcul mai ales părțile bune și să încercați să le puneți pe acestea în valoare. Dacă veți reuși să faceți așa, vor crește șansele ca inclusiv relațiile dintre frați să se îmbunătățească, atâta timp cât fiecare va fi sprijinit să-și evidențieze calitățile.

Parinti ce isi iau copiii de la scoala si discuta despre ce au facut acestia

Citește și: Cum elimini rivalitatea dintre frati

Învățați să-i ascultați pe fiecare în parte

Ca să puteți preveni escaladarea unui conflict între frați, va fi esențial să știți să ascultați toate părțile implicate.
Lăsați-i pe copii să spună tot ce au de spus, acordați-le spațiul și răgazul necesar pentru a-și exprima sentimentele și nu-i învinuiți pe niciunul dintre ei. După aceea veți putea să interveniți voi, ca părinți, nelăsând ca un conflict să se extindă prea mult și să aibă consecințe mai grave (atât în plan emoțional, cât și fizic).
Cel mai important este ca ai voștri copii să vă simtă aproape, să știe că aveți disponibilitate să-i ascultați și să-i sprijiniți să exprime ceea ce simt la un moment dat. Nu vă feriți în a fi mai autoritari dacă este cazul, fără a depăși însă limitele și a-i agresa chiar voi pe cei mici. Va fi suficient ca ei să simtă că le sunteți alături.
Nu va fi deloc ușor să vă implicați în această manieră, dar dacă veți reuși veți observa, în timp, că rivalitatea între frați se va diminua și să relația dintre ei se va consolida. În plus, și relațiile dintre voi, în familie, se vor întări și veți resimți din plin că vă puteți baza oricând unul pe altul. Va fi un model demn de urmat și de către copiii voștri!

Stabiliți un set de reguli, menite să precizeze clar ce așteptări aveți voi de la modul în care frații se comportă unul cu altul

De pildă, spuneți-le clar copiilor voștri că vă așteptați să se trateze cu respect, așa cum se procedează în familia voastră. De asemenea, le puteți explica și că este de dorit să-și ceară scuze, să nu-și vorbească urât, să nu se lovească și să respecte orice alte reguli de bun-simț din familie.
Nu numai că-i veți obișnui să respecte niște reguli, dar îi veți ajuta și să se străduiască singuri să-și găsească modalități de relaționare ce-i vor feri de nerespectarea regulilor pe care voi le-ați impus.
Cu timpul, copiii voștri vor învăța cât de important este respectul și adoptarea unor comportamente pozitive.

În momentele de calm, profitați de ocazie și învățați-i pe copii cum să-și rezolve conflictele dintre ei

Spre exemplu, încearcă să-i introduci pe copii în jocuri de rol, să citiți povești/să urmăriți filme educative (bazate pe relațiile dintre frați) sau să purtați dialoguri despre cum ar trebui să reacționeze în cazul în care între ei ar apărea vreun conflict.
Va fi important să-i lăsați pe fiecare să-și expună punctul de vedere și astfel să formați un fel de „set" de reguli, pe care ei să le poată aplica fără probleme în caz de conflict.
Nu în ultimul rând, dacă aveți copii mai mari (peste 8-9 ani), puteți să organizați mici „ședințe" de brainstorming pentru ca fiecare să aibă ocazia să vină cu propriile idei legate de ce ar putea face pentru ca un conflict să se rezolve mai rapid și mai eficient.
Străduiți-vă deci să vă implicați copiii într-o asemenea activitate, întrucât veți reuși să-i stimulați să comunice mai mult între ei și veți mai diminua rivalitatea dintre ei.

Nu ezitați să le distrageți atenția copiilor aflați în conflict

Cu siguranță că nu va fi ușor să-i faceți pe copii să vă asculte când sunt în mijlocul unui conflict, dar merită să încercați. Una dintre cele mai la îndemână modalități de a face acest lucru este să apelați la simțul umorului și la joc.
Puneți-vă imaginația la încercare și inserați o replică amuzantă sau îi puteți implica pe micuți într-un joc, astfel încât să le dai răgazul necesar pentru a se calma. Cu cât vei reuți să le distragi mai mult atenția de la furie, cu atât ei își vor îmbunătăți dispoziția și vor fi mai dispuși să se împace.
Să nu te miri deci, dacă după un anumit interval, frații vor deveni coechipieri de joacă și toți veți reuși să vă binedispuneți și să uitați de toată situația tensionată de dinainte.

Citește și: Ce sa faci cand copiii tai se cearta? 8 reguli pentru parinte

Voi mai știți și alte modalități prin care rivalitatea dintre frați poate fi diminuată?

Surse:
www.askdrsears.com; www.empoweringparents.com; www.handinhandparenting.org
www.positiveparentingsolutions.com

Articolul urmator
Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina
Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    Certuri între frați? Iată zodiile care nu se vor înțelege niciodată
    Certuri între frați? Iată zodiile care nu se vor înțelege niciodată

    Orice părinte își dorește să vadă cum copiii săi se înțeleg întotdeauna bine, în ciuda micilor divergențe ce pot interveni oricând. Uneori se poate...

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile
    Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile

    Să vezi cum copiii împart totul cu fratele sau cu sora poate reprezenta idealul oricărui părinte. Copiii se distrează și nu sunt singuri! Ce facem în cazul în care...

    Legatura indestructibila: Adultii cu frati sau surori de sex opus sunt mai fericiti
    Legatura indestructibila: Adultii cu frati sau surori de sex opus sunt mai fericiti

    Mai stii cand fratele tau ti-a tuns toate papusile sau momentul in care ai incercat sa-i strici bicicleta? Dar cand v-ati certat pentru noua jucarie? Desigur, iti amintesti cu nostalgie...

    "Bătăile" cu mâncare la masă între frați - cum le oprim?
    "Bătăile" cu mâncare la masă între frați - cum le oprim?

    Mulți părinți știu cât este de greu să-i convingă pe cei mici să mănânce ce le-au pus în farfurie, să stea cuminți la masă sau să-i oprească din a se juca cu...

    Bullying-ul între mame: cum îi faci față
    Bullying-ul între mame: cum îi faci față

    Te-ai gândit vreodată că bullying-ul nu apare doar la școală, sau între copii? Apare și între adulți, iar astăzi vom vorbi despre bullying-ul dintre mame. Dacă...

    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”
    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

    Endometrioza este un diagnostic care provoacă panică în sufletele pacientelor. Femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu dureri, menstruații abundente, simptome care...

    © 2024 Qbebe